Смекни!
smekni.com

Лісова фауна Солотвинського лісопункту (стр. 12 из 16)

Оцінюючи роль зазначених груп тварин, треба враховувати ряд обставин. Дослідження різних авторів (В. Г. Гептнер та інші, 1950; В. О. Межжерін, 1954), проведені останніми роками, показують, що при певних умовах чисельність землерийок в деревних і чагарникових насадженнях може бути дуже велика. Наші спостереження, проведені в околицях Львова, у Миколаївському районі Дрогобицької області; Шацькому районі Волинської області, в гірсько-карпатських лісах, свідчать про значну щільність бурозубки звичайної. Одночасно ми відзначили коливання чисельності цього виду. Так, бурозубка звичайна у букових лісах посідала перше місце, досягаючи у відловах 75% загальної кількості здобутих дрібних ссавців. Велика кількість бурозубок звичайних відзначалась у вільшанникових заростях. Приблизно таке саме співвідношення спостерігалось у Шацькому районі Волинської області. В погадках хижих птахів, зібраних в північних районах Волині (І. Т. Сокур, 1950), бурозубка звичайна становила 28—44% загальної кількості виявлених ссавців.

Всі землерийки дуже ненажерливі. їх добова потреба в кормі перебільшує вагу їх тіла, тобто може перевищувати 12—15 г. Середня вага бурозубки звичайної становить 10 г, отже, за день вона з'їдає не менш 10 г поживи (комах). При щільності білочеревих бурозубок звичайних 100 особин на 1 гектар відповідних угідь це дає 1 кг комах, знищених землерийками протягом доби, або понад 300 кг комах з гектара за рік. Приблизно така сама добова потреба в поживі і землерийки білозубки білочеревої, яка живе в рівнинних районах західних областей. Уявлення щодо чисельності землерийок білозубок можна скласти на підставі даних про вміст їх решток у погадках хижих птахів, зокрема сови-сипухи. Так, було встановлено, що землерийки білозубки (Сrocidura leucodon, C.suaveolens) переважають в погадках, займаючи перше місце в раціоні сови-сипухи. Рештки землерийки білозубки білочеревої становлять 6,5% від загальної кількості решток ссавців, виявлених в погадках цього птаха, а в північних районах Волинської області — 7,39%. В Закарпатській області рештки землерийки білозубки, за нашими даними, становили близько 20%. Приймаючи до уваги, що ці землерийки щільно заселюють оброблювані землі (посіви зернових і технічних культур, виноградники), їх роль у сільському господарстві як винищувача шкідливих комах безперечна.

Скласти вичерпну уяву про корисну діяльність землерийок важко. Проте, виходячи з деяких опублікованих матеріалів, можна вважати, що близько 40% комах, яких поїдають землерийки, належить до видів, в тій чи іншій мірі шкідливих для сільськогосподарських і лісових культур. Слід відзначити, що землерийки (родина Soricidae), заселюючи лісову підстілку і верхні горизонти грунту, знищують комах і інших безхребетних, що живуть не на поверхні, а в верхніх шарах лісової підстілки, тобто там, де комахоїдні птахи не можуть розшукати і знищити цих шкідників. Таким чином, роль землерийок, насамперед таких численних в західних областях республіки видів, як бурозубка звичайна і білозубка білочерева, досить важлива. Це треба брати до уваги, оцінюючи корисну діяльність ссавців в окультуреному ландшафті.

Велику позитивну роль відіграють всі види рукокрилих, виявлені в західних областях. Кажани є активними винищувачами перенощиків малярії — комарів роду Апорhеlеs. Наші спостереження свідчать, що в місцях, густо заселених кажанами, кровососних двокрилих значно менше, ніж там, де кажани відсутні зовсім.

Великої шкоди народному господарству, зокрема тваринництву, завдають вовки. Ця шкода особливо відчувається в гірсько-карпатських районах, а також на західноукраїнському Поліссі. Досить вказати, що лише у Воловецькому районі Закарпатської області протягом літа вовки на Боржавських полонинах знищили понад 50 овець і кіз та 24 коні. Приблизно така сама кількість худоби була знищена вовками на цих полонинах. В кінці серпня в околицях м. Сколе Скольського району Дрогобицької області кілька вовків вдень напали на стадо кіз, знищивши чотирьох тварин. Вовків, які переслідували овець, неодноразово спостерігали співробітники високогірного стаціонару на Боржавських полонинах Закарпатської області. Численні випадки нападів вовків на отари овець відомі за останні роки в Станіславській і Дрогобицькій областях. Крім величезних збитків, які роблять вовки в тваринництві західних областей, ці хижаки завдають спустошень серед дикої промислової фауни. Більшу частину року вовки живляться переважно дикими тваринами. В мисливських господарствах вовки особливо різко скорочують чисельність козуль, оленів і зайців.

В західних областях значна кількість цінних у господарському розумінні промислових звірів. В рівнинних районах живе багато зайців сірих, а в передгірних букових лісах чимало козуль. В гірсько-карпатських районах ще і зараз є значна кількість оленів. Таким чином, вовки мають добру кормову базу, і в зв'язку з тим, що організованого винищування їх в західних областях до цього часу по-справжньому не ведуть, вони є лихом для мисливської промислової фауни і громадського тваринництва.

Хутрові промислові звірі в систематичному порядку поділяються так: кріт, куниця лісова, куниця кам'яна, тхір чорний, тхір степовий, норка європейська, ласка, горностай, борсук, видра, ведмідь бурий, вовк, лисиця, кіт лісовий, рись, свиня дика, козуля європейська, олень звичайний, заєць сірий, білка карпатська, ховрах рябий, соня-вовчок, пацюк сірий, хом'як звичайний, ондатра, щур водяний.

Проте з цих 26 видів ссавців в заготівлях хутра значне місце займають лише такі види: кріт, тхір чорний, лисиця, свиня дика, заєць сірий, ховрах рябий, а в деякі роки пацюк сірий і хом'як. Решта видів в західних областях здобувається в незначній кількості, а на такі види, як норка, видра, ведмідь бурий, козуля європейська, олень звичайний, полювання взагалі заборонено через їх нечисленність. Друге місце в заготівлях хутровини займає заєць сірий. В середньому щороку у Львівській, Тернопільській, Волинській областях протягом мисливського сезону здобувають 10—27 тис.зайців. Аналіз заготівель цього зайця говорить про скорочення його чисельност

і протягом останніх років. А саме це пов′язано з недостатньою боротьбою з браконьєрством, збільшенням кількості бродячих собак, лисиць і вовків у західних областях.

Третє місце в заготівлях хутровини займає лисиця. Тимчасом як кількість зайців за останні роки в західних областях зменшилась, кількість лисиць помітно зросла. Провідне місце в заготівлях хутра займають тхори чорні, які становлять в середньому близько 15% хутрової сировини, що заготовляється в західних областях.

Лісові угіддя Карпат і прилеглих територій досить щільно заселені свинею дикою, козулею європейською, а лісові райони Східних Карпат — оленем звичайним. З перелічених трьох видів парнокопитних промислове значення має лише свиня дика, яку здобували у великій кількості і цим самим зменшили щільність популяції. Тепер полювання на свиню дику скорочено до 2 місяців на рік, і цей захід безперечно сприятиме поновленню поголів'я цих тварин в західних областях.

Переходимо до питання про безпосереднє збагачення фауни обслідуваної території України шляхом інтродукції нових цінних для народного господарства видів звірів.

Різноманітні ландшафти західних областей дозволяють в широких масштабах проводити заходи перетворення фауни, збагачуючи її різними видами звірів. В умовах західних областей можна вести роботу по інтродукції та збільшенню поголів'я таких видів: ондатра, нутрія, вихухіль, бобер, собака енотовидний, тхір степовий, норка американська і деякі інші.

Значення ссавців у сільському господарстві обстеженої частини України досить велике. Немає необхідності додатково говорити про шкідливу діяльність мишовидних гризунів, які спустошують орні поля, оскільки на цьому питанні ми зупинялись у своїх попередніх працях. Не зовсім вивчена шкідлива діяльність малої водяної полівки.

Площа карпатських полонин становить понад 100 тис. га. Вони служать літнім випасом великої рогатої худоби і овець, а деякі з них використовують для сінокосу. Чорничникові асоціації — місце збирання ягід, урожай яких майже щорічно високий. Карпатська субальпіка багата на цінні види лікарських рослин. Ось чому полонини потребують охорони і збереження природних, найбільш продуктивних рослинних формацій. Мала водяна, або гірська, полівка на полонинах Шешулі, Квасівському Менчулі, Рогнесці, Гаджині Маришевській, Брескулі та в інших місцях досягає високої щільності. Найбільша щільність її на посівах картоплі. Трапляються ці гризуни на полях кукурудзи, бобів, моркви, капусти, але відсутні на площах, зайнятих пшеницею, житом, вівсом. Список зареєстрованих у його кормовому раціоні рослин включає 28 видів, серед яких є цінні кормові трави — вівсяниця червона, люцерна, тимофіївка альпійська, конюшина, пахучий колосок та інші.

У другій половині літа (липень—серпень) і восени (вересень—жовтень) найбільш щільно заселює городи, поїдаючи картоплю. Таким чином, мала водяна полівка в умовах гірсько-карпатського сільського господарства, в якому посіви картоплі — основної культури в цих місцях — займають більше половини площі всіх оброблених земель, належать до небезпечних шкідників. Заслуговує на увагу аналіз живлення деяких хижих звірів, зокрема лисиць, оскільки багато працівників сільського і мисливського господарства обстоює необхідність їх цілорічного відстрілу, мотивуючи це шкідливістю лисиць відносно свійських птахів та рослиноїдних видів мисливської фауни (борова дичина, зайці, козулі та ін.).

Лисиця. Взимку — з листопада до початку березня — у її живленні переважають гризуни і зайцеподібні, у тому числі лісова полівка (47,3%), заєць-русак (31,4%), водяна полівка (26,3%). Інші види гризунів — звичайна і підземна полівки, лісова і жовтогорла миші та ін.—трапляються зрідка. Другорядну роль у живленні відіграють птахи, які становлять 15,7%. Навесні (друга половина березня — кінець травня) у живленні лисиць переважають гризуни і зайцеподібні (понад 55%). Змінюється співвідношення видів: лісова полівка посідає перше місце (40,0%), далі йдуть підземна (13,2%) і звичайна (6,6%) полівки. Заєць-русак трапляється рідко. Птахи (в тому числі яйця) становлять 20,0%. Додаткові корми — комахи (26,6%), зокрема Соrpis lunaris, і ящірки (13,2%). Влітку (червень—серпень) живлення лисиць стає більш різноманітним.