Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 10 из 25)

Виходячи з цього, підприємство-забудовник на вартість виконаних будівельно-монтажних і прийнятих за актами робіт робить запис по дебету рахунка 15 "Капітальні інвестиції" і кредиту рахунка 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядниками " . Така сама проводка складається на вартість придбаних об'єктів основних засобів, які не потребують монтажу (транспортні засоби, верстати, вимірювальні прилади, інвентар).

Облік обладнання, яке потребує монтажу, ведеться в складі виробничих засобів на субрахунку 205 "Будівельні матеріали". Вартість такого обладнання, переданого в монтаж, списується на дебет рахунка 151 "Капітальне будівництво" з кредиту рахунка 205 "Будівельні матеріали". Сума ПДВ, включена в рахунки підрядних організацій за виконані будівельні роботи, постачальників за придбані основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, відображається записом по дебету рахунка 641 "Розрахунки по податках" і кредиту рахунка 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками".

Погашення заборгованості підрядним організаціям за виконані роботи і постачальникам за поставлені основні засоби, інші необоротні матеріальні і нематеріальні активи (включаючи ПДВ) відображається записом по дебету рахунка 63 "Рахунки з постачальниками і підрядчиками" і кредиту рахунка 31 "Рахунки в банках".

При господарському способі виконання будівельно-монтажних робіт затрати на капітальні інвестиції підприємство-забудовник відображає на дебеті рахунка 15 "Капітальні інвестиції" у кореспонденції з кредитом відповідних рахунків:

205 "Будівельні матеріали" (на вартість витрачених будівельних матеріалів і обладнання, переданого для монтажу, на об'єктах будівництва);

66 "Розрахунки з оплати праці", 65 "Розрахунки за страхуванням" (на суму заробітної плати, нарахованої робітникам, що зайняті на будівельних роботах, і нарахованих сумах збору на соціальні заходи) та ін. За даними рахунками 15 "Капітальні інвестиції" визначають фактичну собівартість закінчених об'єктів будівництва (реконструкції, придбання). Введення в експлуатацію кожного об'єкта оформляється Актом приймання-передачі основних засобів (ф. № 03-1), який є підставою на списання вартості об'єктів капітальних інвестицій на закінчені об'єкти, а також зарахування їх на баланс до складу основних засобів. Нематеріальні активи - немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований (відокремлений від підприємства) та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року для виробництва, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.

Надходження нематеріальних активів може здійснюватися шляхом:

- придбання;

- розробки;

- внесення засновниками до статутного капіталу;

- безоплатного одержання;

- отримання в обмін на непотрібні активи.

При оподаткуванні нематеріального активу на підприємстві оформляється "Акт приймання-передачі", до якого додаються документи, що описують сам об'єкт або порядок його використання.

Якщо нематеріальний актив отриманий в результаті розробки, то він відображається на балансі за умови, якщо у підприємства виникає намір, є технічні можливості та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, придатного для використання чи реалізації.

Для вибуття нематеріальних активів на підприємстві спеціальних первинних документів не передбачено. Тому, як такі первинні документи можуть використовуватися первинні документи, призначенні для обліку руху основних засобів.

Нематеріальні активи списуються з балансу підприємства в разі його вибуття або внаслідок продажу, безоплатної передачі, неможливості одержання підприємством надалі економічних вигод від його використання.

Як і основні засоби, в процесі використання нематеріальні активи зношуються і підлягають амортизації. Нарахування амортизації по нематеріальних активах здійснюється з місяця, у якому він став придбаним для використання, І припиняється з місяця, наступного за місяцем вибуття нематеріального активу. Нарахована амортизація здійснюється протягом строку корисного використання активу виходячи з конкретних умов використання, але не більше 20 років. Нарахування амортизації нематеріальних активів відображається таким проведенням:


Д-т 91,92,93,94 К-т 133

Фінансовий результат від вибуття нематеріальних активів визначається як різниця між доходом від вибуття, за мінусом непрямих податків та витрат, пов'язаних з вибуттям, і залишковою вартістю.

Інвентаризація нематеріальних активів проводиться на підставі Інструкції по інвентаризації основних засобів та нематеріальних активів.

Для проведення інвентаризації наказом керівника підприємства створюється робоча інвентаризаційна комісія, яка здійснює інвентаризаціюмайна, товарно-матеріальних цінностей, коштів, цінних паперів, незавершеного виробництва та разом з бухгалтерією підприємства визначають результати інвентаризації і розробляють пропозиції щодо заліку нестач і надлишків за пересортицею, а також списання нестач у межах норм природного убутку.

При інвентаризації нематеріальні активів необхідно перевіряти обґрунтованість їх оприбуткування, документи, що підтверджують придбані майнову права, та документи, що описують об'єкт або порядок його використання.

В бухгалтерії для обліку нематеріальних активів використовують такі проведення:

Д-т 10,11,12 - К-т 746 Оприбутковано виявлені під час інвентаризації необоротні активи;

Д-т 791 - К-т 947 Списана недостача під час інвентаризації на фінансові результати;

Д-т 972 - К-т 12 Відображено реалізацію нематеріального активу;

Д-т 976 - К-т 12 Відображено ліквідацію нематеріального активу на суму залишкової вартості;

Д-т 154 - К-т 631 Відображено витрати на придбання програм.

Облік нематеріальних активів ведеться в журналі 14 аналітичного обліку нематеріальних активів.

2.12 Облік витрат і доходів діяльності

Дохід є надходженням економічних вигод, які виникають в результаті діяльності підприємства у вигляді виручки від реалізації продукції. В обліку дохід відображається у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, яке призводить до зростання власного капіталу.

Методологічні засади формування, оцінювання і визнання у бухгалтерському обліку інформації про доходи від звичайної діяльності підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначають П(С)БО 15 "Дохід" та П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати".

Облік доходів підприємства регламентується бухгалтерським стандартом 15 "Доход".

Для обліку доходів підприємства використовуються рахунки 7-го класу:

- 70 "Дохід від реалізації";

- 71"Інший операційний доход";

- 72"Доход від участі в капіталі";

- 73"Інші фінансові доходи";

- 74"Інші доходи";

- 75"Надзвичайні доходи".

За кредитом рахунків 7-го класу (70-75) відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів, що включені до ціни продажу.

За дебетом рахунків7-го класу відображається:

- щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів;

- списання сум чистого доходу на фінансові результати.

Рахунки обліку доходів є тимчасовими рахунками, оскільки вони закриваються в кінці звітного періоду. Рахунки доходів підприємства закриваються щомісяця, або по закінченню звітного року. Новий звітний період починається з нульового сальдо.

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відображається на рахунку 70 за такими субрахунки:

701"Доход від реалізації готової продукції";

702"Доход від реалізації товарів" (ведеться у торгівлі);

703"Доход від реалізації робіт і послуг";

704"Вирахування з доходу".

Визнання доходів відбувається за наявності усіх вказаних умов:

- передані покупцю ризики й вигоди, пов'язані з правом власності націнності;

- підприємство надалі не здійснює контролю за реалізованою продукцію;

- сума доходу може бути достовірно визначена;

- в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигодпідприємства, а витрати на операцію можуть бути достовірно визначені.

За дебетом субрахунків 701-703 відображається: належна сума непрямих податків (ПДВ), акцизний збір, інші передбачені законодавством податки; суми, які утримуються на користь комітента.

В бухгалтерському обліку отримання доходів від реалізації продукції оформляється такими проводками:

- отримані доходи від фізичних осіб за готівку від реалізації продукції,товарів, робіт, послуг відображаються записом:

Д-т 30 "Каса" - надходження готівки від фізичних осіб; 31 "Рахунки в банках- надходження готівки від фізичних осіб;

К-т 701 "Доход від реалізації продукції" (702 - реалізація товарів, 703 - реалізація робіт і послуг).

- при відвантаженні покупцям продукції, товарів, робіт, і послуг робиться запис:

Д-т 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"; К-т 701 "Доход від реалізації продукції" (або 702, 703).

Відвантаження продукції, товарів, робіт і послуг різним дебіторам:

Д-т 377 "Розрахунки з іншими дебіторами";

К-т 701 "Доход від реалізації продукції" (або 702, 703).

Продаж товарів через комісійні магазини:

Д-т 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" (або 377);

К-т 702 "Доход від реалізації товарів".

Нарахування податку на додану вартість:

Д-т 701 "Доход від реалізації продукції";

Д-т 702 "Доход від реалізації товарів";

Д-т 703 "Доход від реалізації робіт і послуг";

К-т 641 "Розрахунки за податками" (з реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, підакцизних товарів, реклами).