Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 25 из 25)

На підставі цього для касових документів має бути два види господарчих операцій з різними рахунками. У разі, коли контрагентом операції є працівник користувач має використовувати окремі господарчі операції, у проведеннях яких вибрано рахунок розрахунків з підзвітними особами з плану рахунків. Якщо ж контрагентом операції є контрагент, операції документів аналогічні операціям банківських

Документ Прибутковий касовий ордер призначений для відображення операцій надходження грошових коштів у касу. Основні реквізити заповнюються аналогічно попереднім документам. Тип - - тип суми за рядком (основне або додаткове проведення). Визначається числовим показником, який може мати такі значення: 0 - - або порожнє поле - - сума проведення входить у загальну суму операції і, відповідно, включена до суми документа. Зауваження. У тому разі, коли документ проводиться в різних планах рахунків, тобто Існує два рядки з основною сумою, лише один з рядків може мати таке значення. 1-проведення є складовою від загальної суми операції. Наприклад, проведення ПДВ. 2 - проведення не входить до загальної суми операції. Наприклад, проведення валових витрат/доходів. З - - проведення є складовою від загальної суми операції, але використовується в друкованій формі. Наприклад,

проведення податку з реклами. Переміщення грошових коштів між розрахунковим рахунком і касою відбуваються через допоміжний рахунок, наприклад, «Грошові кошти в дорозі», з допомогою спеціального контрагента інкасації, рахунки дебітора та кредитора в картці якого мають бути заповнені цим рахунком. Використовувати допоміжний рахунок потрібно для уникнення подвійного відображення і того самого проведення в банку та касі.

Операція передачі грошей з банку до каси здійснюється за певною схемою. У журналі банківських документів виписується документ Чек (контрагентом у ньому є контрагент інкасації) та бухгалтерське проведення дебет допоміжного рахунка - кредит рахунка 31 Розрахунковий рахунок. У журналі касових документів виписується документ Прибутковий касовий ордер (контрагентом у ньому також є контрагент інкасації) та бухгалтерське проведення дебет рахунка ЗО Каса —кредит допоміжного рахунка. Документ Видатковий касовий ордер призначений для проведення видаткових операцій за касою і повинен мати два види операцій - для контрагентів, і для працівників (заповнюється аналогічно до документа Прибутковий касовий ордер).

Переміщення грошових коштів з каси на розрахунковий рахунок відбуваються через допоміжний рахунок, наприклад, Грошові кошти в дорозі, з допомогою спеціального контрагента інкасації, рахунки дебітора та кредитора в картці якого мають бути заповнені цим рахунком. Використання допоміжного рахунка потрібне для уникнення подвійного відображення того самого проведення в банку та касі.

Для операції передачі грошей з каси в банк використовується аналогічна схема. У журналі касових документів виписується документ Видатковий касовий ордер (контрагентом у ньому є контрагент інкасації) та бухгалтерське проведення дебет допоміжного рахунка - - кредит рахунка ЗО Каса. У журналі банківських документів виписується документ Надходження коштів на розрахунковий рахунок (контрагентом у ньому також є контрагент інкасації) та бухгалтерське проведення дебет рахунка 31 Розрахунковий рахунок— кредит допоміжного рахунка.

Розрахунки з підзвітними особами. Видача грошових коштів під звіт здійснюється з допомогою документа Видатковий касовий ордер на працівника (див. Каса). У цьому разі використовується операція для роботи з підзвітними особами. Для відображення Звіту за використані кошти, тобто списання коштів з підзвітної особи, використовується документ Авансовий звіт (меню Журнали документів => Авансові звіти => Уведення нового).

Документ має дві закладки— шапку й табличну частину, основні реквізити якого заповнюються аналогічно попереднім документам. Норма норма витрат на одиницю витрат. Має інформативний зміст. Норм, сума нормативна сума витрат за рядком. Має інформативний зміст.

З допомогою кнопки Запис книги ПДВ у журналі Податкові накладні від постачальника проводиться автоматичне формування нового документа Запис книги придбання, який виконує функції, аналогічні податковій накладній.

Після закінчення введення табличної частини документ може бути надрукований (кнопка Друк), записаний та проведений (кнопка ОІС), закритий без запису (кнопка Закрити). Автоматизація обліку витрат на виробництво в < 1С: Підприємство»

Списання прямих витрат на виробництво (матеріалів, комплектуючих тощо) виконується двома способами: списання за нормами: списання без норм.

Списання оборотних активів на виробництво за нормами враховують норми прямих витрат для виробництва одиниці готової продукції, для чого використовуються спеціальні довідники та документи Комплектація та Наряд на розбирання.

Для списання без норм використовують документи Акт списання та Акт виконаних робіт. У цьому разі контрагентом є спеціальний елемент довідника Контрагенти - - Виробництво, у картці якого рахунки відображають рахунок витрат на виробництво. Проведення в документі списання має списувати ТМЦ з кредиту рахунка ТМЦ (рахунок з карток ТМЦ) у дебет рахунка Основне виробництво (константа Основне виробництво або рахунок з картки контрагента Виробництво).

Оприбуткування готової продукції здійснюється з допомогою документа Прибуткова накладна з використанням того самого контрагента Виробництво. Проведення в документі прибуткування має виконувати прибуткування готової продукції (рахунок ТМЦ у картках номенклатури готової продукції) з кредиту рахунка Основне виробництво (константа Основне виробництво або рахунок з картки контрагента Виробництво).

Для правильного подальшого формування документів з відвантаження та реалізації готової продукції слід указувати в картках ТМЦ готової продукції значення ПДВ (Основна ставка ПДВ). Під час формування прибуткових документів обчислюватиметься сума ПДВ за рядками. Але в господарській операції документа не повинно бути проведення з ПДВ. У такому разі ПДВ не використовуватиметься й матиме інформативний зміст.

Документ Акт виконаних робіт (меню Журнали документів => Акти виконаних робіт => Уведення нового) використовуються під час реалізації послуг іншим організаціям або населенню та списування оборотних активів, потрібних для надання послуг (списання прямих витрат на виробництво). Під час уведення нового документа система автоматично заповнює деякі реквізити (номер документа, дата, фірма, яка надає послуги, підрозділи, контрагент, операція документа,, валюта документа, використовувані плани рахунків, сума валових доходів, сума та ПДВ сплати, закупівельна вартість ТМЦ). Користувач вибирає МВО (меню Довідники => Структура => Фірми => Підрозділи).

ПзР за документом - - сума податку з реклами. Якщо фірма, вибрана в документі, є платником податку з реклами, то сума податку обчислюється системою автоматично за значеннями табличної частини. Використовується в проведеннях.

Для виконання операцій зі списання матеріальних витрат на виробництвопотрібно заповнювати й інші реквізити. Наприклад, на ремонтні послуги нимиє: Виконавець працівник, який безпосередньо виконує роботи.

Використовується в проведеннях, якщо один з рахунків має субконто Працівники. Виріб для ремонту — виріб, що підлягає ремонту. Має Інформативний зміст. Може бути оприбуткований на забалансовий рахунок. Гарантійний ремонт має інформативний зміст і використовується в друкованих формах. Поломка - - вид поломки виробу. Особливі відмітки -коментар.

У табличній частині звіту заповнюються артикул оборотного активу, що списується, його назва, номер партії/серії, одиниця виміру. Під час заповнення кількості товару, що списується, система автоматично заповнює цей стовпець залишком на складі. Якщо константа Врахувати резерв має значення Так, то від фактичної кількості одиниць віднімається кількість зарезервованих. Ціна -ціна ТМЦ за собівартістю.

Для списання оборотних активів на виробництво за нормами використовуються спеціальні документи та довідники для опису складу товару (виробу готової продукції). Якщо товар або готовий виріб складається з комплектуючих, то в картці ТМЦ у полі Вид ТМЦ зазначається Комплект. Заповнюється підпорядкований довідник Варіанти комплектації (кнопка Склад комплекту).

Для введення комплектуючих, що входять до складу комплекту, потрібно натиснути кнопку Комплектуючі та занести самі комплектуючі. Кожна комплектуюча частина (матеріал, запчастина, інший виріб) заноситься окремимрядком. Основні реквізити заповнюються аналогічно попереднім документам. Комплектуючі - - відповідний елемент з довідника Товари, матеріали. Кількість- кількість комплектуючих одиниць у складі товару-комплекту або готового виробу. Ціна, базова валюта, Ціна, основна валюта, планові ціни комплектуючих у двох основних облікових валютах системи. Питома вартість, % - - процент вартості одиниці комплектуючих у складі товару-комплекту або готового виробу. Використовується для розрахунку собівартості комплектуючого чи розбирання комплекту — документ Наряд на розбирання.

Для прибуткування готової продукції з одночасним списанням матеріалів та інших витрат на її виготовлення призначений документ Комплектація (меню Журнали документів =>Складські => Уведення нового => Комплектація). Під час проведення документа комплектуючі списуються зі складу, а зібраний комплект (товар або готова продукція) прибуткується на склад.

Зворотною операцією до документа Комплектація є описання існуючих комплектів та прибуткування їхніх складників. Для цього використовується документ Розбирання комплекту, який формується та використовується аналогічно Комплектації.