Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 12 из 25)

К-т 39 „Витрати майбутніх періодів".

2.13 Облік власного капіталу та фінансових результатів

Підприємство для забезпечення господарської повинно володіти визначеним капіталом Капітал поділяється на дві основні складові: власний і позиковий капітал. Під власним капіталом розуміється загальна вартість засобів підприємства, які належать йому на правах власності і використовуються ним для формування його активів. Такі активи формуються за рахунок інвестованого в них власного капіталу і представляють собою чисті активи підприємства.

Утворення власного капіталу дає гарантію для інвесторів, кредиторів, постачальників, позичальників, що підприємство є кредитоспроможним і йому можна довіряти, мати з ним ділові й партнерські стосунки.

Основним елементом власного капіталу є статутний капітал — один із основних показників, що характеризує розміри і фінансовий стан підприємства. Він відображається в сумі, що зареєстрована в установчих документах як сукупність внесків засновників підприємства. Розмір статутного капіталу, а також рішення про його збільшення або зменшення обов'язково реєструються в Державному реєстрі підприємств та організацій України. Сума статутного капіталу за балансом підприємства та сума, зареєстрована в Державному реєстрі, повинні бути тотожними.

Водночас на підприємстві виділяють таку види капіталу:

Додатковий капітал складається з емісійного доходу, тобто доходу, одержаного від розміщення акцій власної емісії за цінами, які перевищують номінальну вартість; дооцінки активів; безоплатного одержання необоротних активів; іншого додаткового капіталу.

Суми вилученого капіталу відображають вартість акцій власної емісії, які в даним момент не розміщені серед акціонерів. Вилучений капітал не впливає на суму власного капіталу. Він показує, що капітал належить підприємству, але не закріплений за конкретною фізичною особою (акціонером). Вилучений капітал повинен бути перепроданий або анульований.

Кошти резервного капіталу використовуються відповідно до напрямів, передбачених установчими документами. Як правило, у випадку недостачі прибутку за рахунок резервного капіталу покриваються непередбачені витрати, погашаються борги перед кредиторами тощо.

Статтею 14 Закону України "Про господарські товариства" передбачено створення в господарському товаристві резервного капіталу в розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25% статутного фонду. Розмір щорічних відрахувань до резервного капіталу передбачається установчими документами, але не може бути меншим 5% суми чистого прибутку.

Нерозподілені прибутки — це прибутки, одержані в результаті господарсько-фінансової діяльності підприємства, зменшені на суму прибутків, використаних у звітному році. Нерозподілений прибуток є власністю акціонерів і збільшує суму власного капіталу. Якщо фінансовим результатом діяльності є збиток, то сума збитку зменшує суму власного капіталу.

Як відомо, майно підприємства становлять основні та оборотні засоби. При формуванні статутного капіталу в обліку на підприємстві дотримуються принципу автономності, згідно з яким кожне підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена від власників. Тому особисте майно власників, засновників, акціонерів не повинне відображатися в обліку та звітності.

При формуванні статутного капіталу складається засновницький опис майна.

Таблиця 2.7 Засновницький опис майна підприємства.

№п/п Назва майна Коротка характерис-тика майна Документ, що засвідчує право власності Од.виміру Кіль-кість Ціназа од. Вар-тість Хто вніс Підпис

Сума прописом_______________________________

На відповідальне зберігання перераховані цінності прийняв____

(Підпис МВО)

Грошові кошти засновники вносять на тимчасовий рахунку у банку. Для надання документів до органів реєстрації, засновницький опис майна нотаріально засвідчується.

Для обліку статутного капіталу використовують три основні рахунки : 40 "Статутний капітал", 46 "Неоплачений капітал", 45 "Вилучений капітал"

На рахунку 45 ведеться облік вилученого капіталу у разі викупу власних акцій у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання тощо.

Оплата одержаних акцій може здійснюватися грошовими коштами та з позикових рахунків. Якщо акції анульовано, то на цю суму зменшуєтьсястатутний капітал. При перепродажу акцій — зазначається зменшення вилученого капіталу та збільшення відповідних активів. При реалізації акцій своїм акціонерам заборгованість може відображатися на рахунку 46 "Неоплачений капітал".

Оскільки дане досліджуване підприємство належить до типу акціонерних, та на рахунку 40 "Статутний капітал" ведеться облік внесків та акцій за первісною (номінальною) їх вартістю, що визначена в Статуті товариства. Збільшення або зменшення розміру статутного капіталу відображається в бухгалтерському обліку після внесення про це змін до установчих документах.

Як відомо, метою всієї господарської діяльності є одержання прибутків, суми яких, після погашення всіх заборгованостей, є власністю підприємства.

На ТзОВ “Гербор-холдінг»прибуток (збиток) формується поступово протягом усього фінансового року від усіх видів діяльності шляхом визначення фінансового результату від : реалізації продукції, тобто діяльності, яка є метою створення даного підприємства; інших операційних доходів (витрат), інших фінансових доходів (витрат), надзвичайних доходів (витрат).

Фінансовий результат визначають за допомогою рахунку 79 "Фінансові результати", після чого чистий прибуток записують з Д-т 79 у кредит рахунку 441 "Прибуток нерозподілений", а збиток — за дебетом рахунку 442 "Непокриті збитки".

Одним із завдань бухгалтерського обліку, окрім забезпечення збереження майна власника та надання інформації для управління підприємством, є визначення фінансових результатів за певний період. У зв'язку з цим виникає потреба детальніше розглянути облік таких категорій, як доходи та витрати.

Як економічна категорія, дохід є потоком грошових коштів та інших надходжень за певний період, отриманий від продажу продукції, товарів,робіт, послуг. Доходом визнається зобов'язання, яке не підлягає погашенню, наприклад, ліквідація кредитора, прощення боргу, мирова угода тощо.

Для обліку доходів і фінансових результатів на підприємстві ТзОВ“Гербор-холдінг» призначені небалансові рахунки класу 7 "Доходи і фінансові результати" .

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, фінансової, надзвичайної діяльності підприємства (за кредитом рахунків 70,71,72, 73, 74, 75, 76) та фінансові результати підприємства від звичайної діяльності й надзвичайних подій (за кредитом рахунку 79) призначено Журнал 6. У розділі IIЖурналу 6 накопичуються аналітичні дані про окремі складові доходів підприємства.

На підставі первинних документів дані про доходи і фінансові результати діяльності відображаються в облікових регістрах, які потім використовуються для заповнення Головної книги. При обліку доходів надзвичайно важливою є їх класифікація, зокрема така її ознака, як вид діяльності, від якої отримано дохід. Так, передусім виділяють звичайну та надзвичайну діяльність підприємства.

Звичайна діяльність - будь-яка діяльність підприємства. Вона поділяється на операційну і не операційну.

Операційна — основна статутна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю.

Основна діяльність — здійснення операцій, пов'язаних з виробництвом або реалізацією продукції, що є визначальною метою створення підприємства та забезпечує основну частку його доходу.

Інвестиційна діяльність — це операції придбання і продажу тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів.

Фінансова діяльність — та, яка призводить до зміни розміру та складу власного й позикового капіталу підприємства.

Надзвичайна діяльність — це подія або операція, яка чітко відрізняється від звичайної діяльності підприємства та не очікується, що вона буде повторюватися періодично або у кожному наступному звітному періоді (стихійне лихо, пожежа тощо).

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій призначено рахунки класу 7, а саме :

70 "Доходи від реалізації";

71 "Інший операційних дохід";

72 "Дохід від участі в капіталі";

73 "Інші фінансові доходи";

74 "інші доходи";

75 "Надзвичайні доходи".

Рахунки даного класу є тимчасовими і використовуються для накопичення даних про доходи за звітний період. У кінці звітного періоду сальдо з цих рахунків переноситься на рахунок 79 "Фінансові результати". На початок звітного періоду рахунки класу 7 "Доходи і результати діяльності" мають нульове сальдо.

На рахунках цього класу , крім рахунку 76 "Страхові платежі", протягом звітного періоду за кредитом відображаються суми загального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів, а за дебетом — щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів і віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 "Фінансові результати".

Для достовірного визначення фінансових результатів діяльності підприємства воно повинне вести докладний облік витрат. Крім того, це дозволяє керувати діяльністю підприємства, досягати зменшення витрат і збільшення накопичень шляхом надання даних про фактичні витрати.

Загалом витрати поділяються на основні та накладні, умовно-постійні та умовно-змінні, одноелементні та комплексні, прямі та непрямі, продуктивні та непродуктивні, поточні та одноразові, групуються також за елементами таза видами діяльності, аналогічно до класифікації доходів, що може отримувати підприємство.