Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 5 из 25)

При нарахуванні заробітної плати кредитується рахунок «Розрахунки за виплатами працівникам» й дебетуються рахунки в залежності від видів виробництв (основною, допоміжною), де виконувались роботи, характер цих робіт, категорій робітників, а також від виду заробітної плати (основна, додаткова).

Розрахунки з працюючими при ручному способі обробки документів вносять у розрахункові відомості або розрахунково-платіжні відомості.

Розрахункові відомості по заробітній платі працюючих за місяць складаються із розділів «Нарахування заробітної плати», «Відраховано, передано, внесено, виплачено», «Належить на 1 число сума до виплати».

Розрахунково-платіжні відомості виконують подвійну функцію: по-перше, за їх допомогою виконуються розрахунки з працюючими, по-друге, вони є формою аналітичного обліку рахунка 66.

Аналітичний облік розрахунків із працівниками ведеться в розрахункових і розрахунково-платіжних відомостях. Нараховані суми відображаються, крім того, в особових рахунках установленої форми. Документальне оформлення операцій при переході на нові облікові принципи не змінилися. Типові форми документів з обліку праці та її оплати затверджено наказами Мінстату України.

Якщо підприємство використовує рахунки лише класу 9, то нарахування витрат на оплату праці та обов'язкових зборів,буде відноситися в дебет відповідних рахунків:

Таблиця 2.4. Рахунки бухгалтерського обліку, на дебет яких відносяться витрати на оплату праці

Оплата праці працівників, безпосередньо зайнятих у виробництві товарів (робіт, послуг) і відрахування на неї. 23 "Виробництво"
Оплата праці ІТП виробничих цехів і дільниць і відрахування на неї. 91 "Загально виробничі витрати "
Оплата праці апарату управління і відрахування на неї 92 "Адміністративнівитрати"
Оплата праці продавців, персоналу відділу збуту, торгових агентів і відрахування на неї 93"Витрати на збут"
Оплата праці працівників об'єктів соціально-культурного призначення і відрахування на неї. 949 "Інші витратиопераційної діяльності"

Нормативними документами, які визначають порядок та розмір здійснення зборів до фондів соціального спрямування, а також прибуткового податку із доходів працівників є:

- ЗУ "Про збір на обов'язкове пенсійне страхування" №400/97-ВР від 26.06.97р.

- ЗУ "Про збір на обов'язкове соціальне страхування" №403/97-ВР від 26.06.97р.

- Декрет Кабінету міністрів України "Про прибутковий податок з громадян".

- Постанова Кабінету міністрів України "Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей" №116 від 22.01.96р.

- Закон України "Про відпустки " встановлює державні гарантії права на відпустки, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності.

Аналітичний облік по заробітний платі має стільки ж рахунків, скільки працюючих на підприємстві за обліковим складом, тобто це облік розрахунків по заробітний платі по кожному працюючому окремо. Сума всіх нарахувань заробітної плати по кожному аналітичному рахунку дорівнюватиме кредитовому обороту синтетичного рахунка №66 за звітний місяць, тобто сумі нарахованої заробітної плати по цеху, відділу, підприємству в цілому. Сума всіх відрахувань за аналітичними рахунками дорівнюватиме дебетовому обороту синтетичного рахунка 66.

На підприємстві згідно чинного законодавства кожен працівник має право на оплачувану відпустку. Відпустки поділяються на:

- щорічні - основна, додаткова відпустка за шкідливі та важкі умовипраці;

- додаткова відпустка у зв'язку з навчанням;

- соціальна відпустка - у зв'язку з вагітністю, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Щорічна основна і додаткова відпустка надається працівникам з таким розрахунком, щоб вони були використанні, як правило до закінчення робочого року. За загальним правилом у перший рік роботи щорічна відпустка надається після закінчення шести місяців безперервної роботи.

Сума відпускних визначається згідно з законодавством і розраховується шляхом ділення сумарного заробітку за останні 12 місяців перед наданням відпустки на відповідну кількість календарних днів року (за винятком святкових і неробочих) і множення отриманого результату (середньоденного заробітку) на кількість календарних днів наданої оплачуваної відпустки.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати у разі надання страхового випадку. Допомога в разі тимчасової непрацездатності надається з першого дня втрати працездатності і до її відновлення або встановлення групи інвалідності.

Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю виплачується при хворобі, каліцтві, тимчасовому переведені на іншу роботу у зв'язку з захворюванням, при догляді за хворим членом сім'ї, карантині, протезуванні.

Підставою для нарахування допомоги у разі тимчасової непрацездатності є листок непрацездатності, який видається лікувальним закладом.

Розмір допомоги залежить від трудового стажу працівника і надається у таких розмірах:

100% - середньої з/п :

- працівникам, які мають загальний трудовий стаж 8 і більше років;

- працівникам, у яких тимчасова непрацездатність настала внаслідоктрудового каліцтва або професійного захворювання;

- працівникам, які мають на утриманні трьох і більше дітей віком до 16 років;

80% - середньої з/п , працівникам, які мають загальний трудовий стаж від 5 до 8 років;

60% - середньої з/п, працівникам, які мають загальний трудовий стаж до 5 років.

Допомога по соціальному страхуванню, що виплачується працівникам, не входить до фонду оплати праці і не включається до витрат діяльності підприємства, які пов'язанні із зарплатою.

В бухгалтерії операції з оплати праці відображаються такими кореспонденціями:

Д-т 23 - К-т 661 Нарахована заробітна плата робітникам основного виробництва;

Д-т 91, 92, 93 - К-т 661 Нарахована заробітна плата інженерно-технічним працівникам, адміністративному персоналу, персоналу по збуту продукції.

Д-т 65 - К-т 661 Нараховані суми за рахунок відрахувань на соціальне страхування;

Д-т 661- К-т 662 Депоновано заробітну плату;

Д-т 661- К-т 30 Виплата з каси підприємства депонованої заробітної плати;

Д-т 661 - К-т 372 Вирахуванні із заробітної плати перевитрачені підзвітні суми;

Д-т 661- К-т 641 Відраховані із заробітної плати суми прибуткового податку. При нарахуванні допомоги по тимчасовій непрацездатності мають місце такі бухгалтерські проведення:

Д-т 23, 92, 93 - К-т 661 за перші 5 днів;

Д-т 652 - К-т 661 за наступні дні.

2.6Облік розрахунків зі страхування

Оплата праці робітниками тягне за собою додаткові зобов'язання підприємства перед державними фондами обов'язкового страхування. Підприємство повинне здійснювати відрахування до фондів:

— пенсійного страхування;

— соціального страхування на випадок безробіття;

— соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням;

— соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

На субрахунку 651 "За пенсійним забезпеченням" здійснюється облік розрахунків за збором на обов'язкове державне пенсійне страхування з Пенсійним фондом України.

По кредиту субрахунку 651 відображають нарахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а по дебету — перерахування та витрачання цього збору.

Як зазначалося вище, ставка збору до Пенсійного фонду для підприємств і організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності становить 33,2 % об'єкта обкладання збором.

При нарахуванні сум до Пенсійного фонду у бухгалтерському обліку робляться такі записи:

Д-т 23,91,92,93,94 К-т 651

Субрахунок 652 "За соціальним страхуванням" призначений для обліку розрахунків за збором на обов'язкове соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

По кредиту субрахунку 652 відображають нарахування збору на обов'язкове соціальне страхування, а по дебету — перерахування на витрачання цього збору.

При нарахуванні збору по соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням, здійснюється запис:

Д-т 23,91,92,93,94 К-т 652

Субрахунок 653 "За страхуванням на випадок безробіття" призначений для обліку розрахунків за збором на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

По кредиту субрахунку 653 відображають нарахування збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, а по дебету — перерахування цього збору.

Ставка внесків на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття становить 1,3% фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної чи додаткової заробітної плати й інших видів заохочень і виплат, у тому числі в натуральній формі, що підлягають обкладанню прибутковим податком.

Нарахування та сплата внесків на соціальне страхування на випадок безробіття відображається наступними проведеннями:

Д-т 23,91,92,93,94 К-т 653

Перерахування збору на обов'язкове соціальне страхування та збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків. У випадку недостатності коштів на оплату праці та сплату цих зборів у повному обсязі видача грошей на оплату праці та сплата зборів здійснюється в пропорційних розмірах.