Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 13 из 25)

Основними джерелами даних для управління витратами на ТзОВ“Гербор-холдінг» є дані аналітичних рахунків, які відкриваються до рахунків класу 9 "Витрати діяльності". Рахунки класу 8 "Витрати за елементами" на даному підприємстві не використовуються.

Для узагальнення інформації за окремими статтями загальновиробничих, адміністративних і збутових витрат, а також інших витрат операційної діяльності (собівартість реалізованої іноземної валюти, списання сумнівних і безнадійних боргів, втрати від знецінення запасів тощо), призначено Журнал 5. Крім цього, він містить дані про надзвичайні витрати (збитки від стихійного лиха, від техногенних катастроф, аварій та інші подібні збитки).

У Журналі 5 відображаються дані за дебетом рахунку 23 "Виробництво" та всіх рахунків дев'ятого класу (90, 91, 92, 93, 94 та 99) у кореспонденції з кредитом рахунків, які формують собівартість продукції (прямі та загальновиробничі витрати), а також тих, що переносяться з інших журналів.

Дані Журналів 5 та 6 використовуються для складання Звіту про фінансові результати".

Для обліку загальновиробничих витрат важливим є їх поділ , який відбувається в такі етапи:

1 — розподіл всіх загальновиробничих витрат на постійні та змінні;

2 — вибір бази розподілу.

3 — визначення нормальної потужності підприємства та вираження її в одиницях виміру обраної бази розподілу.

4 — обчислення суми постійних і змінних загальновиробничих витрат за умови досягнення підприємством нормальної потужності.

5 — розрахунок нормативу постійних і змінних витрат на одиницю бази розподілу.

Щодо рахунків, які характеризують витрати, то на ТзОВ “Гербор-холдінг» використовуються рахунки 9 класу, а саме: 91 "Загальновиробничі витрати", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності", 95 "Фінансові витрати", 96 "Втрати від участі в капіталі", 97 "Інші витрати", 99 "Надзвичайні витрати" та 98 "Податок на прибуток".

Варто відмітити, що в бухгалтерії ТзОВ “Гербор-холдінг»щомісячно для порівняння сум доходів та витрат ведуться Книги обліку валових доходів та витрат, у яких зазначаються статті доходів та витрат, номери облікових регістрів, звідки взяли дану інформацію, а також суми відповідних доходів та витрат.

2.14 Методика складання фінансової звітності

Господарські операції, які щоденно здійснюються на ТзОВ “Гербор-холдінг», оформлюються первинними документами та відображаються в облікових регістрах. Для управління діяльністю підприємства, оцінки його результатів, виявлення резервів підвищення його економічної ефективності складається фінансова звітність.

ТзОВ “Гербор-холдінг»надає:

а) річну фінансову звітність: Баланс, Звіт про фінансові результати,

б) квартальну звітність: Баланс, Звіт про фінансові результати.

Перед складанням Балансу на підприємстві щомісячно складають Оборотні баланси, в яких відображаються усі рахунки та суми по операціях, проведеними з ними (дебетові та кредитові обороти) та виводяться залишки на кінець звітного періоду(див. додаток 8,10).

Баланс — це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання та*власний капітал.

Відповідно до П(С)БО 2 Баланс має таку структуру:

АКТИВ:

— необоротні активи;

— оборотні активи;

— витрати майбутніх періодів;

ПАСИВ:

— власний капітал;

— довгострокові зобов'язання;

— поточні зобов'язання;

— доходи майбутніх періодів.

Для заповнення статей балансу використовуються дані залишків за рахунками синтетичного обліку з обліку активів, зобов'язань і власного капіталу. Варто відмітити про такі особливості заповнення Балансу:

1) дебіторська заборгованість, яка пов'язана з продажем продукції, та інша дебіторська заборгованість, строк погашення якої не перевищує 12 місяців з дати, на яку складається баланс, повинна бути відображена в розділі II"Оборотні активи", в іншому випадку — в розділі І "Необоротні активи".

2) грошові кошти, які не можуть бути використані протягом 12 місяців з дати балансу внаслідок певних обмежень відображаються як інші необоротні активи;

3) аванси, перераховані забудовником відряднику, включаються до статті "Незавершене будівництво";

4) вартість товарів у рідку 140 відображається за витратами на придбання, включаючи ТЗВ, які за розподілом відносяться до залишку товарів;передбачених чинним законодавством.

Наступним елементом фінансової звітності підприємства є Звіт про фінансові результати(див. додаток 9, 11). Він складається з трьох розділів: Фінансові результати, Елементи операційних витрат, розрахунок показників прибутковості акцій. Цей документ дає змогу користувачам, як внутрішнім, так і зовнішнім, оцінити результати діяльності підприємства в минулому, його прибутковість, можливість ефективно використовувати ресурси або ступінь ризику недосягнення очікуваного рівня рентабельності, для складання Звіту про фінансові результати використовуються обороти за рахунками витрат і доходів. При заповненні цього документу дані з рахунків класу 7 та 9 відображаються в певних рядках звіту.

Доходи і витрати наводяться у Звіті про фінансові результати з метою визначення чистого прибутку або збитку звітного періоду (крім випадків, коли відповідні положення (стандарти) передбачають винятки з цього правила).

У розділі II Звіту про фінансові результати наводяться відповідні елементи операційних витрат (на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати), яких зазнало підприємство в процесі своєї діяльності протягом звітного періоду.

Розділ III Звіту про фінансові результати заповнюють акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій.

Таблиця 2.8 Розкриття інформації про доходи та витрати в Звіті про фінансові результати

Шифр і назва рахунку Регістри обліку Номер рядку в Звіті про фінансові результати
1 2 3
70 "Доходи від реалізації" Журнал 6 Розділ І, рядок 040
71"Інший операційних дохід" Журнал 6 Розділ І, рядок 060
72"Дохід від участі в капіталі" Журнал 6 Розділ І, рядок 110
73 "Інші фінансові доходи" Журнал 6 Розділ І, рядок 120
74 "Інші доходи" Журнал 6 Розділ І, рядок 130
75 "Надзвичайні доходи" Журнал 6 Розділ І, рядок 200
79 "Фінансові результати" Журнал 6 Розділ І, рядки 100,105,170,190,195,220,225
90 "Собівартість реалізації" Журнал 5 Розділ І, рядок 040
92 "Адміністративні витрати" Журнал 5 Розділ І, рядок 070
93 "Витрати на збут" Журнал 5 Розділ І, рядок 080
94 "Інші витрати операційної діяльності" Журнал 5 Розділ І, рядок 090
95 "Фінансові витрати" Журнал 5 Розділ І, рядок 140
96 "Втрати від участі в капіталі" Журнал 5 Розділ І, рядок 150
97 "Інші витрати" Журнал 5 Розділ І, рядок 160
99 "Надзвичайні витрати" Журнал 5 Розділ І, рядок 205
98 "Податок на прибуток" Журнал 5 Розділ І, рядок 180

Метою складання звіту про рух грошових коштів є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

У звіті про рух грошових коштів наводяться дані про рух грошових коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Не грошові операції (отримання активів шляхом фінансової оренди; бартерні операції; придбання активів шляхом емісії акцій тощо) не включаються до звіту про рух грошових коштів.

Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування на суми:

- змін запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості, пов'язаної з операційною діяльністю, протягом звітного періоду;

- наведені в не грошових статтях;

- наведені в статтях, які пов'язані з рухом грошових коштів у результаті інвестиційної та фінансової діяльностей.

Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін у статтях розділу балансу "Необоротні активи" та статті "Поточні фінансові інвестиції".

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності визначається на основі змін у статтях балансу за розділом "Власний капітал" та статтях, пов'язаних з фінансовою діяльністю, у розділах балансу: "Забезпечення наступних витрат і платежів", "Довгострокові зобов'язання" і "Поточні зобов'язання" ("Короткострокові кредити банків" і "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями", "Поточні зобов'язання за розрахунками з учасниками" тощо).

У примітках до фінансової звітності наводиться (розкривається) інформація про:

а) склад грошових коштів;

б) склад статей "Інші надходження", "Інші платежі" та інших статей, які об'єднують декілька видів грошових потоків;

в) не грошові операції інвестиційної та фінансової діяльності;

г) наявність значного сальдо грошових коштів, які є в наявності у підприємства і які недоступні для використання групою, до якої належить підприємство.

Акціонерні товариства наводять у примітках до фінансових звітів інформацію про: