Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 23 из 25)

Для отримання друкованої форми платіжної відомості необхідно натиснути кнопку Друк в нижній частині діалогового вікна. Обидва розглянуті документи (Нарахування ЗП та Виплата ЗП) реєструються в журналі Зарплата.

Дані про розрахунки із співробітниками з оплати праці можна отримати, використавши стандартні звіти, зокрема:

1 .Аналіз рахунка за субконто використовується для отримання нформації про суму нарахованої заробітної плати, стягнені податки та збори і суму до виплати в розрізі співробітників;

2. Оборотно-сальдова відомість- використовується для отримання узагальнюючої інформації про стан розрахунків із заробітної плати за певний період;

3. Журнал-ордер по субконто - використовується для отримання інформації по конкретному субрахунку не лише в цілому, але й в кореспонденції з іншими рахунками.

Відзначимо, що операції з нарахування і виплати заробітної плати на підприємствах з сотнями робітників будуть оформлятися тисячами проведень у місяць, оскільки типовою, конфігурацією, "1С:Бухгалтерия 7:7" передбачено, ведення аналітичного обліку розрахунків за заробітною платою на рахунку 66: в розрізі співробітників. Тобто для кожного співробітника нараховується заробітна плата з одночасним віднесенням її, на рахунок витрат, здійснюється формування проведень за податками та зборами в державні фонди та відбувається сплата (депонування) нарахованої заробітної плати.

Цей процес є достатньо важким та трудомістким і не обмежується лише формуванням документів Нарахування ЗП та Виплата ЗП. Для його спрощення можна скористатися можливістю нарахування заробітної плати співробітникам за допомогою програми "1С:Зарплата и кадры". Підсумкові дані за нарахованою заробітною платою з цього модуля доведеться переносити в модуль " 1 Сбухгалтерия 7.7" з подальшим формуванням проведень з обліку виробничих витрат та відрахувань в соціальні фонди, що проводяться з фонду оплати праці.

Автоматизація обліку готової продукції, її відвантаження та реалізації в «1С: Підприємство»

Для роботи з оборотними активами підприємства - - товарами, готовою продукцією, матеріалами, запчастинами, паливом, послугами тощо призначені довідники, документи з роботі з ТМЦ, а також звіти.

Прибуткування від іноземних постачальників. Крім зазначених у Прибуткуванні від вітчизняних постачальників загальних реквізитів, слід заповнити: Дата інвойсу - - дата інвойсу постачальника. Курс інвойсу - - курс валюти документа до : національної валюти на дату інвойсу. Дата ВМД -- дата, оформлення митної декларації. Курс ВМД - курс валюти документа до національної валюти на дату оформлення митної декларації. Обліковий курс грн/ІТ8В обліковий курс базової валюти системи (гривні) до основної (долара) на дату документа. № інвойсу, № ВМД та інші примітки використовуються для друкованих форм та мають інформаційний зміст.

Після заповнення шапки документа потрібно заповнити додаткові відомості (про митне оформлення вантажу, його перевезення та заведення правил для розрахунку собівартості ТМЦ). Додатковими сумами, від яких може залежати собівартість., ТМЦ, є: суми у валюті: знижка/націнка за контрактом, страховка вантажу, перевезення поза Україною; суми в національній валюті: мито, митні збори, акциз, ПДВ на імпорт, перевезення по Україні, а також суми, перераховані за інші оформлення.

Знижка/націнка за контрактом може бути надана тільки постачальником вантажу, тому контрагент у цьому випадку не може бути змінений. Сума -сума знижки/націнки. Для знижки слід вказати знак «мінус», для націнки —:ак «плюс». Галочка Включати до собівартості знижку/націнку та страхування означатиме, що сума знижки/націнки, страхування буде врахована під час розрахунку калькуляції собівартості кожного ТМЦ з рядків документа. Страхувальник - —контрагент страхування вантажу та контракт страхування. Перевізник поза Україною — контрагент перевезення вантажу, контракт на перевезення, якщо рахунок дебітора в картці вибраного контрагента має субконто Договори. Валюта транспортних послуг - - валюта розрахунків за перевезення.

Галочки Включати до собівартості мито і Включати до собівартості митні збори не можна відмінити, тому що обидві суми завжди включаються до собівартості імпортних товарів.

Акциз, сума - митний орган або інша установа, договір для обліку, якщо рахунок дебітора, в картці вибраного контрагента мас субконто Договори, сума акцизу за ВМД у національній валюті . Якщо у ВМД є сума акцизу, доцільно включати цю суму до розрахунку калькуляції собівартості кожного ТМЦ з рядків документа. ПДВ на імпорт, сума - митний орган або інша установа, договір для обліку, якщо рахунок дебітора в картці вибраного контрагента має субконто Договори, сума ПДВ за ВМД у національній валюті.

Галочка Розраховувати собівартість за інвойсом має значення лише в тому разі, коли в документі є такі ТМЦ, яких не було в інвойсі, тобто в таких рядках буде вказана фактична кількість, але не кількість за Інвойсом. Якщо вказати позитивне значення галочки, це означатиме, що під час розрахунку калькуляції собівартості 1 такого ТМЦ вартість за інвойсом буде такою самою, як ціна інвойсу. В іншому разі вартість за інвойсом не буде врахована, тобто дорівнюватиме нулю.

Галочка Враховувати валютні суми, установлена в позитивне значення, означатиме, що перерахування валютних сум у національну валюту буде здійснено за курсом ВМД, інакше -— за курсом інвойсу. Після заповнення шапки та митних відомостей потрібно ввести табличну частину - - рядки з назвами ТМЦ, їхню кількість, інвойсові ціни тощо. Для введення нового рядка потрібно набрати код (артикул) ТМЦ у стовпці Артикул або вибрати ТМЦ у стовпці Товар, указати кількість за ВМД (інвойсом) та ціну інвойсу у валюті документа (за контрактом).

Після закінчення розрахунку документ може бути записаний (кнопка Запис), надрукований (кнопка Друк), записаний та проведений (кнопка (Ж), закритий без запису (кнопка Закрити). Для одержання друкованих копій документа потрібно натиснути кнопку Друк та вибрати один з варіантів друкованої форми. Виконуються проведення документа Прибуткова накладна імпорт. Після запису та проведення прибуткової накладної система формує новий запис у довіднику Партії для ; даного ТМЦ та, заповнює стовпець № Партії/Серії в документі Прибуткова накладна. Повернення постачальникам. Для операції повернення ТМЦ постачальнику використовується; документ Повернення постачальнику Цей документ маг виконувати сторно проведення в дебет рахунка товару й кредит рахунка постачальника, а також здійснювати зменшення кількості ТМЦ на складі, Для. введення документа потрібно вибрати ; меню Журнали документів => Прибуткові => Уведення нового => Повернення постачальнику. Документ має дві частини шапку й табличну частину, у шапці - - реквізити для всього документа.

Шапка документа Повернення постачальнику не має прим типових розбіжностей із шапкою документа Прибуткова накладна. Документ Повернення постачальнику і проводитись на підставі Прибуткової накладної.

Рахунки-фактури (резервування). Документ Рахунок-фактура призначений для виписки рахунка покупцю для продажу товарів та послуг на умові передплати.

Для введення документа-потрібно вибрати з меню Журнали документів -> Рахунки-фактури => Уведення нового => Рахунок покупцю. З допомогою цього документа можливо зарезервувати товари для конкретного покупця. Якщо резервування не потрібне, то документ можна не проводити. Документ має дві частини - - шапку й табличну частину. Його основні реквізити заповнюються аналогічно попереднім документам р/р - розрахунковий рахунок фірми. Знижка(-)/націнка(+), % процент знижки/націнки. Під час визначення величини знижки ставиться знак «-» і процент, під час визначення націнки -знак «+» і процент. Рахунок дійсний упродовж ... банківських днів - - текст для друкованої форми.

Таблична частина документа Рахунок-фактура може бути заповнена різними способами за рядками, тобто вибором з довідника Товари, матеріали, за прайсом, тобто вибором з довідника Прайс, або за номенклатурою.

Кожен рядок табличної (багаторядкової") частини документа містить один ТМЦ однієї партії. Крім звичайного документа Рахунок покупцеві в системі Існує ще один документ — Зведений рахунок покупцеві. Він дає змогу виписувати рахунок тому самому клієнту на товари або послуги з різних підрозділів та МВО одночасно. Для введення документа потрібно вибрати меню Журнали документів => Рахунки-фактури =>Уведення нового => Зведений рахунок покупцеві. За зовнішнім виглядом і правилами використання цей документ подібний до документа Рахунок покупцеві - також має дві закладки - - шапку й табличну частину. Проте є й певні розбіжності. Журнал Рахунки-фактури - - зручний інструмент для контролю відвантаження ТМЦ, сплати та виписування податкових накладних; покупцям. На «підставі рахунків можна вводити банківські та касові документи. У разі наявності в системі документів сплати, підпорядкованих рахунку, тобто введених на підставі, у стовпці Спл (Сплачено) відображається знак «+». Також можна вводити накладні на відвантаження та податкові накладні. У цьому разі знак «+» відображається в стовпцях Відп (Відпущено) та ПН (Податкові накладні) відповідно.

Накладні на відвантаження. Видаткова накладна - - це основний документ для відвантаження та проведення господарських операцій з реалізації ТМЦ (меню Журнали документів => Видаткові => Уведення нового => Видаткова накладна).

Перед заповненням документа слід подбати про те, щоб потрібну кількість товару для відвантаження було оприбутковано заздалегідь на відповідну фірму, підрозділ та МВО. Також слід бути дуже уважним під час роботи з товарними документами минулими датами. Документ має дві закладки шапку й табличну частину, основні реквізити яких заповнюються аналогічно попереднім документам. Таблична частина документа Видаткова накладна може бути заповнена різними способами - - з довідника Товари та з довідника Прайс або за номенклатурою.