Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 10 из 12)

6.6.1 Смугові гальма

Гальма вантажної та стрілової лебідок крана складаються із шківа, вільно посадженого на шийці черв'ячного валу, храпового колеса, закріпленого на кінці того ж валу та стальної смуги з гальмівною обкладкою. В дискові гальмівного шківу закріплені вісі трьох собачок, які вільно сидять на осях. Собачки прижаті до зубців храпового колеса пружинами. Обкладка гальмівної смуги охоплює шків навколо на 270°. В якості фрикційного матеріалу для обкладки приміняють гальмівну азбестову або вальцьовану смугу.

Стальна смуга одним кінцем кріпиться до провушини; на іншому кінці її знаходиться стержень натяжного пристрою. Натяжні смуги створюються пружиною. Сила натягу регулюються гайкою. Тертя, яке виникає між робочими поверхнями шківу та обкладки смуги, утримує шків в нерухомому стані.

Приміняти у механізмах підйому та зміни вильоту стріли смугові гальма відкритого типу та гальма постійно замкнені (не керуючі) забороняється. На основі цього вантажну та стрілову лебідки крана споряджаємо колодковими гальмами, які розмикаються в момент вимкнення приводу.

Таке колодкове гальмо складається із корпуса, який служить гальмівним барабаном та закріплений болтами на корпусі лебідки.

Всередині гальма розміщуються ведуча та ведена полу муфти, шатуни, які з'єднують полумуфту з колодками через пальці та розтискні пружини.

Ведуча полумуфта встановлюється на шліцьовому кінці черв'ячного валу, ведена полумуфта кріпиться болтами до фланця карданного валу, який іде до розподільчої коробки.

Колодки з гальмівними накладками можуть переміщатися в направляючих. До внутрішньої поверхні барабана колодки притискаються зусиллям двох пружин, які одягнені на направляючі пальці.

При вмиканні виконавчих механізмів крана на піднімання вантажу або стріли крутячий момент від розподільчої коробки передається через карданний вал на ведучу муфту.

Ведуча муфта в залежності від величини приймаючого зусилля повертається на визначений кут та через шатуни, долаючи зусилля пружин, відводить колодки від корпуса гальма.

При такому розташуванні між накладками гальмівних колодок та внутрішньої поверхні корпуса гальма створює зазор, гальмування припиняється і зусилля черв'ячному валу передається без втрати на тертя.

Як тільки обертовий момент не буде підводитись до ведучої муфти (піднімання призупиняється), пружини долають опір трансмісії, притиснуть колодки до корпусу гальма – виникає гальмування.

Від дії вантажу та стріли на барабанах лебідок при роботі виникає обертовий момент, який сприяє самовільному опускання гальма.

Цей момент долається при підніманні або опусканні вантажу обертовим моментом, передаючим двигуном; при зупинці піднімання або опускання – гальмівним моментом, який створюється гальмом.

6.6.2 Колодкові гальма

У виконавчих механізмах кранів використовуються колодкові гальма замкненого типу, які розмикаються за допомогою електромагніту.

Гальмо складається із основи, на якій встановлюється два стальних погнутих важелі, в яких кріпляться чугунні колодки з гальмівною обкладкою. На важелі у верхній частині, встановлюється електромагніт; його штовхач упирається в торець стержня, на який діє пружина, яка одним кінцем упирається в скобу, яка кріпиться на важіль, іншим – в шайбу стержня.

6.6.3 Регулювання гальмів

Регулювання гальмів вантажної та стрілової лебідок в описаних вище кранах має важливе значення. Перед тим регулювати гальма, необхідно переконатися у відсутності мастила на робочій поверхні шківа та смуги, перевірити, чи непошкоджені деталі гальма, а також чи вірно прилягають обкладки смуги до шківа.

Гальма регулюють на максимальний гальмівний момент. Максимальне навантаження на гальмах стрілової лебідки створюється при найменшого вантажу (тс) на найбільшому вильоті стріли (м).

При регулюванні смугового гальма на підйом вантажу пружину натягу гальмівної смуги затягують, доки не доторкнуться її витки.

Щоб забезпечити необхідний запас гальмування, збільшують натяг гальмівної смуги.

Послідовність регулювання гальмів лебідок крана така: спочатку регулюють гальмо стрілової лебідки, потім – вантажної лебідки.

Правильне регулювання гальмів лебідок має велике значення. Надмірна затяжка їх може викликати поломку деталей гальмівного або іншого вузла трансмісії, а також значне нагрівання гальмівної смуги та шківа. Недостатня затяжка гальма може призвести до аварії – падінню вантажу або стріли.

Регулювання колодкових гальмів виконується при тому ж положенні крана і в тих умовах, що і регулювання постійно замкнених не керуючих смугових гальмів. При регулюванні колодкового гальма довжину тяги, яка з'єднує важелі, на яких встановлені колодки, змінюють так, щоб повністю спрацював якорі електромагніта.

Рівномірність зазору між колодками та шківом регулюється встановленими гвинтами, які знаходяться на важелях колодок.

Натяг пружини регулюються так само, як у смугових гальмів.

РОЗДІЛ № 7

МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЯ ВАНТАЖОПІДЙОМНОЇ

УСТАНОВКИ АВТОМОБІЛЬНИХ

КРАНІВ

7.1 НЕПОВОРОТНА ЧАСТИНА КРАНА

Неповоротна частина крана представляє собою жорстку зварену раму з виносними опорами та стабілізуючим приладом. Неповоротна рама встановлюється на рамі автомобільного шасі, з якою вона з'єднується за допомогою стрем’янок, болтів та заклепок. У верхній частині неповоротної рами є опорно – поворотний прилад, на рухомій частині якого закріплена поворотна частина вантажопідйомної установки крана.

Поворотна частина крана складається із рами – платформи, яка представляє собою жорстку зварну конструкцію.

7.1.1 Неповоротна рама

Неповоротна рама крана складається із двох двотаврових зварених балок, які з’єднані поперечинами того ж профілю. В місцях з'єднання з поперечинами рама підсилена косинками із листової сталі. По бокам прокольних балок рами є коробки для виносних опор. Коробки з’єднані внизу з прокольними балками рами кутниками, які одночасно служать для кріплення неповоротної рами до рами автомобіля.

7.2 ВИНОСНІ ОПОРИ

Виносні опори підвищують стійкість автомобільного крана, розвантажують ресори та шини від дії вантажного моменту під час роботи. Зазвичай кран має чотири виносні опори, які встановлюються на неповоротній рамі. Конструкція та розміщення їх можуть різноманітними.

На автомобільних кранах приміняють виносні опори трьох типів:

- висувного,

- відкидного,

- поворотного.

Висувна частина виносних опор представляє собою зварену балку прямокутного січення, зазвичай виконану із двох швелерів. На зовнішніх кінцях балок є гвинтові домкрати. Нижче кінці гвинтів домкратів закінчуються шаровою п’ятою із самовстановлюючим підп’ятником. Верхні кінці гвинтів споряджені квадратною голівкою під ключ.

В транспортному положенні балки опор фіксується спеціальними пальцями, які проходять через отвори в балках та коробчастих кронштейнах неповоротної рами.

Відкидного типу виносні опори представляють собою зварену фасонну балку коробчастої форми, яка виконується із листової сталі. На зовнішніх кінцях балок встановлені гвинтові домкрати, гвинти яких на нижньому кінці мають шарову п’яту, які впираються в підп’ятник. Під час роботи підп’ятник зазвичай встановлюється під домкрат. Відкидна частина опори в коробці неповоротної рами посаджена на вісі та може повертатися в вертикальній площині, яка перпендикулярна повздовжній вісі машини. В транспортному положенні підняті відкидні балки опор закріплені пальцем із штопорним приладом через внутрішні отвори коробки. В робочому положенні опущені балки закріплені в коробці пальцем через зовнішні отвори.

Виносні опори крана відносяться до типу відкидних, але мають гідравлічний привід. Коробки виносних опор закріплені на неповоротній рамі під кутом до повздовжньої вісі машини. Відкидна частина опори виконана у вигляді трикутної ферми, яка встановлюється на осі. Гідро – циліндр через вісь з’єднаний з кронштейном неповоротної рами. Шток поршня циліндра з’єднаний з рухомою віссю, розташовується в пазах відкидної частини виносних опор. На вісі болтами закріплена рухома частина гідравлічного колектора. Нерухома частина колектора з’єднана з кронштейном. Поршнева та штокова порожнини циліндра з’єднані з колектором шлангами високого тиску.

Живиться гідропривід виносних опор від насоса гідросистеми виконавчих механізмів крана. Чотирьохсекційний гідро – розподілювач дозволяє виробляти як загальне, так і окреме керування виносними опорами крана.

Виносні опори поворотного типу представляють собою зварену балку коробчастої форми, яка виконана із листової сталі. На зовнішньому кінці балки є гвинтовий домкрат, під який при роботі встановлюється підп’ятник. Поворотна частина опор з’єднана шарнірно з кронштейном неповоротної рами за допомогою вертикальної осі.

В транспортному положенні крана балки виносних опор розташовані вздовж повздовжньої вісі, а в робочому – вздовж повздовжньої вісі машини. В обох випадках поворотна частина опор фіксується.

7.3 СТАБІЛІЗУЮЧИЙ ПРИЛАД

Стабілізуючий прилад представляє собою вал, на кінцях якого жорстко закріплені важелі, які з’єднані тягою з подушкою ресори. Вал може повертатися в підшипниках, встановлених в повздовжніх балках неповоротної рами. При роботі крана на виносних опорах вільні кінці важелів притискають до відказу гвинтом. При такому розташуванні ресори стиснені, а задній мост підтягнутий до