Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 9 из 12)

Значення коефіцієнта lприведені в таблиці, режим роботи встановлюється в залежності від частоти вмикань механізму і ступеню використання вантажопідйомності крана.

Значення коефіцієнта l автомобільних кранів

Тип механізму та характер роботи l
Вантажні та стрілові лебідки при режимі роботи: легкому ………………………………………………………… середньому …………………………………………………….. тяжкому ………………………………………………………...Грейферні лебідки …………………………………………………………….Блоки грейфера ……………………………………………………………….

16

18

20

20

18

Довжина робочої частини барабана залежить від довжини намотаного каната. Вона повинна бути такою, щоб при нижньому розтушуванні вантажного органу на барабані залишалось не менше 1,5 – 2 витків каната. Цим виключається перенавантаження каната на барабані та запобігання його перегинання під гострим кутом в сторону, протидіючій намотці.

Довжина намотуємого на барабан каната:

де Н – висота підйому крюка;

іn – кратність вантажного поліспаста.

Число витків каната, який намотується на барабан, дорівнює:

де z - число запасних витків каната.

Знаючи шаг гвинтової канавки, знаходимо канатоємкість барабана.

Спосіб закріплення кінця каната на барабані має особливе значення для безпечної роботи крана. Кріплення каната повинно бути надійним, доступним для огляду, зручним для заміни каната та простим у виготовленні.

5.6 СИЛОВИЙ ПРИВІД КРАНА

5.6.1 МЕХАНІЧНИЙ ПРИВІД

Загальні відомості

Механічний привід передбачає передачу енергії від двигуна автомобіля механізмам крана за допомогою шестерінчастих або черв'ячних редукторів, відкритих зубчатих передач, валів та різноманітних муфт. Такий механічний привід називається одномоторним.

На більшості автомобільних кранів привід механізмів включає, окрім коробки відбору потужності та редуктора неповоротної рами, розподільчу коробку з реверсом, редуктори лебідок та редуктор механізму кручення поворотної частини крана.

Силовий привід кранів включає коробку відбору потужності, редуктор неповоротної рами, центральний реверс, механізм обертання з самостійним реверсним пристосуванням.

Силовий привід крана, окрім коробки відбору потужності та редуктора неповоротної рами, має розподільчу передачу з самостійним реверсним пристосуванням у лебідок та механізму обертання поворотної частини крана.

5.6.2 ЕЛЕКТРИЧНИЙ ПРИВІД

Загальні відомості

Електричний привід автомобільних кранів працює на перемінному трьохфазному струму напругою 380 в. Генератор, який приводиться в обертання двигуном автомобіля, виробляє електричний струм, який по кабелю поступає в силову шафу, розташована на неповоротній рамі крана, потім через струмоприймаючий прилад він подається на поворотну платформу і дальше через розподільчу шафу, пульт керування та пускові прилади направляється до електродвигунів виконавчих приладів.

5.6.3 ГІДРАВЛІЧНИЙ ПРИВІД

Загальні відомості

Гідравлічний привід, або гідропривід, який приміняється на автомобільних кранах, складається із декількох гідропередач. Гідропередача це з'єднання двох машин, насоса та гідравлічного двигуна, утворюючих силовий редуктор.

Потік рідини, який циркулює в системі насос – гідро-двигун, грає роль передаточної ланки. В якості робочого середовища використовується рідина, частіше за все мастило.

На автомобільних кранах найшли пристосування гідростатичні (об'ємні) передачі, в яких можуть використовуватись різноманітні за принципом дії машини, насоси та гідро-двигуни.

РОЗДІЛ_№_6

ВИКОНАВЧІ МЕХАНІЗМИ КРАНА

6.1 РОЗМІЩЕННЯ ВИКОНАВЧИХ МЕХАНІЗМІВ

До основних механізмів крана відносять підйомні механізми, а також механізм обертання поворотної частини крана.

Підйомними механізмами найбільш розповсюджених кранів являються вантажна та стрілові лебідки, а на кранах, які мають грейферне обладнання, також грейферна лебідка, яка використовується на деяких автомобільних кранах як допоміжного підйому.

Механізм обертання призначений для повороту поворотної частини крана на кут, який вимагається, для перенесення вантажу в горизонтальній площині та повернення вантажозахватного органу у вихідне положення.

В залежності від роду приводу виконавчі механізми крана мають різноманітне конструктивне виконання та розміщення.

Розміщаються основні механізми крана на поворотній платформі.

6.2 ЛЕБІДКИ З МЕХАНІЧНИМ ПРИВОДОМ

На кранах вантажопідйомністю до 5 тс приміняються вантажна та стрілові лебідки, які об'єднуються в один агрегат.

Вантажна та стрілова лебідки знаходяться в загальному корпусі, який складається із основи розломом в горизонтальній площині по осі барабанів та двох кришок черв'ячних редукторів. Барабан вантажної лебідки та барабан стрілової лебідки, які мають гвинтові канавки, вільно встановлені на осі, закріпленій в корпусі шпонки.

6.3 ЛЕБІДКИ З ЕЛЕКТРИЧНИМ ПРИВОДОМ

Кран має механізм підйому вантажу, який виконаний у вигляді двобарабанної лебідки, яка складається із електродвигуна, спеціального редуктора, гальмівних приладів та двох барабанів – вантажного та грейферного з гвинтовими канавками на робочій поверхні.

Вантажний барабан жорстко посаджений на консольному короткому кінці валу редуктора. Грейферний барабан посаджений на довгому кінці цього ж валу і може вільно на ньому обертатися, як на осі. Вмикається та вимикається барабан двох конусною фрикційною муфтою, зупиняється – смуговим керуючим гальмом.

6.4 МЕХАНІЗМИ ПІДЙОМУ ТА ЗМІНИ

ВИЛЬОТУ СТРІЛИ КРАНІВ З

ГІДРАВЛІЧНИМ ПРИВОДОМ

Кран має вантажну лебідку та механізм зміни вильоту стріли.

Вантажна лебідка складається з барабана, черв'ячного редуктора, гідро-двигуна та гальма.

Барабан з гвинтовими канавками закріплюється на валу. Одним кінцем вал встановлений у втулці кронштейна, іншим кінцем через пази на торці ті зубчату шліцьову муфту з'єднаний з валом редуктора, центруючи на шаровій опорі. Пружина підтримує постійне зчеплення зубчатої муфти з валом барабана.

Редуктор лебідки - черв'ячний, складається із корпуса, черв'яка та черв'ячного колеса. З черв'ячним валом з'єднаний безпосередньо гідро-двигун лебідки.

Гальмо лебідки – смугове замкненого типу.

6.5 МЕХАНІЗМ ОБЕРТАННЯ ПОВОРОТНОЇ

ЧАСТИНИ КРАНА

На автомобільних кранах з механічним, електричним та гідравлічним приводами для обертання поворотної частини крана приміняють установку, яка називається механізмом обертання поворотної частини крана або механізмом обертання.

6.5.1 Механізм обертання з механічним приводом

Механізм обертання крана складається із черв'ячного редуктора з муфтою граничного моменту, гальмівного приладу та відкритої зубчатої передачі.

В корпусі редуктора встановлений вертикальний вал, на верхній шийці якого вільно посаджено черв'ячне колесо, а на нижньому кінці жорстко закріплена шестерня.

В зачеплені з черв'ячним колесом знаходиться одне західний само гальмівний черв'як. Черв'ячний вал встановлений на двох шарикових підшипниках, осьові зусилля приймаються двома упорними шариковими підшипниками.

Муфта граничного моменту – конусного типу. В якості внутрішнього конуса використана спеціально оброблена конусна поверхня черв'ячного колеса. Зовнішній конус муфти посаджений на валу на шпонці і може вільно пересуватися. До зовнішнього конусу шестерні конус прижимається пружиною, сила натискання якої регулюється гайкою.

6.5.2 Механізм обертання з електричним

приводом

Механізм обертання складається із електродвигуна, редуктора, багатодискової муфти граничного моменту та відкритої зубчастої передачі.

В корпусі редуктора розташовані циліндричні шестерні та черв'ячна пара - черв'як та черв'ячне колесо. З'єднується вертикальний вал з черв'ячним колесом через муфту граничного моменту, яка складається із корпуса, з'єднаного з черв'ячною шестернею, та відомої частини, рухомою посадженої на шліцах вала. Між ведучою та веденою частинами муфти знаходиться фрикційні диски, стиснуті зусиллям пружини, яке регулюються гайкою.

На нижньому зовнішньому кінці валу закріплена шестерня, яка знаходиться в зачепленні з внутрішнім зубчастим вінцем нерухомої частини опорно – поворотного приладу.

6.5.3 Механізм обертання з гідравлічним

приводом

Механізм обертання складається із гідро-двигуна, вертикального черв'ячного та проміжного шестерінчастого редукторів і закритої зубчатої передачі. Черв'ячний редуктор складається із корпуса, черв'яка та черв'ячної шестерні, яка закріплені на валу. На зовнішньому кінці вала посаджена шестерня.

Гідро-двигун, закріплений на перехідному фланці редуктора, з'єднаний з черв'ячним валом через шліцьову втулку. Він є взаємнозаміняємим з гідро-двигуном вантажної лебідки.

6.6 ГАЛЬМІВНІ ПРИЛАДИ ВИКОНАВЧИХ

МЕХАНІЗМІВ КРАНА

У виконавчих механізмах приміняються як смугові, так і колодкові гальмівні прилади. Описання таких гальмівних приладів, коли вони не являються окремими вузлами, приводиться разом з описанням виконавчих механізмів.