Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 7 из 12)

Блок крюкової обойми для зменшення тертя встановлений на підшипниках кочення. Між боковими щоками обойми є металічна дугоподібна смуга, яка охоплює нижню частину блока і запобігає випадання каната.

4.2.3 Стропи

Стропами називаються прості гнучкі відрізки стальних канатів або ланцюгів, які мають на кінцях крюки, кільця або серги для підвішування вантажу.

Канатні стропи розподіляються на універсальні, облегшенні та багато – гілкові.

Універсальна стропа має форму замкненої петлі та приміняється для закріплення різноманітних по формі вантажів.

Облегшені стропи складаються із однієї гілки з прикріпленими на кінцях крюками та петлями. Багато – гілкові стропи складаються з зібраних на кільці декілька гілок, які мають на кінцях серги, крюки або захвати. Ланцюгові стропи також можуть бути закритими або відкритими з крюками чи захватами на кінцях.

4.2.4 Грейфери

Грейфери відносяться до автоматичним захватним приладам, які дозволяють при роботі крана захоплювати та розвантажувати сипучий та кусковий матеріал без участі робочих. В залежності від конструкції грейфери, які використовують на автомобільних кранах, діляться на двох - канатні та одне –канатні.

Двох – канатний грейфер підвішується на двох канатах – підтримуючим та замикаючому, тому для роботи з таких грейфером на крані, крім вантажної лебідки, повинна бути лебідка для грейфера; вантажна лебідка використовується для підтримання (піднімаючого) каната, грейферна – для замикаючого каната.

Грейфер складається із стальних щелепів, з'єднувальною віссю. Щелепа обладнана важелем, на головці якого встановлені два блоки. Для запобігання випадання каната із блоків на головці важеля встановлені запобіжні валики. Щелепи грейфера з'єднані чотирма тягами, які кріпляться до осі. Підримуючий канат кріпиться до верхньої голівки грейфера, замикаючий канат до затискача, який розташований всередині цієї ж голівки, звідки іде до нижнього блоку, потім охоплює верхній блок, який повертається на другий нижній блок, проходить по другому, направляючому блоці і направляється на барабан грейферної лебідки.

4.2.5 Спеціальні захватні пристосування

До спеціальних захватних пристосувань, які підвішуються на крюк крана, відносяться схвати, зажими, клешні та інші прилади.

Схвати в залежності від призначення бувають:

- вильчаті двох-щелепні;

- багато-щелепні;

- кліщові.

Для перевантаження товстих листоподібних матеріалів приміняються зажими. В зажимі лист закріплюється зубчатим виступом під дією власної ваги. У випадку перевантаження листів в горизонтальному положенні приміняються спарені захвати, які охоплюють лист з двох сторін. Для стволів дерев та вантажів подібної форми приміняють клешні. Для перевантаження ящиків використовується захватне пристосування, в якому може розмір змінюватися в залежності від вантажу, що досягають перестановкою підхватів в отворах балки.

4.3 СТРІЛИ КРАНІВ

Стріла автомобільного крана являється головним вузлом робочого обладнання та призначена для підвішування вантажозахватних приладів. Стріла представляє собою металеву зварену конструкцію із кутової та листової сталі.

Для деяких кранів передбачена можливість роботи із стрілами різної довжини.

В робочому положенні стріла підвішується на канатах, тяги траверси стрілового поліспаста шарнірно з'єднані з голівкою стріли, а при використанні вигнутої стріли – в місці її вигину. Стріловий канат, огинаючи блок, встановлений на осі портала, який направляється на барабан стрілової лебідки. Портал дає можливість встановлювати направляючі блоки на відстані, яка необхідна для забезпечення правильної укладки каната на барабан. Більш високе розташування направляючого блока збільшує кут між віссю стріли і стріловим канатом, що зменшує зусилля в елементах стріли і стріловому канаті, а також полегшує піднімання стріли, особливо на великих вильотах.

4.4 СТАЛЬНІ ПРОВОЛОЧНІ КАНАТИ

В якості тягового гнучкого органа на кранах приміняють стальні проволочені канати, які служать для піднімання вантажу та стріли, а також для строповки вантажів, які піднімаються. Ці канати виготовляються із тонкої стальної проволоки, яка піддається спеціальній механічній та термічній обробці, в результаті чого міцність її підвищується.

Розрізняють канати:

- одинарного сплетення;

- подвійного сплетення;

- потрійного сплетення.

Канати одинарного сплетення виготовляють із окремих проволок, наплетених концентричними слоями навколо однієї центральної. Жорсткість їх висока, і вони не придатні перегинатися при проходженні по блокам. Канати подвійного сплетення складаються із окремих сплетень – канатів одинарного сплетення. Канати потрійного сплетення складаються із канатів подвійного сплетення.

На автомобільних кранах приміняються частіше стальні канати подвійного хрестового сплетення, які складаються із органічної серцевини, навколо якого обплетені шість сплетень, які складаються із проволок, число яких може бути 19, 37 та 61. Серцевина каната пропитується речовиною, яка довготривалий час забезпечує змащення проволок каната під час роботи.

Всі канати, в тому числі, які приміняються в якості чалових, при підборі перед встановленням на кран повинні бути перевірені розрахунком по коефіцієнту запасу міцності К, який регламентує правилам. Граничні значення коефіцієнта запасу міцності наведені в таблиці.

Коефіцієнт запасу міцності канатів К

Призначення каната і режим роботи крана К
Вантажні і стрілові при режимі роботи:легкому ………………………………………………………………..середньому ……………………………………………………………важкому ……………………………………………………………….Стрілові, виявляються розтяжками ………………………………………Грейферні:двох-канатні …………………………………………………………..одне-канатні ………………………………………………………….. Канати для строп:які мають на кінцях крюки, кільця або серги для підвішування вантажу ……………………………………………………………….. призначені для обв'язування вантажу вагою до 50 тс …………….

5,0

5,5

6,0

5,5

6,0

5,0

6,0

8,0

Коефіцієнт запасу міцності:

,

де Р – дійсне розривне зусилля каната в кг, (навантаження, при якому зразок каната рветься при випробовуванні на розривній машині);

S – найбільший натяг гілки каната під дією вантажу в кг (робоче навантаження).

Величина робочого навантаження каната Sна автомобільних кранах залежить від ваги піднімаючого вантажу і ваги вантажозахватного приладу, передаточного числа поліспаста виконуючого механізму, к. к. д. блоків і їх кількості.

Ця величина може бути виявлена по формулі:

,

де Q – вага вантажу найбільшого в кг;

q – вага вантажозахватного приладу в кг;

- передаточне число поліспаста;

η – к. к. д. блока;

n – загальна кількість блоків до барабана.

Стальні канати являються відповідальною та швидкозношуваною деталлю кранів, тому вимагають ретельного спостереження та піклування. Під час роботи канат підлягає поверхневому зношенню, в результаті якого зменшується січення каната, з'являється стомлююче зношення, корозія, що призводить до обривання окремих проволок в сплетеннях або сплетення в цілому.

Ступінь надійності проволоченого каната та придатність його для подальшої експлуатації виявляється по кількості обривів проволок на кроці сплетення каната. Нормами встановлено гранично допустиме число порваних проволок на кроці сплетення, каната, при якому канат повинен бути замінений.

Для запобігання проволок каната від корозії, а також для запобігання завчасного зношення канат необхідно регулярно змащувати канатним мастилом.

РОЗДІЛ № 5

ДЕТАЛІ ТА ВУЗЛИ МЕХАНІЗМІВ КРАНА

5.1 МЕХАНІЧНІ ПЕРЕДАЧІ

Для передачі обертів від ведучого валу до веденого в автомобільних кранах частіше всього приміняються зубчасті та черв'ячні передачі. Для приводу генератора на кранах з електричним приводом використовується клинопасова передача.

5.1.1 Зубчаті передачі

По конструктивним особливостям зубчаті передачі виготовляються на циліндричні та конічні, які складаються із ведучого та веденого коліс. Циліндричні передачі дозволяють передавати навантаження між паралельно розташованими валами. Циліндричні передачі виконуються з прямими та косими зубцями, конічні – з прямими, косими та криволінійними зубцями.

Зубчасті передачі можуть бути одноступінчатими та багатоступінчатими. Кожна ступінь складається із пари зубчатих коліс.

5.1.2 Черв'ячні передачі

Черв'ячні передачі приміняються при значних передаточних числах та перпендикулярно пересікаючи валах. Черв'ячна передача відрізняється компактністю конструкції та безшумністю при роботі на порівняно великих числах обертів ведучого валу (черв'яка).

При передачі руху черв'ячною парою виникає значне тертя в зачеплені, тому при кутах піднімання гвинтової лінії черв'яка менше 4°30' зусилля можуть передаватися тільки в одному напрямку – від черв'яка до колеса; така передача називається самогальмуючою. При куті піднімання гвинтової лінії черв'яка більше 4°30' передача зусиль можлива в двох напрямках – від черв'яка до колеса і від колеса до черв'яка; така передача називається несамогальмівною.