Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 12 из 12)

9.3 ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ З ГРЕЙФЕРОМ

Перед початком роботи необхідно попередньо встановити кран на виносні опори, опустити стрілу, звільнити кінець вантажного каната. Потім підняти стрілу та обертати поворотну частину так, щоб голівка стріли опинилась над грейфером. Далі закріпити підтримуючий канат в отворі грейфера та перевірити дію важелів. Після перевірки дії важелів та гальмівного приладу грейфер підіймають на потрібну висоту та керують обертанням поворотної частини крана. На потрібній для роботи вильоті стріли перевіряють легкість відкривання щелеп грейфера.

9.4 ОСОБЛИВОСТІ ВОДІННЯ КРАНІВ

Торгання з місця, перемикання передач, гальмування та інші елементи водіння автомобільних кранів виконується також, як на відповідних вантажних автомобілях. Але слід пам’ятати, що загальна вага крана в транспортному положенні приблизно рівний вазі автомобіля з повним навантаженням, а центр ваги у крана розташований значно вище, ніж у автомобіля. Внаслідок цього кран при русі своїм ходом менше стійкий, чим вантажний автомобіль.

Автомобільний кран рекомендується вести із дотриманням необхідних мір обережності, уникати крутих поворотів та різких гальмувань; різні ями долати на понижених швидкостях.

При русі по вузьким проїздам необхідно бути особливо обережним: їхати у ворота або під містки, їхати під низько висячими проводами, слід знижувати швидкість, а в окремих випадках зупиняти машину, щоб вийти з кабіни та переконатися в безпеці проїзду.

9.5 ОБСЛУГОВУВАННЯ КРАНІВ

Обслуговування кранів слід проводити у відповідності з інструкціями по експлуатації. При певній стоянці кран повинен бути приведений в транспортне положення та встановлений на виносні опори, гвинти стабілізуючих приладів повинні бути вигвинчені до положення, яке забезпечує зазор між опорною частиною гвинта та площадкою важеля.

9.5.1 Підготовка до роботи

По прибутті крана на робочу площадку необхідно до піднімання стріли загальмувати машину ручним гальмом та встановити кран на виносні опори, обертаючи гвинти домкратів виносних опор, доки платформа крана не займе горизонтальне положення. Гвинти стабілізуючих приладів повинні бути затягнуті.

Потім вмикають коробку відбору потужності в кабіні автомобіля. Дальше керування краном здійснюється із кабіни крановика.

Щоб зняти розчалку вантажного крюка, який він закріплений за передні буксирні крюки автомобіля, вантажний канат послаблюють тимчасовим вмиканням вантажної лебідки на спуск. Після зняття розчалки стрілу підіймають на 30 – 50 мм від стійки (опори). Для перевірки справності гальмівного приладу лебідки вмикають зчеплення, а важіль переводять в нейтральне положення. Подальше піднімання стріли можна виконувати, переконавшись, що гальмо надійно утримує стрілу в при піднятому положенні.

9.5.2 Мащення

Мащення механізмів, вузлів та деталей значно впливає на працездатність та строк служби крана. Відсутність, недостатність або низька якість мащення призводять до нагрівання поверхонь, які труться, їх прискореному зношенню, а також виникненню задирів і виходу деталей із строю. Тому необхідною умовою для нормальної роботи автомобільного крана являється правильне та своєчасне мащення механізмів, агрегатів та деталей.

При виконанні мащення необхідно приймати міри до того, щоб разом із мащенням в механізми не потрапили пісок, бруд та ін..

Всі відкриті шестерні, а також бігові доріжки кола катання перед мащенням слід очистити від бруду.

Найбільш розповсюдженні для мащення кранів отримали індустріальні та автотракторні мастила та консистентні змазки: солідоли, консталіни, канатне мастило.

9.6 ТЕХНІЧНЕ ЗАСВІДЧЕННЯ ТА

ВИПРОБОВУВАННЯ КРАНА

Автомобільні крани відносяться до тієї групи вантажопідйомних кранів, дії яких регламентується правилами. Тому кожний автомобільний кран перед пуском в експлуатацію підлягає обов’язковій регістрації.

Технічне засвідчення крана включає ретельний огляд всіх механізмів, обладнання та вузлів металоконструкцій; засвідчення отриманого крана.

Міцність крана, а також окремих його вузлів та деталей і вантажна стійкість перевіряються при статичних випробовуваннях. В процесі динамічних випробовуваннях перевіряють дію лебідок, їх гальмівних приладів та механізму обертання.

Статичне випробовування автомобільного крана проводиться навантаженням, на 25% більше його найбільшої вантажопідйомності.

Динамічне випробовування автомобільного крана складається із повторних піднімань та опускань вантажу, а також обертання поворотної частини крана.

ВИСНОВКИ

Ми розглянули машини та розроблювали апаратуру для обладнання подолання загороджень, а також розглянули вантажопідйомні машини. Задопомогою таких машин військові частини та підрозділи внутрішніх військ беруть участь у ліквідації вибухів, аварій, стихійного лиха, розгороджуванні тадемонтажу барикад. Згідно нашої теми розглядали розгороджування та демонтаж барикад.

Негативно настроєні громадяни можуть створювати перешкоди в здійсненні проходів у барикадах (щоб завадити та не дати змоги військам провести свої сили). В таких випадках підрозділи вживають заходи для подолання опору, затримання осіб, які чинать опір, для ліквідації барикад та загороджень.

Щоб сприяти військам для демонтажу барикад при масових заворушеннях ми підібрали техніку та спеціальні під'ємно-транспортні обладнання сучасних технологій.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1. Короткий автомобільний збірник. 10 – е видавництво. Моква, Транспорт. 1983.

2. Короткий автомобільний збірник. 9 – е видавництво. Москва, Транспорт. 1983.

3. Мишин А. В. Автомобільні крани. Ленінград, Машгиз. 1976.

4. Нечеретний І. К., Кавун С. Р. Організація розвантажувальних та завантажувальних робіт. Ленінград, Машгиз. 1978.

5. Ульянов А. А., Ліхачев Р. О. Вантажопідйомні машини. Москва, Транспорт. 1967.

6. Ульянов А. А. Вантажопідйомні машини та обладнання до них. Москва, Транспорт. 1967.

7. Каталог спеціальної техніки КрАЗ. Кременчук. 2004.

8. Бурцев О. Н., Гутаревич Ю. Ф., Андрусенко П. І. Характеристика автомобільних кранів. Ленінград. Машгиз. 1978.

9. КрАЗ. Автомобілі КрАЗ – 255 та його модифікації. Технічне описання та інструкція по експлуатації. Машинобудування, Москва. 1973.

10. Біленко І. І. Тяговий розрахунок автомобіля. Посібник. ВІ ВВ МВС України. Харків. 2001.

11. Біленко І. І. Методичний посібник з питань виконання та оформлення кваліфікаційної роботи спеціаліста для курсантів. ВІ ВВ МВС України. Харків. 2001.

12. Жданов А. А. Крани та ескалатори. Москва, Транспорт. 1968.

13. Жданов А. А. Вантажопідйомні обладнання. Транспорт. 1968.

14. Піддубник В. Г. Розрахунок стійкості кранів та вантажопідйомних машин. Ленінград, Машгиз. 1983.

15. Тактика Внутрішніх Військ та застосування оперативних підрозділів. Київ, Освіта. 2005.