Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 11 из 12)

рами автомобіля. Вага крана в цьому випадку передається на грунт тільки через виносні опори. Підвішування заднього моста збільшує стійкість крана.

При роботі крана без виносних опор стабілізуючий пристрій повинно знаходитися в тому ж положенні, що при роботі на виносних опорах. Ресори в цьому випадку будуть стиснуті. Вага крана приймається безпосередньо заднім мостом та колесами автомобіля.

При транспортному положенні крана гвинти повинні бути повернуті, щоб звільнити кінці важелів. При русі крана ресори деформуються нерівномірно. Оскільки вони з’єднані між собою системою тяг та важелів, а також загальним валом, прогин однієї із ресор викликає прогин іншої, в результаті цього боковий крен автомобільного крана зменшується, а стійкість крана під час руху збільшується.

7.4 ОПОРНО – ПОВОРТНИЙ ПРИЛАД

Опорно – поворотний прилад кранів служить опорою для поворотної частини та ланкою, з’єднуючим її з неповоротною рамою. Воно призначено утримувати поворотну частину від перекидання та забезпечує її легкість обертання навколо вертикальної вісі. Опорно – поворотний прилад приймає навантаження від ваги поворотної частини та ваги піднімаючого вантажу, а також від динамічних зусиль та дії вітру.

На автомобільних кранах приміняються опорно – поворотні прилади з кругом катання та на шариках.

7.4.1 Опорно – поворотний прилад

з кругом катання

Складається із круга катання з опорно – роликовими елементами. Круг катання закріплений на верхній частині неповоротної рами, а три опорно роликових елемента – на нижній частині поворотної платформи крана.

7.4.2 Опорно – поворотний прилад

на шариках

Шариковий опоно – поворотний прилад відноситься до типу спеціальних. Воно складається із внутрішньої нерухомої обойми та двох зовнішніх нерухомих кілець, нижнього та верхнього, з’єднаних болтами. В канавках між обоймами розташовані в два ряди стальні шарики діаметром 30 мм, розділені між собою спеціальним розподілювачем. Зазор між обоймами та шариками регулюється прокладкою.

Внутрішня нерухома обойма із встановленим на ній зубчастим вінцем, взаємозамінюючим із зубчастим вінцем крана, закріплена болтами на неповоротній рамі. Верхня рухома обойма закріплена болтами на поворотній рамі крана.

РОЗДІЛ № 8

КЕРУВАННЯ МЕХАНІЗМАМИ КРАНА

8.1 ОРГАНИ КЕРУВАННЯ МЕХАНІЗМАМИ

КРАНА

На кранах з механічним приводом виконавчі механізми приводяться в дію від двигуна автомобіля через коробку передач, коробку відбору потужності, а також різноманітні силові прилади, розташовані на поворотній рамі крана. Робочі швидкості механізмів на деяких кранах можна регулювати шляхом зміни числа обертів колінчастого валу двигуна та включенням різних передач в коробці передач автомобіля. Робочі швидкості механізмів, які мають привід від електродвигунів з фазовим ротором або гідравлічних двигунів, крім того, можна

виміряти за допомогою контролерів та гідравлічних розподільників, якими до цих механізмів підводиться енергія автомобільного двигуна.

Система керування механізмами крана складається із двох частин:

1) органів керування, розташованих в кабіні автомобіля, які складаються із педалей керування зчепленням та педалі керування живлення двигуна, а також важелів, керуючих включенням передач коробки відбору потужності;

2) органів керування механізмами крана, які знаходяться в кабіні крановика. На деяких кранах в кабіні крановика знаходяться також і дублюючі засоби керування живленням двигуна та зчепленням.

Кабіна крановика розташована на поворотній платформі крана з лівої сторони. Вона виготовлена із листової сталі. В кабіні розташовані органи керування (пульт керування) та сидіння для крановика.

8.2 ПРИЛАДИ БЕЗПЕКИ

8.2.1 Показникові прилади

Крановик зобов’язаний знати виліт крюка та допустиму при цьому вантажопідйомність крана. Для цього на боковій стінці стріли або кабіни крановика встановлюють показникові прилади.

Показників прилад, розміщується на стрілі крана, складається із нерухомої таблички, яка виконана у вигляді сектора, центральний кут шкали якого рівний можливому куту нахилу стріли, та відвішу, який виконаний у вигляді рухомої стрілки, вільно посадженої на нерухомій вісі. Стрілка показує фактичний виліт стріли.

8.2.2 Обмежувачі піднімання стріли

Що відвернути перекидання назад стріли крана, яка знаходиться в крайньому верхньому її положенні при найменшому вильоті, приміняють упори та обмежувачі. Упор простого виду складається із кронштейна, який встановлюється на верхній частині стойки кріплення стріли, та масивної планки, яка приварюється збоку до ферми стріли. Граничний кут підйому стріли визначають, коли планка впирається в кронштейн.

8.2.3 Обмежувачі вантажопідйомності

Надійна та безпечна робота крана може бути забезпечена використанням приладу, що враховує величину піднімаючого вантажу на відповідному вильоті, не допускаючи при цьому перенавантаження крана. В результаті перенавантаження може: обірватися вантажний канат, крюк або ланцюг, зламатися деталі механізму підйому, виникнути тріщини в металоконструкціях та перекинутись кран.

Найчастіше автомобільні крани перекидаються через перенавантаження. Це нерідко супроводжується тяжкими травмами обслуговуючого персоналу. Тому передбачається обов’язково обладнання автомобільних кранів спеціальними обладнаннями (обмежувачі вантажопідйомності).

Вантажопідйомність кранів виміряється в залежності від вильоту стріли. Обмежувач вантажопідйомності повинен вимикати механізм підйому, коли вантаж перевищує граничне значення для даного вильоту не більше чим на 10%. Обмежувач вантажопідйомності повинен також спрацьовувати, якщо при опусканні стріли збільшується до положення, при якому вага вантажу буде перевищувати допустиму величину.

Автомобільні крани можуть працювати як на виносних опорах, так і без них, а також із стрілами різної довжини. Тому вони можуть мати дві і більше вантажних характеристики, але споряджатися одним обмежувачем вантажопідйомності, які мають пристосування, перемикаюче його для роботи на

обраній характеристиці, на виносних опорах або без них, для роботи з нормальною або із збільшеною стрілою.

На автомобільних кранах приміняються обмежувачі вантажопідйомності, які спрацьовують у випадку, коли перекидаючий момент зростає до гранично допустимої величини.

Обмежувачі вантажопідйомності, які приміняються на автомобільних кранах, можна розділити на:

- механічні,

- електромеханічні,

- електрогідравлічні.

8.3 КРАН З ГІДРАВЛІЧНИМ ПРИВОДОМ

Крани з гідравлічним приводом мають деякі переваги перед кранами із другими видами приводу. Гідравлічний привід дозволяє отримувати більше тягове зусилля без використання складних та великих передач, здійснювати в широких границях плавне регулювання швидкості робочих рухів. Для його виготовлення не вимагається дорогі (цвітні) метали, механізми гідравлічного приводу мають високу зносостійкість та легко запобігають від перенавантаження. Керувати кранами з гідравлічним приводом значно легше та простіше, чим кранами з механічним приводом та важільним керуванням.

РОЗДІЛ № 9

КОРОТКІ ВІДОМОСТІ З ТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

ТА ОБСЛУГОВУВАННЮ АВТОМОБІЛЬНИХ

КРАНІВ

9.1 ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПО ТЕХНІЦІ БЕЗПЕКИ

Не дотримання правил техніки безпеки по інструкції експлуатації крана, а також порушення трудової дисципліни можуть призвести до аварії та нещасних випадків.

Перед початком роботи необхідно оглянути кран та переконатися в його несправності. Особливу увагу при цьому має приділятися перевірці механізмів керування, гальмівних приладів, канатів та вантажних пристосувань. Забороняється приступати до роботи при наявності тріщин в металоконструкції стріли, при відсутності шплінтів або зажимів в місцях кріплення канатів, при місцевих пошкодженнях канатів, при несправності виносних опор або стабілізуючих приладів, пошкодженні деталей гальма механізму, підйому вантажу чи стріли, відсутності або несправності огородження механізмів, відсутності або несправності приладів безпеки.

Встановлювати кран на щойно насипаному невприсованому ґрунті або на краю відкосу чи канави можливо тільки після перевірки.

Забороняється піднімати вантажі до встановлення крана на виносні опори із не ввімкненим стабілізатором, якщо це не передбачено інструкцією по експлуатації крана. При роботі на м’якому ґрунті підп’ятники виносних опор повинні бути встановлені на стійкі підкладки.

Забороняється піднімати та переміщувати вантаж, вага якого перевищує вантажопідйомність крана при даному вильоті стріли.

При роботі з вогненебезпечними вантажами, потрібно уважно за станом трубопроводів.

9.2 КЕРУВАННЯ КРАНАМИ ПРИ ВИКОНАННІ

РОБОЧИХ ОПЕРАЦІЙ

Під робочими операціями крана розуміють рух, складові цикл роботи крана.

Керують кранами при виконанні робочих операцій із кабіни крановика за допомогою педалей, важелів, перемикачів та кнопок. Швидкість виконання тієї чи іншої робочої операції залежить від числа обертів двигуна.

Робота повинна виконуватись на режимах, які забезпечують найбільшу продуктивність крана та довговічність його механізмів.

Виліт стріли слід підбирати у відповідності з умовами навантаження та вагою вантажу. Стріла крана повинна бути встановлюватися так, щоб вантажний канат при вмиканні механізмів на піднімання займав строго вертикальне положення.