Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 3 из 12)

Більшість кранів може працювати на виносних опорах та без них. Деякі можуть пересуватися з піднятим вантажем, що значно підвищує область їх застосування.

На автомобільних кранах в якості вантажозахватних приладів використовуються крюки, грейфери і різноманітні спеціальні пристосування-захвати. Крюки та захвати служать для підйому одиничних та разових вантажів, грейфери-для сипучих та мало кускових матеріалів.

1.3 ОСНОВНІ ПАРАМЕТРИ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ

КРАНІВ

До основних параметрів та характеристик стрілкових повно поворотних кранів відносяться вантажопідйомність, довжина та виніс стріли, висота піднімання крюка, вантажний момент, кут переміщення стріли (поворотної платформи), час зміни вильоту стріли, швидкість піднімання (опускання) вантажу, швидкість оберту поворотної частини, швидкість пересування крана своїм ходом, потужність силової установки, габаритні розміри, режим роботи крана, продуктивність та економічність, а також показники ваги крана і потужність двигуна.

Вантажопідйомність можна виявити найбільшою вагою вантажу в тоннах або кілограмах, який може бути піднятий при збереженні стійкості та

міцності елементів конструкції крана. Вантажопідйомність включає не тільки вагу піднімаючого вантажу, але й вагу вантажозахватних установок та приладів.

Довжиною стріли рахується відстань між центрами осей нижньої п'ятки і блоків верхньої головки.

Виносом стріли називають відстань від осі обертання поворотної частини крана до вертикальної лінії, яка проходить через центр тяжіння піднімаючого вантажу (центр обойми крюка).

Висота підйому крюка можна виявити найбільшою висотою розміщення крюка над робочою площадкою (поверхні землі) при даному вильоті стріли.

Вантажопідйомність кранів і висота підйому крюка залежать від виносу стріли, також від того, працює кран на виносних опорах чи без них. З збільшенням стріли вона зменшується.

Вантажний момент-це створення вантажопідйомності крана на виліт стріли:

МG = QRTC·м,

де Q – вантажопідйомність в TC;

R – виліт стріли в м.

Кут переміщення стріли в горизонтальній площині виявляється найбільшим кутом, на якому може повертатися його поворотна частина із одного крайнього положення в інше. Кут повороту вимірюється в градусах. Для повно-поворотних кранів він складає 360°.

Швидкість піднімання і опускання вантажу виявляється величиною шляху його пересування по вертикалі за одиницю часу і вимірюється в метрах на хвилину (м/хв.).

Швидкість обертів крана прийнято виявляти числом обертів, котре може здійснювати повертаючи частина за 1 хв.

Швидкість пересування називається шлях, який проходить кран за одиницю часу. Швидкість пересування виміряється в кілометрах на годину (км/год).

Потужність силової установки крана виявляється потужністю двигуна автомобіля і виміряється в кінських силах (к.с.).

Габаритні розміри крана називаються його найбільша довжина L, ширина В і висота Н при транспортному положенні, при опущеній стрілі. габаритні розміри виявляють можливість руху по тісним проходам.

1.4 СТІЙКІСТЬ КРАНІВ

Стійкість кранів проти прокидання забезпечується його власної ваги. На стійкість крана впливають розміри опорного контуру, створеного точками опори крана. Так при роботі крана без виносних опор опорний контур створюється точками торкання передніх та задніх коліс автомобіля з поверхнею робочої площадки. При роботі крана на виносних опорах опорний контур створюється точками торкання гвинтів домкратів з підп'ятниками опор. Застосування виносних опор дозволяє збільшити розміри опорного контуру і підвищити стійкість крана.

Положення крана стійке, доки вертикальна лінія, проведена через його центр тяжіння, не виходить за рамки опорного контуру. Ступінь стійкості крана характеризується коефіцієнтом стійкості К, який представляє собою відношення відновлюючого моменту до суми моментів сил, перевертають кран.

При роботі крана в неблагополучних умовах стійкість знижається із-за тиску вітру на поверхню вантажу, стріли, кабіни крана, уклону площадки та просідання землі під виносними опорами. Крім цього, на стійкість кранів впливають сили інерції, які виникають при підніманні та опусканні вантажу, а також при обертанні поворотної частини крана. Коефіцієнт стійкості, підрахований з урахуванням всіх цих факторів, повинен бути не менше 1,15. Стійкість крана виміряється в залежності від положення стріли відносно повздовжньої осі машини: коли стріла розташована перпендикулярно до неї, стійкість найменша, коли стріла розташована вздовж повздовжньої осі, стійкість

найбільша, що обумовлено збільшенням відстані від центру тяжіння крана до ребра перекидання.

Вказаним значенням коефіцієнта стійкості повинні задовольняти розрахунки, які були проведені при розташуванні стріли перпендикулярно до повздовжньої осі машини-в умовах найменшої стійкості.

1.5 КЛАСИФІКАЦІЯ КРАНІВ

Автомобільні крани відрізняються в основному по вантажопідйомності, роду приводу виконавчих механізмів та по пристосованості до різноманітним видам перемінного обладнання.

Вантажопідйомність крана не вибирається навмання, вона повинна відповідати ГОСТу 1575-61. В залежності від вантажопідйомності автомобільні крани розподіляють:

- легкі (до 4 тс),

- середні (до 10 тс),

- тяжкі ( до 16 тс і більше).

По роду приводу виконавчих механізмів розрізняють крани:

- з механічним приводом;

- з гідравлічним приводом;

- з електричним приводом.

По пристосуванню до різноманітних видів перемінного робочого обладнання автомобільні крани бувають загального призначення (такі крани можуть працювати тільки з вантажним крюком) та універсальні (ці крани можуть працювати як з крюком, так із грейфером).

РОЗДІЛ № 2

2.1 ПРИКЛАД ВИКОРИСТАННЯ НОВИХ ЗРАЗКІВ АВТОМОБІЛЬНОЇ ТЕХНІКИ

Використання та аналіз застосування нових зразків автомобільної техніки добре розглядається у Російсько – Чиченському конфлікті.

Уході виконання службово-бойових задач в складі військових частин та підрозділів групування внутрішніх військ в різні періоди було задіяно більше 70% всіх артилерійських систем, мінометів, зенітного та іншого групового озброєння, більш 60% всієї бронетанкової техніки, порядка 50% грузових автомобілів парка озброєнь внутрішніх військ МВС Росії.

Основне навантаження в рішенні службово-бойовиз задач в Чеченській Республіці полягала на військові частини і підрозділи тактичної групи №1 і безпосередньо підпорядкованих командуючому військами. Тут було зосереджено більше половини ВВТ групування.

В військових частинах і підрозділах ТГ № 1 були зосереджені всі евакозасоби групування, около 30% ремонтних підрозділів, 25% відділень технічного обслуговування та 27% особового складу технічних служб.

Перед початком конфлікта укомплектування озброєнням та військовою технікою військових частин і підрозділів групування внутрішніх військ здійснювалось виходячи з реальних можливостей штатних з’єднань і військових частин округов внутрішніх військ.

В ході розвитку конфлікта підтримання необхідної комплектованості військ групування ВВТ в умовах недофінансування здійснювалась в основному за рахунок вилучення справноїтехніки з пунктів постійної дислокації з’єднань і військових частин округів по окремим розпорядженням ГКВВ, передачі звільняючихся в результаті скорочення військових части міноборони Росії, МВС Республіки Білорусь, та інших мінестерств та відомств.

Ввиду недостатнього фінансування групування військ 1995 році, з планованих до посточання ВВТ було отримано від 10% до 43% по різним видам, з яких від 16% до 80% складала техніка, передана від міноборони.

В 1996 році, недивлячись на незначне збільшення фінансування групування військ, загальні об’єми поставок вдалося значно збільшити. Об’єми отримання ВВТ від міноборони зросли:

· Артилерійського озброєння в 7 разів;

· Бронетанкового озброєння та військової техніки в 2 рази;

· Автомобільна техніка в 3 рази.

В цілому в ході конфлікта було замінено 32% артилерійського озброєння групування, 62% бронетанкового озброєння і техніки, 64% автомобільної техніки.

Якісний аналіз окремих видів ВВТ групування показав, що навіть у навчальний період виконання службово-бойових завдань оснащеність військових частин і підрозділів в зоні конфлікта була не на належному рівні. Сучасних зразків ВВТ, особливо вантажних дизельних автомобілів підвищеною прохідністю, у військах невистачало. Так автомобілі підвищеної прохідності типа УРАЛ і КАМАЗ складали лише ¼ частину всьго автомобільного парку групування. Останні обставини в умовах бездоріжжя суттєво заважало підвозу матеріальних засобів. Для ціх цілей використовувались військові машини, які і так експлуатувались на знос. Виділявся значний перерасхід моторесурсів, можливості планово попереджувальної системи по підтриманню надійної роботи ВВТ були обмежені, обслуговування машин здійснювалось не своєчасно і не в повному обсязі, що сприяло зросту об’ємів виходу ВВТ із строю по технічним причинам.

Відсутність цільвого комплектування військ призвело до розуніфікації техніки: тільки в складі парку бронетанкового озброєння і техніки на машинах використовувалась 7 типів двигунів, на озброєнні полку оперативного призначення нараховувалось більш 80 різних видів ВВТ.

Озброєння і військова техніка по маркам машин розподілилась слідуючим чином:

По якісному складу по різним видам ВВТ військових частин і підрозділів групувань від 47% до 73% техніки було засторілою, більш 80% БМП і БТР - 60,70 і 25% автомобілів знаходились за межами експлуатації.