Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 8 из 12)

Черв'ячні передачі широко приміняються на авто мольних кранах. Само гальмівні передачі зазвичай використовуються в механізмах кручення поворотної частини крана, несамогальмівні – в механізмах приводу вантажних, грейферних та стрілових лебідках.

У черв'ячних передачах к. к. д. зазвичай невеликий і порівняно швидко зношуються зубці колеса.

5.1.3 Редуктори

Зубчаті передачі приміняються як закритому, так і в відкритому виконанні, а черв'ячні передачі – тільки в закритому виконанні. Закрита зубчата передача, коли вал з зубчастими колесами розміщений в жорсткому корпусі, закритий кришкою, називається редуктором. При наявності в таких редукторах масляної ванни створюються хороші умови для рідинного мащення.

Відкриті зубчасті передачі зазвичай тихохідні; встановлюються вони з валами на окремих самостійних опорах. Такий тип передачі не має масляної ванни і захищений кожухом, який запобігає їх від забруднення та пошкоджень. Зубці передачі змащуються густим мастилом.

5.1.4 Клинопасова передача

Клинопасова передача складається із ведучого та веденого шківів, які насаджені на відповідні вали. Шківи мають канавки – жолобки трапецієвидної форми і з'єднані між собою пасами також профілю. Завдяки клиновій формі зчеплення паса зі шківом досить значне. Кількість пасів, що з'єднують шківи передачі, залежить від потужності, яка передається і може бути одна чи декілька.

Клинопасова передача приміняється для приводу генератора при електричному силовому приводі крана.

5.1.5 Ланцюгова передача

Ланцюгова передача складається із ведучої те веденої зірок, на які одягнена з'єднувальна втулочно – роликовий привідний ланцюг. Ланцюг, як і пас в пасовій передачі, являється подібним гнучким зв'язком, але передає зусилля не під дією сил тертя, а в результаті зчеплення, яке не допускає ковзання.

5.2 ВАЛИ, ВІСІ, ПІДШИПНИКИ

Вали та вісі являються самі розповсюджені деталі. Вони широко використовуються не тільки на автомобільних кранах, але й в інших машинах. Вали приміняються для підтримання деталей, які обертаються та передачі крутячого моменту від однієї деталі до іншої або від одного механізму до іншого.

В зубчастих та черв'ячних передачах використовуються зазвичай короткі, тяжконавантежені вали, приймаючі не тільки крутячі, але й вигинаючи навантаження. Вали, передаючі тільки крутячий момент (без урахування навантажень) від власної ваги, називаються трансмісійними.

Вісі в кранових механізмах підтримують кручення на них, або які мають кутове качання деталі і відрізняються від валів тим, що не передають крутячий

момент. Вони можуть бути нерухомо закріплені або обертаючими разом з сидячими на них деталями.

Вали та вісі встановлюються на дві опори. Опори, які забезпечують обертання валів та осей, називаються підшипниками. Останні розрізняють за видом тертя, принципу роботи та по проймаючому навантаженню.

По першому признаку підшипники діляться на підшипники ковзання та кочення. По другому признаку вони розділяються на радіальні підшипники, які приймають осьові навантаження, направленні перпендикулярно до вала; опорні підшипники, приймають осьові навантаження, направленні вздовж вала, та радіально – опорні підшипники, приймають радіальні та осьові навантаження.

Підшипники ковзання, приміняються в деяких механізмах автомобільних кранів. Наприклад, шківи гальмівних установок, барабани вантажної та стрілової лебідок.

На автомобільних кранах в барабанах лебідок встановлюються підшипники кочення, які мають високий коефіцієнт корисної дії і значно в прощають обслуговування крана.

5.3 МУФТИ

Муфти служать не тільки для постійного з'єднання валів, але і для з'єднання та роз'єднання як валів між собою, так із деталями привідних механізмів при зупинці і находу. Розрізняють з'єднувальні муфти та муфти вимкнення.

Найбільше розповсюдження в автомобільних кранах отримали муфти вимкнення.

З них найбільшого розповсюдження набули кулачкові та зубчаті, а також смугові, конусні та дискові муфти вимкнення.

5.3.1 Муфти граничного моменту

Муфти граничного моменту відносяться до типу спеціальних запобіжних муфт та служать для захисту механізмів від перенавантаження. За принципом дії вони аналогічні фрикційним муфтам, але не мають механізму керування. Сила натиску у них створюється постійним зусиллям пружини.

За конструкцією вони можуть бути конусними, дисковими (багатодисковими) та кулачковими. Приміняються вони на кранах головним чином в механізмах кручення поворотної частини.

5.3.2 Обгінні муфти

Обгінна муфта складається із ведучої та веденої частини, які з'єднані між собою механізмом вільного ходу. Особливість такої муфти складається в тому, що вона може передавати крутячий момент тільки в одному напрямку, при однакових кутових швидкостях ведучої та веденої частини муфти. При збільшенні швидкості кручення ведучої частини передача крутячого моменту переривається, так як ведуча та ведена частини муфти автоматично роз'єднуються.

Обгінні муфти по конструктивних признаках можна розділити на фрикційні та з роликовим механізмом вільного ходу. Ці муфти приміняються на автомобільних кранах в механізмах приводу вантажної та стрілової лебідок.

5.4 ЗУПИНЯЮЧІ ТА ГАЛЬМІВНІ ПРИСТОСУВАННЯ

5.4.1 Зупиняючі пристосування

Зупиняючі пристосування призначені для утримання від самовільного опускання вантажу чи стріли піднятих лебідкою.

5.4.2 Гальма

Гальма, які приміняються в виконуючих механізмах автомобільних кранів по своєму призначенню відносяться до типу штопорних, так як призначені для утримання піднятого лебідкою вантажу на виявленій висоті, утримання стріли в заданому положенні, а також швидкої зупинки поворотної частини та утримання її від самовільного обертання.

За характером роботи гальма розділяються на замкнені та розімкнені.

Замкненими, чи закритими, називаються гальма, в яких гальмування здійснюється під дією пружини або гальмівного вантажу, розімкненими, або відкритими, - ті, в яких гальмування здійснюється натисканням на педаль чи важіль.

Гальма, які приміняються в автомобільних кранах, по конструкції робочих частин розділяються на два основних типа: смугові, колодкові.

Смугові гальма представляють собою пристосування, в якому натяг пружної смуги, яка охоплює гальмівний шків, регулюється важелем. Розрізняють прості, диференціальні та сумуючі смугові гальма.

Колодкові гальма відносяться до типу нормально – закритих, вимагаючи розгальмування при роботі виконавчих механізмів.

5.5 БЛОКИ, ПОЛІСПАСТИ, БАРАБАНИ

5.5.1 Блоки та поліспасти

Блоки в автомобільних кранах приміняються в поліспастах вантажної та стріловій лебідках, а також як направляючі для придання канату потрібного напрямку. В залежності від характеру підвісу блоки розділяються на нерухомі та рухомі.

До нерухомих відносяться блоки, осі яких при роботі поліспаста не переміщаються, а до рухомих ті, осі яких при роботі поліспаста переміщаються.

Розміри блоків виконуються по нормалям; діаметр їх виявляється в залежності від діаметра каната та режиму роботи крана, аналогічно приведеному нижче розрахунку діаметру барабана.

Стальний канат не являється абсолютно гнучким тіло, тому на згинання його вхідної гілки та розгинання вихідної с блока гілки, а також на подолання тертя в підшипниках блока витрачається деяке допоміжне зусилля, яке оцінюється к. к. д.

Значення, яке рекомендується к. к. д. блока на підшипниках кочення при сталевому канаті 0,97 – 0,98.

Поліспастом називається система нерухомих та рухомих блоків, послідовно огинаючи канатом. Блоки поліспастах встановлені на осях двох обоймах, одна з яких має бути нерухомою, друга – рухомою. У поліспастів канат, який огинає блоки, одним кінцем може бути закріплений на нерухомій або рухомій обоймі, а другим – на барабані лебідки.

Чим більше блоків в поліспасті, тим більша кількість гілок каната бере участь в підніманні вантажу, тим менше зусилля приходиться на кожну гілку. Число гілок каната, на яке розподіляється вага вантажу, називають кратністю поліспаста.

Поліспасти, які приміняються в стрілкових лебідках, мають кратність, яка дорівнює двом, чотирьом і більше.

5.5.2 Барабани

Барабани лебідок служать для намотування каната при підніманні вантажу, грейфера або стріли та змотування його при їх опусканні.

Барабани бувають з нарізною та гладкою робочою поверхнею. Нарізні барабани мають на поверхні гвинтові канавки, зроблені для того, щоб правильно укласти їх правильно та краще зберегти канат.

Гладкі барабани приміняються, коли конструкцією лебідки передбачена багатошарова намотка каната.

Барабани споряджаються ребордами, які повинні підвищуватися над верхнім шаром намотки не менше ніж один діаметр каната.

При багатошаровій намотці каната на барабан повинна бути забезпечена укладка кожного шару.

Барабани в лебідках можуть бути встановлені на осях або валах, на підшипниках кочення або ковзання. Вони мають к. к. д., який з урахуванням тертя в підшипниках складає 0,95 – 0,96.

Діаметр барабана, як і діаметр блока, залежить від діаметра каната, його конструкції та режиму роботи крана.

Найменший діаметр барабана (блока), відповідно правилам знаходиться за формулою:

де D – діаметр барабана (блока), який виміряється по дну канавки;

d – діаметр каната;

l – коефіцієнт, який залежить від типу крана та режиму роботи.