Смекни!
smekni.com

Расчет автомобиля краз 255 б2 (стр. 2 из 12)

Дії військ під час застосуванні праврпорушниками та розобрі, демонтажу барикад відноситься до інженерно-технічного забезпечення.

Інженерно-технічне забезпечення (ІТЗ)- сукупність оперативно-тактичних, інженерних, організаційних заходів щодо застосування інженерних, інженерно-технічних та спеціальних засобів для досягнення максимальної ефективності виконання покладених на внутрішні війська задач.

Воно включає:

- інженерну розвідку;

- обладнання системи інженерних загороджень;

- підготовка та проведення руйнувань;

- розбір та демонтаж барикад та завалів;

- підготовка та утримання доріг та проїздних шляхів та інше.

Інженерно-технічне забезпечення здійснюється з метою створення умов для підтримання необхідної бойової та мобілізаційної готовності внутрішніх військ, успішного застосування частин (з'єднань), бойової техніки, їх захищеність, створення сприятливих умов особового складу для виконання поставлених завдань, створення перешкод для дій злочинців (правопорушників) а також подолання перешкод, загороджень та барикад.

Інженерно-технічне забезпечення здійснюється силами інженерних підрозділів, а також інженерно-технічних підрозділів.

Аналіз дій військ і органів внутрішніх справ при виконанні службово-бойових завдань, а також ряд проведених спільних навчань показують, що при цьому допускається немало суттєвих недоліків. Подій, які потребують

припинення і ліквідації групових порушень громадського порядку в дійсний час достатньо, а актуальність даної проблеми залишається на досить високому рівні.

Приведемо класифікацію зразків спеціальної техніки, яка може залучатися для виконання правоохоронної функції внутрішніх військ. З точки зору службово-бойова діяльність внутрішніх військ під час виконання завдянь з охорони важливих державних об'єктів може використовуватись така спеціальна техніка.

- спеціальні пересувні вартові приміщення та ККП, що можуть знаходитись деякий час у повній автономії;

- спеціальні пересувні турнікети для недопущення безконтрольного проїзду автотранспорту.

При виконанні завдань з охорони громадського порядку може використовуватись така спеціальна техніка:

- спеціальний автомобіль для механічного розосередження натовпу;

- спеціальний водометний автомобіль;

- спеціальний автомобіль розгородження завалів, барикад;

- спеціальний автомобіль аудіо впливу;

- спеціальний автомобіль для перекриття руху натовпу.

При виконанні завдань по охороні та перевозу підсудних може використовуватись спеціальна техніка:

- спеціальний автомобіль для перевезення підсудних;

- спеціальний автомобіль для супроводу і охорони що перевозять підсудних.

Під час створення спеціальних автомобільних засобів необхідно

ураховувати не тільки можливості модернізації існуючі у внутрішніх військах зразків техніки, а й створення нових зразків на базі серійних шасі.

Розглянемо вимоги до спеціальних автомобілів з спеціальним підйомно-транспортним обладнанням для демонтажу барикад при масових заворушенням:

- питання підвищенням прохідності для нашої задачі не є основним;

- люки і двері повинні мати розміри забезпечуючи зручний вхід і вихід бійців зі спеціальним обладнанням;

- при розробці машини передбачаємо використання спеціального підйомно-транспортного обладнання для демонтажу барикад та розбору завалів;

- використання запропонованої спецмашини для розбору те демонтажу барикад при масових заворушеннях, дає змогу уникнути травмувань і загибелі людей.

При розробці спеціального підйомно-транспортного обладнання для демонтажу барикад потрібно враховувати вагу вантажу та вид завалу чи барикади.

Барикади та загородження, можуть застосувати правопорушники:

- в першу чергу слід враховувати, те що в загородженні може використовуватись вибухонебезпечні прилади та легкозаймисті рідини і речовини;

- з урахуванням природних перешкод (дерева та ін.);

- з урахуванням будівель;

- з урахуванням автомобільного транспорту та техніки;

- із застосуванням побутових предметів;

- електризовані загородження;

- насипні та сипучі загородження;

Для виконання робіт щодо розгородження барикад механізованим способом, можливо ескалаторами, підйомно-транспортними машинами та іншим обладнанням. Номенклатура машин, які використовуються для механізації робіт при розгородженні завалів, налічує кілька десятків машин різноманітного найменування. Але при широкій номенклатурі ускладнюється вибір засобів механізації, найбільш підходящих в конкретних умовах і виникає необхідність в попередній класифікації засобів, які використовуються.

Загальні принципи класифікації механізмів обладнання, яке приміняємо для демонтажу барикад, передбачає відношення в засобів механізації до тієї чи іншої групи в залежності від деяких основних признаків.

До цих при знаків відносяться:

- вид або категорія вантажу;

- ступінь рухомості механізму, який приміняємо;

- принцип дії основного робочого органа даного механізму.

Окрім цих при знаків не вичерпують всієї совокупності, при знаків котрі можуть бути використані в цілях класифікації механізмів тієї чи іншої групи. Але такі признаки, наприклад вантажопідйомність або ємкість робочого органу, потужність двигуна, тип ходового обладнання та ін., виявляються звичайно специфічним для виявленої групи механізмів і буди розглядатись в якості допоміжних.

В більшості випадків засоби механізації найбільш вигідні при розборі барикад, виявленого виду вантажу (або категорії вантажів), недостатньо ефективними при розбірних операціях з іншими видами вантажів. Інколи вони все ж таки можуть використовуватись, але при умові заміни робочого органу і т.д. Тому вибір засобів механізації, які призначаються для спеціального

підйомно-транспортного обладнання, слід розпочинати з уточнення виду вантажів та барикад (завалів, загороджень).

Задача у виборі механізмів в залежності від виду вантажів створювали б чималі проблеми, якщо б при цьому приходилось виходити із всього різномаїття вантажів. Але оскільки будь-який вид вантажу практично може відноситись до однієї з п'яти збільшених категорій, їх вже беруть в основу класифікації механізмів.

Перші чотири категорії охоплюють такі види вантажів:

- навалочні будівельні і промислові;

- тяжко-вагові, длінномірні і крупно-габаритні;

- мало-штучні;

- масові сільськогосподарські;

До п'ятої групи відносяться спеціальні вантажі. Ми розглядати іх не будемо.

Класифікація по класу рухомості передбачає віднести механізми:

- стаціонарні механізми, які встановлюються на нерухомій опорі;

- пів стаціонарні механізми, які мають ходове обладнання, які забезпечують пересування механізму;

- пересувні механізми, вільно пересувних з достатньо високими швидкостями на значних відстанях.

В нашому випадку ступінь рухомості має велике значення. Стаціонарні і пів стаціонарні механізми використовуються на крупних підприємствах. Пересувні механізми призначаються для використання робіт з вантажами в пунктах з непостійним об'ємом роботи, розташованих на деякій, інколи досить значній відстані один від одного.

Пересувні механізми зосереджуються на спеціалізованих базах.

Вибір в користь використання механізму обладнаним вантажопідйомним пристосуванням повинно приводитись на основі технічно-економічного дослідження, гарантує мого ефективність обраного варіанта.

1.2 ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ АВТОМОБІЛЬНИХ КРАНІВ

Визначення та призначення

Автомобільними кранами вантажопідйомні машини, які призначаються для підйому та переміщення різноманітних вантажів на невелику відстань. Для стрілових кранів, кранів споряджених стрілою, величина цих відстаней залежить від вильоту стріли та кута її повороту в горизонтальній площині, а також від розмірів ділянки або площадки, де працює кран.

Крани відносяться до виду вантажопідйомних машин перериваної дії; робота їх протікає окремими циклами, які складаються з робочого і допоміжного періодів. Робочий період циклу включає захват або закріплення вантажу, його підняття, переміщення, опускання та від'єднання, а допоміжний період-підняття, переміщення та опускання вантажозахватного приладу у вихідне для роботи положення.

Стрілкові крани, встановлюються на шасі стандартних вантажних автомобілів, називаються автомобільними вантажопідйомними кранами чи просто автомобільними кранами.

Автомобільний кран складається із ходової частини і вантажопідйомної установки.

Ходовою частиною його служить шасі автомобіля, на рамі якого розміщається вантажопідйомна установка, яка складається з неповоротної та поворотної частини. Неповоротна частина представляє собою закріплену на рамі автомобіля неповоротну раму, на якій знаходиться опорно-поворотна установка, яка служить основою для поворотної частини. По бокам рами розміщуються виносні опори і стабілізуюча установка. Виносні опори призначені для підвищення стійкості крана під час роботи, стабілізуючий прилад сприяє підвищенню стійкості крана. Поворотна частина складається із рами-платформи, на якій встановлені механізми піднімання: вантажна і грейферна лебідки, механізм зміни вильоту-стрілова лебідка, механізм обертання поворотної

частини крана, розподільча коробка, а також стріла, портал, противага (контр- вага), також можливо кабіна крановика (деяким кранами можливо керувати з пульта на дистанції). Стріла в робочому положенні утримується канатами. Під час руху крана своїм ходом її опускають на опору, яка кріпиться в даному випадку на рамі автомобіля перед радіатором. Поворотна платформа разом з встановленими на ній механізмами та обладнанням може повертатись в будь-який бік. Крани з платформою, яка повертається на 360°, отримали назву повно поворотних.