Смекни!
smekni.com

Діяльність державної податкової інспекції (стр. 12 из 16)

Платники земельного податку сплачують його з момента виникнення права користування земельною ділянкою. Таким чином, розміри земельного податку залежать від цільового призначення земельної ділянки, її місця розташування та грошової оцінки земель.

Грошова оцінка – капіталізований рентний дохід із земельної ділянки. Вона проводиться Державним комітетом України з земельних ресурсів та його органами на місцях із залученням експертів за методикою, затвердженою КМУ.

Розмір земельного податку дорівнює добутку об’єкту справляння (площа земельної ділянки) і грошової оцінки земельної ділянки (з 1 га), а також ставки земельного подлатку.

Ставки земельного податку застосовуються у відсотках до грошової (кадастрової) оцінки земельних ділянок (з 1 га землі):

землі сільськогосподарського призначення;

для ріллі, сіножатей та пасовищ – 0,1;

для багаторічних насаджень – 0,03.

землі населених пунктів, грошову оцінку яких встановлено – 1,0.

землі населених пунктів, грошову оцінку яких не встановлено – залежить від розміру населенного пункту (кількості проживаючих).

земельні ділянки, надані для підприємств промисловості, транспорту, зв’язку та іншого призначення – 5 % від грошової оцінки одиниці площі пашні по області;

земельні ділянки, надані у тимчасове користування на землях природоохоронного, оздоровчого призначення –50 % грошової оцінки одиниці площі пашні по області;

земельні ділянки, що входять до складу земель лісового фонду та зайняті виробничими, культурно – побутовими, житловими будинками, надані на землях водного фонду – 0,3 % грошової оцінки одиниці площі пашні по області.

Крім ставок податку, існує цілий ряд коефіцієнтів, які застосовуються до ставки податку залежно від місця розташування земельної ділянки та її цільового призначення:

коефіцієнт індексації ставки податку;

коефіцієнт збільшення (зменшення) ставки податку;

додаткові коефіцієнти індексації ставок податку для населених пунктів, віднесених до курортних.

Отже, сума податку на землі, грошова оцінка яких встановлена, розраховується за формулою:


ОСП х Го х Сп

Площа зем.діл.= ---------------------- х Кп ,

(кв.м.) 100

де ОСП – обчислена сума податку, грн.;

Го – грошова оцінка 1 кв.м. земельної ділянки, грн.;

Сп – ставка податку у % за грошової оцінки;

Кп – коефіцієнт збільшення (зменшення) суми податку.

Сума податку на землі, оцінку яких не проведено:

Площа зем.діл. = (ОСП х Сп х К) х Кп, (кв.м.)

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку. Податковий розрахунок податку (за встановленою формою – наказ ДПА України від 02.12.2003 р. № 582) складається на підставі даних державного земельного кадастру за станом на 1 січня поточного року і щороку подається до органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки до 1 лютого поточного року з розбивкою суми земельного податку рівними частками за місяцями, а землекористувачі – виробники товарної продукції с/г і рибної продукції – з розбивкою річної суми на дві частки (Додатки З 3;З 4).

Нарахування земельного податку громадянам здійснюється органами ДПС, які видають платникам до 15 липня поточного року платіжні повідомлення про сплату податку.

Облік платників ( виробників с/г продукції та громадян) та нарахування податку здійснюється щороку станом на 1 травня, інших платників – станом на 1 лютого.

Земельний податок сплачується юридичними особами (крім товаровиробників с/г продукції) у терміни, передбачені законодавством для податкового періоду, що дорівнює календарному місяцю, або щоквартально.

Виробники с/г продукції та громадяни сплачують податок рівними частками – до 15 серпня та 15 листопада.

Від сплати земельного податку звільняються:

заповідники;

органи державної влади, місцевого самоврядування, прокуратури, організації, які повністю отримуються за рахунок бюджету;

вітчизняні заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, фізичної культури та спорту (якщо земельні ділянки використовуються за цільовим призначенням);

зареєстровані релігійні та благодійні організації, які не займаються підприємницькою діяльністю;

інваліди 1 та 2 груп;

громадяни, що виховують 3 – х і більше дітей;

особи, що користуються пільгами відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

громадяни, що мають посвідчення про те, що вони постраждали наслідок Чорнобильської катастрофи.

Якщо платникові надано пільгу він все одно подає до податкового органу податковий розрахунок земельного податку до якого крім самого розрахунку і розрахунку земельного податку на земельні ділянки населених пунктів, яким встановлено грошову оцінку, відомостей про наявність документів на землю додається ще звіт про пільги на земельний податок (Додатки З 3; З5; З6; З7).

Облік орендної плати з юридичних осіб: нарахування тільки за актами перевірок; надходження; податковий борг та переплата тільки за актами перевірок. Картка особового рахунку ф. № 15, ф. № 6 за актами перевірок, реєстр ф. № 25.

Документальні перевірки – під час проведення комплексної ревізії підприємств, в окремих випадках можуть бути позаплановими.

При здійсненні попередньої перевірки розрахунку земельного податку необхідно перевірити:

повноту заповнення даних у розрахунку ;

відомості про площі земельних ділянок, вказані в розрахунку порівняти з відомостями, вказаними в розрахунку минулих років та у разі виявлення розбіжностей з’ясувати причини змін розмірів земельних ділянок, особливо у випадках зменшення розмірів;

правильність застосування ставки податку з урахуванням коефіцієнту зональності земельної ділянки або грошової оцінки відповідної земельної ділянки;

наявність та обґрунтованість пільг.

8. КОНТРОЛЬ ЗА НАРАХУВАННЯМ ТА СПЛАТОЮ МІСЦЕВИХ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ

Перевіркою правильності розрахунків та вчасності сплати місцевих податків та зборів до бюджету займаютьсь працівники відділу оподаткування юридичних осіб, серед яких заступник начальника відділу та 2 старші державні податкові інспектори.

При перевірці працівники керуються наступними законодавчими актами: Конституцією України, Законом України „Про державну службу України”, Законом України „Про державну податкову службу в Україні”, Законом України “Про систему оподаткування” ,“Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” , Декретом КМУ “Про місцеві податки і збори” , наказами ДПА України та іншими нормативно правовими актами, шо стосуються даного питання.

Головною функцією відділу є організація та контролю за справлянням місцевих податків та платежів. Вона містить наступні основні процедури:

автоматизована обробка податкової звітності, отриманої після реєстрації в канцелярії;

здійснення заходів щодо забезпечення надходжень до бюджету місцевих податків та платежів;

підготовка пропозицій та вжиття заходів по розширенню бази оподаткування та кола платників;

здіснення заходів по упередженню росту податкового боргу та робота з ним на першому етапі виникнення;

визначення податкового зобов‘язання платника податку при проведенні попередніх (камеральних) перевірок податкової звітності;

аналітична перевірка умов щодо правомірності використання платниками пільг;

підготовка рішень про застосування штрафних санкцій за несвоєчасне подання податкової звітності та несвоєчасну сплату платниками місцевих, ресурсних та рентних платежів узгодженої суми податкового зобов’язання;

передача списків платників, що не прозвітувались, до підрозділів податкового аудиту для проведення їх перевірок з метою визначення податкових зобов’язань;

взаємодія з місцевими органами влади, іншими організаціями з питань повноти та своєчасності сплати місцевих, ресурсних і рентних платежів;

своєчасний аналіз та прогнозування податкових надходжень;

проведення масово – роз’яснювальної роботи серед платників податків.

Згідно Декрету КМУ “Про місцеві податки і збори” по податку з реклами та комунальному податку встановлена квартальна подача звітності, а по ринковому збору – помісячно.

До місцевих податків і зборів, які справляються в МДПІ, належать:

Комунальний податок: – справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово – дотаційних та сільськогосподарських підприємств; розмір дорівнює 10 відсоткам річного фонду оплати праці, обчисленого виходячи з розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та середньооблікової чисельності працівників, за виключенням сумісників та працюючих за трудовою угодою (Додаток К1 ).

Податок з реклами – справляється з юридичних осіб та громадян, об'єктом оподаткування є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами. Граничний розмір податку з реклами не повинен перевищувати 0,1 відсотка вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 0,5 відсотка за розміщення реклами на тривалий час. Податок з реклами сплачується під час оплати послуг за встановлення та розміщення реклами, розрахунок подається щокварталу (Додаток К2 ).

Законом України від 20.03.2003 р. №641 – ІУ “Про внесення змін до Декрету КМУ “Про місцеві податки і збори” виключено з переліку місцевих податків і зборів готельний збір.

Ринковий збір – справляється за кожний день торгівлі. Його граничний розмір не повинен перевищувати 20 відсотків мінімальної заробітної плати для громадян і трьох мінімальних заробітних плат для юридичних осіб залежно від ринку, його територіального розміщення та виду продукції (товару). Розрахунок ринкового збору подається щомісячно, а оплата здійснюється подекадно.

В МДПІ на обліку знаходяться 4 ринки, і розміри ринкового збору затверджуються місцевими органами самоврядування.