Смекни!
smekni.com

Діяльність державної податкової інспекції (стр. 13 из 16)

Крім того, здійснюється контроль за надходженням збору за парковку автотранспорту, збору за видачу ордера на квартиру, збору за право використання місцевої символіки, збору за право проведення кіно – і телезйомок, збору за видачу дозволу на розміщення об’єкту торгівлі (Додаток К3), збір з власників собак.

Пільги по місцевим податкам та зборам встановлюють місцеві Ради народних депутатів (наприклад, рішенням міської ради від збору з власників собак звільняються власники собак – поводирів та службових собак. Згідно рішенням селищної ради від 17 травня 2006р. „Про внесення змін і доповнень до рішень міської ради по місцевих податках і зборах” було встановлено такі пільги по комунальному податку: підприємства, які використовують працю інвалідів та громадян віком до 18 років звільняються від сплати комунального податку у частині фонду оплати праці зазначених категорій працівників; від податку звільняються асоціації (об’єднання) органів місцевого самоврядування, до складу яких входить міська рада, а також підприємства, де інваліди або громадяни віком до 18 років становлять більш 50% від загальної чисельності працюючих).

Місцеві податки і збори перераховуються до бюджетів місцевого самоврядування в порядку, визначеному Радами народних депутатів, якими вони встановлюються. Стягнення не внесених в установлений термін місцевих податків і зборів здійснюється згідно з чинним законодавством .

9. КОНТРОЛЬ ЗА СВОЄЧАСНІСТЮ ТА ПОВНОТОЮ СПЛАТИ НЕПОДАТКОВИХ ПЛАТЕЖІВ

В МДПІ контролем за своєчасністю і повнотою сплати неподаткових платежів займається відділ оподаткування юридичних осіб. А саме контроль покладено на трьох інспекторів: два старші державні податкові інспектори і один головний.

До функціональних обов'язків працівників відділу на яких покладено контроль за правильністю та своєчасністю сплати неподаткових платежів належать:

організація роботи по здійсненню контролю за дотриманням чинного законодавства по сплаті неподаткових платежів;

здійснення системного аналізу своєчасності і повноти неподаткових платежів на основі звітних і оперативних даних із з'ясуванням причин;

безпосереднє здійснення документальних перевірок на підприємствах, установах, організаціях;

узагальнення матеріалів перевірок, звітних даних, довідок, підготовка на основі їх доповідних і доповідей на розгляд керівництву ДПІ;

ведення службового діловодства, інше.

До неподаткових платежів, що контролюються працівниками відділу в основному належать:

державне мито;

збір на обов'язкове соціальне страхування;

збір на обов'язкове державне пенсійне страхування;

У своїй роботі працівники відділу керуються Законами України ..Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03 за №1058 – IV, „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 №1105 – ХІУ, ..Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 №1533-III, „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" від 18.01.2001 №2240 – 111. Декретом КМ України "Про державне мито" від 21.01.1993 р. зі змінами і доповненнями та іншими нормативними та законодавчими актами.

Планується і зараховується державне мито за місцем розгляду та оформлення до бюджету місцевого самоврядування, крім мита, яке зараховується до державного бюджету України (справляється з позовних заяв). Платниками державного мита є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на це органами.

Державне мито в МДПІ району переважно справляється:

із позовних заяв і заяв кредиторів у справах про банкрутство

за вчинення нотаріальних дій;

за реєстрацію актів громадського стану;

за оформлення документів на право виїзду/закордон;

за видачу візи ;

за видачу нового зразка паспорта громадянина України;

за видачу громадянам України закордонного паспорта ;

за прописку громадян або реєстрацію місця проживання;

за видачу дозволів на право полювання та рибальства.

Державне мито сплачується готівкою, митними марками і перерахуванням із рахунку платника у кредитній установі.

Якщо державне мито внесено в більшому розмірі, ніж передбачено чинним законодавством, або було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій державними нотаріальними конторами або виконавчими комітетами міських, селищних і сільських Рад народних депутатів та в інших випадках, передбачених законодавством, сплачене державне мито підлягає поверненню частково або повністю. Повернення державного мита проводиться за умови, якщо заяву подано до відповідної установи, яка справляє мито, протягом року з дня зарахування його до бюджету. За невчасне та неповне внесення державного мита до бюджету стягується пеня за кожний день прострочення в розмірі, передбаченому законодавством.

Розміри страхових внесків страхувальників обчислюються для роботодавців - у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладанню прибутковим податком з громадян.

Страхові внески сплачуються один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці. У разі порушення установленого строку сплати страхових внесків за звітний період та несплати їх протягом наступного звітного періоду підприємство може бути знятим з обліку як платники страхових внесків з першого дня, за який страхові внески не сплачено

Контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням та надходженням страхових внесків здійснюється центром зайнятості у смт. шляхом проведення планових перевірок. Позапланові перевірки можуть здійснюватися у разі реорганізації, зміни місцезнаходження або ліквідації підприємства. Контроль проводиться шляхом перевірки бухгалтерських документів стосовно відповідності нарахування заробітку та інших виплат, повноту нарахування страхових внесків, платіжних документів про перерахування сум страхових внесків, розрахункових документів, касових документів. Перевірці підлягають документи за поточний і минулі роки без застосування строку давності. Звітність повинна беззаперечно подавати посадовим чи уповноваженим особам центру зайнятості, які проводять перевірку, необхідні документи, що стосуються фонду оплати праці та інших виплат, нарахування страхових внесків, та платіжні документи з перерахування страхових внесків. При необхідності керівник під час перевірки надає письмові пояснення з питань, що перевіряються, виконують вимоги осіб, які проводять перевірку, щодо усунення виявлених порушень. За результатами перевірки складається акт у двох примірниках і підписується особами, ям проводили перевірку, керівником і головним бухгалтером страхувальника. Один примірник акта передається під розписку керівникові або головному бухгалтеру страхувальника інший залишається в центрі зайнятості, який проводив перевірку. З акті зазначається: за який період проведено перевірку, які виявлено порушення при нарахуванні і сплаті страхових внесків.

Порядок сплати відповідних внесків при ліквідації підприємства зазначений у статуті. У такому разі підприємство зобов'язане провести повний розрахунок на день ліквідації. Якщо підприємство має заборгованість з виплати заробітної плати, у тому числі і нарахованої за останній звітний місяць, а строк внесення страхових внесків ще не настав, то ліквідаційна комісія зобов'язана включити належну суму сплати коштів до ліквідаційного балансу підприємства і оформити це надходження окремим актом. В акті зазначається правонаступник. Копії акта, підписаного ліквідаційною комісією і правонаступником, подаються до центру зайнятості, де зареєстровані страхувальник, що підлягає ліквідації, і правонаступник. Якщо належна сума платежів, що має вноситися підприємством, яке ліквідовується, перевищує суму, зазначену в акті, та правонаступник зобов'язаний перерахувати повністю всю належну суму і одночасно внести відповідні зміни до балансу, одержаного від ліквідаційної комісії.

У разі несвоєчасної сплати через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню. Штраф накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі зазначеної суми. За порушення строку реєстрації як платника страхових внесків накладається штраф у розмірі 50% від суми належних до сплати страхових внесків за весь період, який пройшов з дня. колі! страхувальник повинен був зареєструватися. Пеня обчислюється, виходячи з 120% облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. Пеня на пеню не нараховується.

Неподаткових надходжень надійшло 580208 тис. грк. план виконується повністю, але в порівнянні ; минулим роком значного росту не відбулось.

До податкового органу платники неподаткових платежів подають довідку з Державної служби зайнятості про те, що вони дійсно перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, як платник до Фонду на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, під яким номером вони там перебувають і засвідчується відсутність заборгованості (Додаток Н1). Довідку з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України про відсутність заборгованості (Додаток Н2). Довідку про перебування на обліку та про відсутність заборгованості перед Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (Додаток Н3). На основі цього податковий орган видає довідку про відсутність заборгованості по податкам та неподатковим платежам. Що контролюються МДПІ (Додаток Н4).