Смекни!
smekni.com

Діяльність державної податкової інспекції (стр. 9 из 16)

Українські підприємства – виробники подають відповідним державним податковим інспекціям у строки, визначені законом для місячного звітного періоду розрахунок суми акцизного збору за минулий місяць виходячи з фактичних обсягів реалізації та максимальних роздрібних цін. Не сплачена до визначеного строку сума акцизного збору стягується з підприємства – виробника відповідно до чинного законодавства.

Фізичні особи, які ввозять на митну територію України алкогольні напої та тютюнові вироби в обсягах, що підпадають під визначення товарної партії і підлягають обкладенню ввізним (імпортним) митом, сплачують акцизний збір під час митного оформлення товарів на підставі вантажної митної декларації з пред'явленням товарних чеків, а в разі їх відсутності – виходячи з індикативних цін.

Суб'єкти підприємницької діяльності, включаючи громадян, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і уклали контракт з іноземними виробниками на поставку в Україну алкогольних напоїв та тютюнових виробів, повинні зареєструватись у продавця марок акцизного збору як імпортери з одержанням посвідчення відповідно до Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору, маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Продаж (передача) придбаних марок акцизного збору одним покупцем марок іншому забороняється, крім випадків, передбачених законодавством.

Транзитні перевезення алкогольних напоїв та тютюнових виробів через митну територію України здійснюються відповідно до чинного законодавства України.

Підприємства, які здійснюють виробництво вин виноградних з доданням спирту та міцних (крім марочних) та зброджених плодових і ягідних напоїв (сидр, перрі та інші) з доданням спирту, напоїв змішаних, які містять алкоголь, та сумішей алкогольних напоїв з безалкогольними (крім зброджених плодових та ягідних напоїв (сидру, перрі та інших) без додання спирту), сплачують акцизний збір при придбанні марок акцизного збору на суму, розраховану із ставок акцизного збору на готову продукцію, вироблену з виноматеріалів чи сусла, при виготовленні яких використовується спирт етиловий.

Відповідальність за недодержання порядку маркування, реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів, несвоєчасну сплату акцизного збору несуть виробники, імпортери, продавці цих товарів та їх посадові особи у порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Контроль за сплатою акцизного збору на території України з алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється державними податковими інспекціями.

Державні податкові інспекції організовують роботу щодо виготовлення марок акцизного збору, їх зберігання і продажу, контролюють своєчасність подання платниками розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням акцизного збору, ведуть облік та складають звіти про надходження акцизного збору до відповідного бюджету, здійснюють реєстрацію імпортерів, видають їм посвідчення за встановленою формою на право ввезення в Україну алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Контроль за наявністю марок на пляшці (упаковці) алкогольних напоїв та на пачці (упаковці) тютюнових виробів під час їх реалізації здійснюють державні податкові інспекції, контрольно-ревізійна служба та органи внутрішніх справ, а під час ввезення цих товарів на митну територію України – митні органи.

У разі виявлення фактів порушення порядку ввезення, зберігання, транспортування, реалізації або торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності марок акцизного збору зазначені контролюючі органи складають і передають державним податковим органам протокол та опис товарів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка, для прийняття відповідної постанови.

Начальники державних податкових інспекцій України та їх заступники мають право приймати постанови про конфіскацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів, що реалізуються торговельними підприємствами без наявності на пляшці (упаковці), пачці (упаковці) марок акцизного збору.

Виконання постанови про конфіскацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється відповідно до чинного законодавства.

Конфісковані алкогольні напої підлягають знищенню або промисловій переробці. Порядок знищення або промислової переробки конфіскованих алкогольних напоїв встановлюється Кабінетом Міністрів України. Конфісковані тютюнові вироби підлягають знищенню. Порядок знищення конфіскованих тютюнових виробів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Перевіркою правильності обчислення, нарахування та сплати підприємствами до бюджетів акцизного збору займаються 3 чоловік, які входить до складу відділу оподаткування юридичних осіб.

Працівниками сектору відділу на яких покладено здійснювати контроль за сплатою акцизного збору виконують такі функції:

контроль за своєчасністю подання платниками акцизного збору податкових документів, повнотою їх заповнення, наявністю належних реквізитів;

аналіз бази оподаткування акцизним збором і збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та вжиття заходів, спрямованих на збільшення надходжень від зазначених зборів;

вжиття заходів впливу при ненаданні платником податків звітності;

оформлення результатів попередніх перевірок розрахунків по акцизному збору та збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;

робота з податковим боргом із акцизного збору на першому етапі його виникнення;

аналіз отриманих пільг з акцизного збору, схем ухилення від оподаткування, здійснення заходів, спрямованих на збільшення надходжень від зазначених зборів;

здійснення попередньої перевірки отриманої звітності та контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів акцизного збору та збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;

аналіз причин та оцінка фактів порушень законодавства, узагальнення з цих питань та інформування відповідних органів;

узагальнення звернень і пропозицій платників податків з метою підвищення рівня ефективності застосування податкового законодавства по акцизному збору та надання відповідей на звернення платників податків;

застосування фінансових і адміністративних стягнень до платників у разі неподання, несвоєчасного подання або подання не в повному обсязі установленої законодавством податкової звітності;

контроль наданих заявок на потребу у марках акцизного збору;

ведення обліку, систематизації і кодифікації обов’язкових платежів по акцизному збору;

підготовка довідок про стан погашення векселів;

проведення роботи з виявлення сумнівних фінансових операцій та надання інформації підрозділам боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом;

обстеження відповідної території адміністративної одиниці з метою виявлення та забезпечення повного обліку платників акцизного збору і збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, а також підрозділів, об’єктів, виробництв, складів тощо, що мають значення та/або враховуються при визначенні бази оподаткування зазначеними зборами.

Акцизний збір – це непрямий податок на високорентабельні та монопольні товари (продукцію), що включаються до ціни цих товарів (продукції).

Акцизний збір є одним із непрямих податків, включається до ціни товарів і сплачується в кінцевому рахунку покупцем, а не виробником товарів. Акцизний збір відноситься до категорії специфічних акцизів, тобто він стягується за ставками диференційованими по окремих групах товарів.

Платники щомісячно не пізніше 15 числа місяця, наступного на звітним, складають і подають до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації розрахунки акцизного збору.

По МДПІ зареєстрований один платник акцизного збору, який закріплений за відділенням. Доходи від даного податку є незначними (Додаток А3).

5. КОНТРОЛЬ ЗА НАРАХУВАННЯМ ТА СПЛАТОЮ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

Відділ оподаткування юридичних осіб. До його складу входять 7 чоловік, в тому числі начальник відділу, 3 головних державних податкових ревізорів – інспекторів, 1 головний державних податковий інспектор, 1 старший державний податковий інспектор та 1 державний податковий інспектор.

В своїй роботі фахівці відділу керуються Конституцією України, Законом України „Про державну службу в Україні”, Законами України “Про державну податкову службу” , “Про оподаткування прибутку підприємств” , “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” , “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” , Указом Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” , постановами КМУ, наказами ДПА України, іншими законодавчими актами та інструктивним матеріалом.

Основними завданнями відділу є здійснення контролю за дотриманням суб’єктами підприємницької діяльності - юридичними особами законодавства про податки, податкового права, за своєчасністю нарахування та сплатою платежів до бюджетів усіх рівнів, збереженням податкових документів на паперових носіях, введення даних у систему автоматизованої обробки даних (АОД), робота з органами державної податкової служби і зовнішніми організаціями, формування звітів та зведених інформацій.