Смекни!
smekni.com

Діяльність державної податкової інспекції (стр. 15 из 16)

підготовка зауважень та пропозицій по вдосконаленню прикладного програмного забезпечення.

Функцію “Формування та ведення баз даних ДПС районного рівня”, яка містить ведення реєстрів платників податків - юридичних та фізичних осіб; платників податків – юридичних осіб; платників ПДВ – юридичних осіб; крупних платників; ведення реєстрів податкової інформації (реєстру вантажно-митних декларацій; формування та ведення реєстру наданих пільг; реєстрів документів платників податків; ведення реєстру актів документальних перевірок);

ведення архіву баз даних.

Функцію “Забезпечення функціонування технічних засобів, системного програмного забезпечення та адміністрування телекомунікаційних мереж”, яка містить такі процедури:

проведення робіт по впровадженню системного програмного забезпечення;

організація та проведення робіт по побудові телекомунікаційних мереж;

забезпечення функціонування технічних засобів, виконання умов експлуатації та дотримання техніки безпеки;

введення в дію нових системно – технічних засобів;

організація ремонту та профілактичне обслуговування технічних засобів.

Функцію “Контроль за повнотою та достовірністю інформаційних ресурсів державної податкової служби України, яка містить такі процедури:

перевірка достовірності інформації, занесеної до облікових карток платників податків;

контроль за своєчасністю рознесення сплати податкових платежів до карток особових рахунків платників податків;

контроль за веденням довідників та класифікаторів;

контроль за повнотою та цілісністю баз даних.

Функцію “Забезпечення режиму секретності”, яка містить організацію та контроль за виконанням робіт щодо обробки секретної інформації на категорійованих об’єктах електронно – обчислювальної техніки.

Функцію: „Адміністрування безпеки автоматизованих систем”, яка містить такі процедури:

організація керування доступом до ресурсів автоматизованих систем органів податкової служби;

розробка та впровадження організаційно-технічних заходів щодо захисту ресурсів автоматизованих систем від несанкціонованого доступу і контроль за їх виконанням. Створення комплексної системи захисту інформації автоматизованих систем;

контроль за дотриманням процедур адміністрування інформаційних ресурсів баз даних; розробка, супроводження та актуалізація матриці доступу;

розробка, супроводження та контроль переліку інформаційних ресурсів обмеженого доступу, до яких надається доступ користувачам;

генерація паролів користувачів та спеціальних паролів. Контроль за використанням паролів у структурних підрозділах;

моніторинг, сканування і реєстрація порушень політики безпеки інформації та атак на автоматизовану систему, розробка і вжиття заходів щодо їх попередження, блокування та усунення негативних наслідків;

моніторинг дій користувачів в системі розмежування доступу до ресурсів автоматизованих систем;

реєстрація порушень та некоректних дій, вжиття відповідних заходів реагування, проведення службових розслідувань спроб несанкціонованого доступу до ресурсів автоматизованих систем.

Функцію “Антивірусний захист податкової інформації”, яка містить такі процедури:

створення та організація функціонування комплексної системи антивірусного захисту податкової інформації;

організація та здійснення заходів щодо функціонування окремих елементів комплексної системи антивірусного захисту. Проведення занять та надання допомоги відповідальним за антивірусний захист податкової інформації в структурних підрозділах податкових органів. Оновлення антивірусних баз в системі;

розробка методичних матеріалів щодо застосування елементів комплексної системи антивірусного захисту інформації;

контроль та аналіз стану антивірусного захисту інформації в податкових органах.

Функцію “Збереження податкових документів на паперових носіях”, яка містить такі процедури:

приймання, комплектація та реєстрація первинних податкових документів на паперових носіях, що надходять до відділу, для зберігання;

організація зберігання паперових документів у відділі;

приймання, облік та виконання замовлень з архіву на надання паперових документів фахівцям;

контроль за використанням архівних документів;

забезпечення порядку надання інформації з паперових носіїв;

забезпечення захисту інформації на паперових носіях.


ВИСНОВКИ

В процесі магістерського стажування, яке передбачено навчальним планом підготовки магістрів за спеціальністю „Облік і аудит", яке проходило в МДПІ у районі, були закріплені теоретичні знання отримані в процесі навчання, набуті необхідні навички практики проведення контролю за нарахуванням та сплатою податків і зборів, неподаткових платежів, які передбачені діючим законодавством, та навички практичної підготовки, необхідної для виконання обов'язків податкового ревізора – інспектора, а також набуття досвіду організаторської роботи.

При проходженні економічної практики згідно методичних вказівок наданих навчальним закладом викладено хід проходження економічно практики у даному звіті.У написаному звіті було використано матеріали поданих платниками звітних документів по податках та зборах, які справляються в районі.

Викладаючи хід пройденої економічної практики у звіті було зосереджено увагу на вивченні діючої законодавчої та нормативної бази, стосовно податкового законодавства України, роботі з податковою документацією при перевірці повноти та своєчасності розрахунків за податками та платежами.

Стосовно організації роботи слід відмітити, що кожний окремий відділ має свої функції та обов’язки згідно з загального законодавства та положення про відділ, що є внутрішнім нормативним актом, і кожний працівник, відповідно до покладених на нього функціональних обов’язків, виконує певний обсяг робіт згідно законодавства яким він керується та посадовими інструкціями.

Щодо структурної системи, то кожний сектор має завідувача сектору, який підпорядковується начальнику відділу, до складу якого входить сектор. Начальники відділів підпорядковуються начальнику податкової інспекції.

Виконана робота дає змогу зробити висновки про те, що структура міжрайонної державної податкової інспекції в районі працює в повному завантаженні, справляється з усіма функціональними обов’язками. Спостерігається тенденція збільшення бюджетних надходжень не завдяки збільшенню податкового тиску, а завдяки розширенню бізнесу в цілому, а особливо сектору малого бізнесу, а також завдяки поступовому налагодженню партнерських відносин між податківцями та платниками податків.

Працівники постійно працюють над проблемою поповнення бюджету.

За кожним інспектором закріплено по декілька підприємств, які звітують про відсутність діяльності, мають мале податкове навантаження, мають збитки.

Сучасна законотворча база характеризується великою кількістю виданих податкових законів та відсутністю механізмів їх реалізації зниження рівня податкового тиску, що не заважає йому зростати, досягає такого рівня, при якому виникає криза неплатежів і зростає соціальна напруга в суспільстві.

Велика різноманітність податків та зборів, тяжкий порядок їх нарахування ускладнюють економічний прогноз товаровиробникам, вимагає дуже високої кваліфікації від бухгалтерів та економістів. Тому, щоб було менше порушень та штрафних санкцій, потрібно спрощувати податкову систему, вести роз’яснювальну роботу з платниками податків. Потрібно розширити повноваження місцевих органів влади, встановити оптимальні ставки податку у такому розмірі, щоб забезпечити реальне надходження податку в доход бюджету.

Найбільші проблеми стосуються ПДВ, та податку на прибуток . Саме по цих податках виникає найбільша плутанина у нормативних документах, і саме ці податки органічно пов’язані між собою. Невірне обчислення хоч одного з них тягне за собою штрафні санкції по іншим. Крім цього слід прискорити вирішення питань пов’язаних з наданням пільг по цих податках. Неконтрольований, необґрунтований процес надання пільг, які часто використовуються підприємствами без дійсної на те причини призводить до значних втрат Державного бюджету.

На основі теоретичних та практичних знань можна зробити висновок, що податки в руках держави повинні стати основним інструментом державного регулювання економіки, формування доходів бюджету, стимулювання науково – технічного прогресу, обмеження росту цін та інфляції. Робота податкових органів, особливо, що стосується покращення якості контрольно – перевірочної роботи повинна бути покликана на покращення та розробку методики, що має бути більш досконалою. В новій методиці необхідно посилити значення контрольно перевірочної роботи посилити якість її виконання.

Що стосується податкового законодавства, то вирішити цю проблему буде можливе лише з прийняттям податкового кодексу, прийняття якого постійно відкладається. Без систематизації та конкретизації податкового законодавства розібратися у великій кількості податкових законів та підзаконних актах, які часто є суперечливими та заплутаними, часто змінними важко не тільки платникам податків, а навіть податковим інспекторам. Законодавча база оподаткування є сприятливою лише для процвітання „тіньової економіки”.

В Україні не так актуально стоїть проблема завищених податкових ставок, як нерівномірність податкового тиску. Внаслідок чого сумлінні платники податків мають сплачувати податки, як за себе, так і за тих платників, яким вдалося уникнути оподаткування.

Позитивні результати можливо досягти також, якщо періодично платникам податків доступно та вчасно роз’яснювати всі зміни, які відбуваються в податковому законодавстві, таким чином налагоджувати партнерські відносини, що є дуже актуальним для нестабільного законодавчого поля України. Податкова має працювати для бізнесу, а не навпаки.