Смекни!
smekni.com

Оптимізація роботи Львівміськбуд (стр. 14 из 24)

- на виплати, як проводяться з коштів Фонду соціального страхування і Пенсійного Фонду України.


2. АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА

Характеристика та організаційна структура

АТ ЗТ ПБО »Львівміськбуд»

Орендне проектно-будівельне об'єднання «Львівміськбуд» створене на базі Львівського домобудівного комбінату № 1. Розвиток домобудування у Львові нерозривно пов'язаний з етапами становлення Львівського домобудівного комбінату, який було створено 1963 року на базі цеху складального залізобетону Львівського облбудтресту. Проектна потужність ДБК становила на цей час 85 тис. кв.м житла на рік, а річна програма робіт -2,3 мдн крб. У 1965 році в результаті реконструкції та об'єднання існуючих на одній території двох заводів потужність ДБК збільшилася до 52 тис.кв.м житла на рік. Другу реконструкцію виробничої бази комбінату, пов'язану з переходом на будівництво дев'ятиповерхових будинків, було проведено 1972 року, внаслідок чого потужність ДБК збільшилася до 81 тис.кв.м. житла на рік. В результаті проведеної в 1976-1982 рр. третьої реконструкції затверджена розрахункова потужність - 169тис.кв.м житла на рік.

Передання майна в оренду ПБО «Львівміськбуд» було здійснено станом на 1 липня 1990 року. Створене на основі орендованого майна Орендне проектно-будівельне об'єднання «Львівміськбуд» стало правонаступником прав та обов'язків державного об'єднання. Викуп державного майна в ПБО «Львівміськбуд» здійснювався поступово протягом 1990-1993 рр. переважно за рахунок прибутку та амортизаційних відрахувань на повне відновлення. Остаточний (повний) викуп орендованого майна оформлено договором купівлі-продажу від 20 серпня 1993 року. ОПБО «Львівміськбуд» стало колективним підприємством. У 1994 році ПБО «Львівміськбуд» реорганізоване на акціонерне товариство закритого типу, акціонерами якого стали працівники об'єднання.

ПБО «Львівміськбуд» комплектно виготовляє в заводських умовах будівельні конструкції і деталі, транспортує їх на будівельні майданчики і самостійно здійснює монтаж цих конструкцій і деталей, а також виконує спеціальні й облицювальні роботи. Одночасно в окремих випадках кооперується з іншими підприємствами й організаціями. Великий виробничий потенціал ПБО «Львівміськбуд» багато в чому пояснюється застосуванням в об'єднанні такої прогресивної організаційної форми управління будівництвом, як комбінування, кінцевим результатом якого є створення закінченої будівельної продукції у вигляді готових до експлуатації об'єктів.

Організаційна структура ПБО «Львівміськбуд» розроблена під будівництво житла «під ключ». Для цього створено відповідні служби та підрозділи.

Для забезпечення матеріальними ресурсами створено такі підрозділи, як база постачання, група підготовки виробництва, дільниця комплектації та група реалізації, які підконтрольні заступникові генерального директора з постачання і транспорту. Матеріали від постачальників надходять на склади бази постачання, а також централізовано на об'єкти будівництва.

Виробництво панелей великопанельного домобудування здійснюється в промисловій базі, до якої входять цехи готової продукції і допоміжні цехи. Промислова база згідно із вказаною структурою підпорядкована заступникові генерального директора з промисловості. Продукція промислової бази через відділ комплектації відправляється на об'єкти будівництва. Ремонтно-механічний завод, який викуплено ва аукціоні у Фонді державного майна в травні 1994 року, займається ремонтом будівельних машин і механізмів, ремонтом електромоторів, трансформаторних підстанцій і металевих форм для виготовлення залізобетонних виробів. Директор заводу підпорядкований генеральному директорові ОПБО «Львівміськбуд» і головному інженерові.

Будівництво житлових будинків, інженерних мереж здійснюється будівельно-монтажними управліннями №1 і №2 , які є генпідрядними управліннями. До будівельного сектора належать також спеціалізована оздоблювальна дільниця, дільниця інженерних мереж і благоустрою, база механізації, дільниця баштових кранів, дільниця земельної техніки, ремонтно-відновлювальна дільниця, автогараж, дільниця малої механізації, дільниця покрівель, налагоджувальна дільниця. Вказані підрозділи, дільниці та управління підпорядковані заступникові генерального директора з будівництва. Соціальними проблемами, питаннями побуту і торгівлі займається перший заступник генерального директора, якому підпорядковані: група соціально-кадрової роботи, відділ кадрів, група квартирного обліку, житлово-експлуатаційна дільниця, поліклініка, дитячий садок.

2.1. Аналіз грошових коштів.

Загальний аналіз фінансового стану і фінансових результатів діяльності підприємств не відповідає на коло найважливіших питань, які пов”язані з управлінням фінансовими ресурсами, зокрема: чи принесла діяльність підприємства достатню кількість наявних грошей для виплати дивідендів; чи понесло підприємство фінансові втрати і чи достатньо коштів для погашення зобов”язань; куди інвестовані кошти за минулий період; які види фінансових операцій здійснювались і яка їх результативність (зміна активів і пасивів, ефективність вкладень коштів від реалізації та ін.).

Для відповіді на ці запитання слід поглибити аналітичні дослідження, роблячи висновок про рух грошових потоків. Схематично рух грошових потоків подано на рис.22. У наведенній схемі виділяється утворення чистого грошового потоку як результату поточної діяльності підприємства і потоків, які пов”язані з інвестиціями і фінансовими операціями. Однак інформація для проведення аналізу всіх напрямків грошових потоків не може


Рис. 21. Класифікація грошових потоків.

ПОКАЗНИК СУМА, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції 83844
2. Виручка від іншої реалізації 1312
3. Зміна дебіторської заборгованості +7251
4. Всього грошових надходжень (ряд. 1+ ряд.2- ряд.3) 77875
5. Грошові платежі:
а) собівартість реалізованої продукції 20377
б) зміна запасів (підсумок 2 розділу активу балансу після регулювання його статей) +7162
в) зміна кредиторської заборгованості +2999
г) зміна зносу основних фондів +299
д) зміна кредитів +14542
е) податки на прибуток +9319
Усього платежів 54698
6. Чистий грошовий потік поточної діяльності (ряд. 4 - ряд. 5) 23177
ПОКАЗНИК СУМА, тис. грн.
1. Придбання цінних паперів ---------
2. Продаж цінних паперів ---------
3. Надходження основних фондів 4558
4. Продаж основних фондів 1578
Чистий грошовий потік, пов”язаний з інвестиціями (ряд.2 + ряд.4 – ряд.1 – ряд.3) - 2980

Вихідні дані для розрахунку грошового потоку, який пов”язаний з інвестиціями, можуть бути отримані із поточногообліку за спеціальними рахунками нового плану рахунків.

Грошовий потік, який породжується фінансовими операціями, показує результат викупу акцій, облігацій і виплату дивідендів. Він може бути встановлений за даними про позареалізаційні результати.

Таким чином, грошові потоки сформувалися:

ПОКАЗНИК СУМА, тис.грн.
1. Чистий грошовий потік поточної діяльності. 23177
2. Чистий грошовий потік, пов”язаний з інвестиціями -2980
3. Грошовий потік по фінансовим операціях 12
Усього 20209

Отриманий результат відповідає сумі отриманого прибутку від реалізації товарної продукції та іншої реалізації.

З економічної точки зору, управління грошовими потоками означає таке вкладення грошових засобів, яке через певний час дає вагому віддачу у вигляді прибутку. Це загальний критерій ефективності управління фінансовими ресурсами. Тому тут слід передбачити такі моменти:

· вкладання ресурсів;

· операції у бізнесі, які проводяться з використанням цих ресурсів;

· створення ефективної структури фінансування для забезпечення ресурсів.

На практиці частіше управління грошовими потоками пов”язують із забезпеченням необхідного прибутку поточної діяльності і визначенням оптимальної структури його розподілу, на що зверталась увага мною вище. Однак у ринковій економіці дуже актуальним є оцінка фінансової стратегії і тактики щодо використання залученого капіталу. Ефективність використання цього фінансового важеля полягає в одержанні прибутку акціонерного капіталу, який визначається відношенням величини залучених коштів до акціонерного капіталу (слід помножити на різницю рентабельності власних коштів і відсоткової ставки залученого капіталу).

Сума прибутку на акціонерний капітал П може бути визначена розрахунком, %:

П=Р+З/М(Р-С),

де Р- рентабельність власних коштів, %;

З – залучений капітал,тис.грн.;

М- ватрість власних коштів, тис. грн.;

С – відсоткова ставка залученого капіталу,%.

При визначенні майбутнього фінансового стану слід розглянути декілька варіантів досягнення різних цілей: збільшення зростання прибутку на акціонерний капітал; забезпечення загального зростання прибутку; підвищення виплати дивідендів; збільшення акціонерного капіталу; збільшення реалізації.

2.2.Класифікація грошових потоків та фінансових відносин АТЗТ “Львівміськбуд” з іншими підприємствами, установами і організаціями.

Класицфікація грошових потоків підприємства здійснена у розрізі трьох видів діяльності: операційної, інвестиційної та фінансової.