Смекни!
smekni.com

Оптимізація роботи Львівміськбуд (стр. 7 из 24)

Записи на валютному рахунку № 52 "Валютний рахунок" здійснюються на підставі виписок установ банків і розрахунково-платіжних документів, якими оформлено списування і надходження іноземної валюти.

На валютний рахунок зараховуються суми в іноземній валюті з аналогічних рахунків інших власників в оплату куплених товарів і послуг. З поточного валютного рахунку переказуються за кордон суми в оплату товарів для погашення заборгованості. Валютна виручка незалежно від суми надход­ження підлягає зарахуванню на валютний рахунок.

Зміни курсу валюти у період між датою здійснення господарської операції (або датою попереднього звіту) і датою розрахунку,по обов'язках, що випливають з цієї операції призводять до виникнення курсових різниць.

Курсові різниці визначаються за валютними активами і пасивами відповідно до Положення про організацію бухгал­терського обліку і звітності в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 250 від 3.04.93 р. з відповідними доповненнями і змінами.

Згідно цього документу курсові ризниці визначаються за сумами і операціями в іноземній валюті, обліченими на рахунках:

№ 50 "Каса", № 52 "Валютний рахунок", № 55 "Інші рахунки в банках"

№ 56 "Інші грошові кошти", № 58 "Фінансові вкладення", № 59 "Векселі одержані", № 60 "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками", № 61 "Розрахунки по авансах", № 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками", № 63 "Розрахунки за претензіями", № 66 "Векселі видані", № 71 "Розрахунки з підзвітними особами", № 76 "Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами", № 75 "Розрахунки з учасниками", № 90 "Короткострокові кредити банків",

№ 92 "Довгострокові кредити банків".

Інші рахунки по статтях балансу (не валютні, не грошові) не перераховуються при складанні звіту-балансу (рахунки №№ 01, 04, 05, 06, 07, 08, 10, 12, 33, 40. 41, 80, 85, 86, 87, 88, 96), а показуються у бухгалтерському обліку і балансі в сумах, визначених шляхом перерахунку іноземної валюти за курсом Національного банку на дату їх первісної оцінки.

Курсові різниці у бухгалтерському обліку і звітності відображуються у тому ж звітному періоді, до якого належить дата розрахунку або за який складається бухгалтерська звітність.

1.1.4. Облік грошових коштів на інших рахунках в банках(рах. № 55)

На рахунку № 55 "Інші рахунки в банках" відображуються наявність і рух коштів підприємств (організацій), що знахо­дяться в банку на особливих рахунках, в акредитивах тощо.

В облікових регістрах рахунок № 55 поділяється на субрахунки:

№ 55-1 "Особливий рахунок по капітальному ремонту"

№ 55-2 "Акредитиви і особливі рахунки по вантажообігу"

№ 55-3 "Рахунок в банку по доходах"

№ 55-4 "Рахунок в банку по різницях в цінах"

№ 55-5 "Інші рахунки в банках"

№ 55-6 "Ощадні сертифікати"

№ 55-7 "Приватизаційні папери"

№ 55-8 "Імпортний депозит"

№ 55-9 "Приватизаційні кошти"

№ 55-10 "Компенсаційні сертифікати (по придбаних сер­тифікатах у безготівковій формі)".

На субрахунку № 55-1 обліковуються кошти Амортизацій­ного фонду, призначені для капітального ремонту основних засобів, та інші кошти, передбачені фінансовим планом на ті ж потреби, перераховані з розрахункового або аналогічного йому рахунків підприємства (організації) на особливий рахунок в банку по капітальному ремонту.

На субрахунку № 55-2 обліковується рух коштів, що знаходяться в акредитивах, на особливих рахунках по вантажообігу і в чекових книжках.

Чекові книжки на підприємстві зберігаються як бланки суворої звітності.

1.1.5. Облік інших грошових коштів (рах. 56)

Бухгалтерський облік інших грошових коштів здійснюють на активному рахунку № 56 "Інші грошові кошти", що має такі субрахунки:

№ 56-1 "Грошові кошти в дорозі"

№ 56-2 "Грошові документи"

№ 56-3 "Власні акції, викуплені у акціонерів"

№ 56-4 "Приватизаційні папери"

№ 56-5 "Компенсаційні сертифікати (по придбаних сертифікатах у готівковій формі)"

В касі підприємства можна зберігати цінні папери та бланки суворої звітності. До цінних паперів відносять путівки в будинки відпочинку і санаторії, придбані за рахунок фонду соціального розвитку, поштові марки, проїздні квитки. Цінні папери обліковуються в журналі-ордері № 3. Після поступлення та їх видачі касиром складається звіт про рух цінних паперів.

Бланки суворої звітності (трудові книжки, квитанції дорожніх листів автотранспорту) обліковуються на забалансовому рахунку 004.

До коштів, що рахуються в дорозі (субрахунок № 56-1), належать: виручка, одержана підприємствами за послуги, реалізовану продукцію і виконані роботи і внесена до банку, відділу Ощадбанку, каси поштового відділу зв'язку для зарахування на розрахунковий рахунок.

На субрахунку № 56-2 ведеться облік грошових докумен­тів за їх номінальною вартістю, які зберігаються в касі підприємства: векселі, облігації і грошові квитки, поштові марки й інші грошові документи. Аналітичний облік грошових документів організується за їх видами.

1.2. Відкриття банками рахунків в національній і іноземній валюті.

Притаманною та невід’ємною рисою кожної юридичної особи, під якою розуміють підприємство будь-якої форми власності, є наявність рахунку в установі банку. Тільки через банківський рахунок підприємство може повноцінно виконувати функції суб’єкта підприємницької діяльності.

Для того, щоб підприємство здійснювало безготівкові розрахунки, в першу чергу, йому необхідно відкрити банківський рахунок. А щоб розуміти суть правовідносин, які виникають при відкритті розрахункових, депозитних, позикових рахунків в національній та іноземній валюті потрібно ознайомитися із інструкцією №3 “Про відкриття банками рахунків в національній та іноземній валюті”.

За цим документом банки відкривають рахунки зареєстрованим згідно діючого порядку юридичним особам - суб’єктам підприємницької діяльності різних форм власності на умовах, котрі регламентуються даною Інструкцією, та зазначені в договорі на відкриття і обслуговування рахунку. Умови договору не можуть протирічити Інструкції.

Рахунки можуть відкриватися в будь-якому банку України за згодою сторін. Рахунки відкриваються по письмовому дозволу керівника банку.

Розрахункові рахунки в національній валюті відкриваються підприємствами, що здійснюють науково-дослідну, виробничу і іншу комерційну діяльність з метою отримання прибутку, і які є власниками основних та оборотних коштів, мають самостійний баланс.

На розрахунковому рахунку здійснюють операції, які забезпечують діяльність підприємств в комерційній та інших галузях.

Поточні рахунки відкриваються установам та організаціям, котрі не володіють основними та оборотними коштами та не мають самостійного балансу. До них можна віднести громадські фонди, підприємства, котрі здійснюють гастрольну діяльність.

Поточний рахунок призначений для забезпечення власних потреб цих організацій (виплата зарплати та платежів по ній; операції пов'язані із соціально-побутовими витратами і ін.).

У випадку, коли відокремлене підприємство не має власного балансу і не є самостійним платником податків, то йому відкривають субрахунки для зарахування виручки з наступним перерахунком на основний розрахунковий рахунок.

Крім цього, з даного рахунку можна проводити виплати на власні потреби, що підтвердженні кошторисом витрат, котрий затверджений юридичною особою.

Кошти на ці видатки перераховуються ним самим на відповідний субрахунок в визначені строки.

Бюджетні рахунки відкриваються установам та організаціям, що фінансуються із державного чи місцевого бюджету для їх цільового використання.

Позикові рахунки відкриваються на договірній основі будь-якою установою банку, котра має повноваження надавати позики із дотриманням вимог діючого законодавства.

Позикові рахунки призначені для здійснення обліку позик, виданих на оплату розрахункових документів, чи перерахування на розрахунковий рахунок позики, згідно з кредитним договором.

Депозитні рахунки відкриваються на основі заключеного депозитного договору між власниками рахунку та установою банку на визначений у договорі термін. Кошти на депозитний рахунок перераховуються із розрахункового, поточного рахунка підприємства і після завершення дії договору повертаються на цей же рахунок, разом із нарахованими процентами.

Проведення розрахункових операцій та видача готівки з депозитного рахунку забороняється.

Для відкриття розрахункових (поточних) рахунків передбачаються наступні документи: