Смекни!
smekni.com

Юрисдикція судів України за спеціалізацією (стр. 19 из 39)

Судовий захист прав людини набуває важливого значення в зв’язку із встановленням у Конституції України нового типу відносин між особою і державою. Виходячи з цього, створення і подальша розбудова в Україні систем судів спеціалізованих юрисдикцій саме на засадах європейської моделі принципів судового захисту за галузевим (адміністративного і господарського права), критерієм, яка виправдала себе в процесі здійснення судочинства в розвинутих країнах Європи і світу, має право на існування, оскільки показала дієвість, високий ступінь забезпечення захисту прав людини, з урахуванням, звичайно, національних та інших особливостей правової системи України.

З набуттям України незалежності, визначенням Конституцією України пріоритетних функцій держави, пов’язаних із захистом прав та свобод людини і громадянина (ст.55 Конституції України), значно зріс обсяг правовідносин, що підлягають врегулюванню судом. Їх специфіка досить різна і самі тільки знання судді-юриста у галузі права не сприяють об’єктивному і кваліфікованому здійсненню правосуддя [188] [194]). З наведеного вбачається, що правосуддя потребує участі в судочинстві і осіб, які мають відповідну освіту та належний практичний досвід у різних сферах діяльності суспільства.

Стаття 127 Конституції України надає законодавцю право встановлювати для певних категорій суддів додаткові вимоги щодо стажу, віку і фахового рівня. Ця конституційна вимога стосується і суддів спеціалізованих, вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду України. Чинним Законом України “Про судоустрій України” зазначені проблеми врегульовані не в повній мірі. На наш погляд, ці питання законодавець має змогу вирішити шляхом прийняття доповнень до закону про статус суддів. Так, порядок призначення (обрання) фахівців-неправників суддями судів спеціалізованої юрисдикції може бути різним залежно від сфери компетенції цих судів. Наприклад, вимоги до суддів адміністративного суду можуть відрізнятися від того ж процесу щодо суддів господарських чи інших судів (наприклад, для кандидатів на зайняття посади судді адміністративних судів – повинні враховуватися наявність освіти в галузі управління і досвід управлінської діяльності). Згідно зі ст.1 Закону України “Про статус суддів” від 15 грудня 1992 року, професійні судді є посадовими особами судової влади, які в конституційному порядку наділені повноваженнями здійснювати правосуддя і виконувати свої обов’язки на професійній основі в Конституційному Суді України та в судах загальної юрисдикції [155] [195]).

На законодавчому рівні потрібно встановити критерії і порядок перевірки знання державної мови, необхідного стажу практичної діяльності у певній галузі тощо до кандидатів на зайняття посади судді спеціалізованого суду. Разом з тим, має бути додержана єдність статусу суддів системи судів загальної і спеціалізованої юрисдикцій, як це передбачено ч.4 ст.18 Закону України “Про судоустрій України”. Стаття 125 Конституції України встановила, що додатковими вимогами до суддів спеціалізованих судів щодо стажу, віку та їх професійного рівня є ті, які визначаються законом. До таких ми відносимо вимоги, пов’язані з громадянством, з віковим цензом, наявністю вищої освіти (неюридичної), фахової підготовки з питань юрисдикції певного спеціалізованого суду тощо.

Виходячи з текстуального тлумачення є підстави стверджувати, що вимоги статті 129 Конституції України щодо незалежності суддів і підпорядкування їх тільки закону в повному обсязі поширюються і на суддів військових судів. На користь цього свідчить те, що призначення (обрання) офіцера суддею військового суду жодною мірою не залежить від військового командування, оскільки кандидатура офіцера-юриста на посаду судді вноситься на розгляд кваліфікаційної комісії суддів військових судів, у складі якої відсутні представники Міністерства оборони України та інших військових формувань. На нашу думку, додатковою фаховою підготовкою є саме військова освіта офіцера, що є кандидатом на посаду судді військового суду, та досвід проходження військової служби.

Конституційне положення щодо фахової підготовки для суддів спеціалізованих судів не є єдиною вимогою, оскільки частиною 4 статті 127 Конституції України встановлено, що судді спеціалізованих судів здійснюють правосуддя лише у колегіальному складі. На мою думку, потреба введення колегіальності при розгляді певних категорій справ, випливає зі специфіки застосування норм права за галузевою ознакою, оскільки забезпечення правильної і об’єктивної реалізації суддею-юристом своїх знань не тільки в галузі права є досить проблематичним. Таке твердження грунтується на тому, що практичний досвід саме в галузі права, знання судді, що має вищу юридичну освіту, зважаючи на конституційну вимогу стосовно врегулювання судом усіх правових відносин, які виникають у державі, є недостатніми для вирішення певних категорій справ. Як свідчать результати проведеного опитування суддів судів загальної та спеціалізованої юрисдикції оптимальним варіантом колегії суддів вважається такий: один суддя-юрист і два судді, які мають фахову підготовку з питань юрисдикції цього суду (для місцевого суду, див. також “Додаток Р”). З цього вбачається нагальна потреба судової системи у фахівцях різних напрямків, які є, наприклад, спеціалістами в галузі права чи в галузі фінансово-кредитних відносин, банкрутства, аудиту, в галузі управлінської діяльності, митної або податкової справи тощо. Тобто, є підстави стверджувати, що розгляд справ колегією суддів є найбільш прийнятним і об’єктивним, виходячи зі специфіки здійснення правосуддя в суді спеціалізованої юрисдикції. Звичайно, процесуальним законом можливо визначити окремі категорії справ, які б розглядалися колегіально у складі трьох або п’яти суддів, з яких відповідно один або два є фахівцями в питаннях юрисдикції спеціалізованого суду. Важливість і необхідність колегіального розгляду справ у суді спеціалізованої юрисдикції базується, перш за все, на обов’язку суддів правильно застосувати матеріальний закон, а по-друге – на необхідності вірного застосування процесуального закону, оскільки єдність цих умов зумовлює правильність і стабільність судових рішень.

2.2 Спеціалізація судів за суб’єктною ознакою учасників судочинства

Верховною Радою України у 1994 році були внесені зміни до Закону України “Про судоустрій України” і цей нормативно-правовий акт був доповнений главою 31, яка визначила правовий статус, організацію та повноваження військових судів України [96] [196]), що замінили військові трибунали колишнього СРСР . Законом України “Про судоустрій України” від 7 лютого 2002 року визначено, що військові місцеві суди гарнізонів, апеляційні суди регіонів та Військово-Морських Сил України, військові судові палати Апеляційного і Касаційного судів України та Військова судова колегія Верховного Суду України здійснюють правосуддя у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, передбачених чинним законодавством [106] [197]). Визнання цих судів складовою частиною єдиної системи судів загальної юрисдикції, здійснення ними правосуддя за нормами, встановленими процесуальними кодексами України, поширення всього комплексу прав і гарантій, передбачених Законом України “Про статус суддів”, на суддів військових судів, використання цими судами демократичних засад судочинства (гласність судового процесу, участь народних засідателів - військовослужбовців у здійсненні правосуддя, колегіальність розгляду визначеного процесуальним законом кола справ тощо) свідчить про впровадження в організацію військових судів України прогресивних форм судоустрою.

Вважаю, що непереконливою є думка деяких науковців щодо проблемності подальшого функціонування в системі судів України військових судів [189] [198]). Так, Л.І.Пахолок, маючи на увазі військові суди, зазначає, що “поширення юрисдикції окремих судів лише на певний стан є основною формальною ознакою станових судів” [182] [199]). Крім того, в науковій літературі висловлюються думки про скасування військової юрисдикції взагалі і визначення в законі створення військових судів лише на період війни [190] [200]), [191] [201]).

Такі твердження, на наш погляд, є досить сумнівними, оскільки діяльність військових судів, укомплектованих кадровими офіцерами-юристами, у мирний час активно сприяє зміцненню законності, дисципліни і правопорядку у військових формуваннях. Також звертаємо увагу на те, що ст. 1 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” [192] [202]) визначено, що з моменту оголошення мобілізації (крім цільової) чи введення воєнного стану в Україні або в окремих місцевостях держави настає особливий період функціонування органів державної влади, в тому числі і військових судових органів. За таких умов, їх ліквідація унеможливить мобілізаційне розгортання системи судів у Збройних Силах України в зазначений період. Більш того, участь військовослужбовців Збройних Сил України у складі Миротворчих Сил ООН на території Боснії і Герцеговини, Лівану, Сьєрра-Леоне тощо свідчить про те, що наявність органів військової юстиції взагалі і військових судів, зокрема під час локальних військових конфліктів, збільшила б можливість безпосереднього захисту прав і свобод військовослужбовців та інших осіб за межами території України. Діяльність військових судів, згідно з вимогами ст. 2 Закону України “Про судоустрій України”, спрямована на охорону від будь-яких посягань на безпеку України, боєздатність і боєготовність її Збройних Сил та інших військових формувань, а також включає в себе захист прав і свобод військовослужбовців та інших громадян (наприклад, службовців ЗСУ - цивільних осіб), прав і законних інтересів військових частин, організацій та установ.