Смекни!
smekni.com

Основи екології Білявський (стр. 68 из 98)

Ш Екологічний менеджмент — це підсистема загальної системи управління будь-яким об'єктом, діяльністю, виробництвом, яка гармонізує роботу й розвиток підприємства, галузі в навколиш­ньому середовищі й екологічному правовому полі. Екологічний менеджмент є частиною загальної системи менеджменту, яка передбачає організаційну структуру, планування, розподіл відпо­відальності, практичну діяльність, процедури, процеси й ресурси, необхідні для розробки, впровадження й досягнення основних цілей екологічної політики, її коригування, оновлення, розши­рення (залежно від змін екологічної ситуації).

276


Екологічний менеджмент не відміняє й не замінює державно­го та виробничого екологічного управління, а доповнює його як самостійна ініціативна діяльність виробництва. Це не лише ринковий інструмент, що сприяє розвиткові виробництва й одер­жанню додаткових прибутків, а й фактор сучасної екологічної культури. Рівень екологічного менеджменту свідчить про рівень екологізації підприємства, його відповідність сучасним вимогам еколого-економічно збалансованого розвитку.

Сьогодні екологічний менеджмент — нова важлива дис­ципліна, котру слід викладати в усіх вищих навчальних закладах України й яка є невід'ємним елементом базових екологічних знань кожного спеціаліста, бо стосується системної екологізації будь-якого виробництва, виду людської діяльності, екологічної політики, що має забезпечити гармонійний розвиток суспільства.

У 1993 р. європейськими країнами було погоджено й опублі­ковано вимоги до створення Схеми екологічного менеджменту й аудиту (EMAS), а з 1995 р. підприємства дістали можливість бути сертифікованими згідно з EMAS. Мета розробки EMAS полягає в оцінці й поліпшенні екологічних показників діяльності промис­лових підприємств і створенні умов для надання екологічної інформації.

Проте більшість експертів вважає, що майбутнє — за всесвіт­ньою системою стандартів, підготовлених Міжнародною орга­нізацією стандартизації (ISO). їй належать стандарти серії ISO—14 000 у галузі екологічного менеджменту, спрямовані не на кількісні параметри (обсяги викидів, концентрації речовин тощо) і не на технології (вимоги використовувати чи не використовува­ти певні технології), а на застосовування найкращої доступної технології.

Документи, що входять у систему, можна умовно поділити на три групи:

• принципи створення й використання систем екологічного

менеджменту;

• інструменти екологічного контролю й оцінки;

• стандарти, орієнтовані на продукцію.

Офіційно стандарти ISO—14 000 є добровільними. Передба­чається, що вони забезпечуватимуть поліпшення екологічної ситуації на трьох рівнях:

• організаційному (через екологізацію діяльності корпорацій);

277


РозділІСучасніпідходивнауціпродовкілля


Глава5


Соціоекологія



національному (завдяки створенню доповнення до національ­
ної нормативної бази й компоненти державної екологічної
політики);

• міжнародному.

Держстандарт України першим серед країн колишнього СРСР увів стандарти ISO—14 000 у ДСТУ, і з 1 січня 1998 р. вони на­були чинності на території України як добровільні національні стандарти в галузі систем управління навколишнім природним

середовищем.

Система екологічного менеджменту в нашій країні регламен­тується законом України «Про охорону навколишнього природ­ного середовища» (1991). Державний екологічний менеджмент передбачає:

• дотримання природоохоронного законодавства;

• контроль за екологічною безпекою;

• забезпечення здійснення природоохоронних заходів;

• досягнення узгодженості дій державних і громадських органів.

Завдяки впровадженню систем екологічного менеджменту екологічна діяльність починає відповідати інтересам керівництва підприємства, підвищуються економічність виробництва, еколо­гічний імідж підприємства та його конкурентоспроможність на світовому ринку.

Економічний механізм управління природокорис­туванням передбачає:

• формування системи екологічних обмежень (ліміти шкідливих
викидів у атмосферу, скидів стічних вод у поверхневі водойми,
розміщення відходів, використання ресурсів);

• створення системи економічних важелів зменшення негатив­
ного впливу на довкілля;

• розвиток економічного стимулювання — пільгового оподатку­
вання, екологічного страхування, надання природних ресурсів
під заставу;

• створення системи фінансування природоохоронних заходів.

До джерел формування системи екологічного фінансування належать платежі, грошові стягнення, страхування. Платежі бувають трьох видів:

• за спеціальне використання природних ресурсів;

• за погіршення якості природних ресурсів;

• за забруднення довкілля.

278


На розмір нормативу плати за використання природних ресурсів впливають їх поширення, розташування, якість, доступ­ність, можливість переробки, відтворення й утилізації.

Вартісна оцінка природних ресурсів ґрунтується на двох показниках: витрати на підготовку й використання та прибу­ток виробника.

Повітря безкоштовне. Вартість води залежить від її якості й водозабезпеченості регіонів, тому диференціюється за басей­нами й коливається в широких межах. Визначаючи вартість грунту, враховують вид землекористування та характеристики грунту.

Плата за забруднення довкілля поширюється на:

• викиди в атмосферу шкідливих речовин;

• скиди забруднень у поверхневі водойми, територіальні та внут­
рішні морські води, в підземні горизонти та систему каналі­
зації;

• розміщення відходів.

Для конкретного підприємства визначаються гранично допус­тимі викиди (ГДВ) і скиди (ГДС) кожного із забруднювачів. На підставі цих лімітів формуються платежі за забруднення довкілля. За понаднормативні викиди й скиди та розміщення відходів плата збільшується в 5 разів порівняно з нормативною. Враховують і клас небезпечності відходів. Розміщення 1 т відходів коштує:

• І класу (надзвичайно небезпечні) —55 грн.;

• II класу (високонебезпечні) — 2 грн.;

• IIIкласу (помірно небезпечні) — 0,5 грн.;

• IV класу (малонебезпечні) — 0,2 грн.

Платежі за викиди пересувними джерелами обчислюють відповідно до виду й кількості спаленого палива, а також коригу­вальних коефіцієнтів, що враховують народногосподарське зна­чення населеного пункту та кількість жителів у ньому.

Платежі за скиди обчислюють на підставі затверджених лімітів, виходячи з фактичних обсягів скидів, нормативів збору та коригувального коефіцієнта (регіонального або басейнового), що враховує територіальні екологічні особливості й еколого-еконо-мічні умови функціонування водного господарства (для Азов­ського й Чорного морів він становить 2; для Дніпра — від Каховської ГЕС до Чорного моря — 1,8; для Дунаю, Сіверського

279


РозділІСучасніпідходивнауціпродовкілля


Глава 5Соціоекологія




§5.5^ Культурайрелігія

Думайте, якесинєнебо, тимнаблизитесядовічності. Думайте, якещастяпроходитипідпроміннямсузір'їв, будучиосереддям променівдесятківтисячоліть.

М. К. Реріх



Дінця, Міусу та Кальміусу — 2,2; для Дніпра — від кордону до Києва, Прип'яті, Десни — 2,5; для Дністра й річок Криму — 2,8; для західних річок Тиси й Пруту — 3).

Сума збору за розміщення відходів залежить від фактичних обсягів відходів, затверджених лімітів та коригувальних коефі­цієнтів, що враховують віддаленість звалищ від населеного пунк­ту й характер облаштування місця розташування відходів (поліго­ни, де забезпечується захист атмосферного повітря й поверхневих вод від забруднення, та звалица, де не задовольняються ці умови).

Одним із важливих важелів економічного управління приро­докористуванням є фінансування — надання коштів на певні природоохоронні заходи у вигляді бюджетних чи власних коштів підприємства, банківських кредитів, коштів екологічних фондів та екологічного страхування. Останнє дає змогу пом'якшити наслідки аварій через стихійне лихо або технологічні помилки: страхові компанії можуть відшкодувати збитки, створити умови для запобігання аваріям тощо.

До заходів економічного стимулювання належать також:

• податкові пільги, які повністю або частково дорівнюють
природоохоронним витратам;

• звільнення від оподаткування екологічних фондів і природо­
охоронного майна;

• заохочувальні ціни й надбавки на екологічно чисту продукцію;

• пільгове кредитування для підприємств, що охороняють дов­
кілля;

• екологічний податок на продукт, у процесі вироблення якого
завдається шкода довкіллю;

• екологічні премії за використання природозберігаючих техно­
логій та ін.

280


н;

а відміну від тварин, які пасивно пристосову-.ються до умов природи, людина намагається перетворити світ. Це неможливо без пошуку ідеального, без піднесення, без потягу до творчості. Людина жадає вічності, шукає в ній свою мету й натхнення. Ще 25—30 тис. років тому, в епоху палеоліту, наші далекі пращури створили на стінах печер цілі «галереї» з прекрасних зображень тварин — мамонтів, бізо­нів, коней, ведмедів тощо, серед яких вони жили, на яких полю­вали, звички яких добре знали. Ось зображення стада бізонів, які пасуться. Могутній гривастий бізон-самець грізно пригнув рогату голову, готовий кинутися на невидимого ворога. Інший бізон реве, високо задерши голову. Здається, його могутній рик ось-ось зазвучить під склепінням печери... Мчить галопом кінь (такі коні вимерли десятки тисяч років тому), поряд із ним скаче лошатко... Ось підкрадається до здобичі печерна левиця...