Смекни!
smekni.com

Основи екології Білявський (стр. 79 из 98)

Радіація. Протягом усієї своєї історії людина, як і біота в ціло­му, зазнавала впливу радіоактивного випромінювання, що надхо-

322


ГлаваЄ

Екологіялюдини

дило з Космосу та від радіоактивних ізотопів, розсіяних у літо­сфері, гідросфері й атмосфері. Це випромінювання становило природний радіаційний фон (ПРФ). Потужність експозиційної дози іонізуючого випромінювання за ПРФ у різних районах пла­нети дорівнювала (2,6—18,1)10~5 Кі/(кг/рік). Таке опромінення сприяло еволюційному процесові, бо забезпечувало стійкий неве­ликий фон мутацій. Це, своєю чергою, збільшувало генетичну різноманітність популяцій і давало матеріал для природного добору. Проте з середини XX ст. людина почала інтенсивно осво­ювати атомну енергію. З'явились атомна зброя, атомні електро­станції (АЕС), дослідні й лікувальні радіоактивні препарати й пристрої. В результаті випробувань і застосування ядерної зброї, аварій на АЕС (тільки на момент аварії на Чорнобильській атомній станції в світі їх уже сталося більш як 200), порушень гігієнічних вимог поводження з радіоактивними речовинами й т. д. дози опромінення на планеті в цілому та в окремих її регіонах почали зростати.

♦ Середрадіоактивнихречовиннайактивнішуучастьупроцесах метаболізмуберутьстронцій-90 (90Sr), цезій-137 (137Cs), йод-131 (131І). Саме вонисталиголовнимизабруднювачаминавколишньогосередовищапісля аваріїнаЧАЕС. Ціелементипотрапляютьворганізмізпилюкою, водою, деякоюміроюїмпритаманнікумулятивнівластивостійздатністьнагро­маджуватисявтрофічнихланцюгах. Улюдинирадіоактивниййод концентруєтьсявщитоподібнійзалозі, цезій—упечінці, стронцій—у кістках. Йод-131 спричинюєсильне, алекороткочаснеопромінення (вінмає короткийперіоднапіврозпадуйвідносношвидковиводитьсязорганізму). Стронційіцезій, періоднапіврозпадуякихстановитьтисячіроків, викликаютьопроміненняпротягомусьогожиттялюдини.

Зростання рівня радіаційного забруднення планети зумовило виникнення окремої галузі екології, біології, медицини та фізи­ки — радіаційної біології (радіобіології).

Іонізуюче випромінювання має високу біологічну активність. Воно негативно впливає на живу речовину, в тому числі й на людину, а в разі великих доз призводить до смерті. Іонізуюче випромінювання може діяти двояко. По-перше, воно уражає носіїв спадковості — молекули ДНК, спричинюючи хромосомні та генні мутації. Наслідки таких мутацій проявляються відразу або через кілька поколінь. По-друге, іонізуюче випромінювання здатне уражати клітини й тканини (насамперед, ушкоджуючи

323


РозділІСучасніпідходивнауціпродовкілля


Глава 6Екологіялюдини




Частка в
загальній Частка в загальній
Вікова група, років чисельності населення, % Вікова група, років чисельності населення, %
Чоловіки Жінки Чоловіки Жінки
До 9 7,6 7,2 50-59 5,6 6,8
10-19 7,2 7,0 60-69 3,1 5,7
20-29 7,6 7,5 70-79 1,4 4,3
30-39 6,9 7,2 Після 80 0,8 1,5
40-49 5,9 6,7

ферменти) й викликати соматичні порушення, що проявляються в опіках, катарактах, зниженні імунітету, ненормальному пере­бігові вагітності, розвиткові злоякісних пухлин різних органів. Тепер з 'ясовано, що не буває нешкідливих доз радіації: ймовірність захворювань зростає прямо пропорційно поглинутій дозі опромінення.

Урадіаціїнемаєминулого. Внеїєтількисьогодні, завтра, післязавтра... Вонанегребуємолодимийлітніми, таособливо полюбляєдітейзподатливимихребтами, зм'якимисвітлими потилицями.

І. 1. Шкляревський, білоруський письменник, публіцист

Соматичні захворювання, пов'язані з опроміненням, поділя­ються на кілька категорій залежно від поглинутої дози.

За дози до 0,25 Гр імовірність радіаційного ураження невели­ка. За дози 0,25—0,5 Гр відбуваються окремі зміни формули крові. За дози 0,5—1 Гр виникають захворювання крові та порушення функцій центральної нервової системи. Тривале опромінення малими дозами (0,001—0,005 Гр/добу), які в сумі становлять 1 — 1,5 Гр, призводить до хронічної променевої хворо­би, що супроводжується захворюваннями органів кровотворення, нервової системи, токсикозами нирок, загальним нездужанням. Найнебезпечніші захворювання пов'язані з інтенсивним коротко­часним опроміненням дозами від 1 Гр і більше: розвивається гос­тра променева хвороба, за якої уражається насамперед кістковий мозок, розвивається лейкемія, майже цілком утрачається імунітет. Якщо доза опромінення становить 4—6 Гр, то в окремих випад­ках людину вдається врятувати, але за більших доз запобігти смерті за допомогою сучасних засобів і методів лікування не­можливо.

Імовірність виникнення мутацій також зростає прямо про­порційно поглинутій дозі. За ПРФ частота генетичних порушень становить близько 4 %; у 1962—1965 pp. (період інтенсивного проведення надземних випробувальних ядерних вибухів) вона вже становила близько 5,5 %; у 1988 р. (після аварії на ЧАЕС) — більш як 10 %.


Контрольнізапитанняйзавдання

1.

Якітенденціїзміниекологічноїніші
людини?

2. Вякомунапрямізмінюєтьсябагато­
вимірнанішалюдини?

3. Чипростежуєтьсястосовнолюди­
нипринциплімітуючихфакторів?

4. Чивідбиваєздоров'ялюдинистан
їїбагатовимірноїніші? Відповідь
обґрунтуйте.

5. Чимздоров'яякпопуляційнакате­
горіявідрізняєтьсявідіндивідуаль­
ногоздоров'я? Якіпоказникихарак­
теризуютьздоров'япопуляції?

6. Якіосновніфакторипякоюмірою
визначаютьзахворюваність?

7. Проаналізуйтехарактерпроцесів,
щовизначалисмертністьчоловіків
іжіноквУкраїні, виходячизданих
провіковуструктурунаселенняв
90-хрокахXX ст. Дляцьогопобу­
дуйтеграфік, наосіабсцисякого
відкладітьвік, анаосіординат
процентчоловіківчижінокпевної
віковоїгрупи, виходячизданихтаб­
лиці. Доякоготипу (зааналогієюз
кривимивиживання) належатькриві
структурипопуляційчоловіківі
жінок? Чимможнапояснитироз­
біжностіміжцимикривими?

8. Завдякиякимреакціяміпроцесам
людинапристосовуєтьсядозмін
умовзовнішньогосередовища?

9. Чомуалергії' вважаютьсяхворобою
сучасності
?

10. Чомучастішаютьвипадкирозвитку
злоякіснихпухлин?

11. Назвітьосновніреакціїорганізму
людиниувідповідьнапорушення
середовищажиття.

12. Якіабіотичніфакторивпливають
наздоров'ялюдини? Проаналізуйте
шляхи
зменшеннянегативного
впливухочабдеякихізних.

13. Заякихумовзасмаганебажанай
чому? Визначтегрупинаселення,
якимслідуникатитривалогопере­
буваннявліткунапляжах.

14. Щотакеприродніосередкиінфекцій?
Якіфакториспричинюютьспалахи
епідемій?

15. Знайдітьвісторичнійлітературі
прикладитого, якінфекційнізахво­
рюваннярегулюваличисельність
людських
популяційуминулому.
Спробуйтемотивованодовестичи
спростувати
твердженняпроте,
щоподібнарегуляціявідбуваєтьсяй
тепер.

324


325


РозділІСучасніпідходивнауціпродовкілля


16.

Відшукайтевповсякденномужитті
приклади
, щоілюструютьнепрямий
впливбіотичнихфакторівна
людину.

17. Яккласифікуютьсяантропогенні
фактори, щовпливаютьназдоров'я
людини, йякізнихнайнебезпечніші?