Смекни!
smekni.com

Основи екології Білявський (стр. 87 из 98)

Медико-генетичними дослідженнями встановлено, що через тривале забруднення довкілля в популяції зростає кількість спад­кових генетичних аномалій. Відомо, що коли ця кількість досягає 30 %, то, згідно з біологічними законами, нація починає зника­ти. А в Донецько-Придніпровському регіоні цей показник уже становить 19—24 %.

Коли забруднення атмосфери в 1,2—1,5 раза перевищує санітарно-гігієнічні норми, починаються захворювання імунної системи. Сьогодні в Україні налічується близько 1700 небезпеч­них джерел забруднення атмосфери, з них 1000 — особливо небезпечні хімічні підприємства. Через зазначені вище причини тривалість життя в Україні знизилася й у середньому становить: у чоловіків до 60 років, у жінок — 75 років. Лише 5—8% випуск­ників шкіл сьогодні вважаються практично здоровими.

Поступово знижується народжуваність. Якщо в 60—70-х роках XX ст. вона становила 14—16 дітей на 1000 чоловік населення, то сьогодні — менш як 10. За результатами опитувань, близько третини молодих сімей не бажають мати дітей через страх перед несприятливими генетичними наслідками, пов'язаними з радіоактивним забрудненням після аварії на ЧАЕС.

Аналіз смертності показує, що головні її причини — захворю­вання системи кровообігу (25—30 % випадків), злоякісні пухлини (20—30 %), отруєння, травми та нещасні випадки (23—34 %).

Навіть ці факти свідчать про критичний стан здоров'я насе­лення України, про загрозу існуванню всієї нації. Ця ситуація зумовлена цілим комплексом факторів, і, як свідчать дані про

357



ГЛАВА

РозділII ЕкологічніпроблемиУкраїни

рівень популяційного здоров'я, екологічні проблеми посідають серед них аж ніяк не останнє місце.

Контрольнізапитанняйзавдання


ЕКОЛОГІЧНИЙСТАН ОКРЕМИХРЕГІОНІВ УКРАЇНИ



1.

Якіосновніособливостігеографіч­
ногоположенняйкліматуУкраїни?

2. Якінесприятливіекологічніфакто­
рипов'язанізгеологічнимиособли­
востямиУкраїни?

3. Щовизнаєтепроводніресурси
України?

4. Дайтекороткухарактеристику
ґрунтовихресурсівУкраїни.

5. Наякікориснікопалинибагатанаша
держава?

6. Схарактеризуйтерослиннийітва­
риннийсвітУкраїни.

7. Якітрадиціїприродокористування
маєукраїнськийнарод?

8. Наведітьприкладинераціонального
природокористування
вУкраїні.

9. Схарактеризуйтеприродокористу­
вання
вУкраїнівXX cm.

10. Якіосновніпричинирозвиткуеко­
логічноїкризивУкраїні?

11. ВякихрегіонахУкраїнисклалася
найбільшнапруженаекологічнаси­
туація?

12. Назвітьосновніджерелазабруднен­
ня
довкілляврізнихгеографічних
регіонахУкраїни.

13. Якоїшкодидовкіллюзавдаютьос­
новнійогозабруднювачі?

14

Розмістітьзаспадною (зпогляду негативноговпливунадовкілля) такіджерелазабруднення: легка промисловість, воднийтранспорт, сільськегосподарство, автотранс-


порт, енергетика, металургійна, цементнапромисловість, машино­будування, військовадіяльність.

15. Назвітьнайнебезпечніші, навашу
думку, наслідкиекологічноїкризи, що
вразилаУкраїну.

16. Вякомустаніперебуваютьводніта
земельніресурсиУкраїни?

17. ДевУкраїнінайсильнішерозвинуті
екзогеннігеологічніпроцеси?

18. Якасереднятривалістьжиттяна­
селенняУкраїнийчимцезумовлене?

19. Якпов'язаніміжсобоюкризаздо­
ров'я, демографічнакризавУкраїні
такризалюдськогодуху?

20. Чисправедливетвердженняпроте,
щоздоров'янаціїзалежитьнасам­
передвіддійуряду? Відповідьобґрун­
туйте.

21.На 50 % захворюваністьвизна­
чається
способомжиттякожної
конкретноїлюдини. Проаналізуйте
вашособистийспосібжиття
(скількиразівпротягомтижняви
порушувалирежимхарчування, якіу
васєшкідливізвички, скількигодин
надобувиприділяєтефізичному
навантаженню, скількистресівбуло
у
васпротягомтижня) йпорівняйте
ціпоказникизсередньоюкількістю
днів, колиувасбувпоганийнастрій,
нездужання. Зіставтевашіпоказни­
ки
зпоказникамиіншихстудентів
вашоїгрупийспробуйтерозробити
системуполіпшеннявашогоспособу
життя.


Моя прекрасна

батьківщино, Така багата

і блискуча! Хто тебе тільки

не мучив!

Т. Г. Шевченко

Загальнахарактеристика
J

§8.1.

я;

'к уже зазначалося, 1991 р. всю територію Украї-

__ Lhh було оголошено зоною екологічного лиха. За

два роки до цього спеціалісти-географи Академії наук України вперше розробили й склали карту стану довкілля за окремими компонентами природи. Ця карта підтверджує той факт, що, справді, вся територія нашої країни, за винятком невеликих окре­мих районів Карпат, Центрального Полісся, Полтавщини та східної Вінниччини, характеризується як забруднена й дуже забруднена, а 15 % території належить до категорії «надзвичайно забруднені регіони з підвищеним ризиком для здоров 'я людей і райони екологічної катастрофи». В ці 15 % входить 30-кілометрова зона навколо Чорнобильської АЕС, південь Херсонської області, зона, окреслена лінією ДніпропетровськКіровоградКривий Ріг—Нікополь— Запоріжжя, а також район Донбасу.

У 1995—2002 pp. фахівцями було підготовлено комплекс еко­логічних карт України, на яких представлено інформацію про су­часний стан забруднення атмосфери, гідросфери й літосфери, а також показано демографічну ситуацію, пов'язану зі станом довкілля. Здійснено еколого-економічне зонування території з

359


Глава8


ЕкологічнийстанокремихрегіонівУкраїни




урахуванням техногенного навантаження на довкілля (рис. 8.1), стійкості природного середовища (рис. 8.2) і його екологічного потенціалу (рис. 8.3) за регіонами України.

Як випливає з цих карт, до показника техногенного наванта­ження на природне середовище Т входять: соціально-економічна освоєність територій (показники, що характеризують промис­ловість, сільське господарство, будівництво, транспорт і рекре­аційне навантаження); забрудненість довкілля (радіаційне й хімічне забруднення атмосферного повітря, природних вод і ґрунтів).

До потенціалу стійкості природного середовища С належать метеорологічний потенціал атмосфери, потенціали стійкості природних вод, ґрунтів і біотичний потенціал.

Екологічний потенціал територій Е обчислено за формулою

деf техногенне навантаження на природне середовище; С — потенціал стійкості природного середовища до техногенного на­вантаження; Н — ступінь ураженості територій несприятливими природно-антропогенними процесами (зсуви, ерозія, заболочен­ня, суфозія лесових порід, дефляція, карст, селі, засолення, підтоплення тощо).

Еколого-економічний потенціал територій К характеризує ступінь екологічної рівноваги в інтегрованій геосистемі «сус­пільство—природа» та її здатність виконувати антропоекологічну й виробничу функції. Його обчислюють за формулою

К=Е+ П,

де П — природно-ресурсний потенціал (мінеральні, водні, земельні, лісові, фауністичні, природно-рекреаційні ресурси).

Вирішення проблеми поліпшення екологічного стану тери­торії України слід розпочинати насамперед із тих регіонів, у яких ситуація напруженіша й які мають найбільше соціально-еко­логічне значення для нашої країни. Такими регіонами визнано Донецько-Придніпровський, Поліський, Карпатський та Азово-Чорноморський із річкою Дніпро. В усіх цих регіонах наявний цілий комплекс екологічних проблем (табл. 8.1), проте кожний із них має ще й свою власну головну проблему. В Азово-Чорно-морському регіоні — це забруднення вод, у Донецько-Придні­провському — техногенне забруднення атмосфери та ґрунту, на