Смекни!
smekni.com

Навчання дебатів (Сущенко) (стр. 13 из 16)

від поглядів (кого на що);

значно/незначно, принципово відрізняється (від чого).

(Що) діаметрально протилежно (чому). (Що)

відрізняється (від чого) тим, що... Якщо (хто)

затверджує (що), то (хто) вважає, що...

Згода/незгода. Важко погодитися (з чим). Важко прийняти точку зору (яку). Не можна прийняти Ставлення до твердження (кого про що), тому що... Можна

6 розглянутих точок погодитися (з чим).

зору Оцінка. Ця точка зору оригінальна, цікава, є

найадекватнішою до нашого розуміння проблеми (чого). Не можна не відзначити переваги (чого в чому). З усього сказаного випливає, що найобгрунтованіший погляд (кого). Таким чином, можна зупинитися (на чому), бо... Ми приймаємо точку зору (кого), виходячи з

7 Мотивований такиз положень... Ми вважаємо найпереконливішими вибір точки зору аргументи (кого). Незаперечність доказів (кого) полягає

в тому, що... Опис результатів експериментів (кого) ми вважаємо найвагомішим аргументом на користь визначення точки зору (кого).

Оцінювання рефератів

На спеціальних бланках зазначають — Прізвище, ім' я; Тему реферату; Мету написання реферату

51

Критерії оцінювання доповідей

1. Уміти знайти актуальну проблему, що становить інтерес у плані наукової новизни. Доповідь має характер:

о самостійного дослідження — 10 балів;

о дискусійний — 8 балів;

52

о інформаційно-пропагандистський реферат ~ 4 бали;

о реферат-огляд — 2 бали.

2. Уміння сформулювати тему доповіді: о назва-концепт — 10 балів;

о назва-проблема — 8 балів;

о назва-реклама реферату-огляду — 6 балів;

о назва-теза реферату-огляду — 2 бали.

3. Уміння достатньо глибоко висвітлити тему: глибоке й докладне вивсвітлення теми, що має концептуальний характер, — 10

о

балів;

о складання реферату-огляду з огляду на всі жанротворчі чинники — 6 балів;

о переказ 2-3 наукових джерел — 2 бали.

4. Техніка презентації доповіді (по 2 бали за кожне риторичне уміння):

о реалізація завдання виступу;

о уміння "тримати тезу" і розгортати її у межах жанру доповіді;

о уміння використовувати систему аргументації;

о уміння чітко визначити свою позицію;

о уміння виявляти адресність виступу й тримати контакт із аудиторією;

о уміння демонструвати інтелектуальну експресивність;

о уміння обрати оптимальний варіант композиції, продумувати реалізацію "законів меж" доповіді;

о уміння імпровізувати;

о правильність мови.

53

МОВЛЕННЯ — використання засобів мови для спілкування з іншими членами мовного колективу. Виконує дві функцій: засобу, знаряддя спілкування (комунікації) та засобу узагальнення, знаряддя мислення. Розрізняють:

власне мову, або зовнішню мову, що має комунікативну спрямованість і зорієнтована на розуміння іншими людьми з метою впливу на їхню свідомість і діяльність;

внутрішнє мовлення-спілкування людини із собою для висування розв'язання пізнавального завдання; вирізняється застосуванням допоміжних засобів (образів, схем тощо), специфічним синтаксичним ладом, стислістю, відсутністю зайвого; відрізняється від внутрішнього промовлення ("мова подумки", "беззвучна мова") і внутрішнього програмування (розроблення плану майбутньї промови).

РИТОРИКА — теорія і мистецтво ораторської мови.

Класична риторика — наука про загальні способи переконання в імовірному чи можливому, грунтовані на чіткій системі логічних доказів; майстерність і вміння знаходити ці способи й використовувать логіку доведення; теорія художньої мови.

Сучасна риторика — теорія й майстерність ефективної (доцільної, впливової, гармонійної) мови. Предметом сучасної загальної риторики є загальні закономірності мовної поведінки слушної у різних ситуаціях спілкування, сферах діяльності, а також практичні можливості використання їх, щоб зробити мову ефективною. Ефективність мови визначають найменшими втратами в процесі її передання від промовця слухачеві усіх трьох типах мовної інформації: поняттєво-логічної, оцінювальної, емоційної. Доцільність мови — відповідність її мети промовця його мовному наміру. Бездіяльність мови — здатність її розбудити розум і почуття, змусити слухача спершу прихильно й зацікавлено прислухатися, а потім сприйняти картину світу, запропоновану промовцем. Роль гармонійної мови полягає у необхідності забезпечення взаєморозуміння між людьми, конструктивного розв'язання конфліктів, згуртування учасників спілкування.

РИТОРИЧНЕ ПИТАННЯ — речення, питальні за інтонацією та структурою є й оповідальні або спонукальні. Риторичне питання не потребує відповіді. Такі питання мають: привернути увагу й сформувати в адресата прихильне ставлення до змісту висловлювання. Підсилює емоційність, виразність вимови, "ненав' язливо нав' язує" певну ідею; найефективнішими є під час напруженого очікування.

54

Відомий випадок із судової практики адвоката Плевако: він захищав бабусю, яка вкрала бляшаний чайник вартістю 50 копійок. Прокурор заявив, що "крадіжка невелика, але це злочин, і він підриває засади закону імперії". Плевако, звертаючись до присяжних, сказав: "Шановні добродії присяжні! Не мені нагадувати вам, скільки випробувань випало на долю нашої держави й у скількох із них Росія перемогла. Підвалини Російської імперії не змогли підірвати ані татаро-монгольська навала, ані навали шведів, турків, французів. Як ви вважаєте, чи винесе Російська імперія один старий чайник ціною у 50 копійок?". Бабусю виправдали.

РИТОРИЧНИЙ ВИГУК — емоційно забарвлене речення, в якому емоції виражені інтонаційно. Доречний у моменти найвищої напруження в промові, коли промовцю бракує слів, щоб висловити почуття, свою внутрішню переконаність.

РИТОРИЧНЕ ЗВЕРНЕННЯ — звертання до реального чи уявного адресата (особи). Риторичне звернення завжди інтонаційно забарвлене позитивно або негативно.

РОЗМОВНА ЛЕКСИКА — слова, що мають знижене порівнянно з нейтральною лексикою стилістичне забарвлення й характерні для повсякденного спілкування.

СИЛОГІЗМ — дедуктивний умовивід, у якому з двох суджень (засновків) одержують зумовлене ними третє судження (висновок). Залежно від різновиду суджень (засновків), що становлять силогізм, розрізняють:

Простий категоричний силогізм — дедуктивний умовивід, у якому з двох категоричних засновків (суджень), пов'язаних середнім терміном (за дотримання певних правил), обов'язково випливає висновок. Наприклад:

Усі люди (М) вдихають повітря (Р)Я (8) — людина (М)Я (8) вдихає повітря (Р)

Аналіз структури силогізму слід починати з висновку. Суб'єкт висновку називають меншим

терміном і позначають літерою 8;

предикат висновку називають більшим терміном і позначають літерою Р; термін, що поєднує два

засновки й не належить до завершення, називають середнім і позначають літерою М.

8 — менший термін — "Я"

Р — більший термін — "вдихають повітря"

—і—і—і—і—і—і—і—і—і—і—і—і

М — середній термін — "людина"

Засновок, що містить більший термін, називається великим засновком ("Усі люди вдихають

повітря"). Засновок, що містить менший термін, називають меншою засновком ("Я — людина").

55

Три правила термінів простого категоричного силогізму:

1. Силогізм має містити лише три терміни (менший, більший, середній). Порушення цього правила призводить до логічної помилки, так званого "вчетверінням термінів". Наприклад: Життя (Р) — боротьба (М)

Дзюдо (8) — боротьба (М) —і—і—і—і—і—і—і Життя (8) — дзюдо (Р)

У наведеному прикладі поняття "боротьба" потлумачення у двох різних сенсах — у життєвому й спортивному, тому силогізм має чотири терміни: менший (8), більший (Р) і два середні (М).

2. Термін, не розподілений за засновками, не може бути розподілений у висновку, наприклад:

Усі педагоги (М) виховані (Р) Він (8) не педагог (М) —і—і—і—і—і—і—і—і— Він (8) не вихований (Р)

У прикладі зроблено спробу розподілити у висновку термін "вихований", хоча він не розподілений у засновку. Одже, маємо висновок, який з необхідністю не випливає із засновків і може виявитися хибним.

3. Середній термін має розподілятися принаймнів одному із засновків, наприклад: Усі кішки (Р) смертні (М)

Сократ (8) смертний (М) —і—і—і—і—і—і—і— Сократ (8) — кішка (Р)

У наведеному прикладі зроблено спробу дійти висновку на підставі засновків, у яких середній термін ("смертність") не розподілений. Такі спроби неминуче ведуть до невизначеності або хибності висновку. Правила засновків простого категоричного силогізму:

1. Із двох конкретних засновків не можна зробити висновок. Так, на підставі засновків: "Деякі офіцери — учасники Бородинської битви 1812 р." і "Деякі офіцери — танкісти" не можна зробити висновок, що "деякі офіцери, учасники Бородинської битвт 1812 р. — танкісти". Хоча обидва засновки істині, отриманий висновок хибний. Логічна помилка спричинена намаганням дійти висновку на підставі двох приватних суджень.

56

2. Якщо один із засновків суб'єктивний , то й висновок маєж бути частковим. Скажімо, на пілдставі засновків "Усі добрі люди невимогливі" та "Деякі спортсмени невимогливі" можна доходити висновкую, що "Всі спортсмени — добрі люди". Правильний буде висновок: "Деякі спортсмени — добрі люди".

3. На підставі двох негативних засновків висновку дійти не можна. У простому категоричному силогізмі принаймні один із засновків має бути стверджувальним судженням, інакше висновок неможливий. Так, на підставі засновків: "Жоден свідок з цієї справи не знав потерпілого" і "Громадянин Петров не проходив свідком з цієї справ" висновок із необхідністю не випливає. Будь-який отриманий у цьому прикладі висновок буде хибним позаяк середній термін (М) "свідок по цій справи" не пов'язаний ані з меншим терміном (8), ані з більшим терміном (Р) у засновках, тому не може забезпечити зв'язок цих термінів у висновку.