Смекни!
smekni.com

Навчання дебатів (Сущенко) (стр. 8 из 16)

Вправи з побудови аргументів

6. Відновлення аргументу

Оберіть структурований аргумент і вирізніть окремі ідеї й цитати таким чином, щоб їх можна було записати на окремих аркушах. Доручіть учням, що працюють окремо або в малих групах, скомпонувати аргументи в єдине ціле. Після цього викладач разом із групою може обговорити різні шляхи формування аргументу.

7. Аргумент, докази і пояснення

Роздайте студентам кілька висловлювань. Кожен член групи під час виступу має викласти аргумент одним реченням, підтримати аргумент, зачитавши докази, 2—4 реченнями пояснити зміст висловлювання та його значущість. Поки учні готуються, викладач наголошує важливість короткого виступу, добору слів, чіткість змісту висловлювання й доречного застосування цього.

Вправи-індикатори суспільної ролі дебатів

Посперечаємося, чи стане річка морем...

Запропонуйте учням написати по десять потенційних тем для обговорення. Розташуйте ці теми за трьома категоріями: предмети, що не становлять тему дебатів, бо стосовно них існує загальнопроийнята думка; теми, стосовно яких учні мають власну думку, але щодо них можна сперечатися; теми, стосовно яких в учнів немає чіткої позиції. Учням варто подискутивати щодо однієї з тем у кожній категорії. Викладач наголошує вимоги дискусійності: не обстоювати аморальних позицій, не висувати неможливих для обговорення тем.

Стиль життя — дебати

Запропонуйте учням глянути відеозапис громадського диспуту. Виступи можуть складатися з промов одного або кількох ораторів, але в нихобов'язковими є елементи аргументації та спростування ідей опонентів. Після демонстрації відеоматеріалу починається обговорення елементів дебатів, які побачили учні. Обговоріть такі питання: Що було предметом дискусії? Які тези висувалися на підтримку певної позиції? Чи було наведено доказ? Чи було обгрунтовано точк зору? Чи ставили запитання?

Підготовчі вправи та вправи для аналізу

Мозковий штурм

Запропонуйте учням ситуацію: "Найбільшу фабрику з виробництва олівців виставлено на продаж. У вас є можливість придбати її. Але, ви маєте обгрунтувати доцільність придбання своїм інвесторам. Запишіть і пронумеруйте ідеї, що у вас виникли. Перш ніж учні почнуть працювати, нагадайте їм кілька головних правил мозкового штурму: не обговорюйте якість висунутих ідей; просто записуйте всі ідеї; приймаються будь-які ідеї; намагайтеся записати якомога більше ідей; не будьте надто серйозними.

27

Ланцюжок побудови лінії аргументації

Об'єднайте учнів у пари й запропонуйте їм придумати 10 спірних тверджень. Після обговорення всіх тез запропонуйте їм обрати одну або дві й перефразуйте тему обговорення так, щоб вона перетворилася на відкрите запитання. Потім перефразуйте її так, щоб вона звучала як позитивне твердження. Спробуйте дати визначення спірним словам. Вирізніть можливі аргументи обох сторін.

Аналіз теми

Визначте тему для обговорення. Запропонуйте учням доповнити такі речення: Тема актуальна для обговорення, бо ... Це питання зумовлене важливими причинами , бо ... Тема містить такі ключові слова ... Ці слова мають такі визначення ... Ця тема охоплює ключові предмети обговорення ... Твердження має зважати на те, що ... Заперечення має грунтуватися на тому, що ...

Вправи на формування стверджувальної лінії

Структурований виклад аргументів

На прикладі простої теми запропонуйте учням письмово сформулювати складові аргументів: назву (тезу, що обгрунтовує тему); вступне твердження (одне—два речення, що пояснюють назву); підпункт А (перша причина, що доводить правильність запропонованої назви); підпункт Б (друга причина, що доводить правильність запропонованої назви). По завершенні роботи аргументи можна обговорити.

Унаочнення лінії аргументів

Зробіть невеличкі таблички із назвами складових лінії аргументації: "презентація", "завершення", "дефініції", "критерій", "перший аргумент", "другий аргумент", "третій аргумент". Розподіліть серед учнів елементи лінії аргументації. Запропонуйте спільну тему. Дайте їм час для підготовки чи обговорення запропонованого елементу. По завершенні відведеного часу всі по черзі виступають зі своїми елементами.

Вправи з проведення раунду запитань і відповідей "Один за всіх"

Об' єднайте учнів у дві або чотири групи. Запропонуйте двом групам записати аргументи для лінії ствердження, іншим — для лінії заперечення. Потім кожна сторона презентує свої аргументи. Запросіть по одному представнику від кожної сторони й запропонуйте провести раунд запитань і відповідей. Щойно один із учасників завагається із продовженням ланцюжка запитань та відповідей, партнер по команді займає його місце. По завершенні раунда група обговорює якість і стратегічну спрямованісь запитань.

"Прихована мета" раунда запитань і відповідей

Коли прозвучать аргументи кожної сторони, запропонуйте командам записати власні "приховані цілі". Досягнення цієї мети стимулюватиме раунд запитань і відповідей (можливі такі теми: "Я хочу, щоб опоненти визнали, що їхня пропозиція ризикована бо до цього ніколи раніше не вдавалися", " Я хочу продемонструвати хибність логіки другого аргументу опонентів"). Раунд запитань завершується, коли той, хто запитує оголошує, що досягнув поставленої мети або збагнув неможливість цього.

Вправи з формування заперечу вальної лінії

28

Підготовка тез спростування

Використовуючи тему, яку учням доведеться обговорювати в майбутньому, запропонуйте доповнити речення:

Аргументація ствердження необгрунтована, бо ... Позиція заперечення ...

Коли надійдуть усі пропозиції, можна об'єднувати учнів у групи для вироблення грунтовніших тез.

Замкнене коло

Учні утворюють коло. Ви кидаєте м'яч одному з них. Цей учень формулює аргумент і кидає м'яч іншому гравцеві. Той має впіймати м'яча й спростувати або доповнити аргумент (пропонує нові тези). У такий спосіб гра триває. Якщо гравець вагається з відповіддю або якщо обговорення проблеми забирає багато часу, доречніше вдаватися до висування нового аргументу з іншої проблеми.

Контраргументація

Запропонуйте учням написати у верхній частині аркуша тезу, яку б вони хотіли обстоювати. Потім попросіть їх передати аркуші по колу сусідам. Кожен, отримавши аркуш, має якомога скоріше письмово спростувати це твердження. Аркуш передають по колу, поки він повернеться до авторів. Автори мають поєднати всі контраргументи й спростувати їх. Запропонуйте тим, хто бажає, спростувати максимальну кількость аргументів — 5 хв.

Три голови гідри

Оберіть знайому учням тему (наприклад, вплив телебачення на глядачів). Визначте порядок виступів промовців. Перший виголошує промову, грунтовану на предметі дискусії. Тим часом аудиторія уважно слухає, акцентуючи увагу на "трьох головах гідри": повторенні, бездоказовому ствердженні, відхиленні. Щойно промовець скористається однією з "голів", гру продовжує інший. Виступ триває, доки він говоритиме без помилок.

Чотири кроки спростування

Об' єднайте учнів у групи по четверо. Прочитайте конкретний аргумент. Кожна група має спростувати це твердження, щоб наголосити важливість чотирьох кроків спростування. Запропонуйте групам зробити таке: перший учасник нагадує аргумент, який буде спростовано, другий пропонує тезу, яку використовують у контраргументі, третій доповнює, четвертий демонструє сфери зіткнення або делікатно пояснює, наскільки збільшилися шанси на перемогу команди завдяки спростуванню цього аргументу.

29


Словник для тих, хто грає у дебати (адаптовано за матеріалами сайту Московського обласного педагогічного інституту)

АБСТРАКТНА ЛЕКСИКА — слова, що позначають абстрактні поняття: ідеалістичний, причина, необхідність.

АКТИВНА ЛЕКСИКА — найуживаніші слова: робота, діти, йти.

АЛЕГОРІЯ — вираження абстрактних понять у конкретних художніх образах, напр.: у байках, казках дурість, упертість втілюються в образі Віслюка, боягузтво — в образі Зайця тощо.

АЛЮЗІЯ — вживаний у художньому творі як риторичний прийом натяк на відомий літературний, міфологічний чи історичний факт: наполеонівські замашки.

АНАДИПЛОСИС (стикання) — наступна фраза починається з повторення елементу, що завершує попередню фразу — підхоплення. Наприклад: "... і охоплений передчуттям великої долі, що очікує Русь, цю незбагненну країну, він (Гоголь) вигукує: "Русь! Куди ти мчиш, дай відповідь! Не дає відповіді!". І не дала вона відповідь поетові, і не передав він її нам" (І. С. Аксаков).

АНАЛОГІЯ — подібність, схлжість у чому-небудь між предметами, явищами, процесами. Умовивід за аналогією — умовивід, у якому на підставі подібності між предметами у певних ознаках доходять висновку про подібність між цими предметами й у решті ознак. Схематично умовивід за аналогією виглядає так: Об'єкт А має ознаки а, б, в, г Об'єкт У має ознаки а, б, в

Імовірно, У властива також ознака г

У цій схемі а, б, в — загальні ознаки для об'єктів А і В; — ймовірна ознака.

Знання, набуті за аналогією, зазвичай, є істинними й багато в чому залежать від дотримання

таких умов:

1). загальні ознаки порівнюваних предметів мають бути якомога різноманітнішими; 2). загальних ознак порівнюваних предметів має бути якнайбільше; 3). загальні ознаки порівнюваних предметів мають бути суттєвими;

4). чим менш суттєвими є відмінності між порівнюваними предметами, тим вище й ймовірність висновку.

Недотримання цих умов спричинює хибні аналогії.

АНАФОРА (єдиний початок) — стилістична фігура, що полягає в повторенні тих самих звуків, слів, речень на початку двох або кількох суміжних рядків, зворотів, фраз. Наприклад:

"Присягаюся першим днем створіння, Присягаюся його останнім днем, Присягаюся ганьбою злочину..." (М.Лермонтов).

"Я звертаюся зараз до того, хто має намір вийти на вулицю й у цей вечір зірвати шапку з голови перехожого, щоб поляпшити своє матеріальне становище. Я звертаюся зараз до тих, хто думає, як би йому за рахунок ближнього свого жити краще, заможніше, вільніше. Ви