Смекни!
smekni.com

Глобальні інформаційні мережі (стр. 11 из 23)

Коли користувач хоче знайти інформацію, доступну в Інтернет, він відвідує сторінку пошукової системи і заповнює форму, що деталізує потрібну йому інформацію. Тут можуть використовуватись ключові слова, дати та інші критерії. Критерії в формі пошуку повинні відповідати критеріям, які використовуються агентами при індексації інформації, яку вони знайшли при переміщені по мережі.

База даних відшукує предмет запиту, що базується на інформації, яка вказана в заповненій формі, і виводить відповідні документи, що підготовані базою даних. Для того, щоб визначити порядок, в якому перелік документів буде показано, база даних застосовує алгоритм ранжування. В ідеальному випадку, розташованими першими в списку будуть документи, що є найбільш релевантними до запиту користувача.

Релевантність – основне поняття при індексації документа в пошукових системах. Релевантність – міра відповідності, тобто це відповідність змісту знайденої сторінки до запиту користувача. Але комп'ютер - не людина, і тому пошукові системи використовують спеціальні алгоритми для визначення релевантности. Теоретичних методів визначення релевантності більш ніж 20. Але виділяють два основні напрями: лінгвістичне (Рамблер, Яндекс) і статистичне (Google).

Основні російські пошукові системи (зокрема Рамблер) використовують лінгвістичний напрям, тобто пошуковий робот, переглядаючи сторінку, звертає увагу на "літературність" її написання ("чом ти не прийшов" буде більш релевантною, ніж "чом ти не травень прийшов").

Різні пошукові системи використовують різні алгоритми ранжування, однак основними принципами визначення релевантності є наступні:

· Кількість слів запиту у текстовому вмісті документу (тобто в html-коді).

· Теги, в яких ці слова розташовуються.

· Місцеположення шуканих слів у документі.

· Питома вага слів, відносно яких визначається релевантність, у загальній кількості слів документу.

Ці принципи застосовуються всіма пошуковими системами. А наведені нижче використовуються деякими, але достатньо відомими (наприклад, AltaVista).

· Час - як довго сторінка знаходиться в базі пошукового сервера. Спочатку здається, що це недолугий принцип. Але в Інтернет існує багато сайтів, час життя яких складає близько місяця. Якщо ж сайт існує досить довго, це значить, що його власник є досвідченим за даною темою і користувачу більше підійде сайт, що існує вже кілька років, ніж той, який з'явився тиждень тому за цією ж темою.

· Індекс цитованості - як багато посилань на дану сторінку веде з інших сторінок, що зареєстровані у базі пошуковика.

База даних виводить ранжований таким чином перелік документів з HTML і повертає його користувачу, який зробив запит. Різні пошукові механізми вибирають різні способи показу отриманого переліку - деякі відображають лише посилання, інші виводять посилання з декількома першими реченнями документу або заголовок документу разом з посиланням. Коли користувач звертається до посилання на один з документів, цей документ завантажується з сервера, на якому він знаходиться.

Велика частина цільових відвідувачів приходить саме з пошукових систем. Тому важливо знати деякі особливості найбільш популярних з них.

УКРАЇНСЬКА ПОШУКОВА СИСТЕМА "МЕТА"

Українська пошукова система "МЕТА" є найвідомішим проектом компанії - ЗАТ «МЕТА» - розробника пошукових і інформаційних рішень. Сьогодні "МЕТА" — один з найбільш відвідуваних українцями сайтів і найбільший рекламний майданчик України.

«Мета.ua» – проект український, він створений і працюватиме тільки для України.

А технології, які були створені в процесі роботи, цілком можуть бути використані в інших країнах.

Пошукові технології компанії працюють у внутрішніх мережах Верховної Ради і кабінету міністрів України, на сайтах національного банку України, фонду Разумкова, сайті Віктора Ющенка.

За 2005 рік аудиторія збільшилася більш ніж в два рази.

«Мета» – це безкоштовний сервіс, який не має ніяких зобов'язань перед власниками сайтів і не гарантує «правильного» місця видачі.

Нові сервіси пошукової системи "МЕТА" можна поділити на три типи: пошукові, інформаційні і комунікаційні.

З пошукових сервісів хочеться відзначити «Метановини». Це найпопулярніший розділ після великого пошуку і каталогу. Зараз там збираються новини від більше як 200 українських інтернет-джерел, близько 10 000 новин в день. Весь цей масив в режимі реального часу індексується, групується по темах і стає доступним для пошуку.

«Пошук рефератів». Практично єдиний сервіс в СНД, що дозволяє шукати не тільки по назві і опису, але і по всьому тексту. В період сесій і іспитів студенти і школярі активно користуються цим сервісом.

З останніх пошукових проектів – інтерфейс до бази законодавства України, що розроблено спільно з апаратом Верховної Ради. У базі більш як 80 000 різних юридичних документів. Автоматичний переклад запитів дає можливість задавати запит на російській або українській мовах.

З інформаційних сервісів цікавими є «Карти» і «Розклади потягів». В «Картах» зібрано найбільшу кількість карт по містах і областях України, що є доступними в Інтернеті, а «Розклади» – є найповнішими та найточнішими.

Комунікаційні сервіси – форум, який став найбільшим українським неполітичним форумом. Поштовий сервіс розроблявся значно пізніше за тих, що є зараз на ринку, тому в ньому вдалося обійти відомі недоліки і він вийшов зручним і функціональним. Пошта зараз самий швидкозростаючий сервіс на «Мете».

Пошуковому сервісу доводиться збільшувати потужність одночасно в двох площинах – з одного боку збільшується кількість запитів, з іншої - зростає об'єм індексу. З схожими проблемами працює всього декілька компаній в світі, і тому на вирішення технічних проблем, пов'язаних з швидким зростанням витрачається багато зусиль. Впроваджено і відпрацьовано технологію, що дозволяє швидко масштабувати систему, Мета може без проблем збільшити розмір індексу і обробити число запитів на порядок більше.

З останніх вдосконалень – «перевірка» правопису в запитах і додавання нових форматів документів – doc, pdf, xls, ppt.

«Повільна індексація» - це вже легенда, яка залишилася у минулому. Черги на розміщення в каталог зараз немає, бо технічних потужностей вистачає. Якщо сайт через 4-5 днів після додавання в каталог не потрапив в індекс, це означає, що він є або недоступним, або не піддається індексації. Окрім цього є спеціальний кластер, документи в якому оновлюються двічі у день.

ПОРАДИ ПО ПОШУКУ

Пошукова система "МЕТА" надає цілий ряд сервісних можливостей, які дозволяють вести більш прицільний пошук. Проте, пошукова система - тільки інструмент, і головний внесок в швидке отримання точних результатів робить користувач, коли формулює свій запит.

Нижче наведено перелік пошукових прийомів, які дозволять ефективніше організувати пошук і оперативно знайти те, що потрібне.

СКІЛЬКИ СЛІВ ВИКОРИСТОВУВАТИ В ЗАПИТІ

За статистикою користувачі зарубіжних пошукових систем використовують в середньому 1,5 слова в запиті. Наші користувачі більш "багатослівні" -- 2,5 слова на один запит.

В тому випадку, якщо потрібна загальна інформація, що має певне відношення до теми, достатньо одного слова. Напевно серед декількох сотень документів, які видасть Мета буде документ, який відповідає темі пошуку. Проте, де буде цей документ -- у першій десятці результатів або десятій десятці -- справа випадку.

Щоб отримати підбірку результатів, яка буде точніше відповідати темі запиту і попутно заощадити час на переглядання відповідей пошукової машини краще шукати відразу за декількома словами, що характеризують запит детальніше.

ЯКІ СЛОВА ВИКОРИСТОВУВАТИ В ЗАПИТІ

Основне смислове навантаження в мові мають імена іменники. Такий стан речей наочно виявляється, коли автор web-сторінки прописує ключові пошукові слова (метатеги), які потім використовуються багатьма пошуковими машинами (Метой зокрема) для індексування і пошуку. Основна маса цих ключових слів -- це імена іменники. Значно рідше використовуються імена прикметники, і зовсім рідко дієслова.

Імена прикметники в запиті -- просто незамінні, якщо користувач захоче знайти в Інтернет саме "голландський сир", з "баварським пивом" в "нічному клубі".

Дуже ефективний засіб для швидкого отримання точних посилань -- це використання рідкісних слів. До таких слів можна віднести спеціальні терміни, назви місцевості, організації, імена людей і інше. Наприклад, полівінілхлорид, Пномпень, УКРНИИЛХА, Лорак і т.п. Використання точних слів відразу "занурює" в потрібну тематику.

БАГАТОМОВНІ ЗАПИТИ

За статистикою Мети велика частина запитів поступає російською мовою. При цьому пошукова база Мети містить документи на російській, українській та англійських мовах.

Подібна багатомовність задає свої особливості пошуку на Мете. Наприклад, для того, щоб отримати повний список сторінок, що мають відношення до освіти, необхідно крім слова "освіта" задіяти також слова "образование" і "education". Якщо цікавить повнота пошуку -- то це найбільш короткий шлях, щоб отримати посилання на весь масив існуючих документів.

Звичайно, великий масив відповідей міститиме однакову інформацію, яка просто представлена на різних мовах. Проте, за дослідженнями, значна кількість сторінок не перекриваються, тобто містять інформацію, яка потрапляє в список результатів тільки при запиті на певній мові.

РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ЗБІГИ

Однакове написання різних по сенсу слів (омонімія) при пошуку за ключовими словами може привести до появи в списку відповідей досить несподіваних результатів. Наприклад, по слову "лист" додатково до омонімії російської мови: "лист каштана" і "лист бумаги", при пошуку на Мете додається ще значення "лист -- письмо" з українського. Тобто крім омонімії в російському і українських мовах окремо, з'являється ще російсько-українська омонімія: приклад ружья -- приклад перекладу, свято перемоги -- свято верить, важкий стан -- прокатный стан, Влада народу -- позвать Влада і т.п.