Смекни!
smekni.com

Глобальні інформаційні мережі (стр. 12 из 23)

Частково зняти подібну неоднозначність можна за допомогою оператора нормальної форми (поставити перед "підозрілим" словом в запиті знак оклику). Якщо ж використовувати пошук по фразі, омонімія мови практично не впливає на видачу результатів пошуку.

КЛЮЧОВА ФРАЗА

У своїй промові люди використовують безліч стійких виразів, словосполучень, Творці інтернет-сторінок користуються такими ж поєднаннями слів в своїх документах, і тому, запит з використанням стійких фраз і виразів, що відносяться до теми пошуку -- один з могутніх способів швидко отримати добротну підбірку результатів.

Для пошуку в подібних випадках потрібно використовувати лапки (дужки) або оператори відстані, потрібно шукати не слова, а словосполучення. Наприклад, по запиту Век живи - у лапках Мета з великою точністю видасть сторінки, де міститься прислів'я "Век живи -- век учись" і її варіації, при цьому в короткій анотації ресурсу підсвічуватиметься саме ключова фраза. Запити по фразі "Комп'ютерна периферія", "курс валют", "прайс-лист" і т.п. значно скорочують загальне число знайдених документів і дозволяють уточнити пошук.

КОНЦЕПТ ЗАПИТУ

У найзагальнішому вигляді концепт -- це сенс, який вкладається в запит. Питання в тому, яким чином передати те, що хочеться відшукати в ключових словах запиту? Можна спробувати пошукати інформацію в лоб -- просто ввести ключові слова, які відповідають запиту. Як правило, цього достатньо. Якщо ж результатів пошуку немає зовсім або вони є не точними, то потрібно спробувати переформулювати запит (т.е. використати інші ключові слова, синоніми, які відповідають сенсу пошуку).

Можливим є і інший підхід. Документи, які містять потрібну інформацію, можуть не бути присутніми в індексі Мети, проте, вони ймовірніше є десь в українському Інтернеті. Залишається тільки дістатися до них, використовуючи більш загальні за сенсом категорії, які містять ключові слова.

Наприклад, якщо потрібно конкретний український закон, то краще шукати сервери, що присвячені українському законодавству, якщо ж поштову адресу певної організації -- краще спробувати знайти Жовті сторінки і т.д.

ЯК СКЛАСТИ ЗАПИТ

Пошукова система МЕТА дозволяє шукати по всьому українському Інтернету, а також по Реєстру українських сайтів.

ПОШУК В ПОВНОТЕКСТОВІЙ БАЗІ ДАНИХ

Повнотекстовий пошук відбувається з врахуванням російської та української морфології. Це означає, що незалежно від граматичної форми ключових слів, будуть отримані документи, які містять шукані слова у всіх формах. Наприклад, за запитом глубокие донья будуть знайдені документи, що містять слова глубокое дно, за запитом рушник вишиваний - документи, що містять слова вишиваному рушникові і т.п.

Пошуковик має наступну особливість: у багатослівних запитах система не ігнорує так звані "стоп-слова". Більшість пошукових систем при пошуку їх ігнорують, тобто, при запиті крем від загару слово "від" буде проігноровано і серед результатів будуть документи із словосполученням "крем для загару". "META" видасть документи, які точно співпадають з запитом.

Щоб покращити пошук можна використовувати ряд службових операторів

ЛОГІЧНІ ОПЕРАТОРИ

Оператор Опис
+ Логічне І. Даний оператор є за замовченням і діє першим, тобто запит українські реферати є рівнозначним до запиту українські + реферати.
- Логічне НІ дозволяє виключити із списку результатів документи, в яких міститься слово, що йде після оператора. Наприклад, за запитом: кавовий напій - кава, будуть знайдені тільки ті документи, в яких є слова кавовий напій, але немає слова кави.
| Логічне АБО дозволяє знайти документи, які містять хоча б одне слово в запиті. Наприклад, за запитом: казаки | козаки будуть знайдені документи, які містять або слово казаки, або слово козаки.

Порядок дії логічних операторів можна задавати круглими дужками ( ).

Наприклад, по запросу харківскі | київські підприємства виводяться документи, що містять або слово харківські, або одночасно слова київські та підприємства, оскільки оператор + діє першим. Якщо ж необхідно знайти документи, в яких зустрічаються слова харківські підприємства або київські підприємства, запит повинен бути таким: (харківські | київські) підприємства.

Окрім логічних виразів можна визначати відстань між словами запиту.

Оператор Опис
"..." Подвійні лапки дозволяють знаходити точне словосполучення, що в них вказано. При цьому фіксується граматична форма слів, тобто за запитом "погода в Криму" будуть знайдені документи, в яких міститься таке саме словосполучення, - погода в Криму.
{...} Фігурні дужки дозволяють знаходити словосполучення, що є близькими до вказаного в них, тобто на відміну від попереднього оператора за запитом {погода в Криму} будуть знайдені документи, що містять наступні словосполучення: "погода в Криму", "погоді в Криму", "погоди в Криму", тобто граматична форма слів в даному випадку не фіксується.
[n, ...] Цей оператор використовується в тому випадку, якщо необхідно обмежити відстань між словами запиту. Наприклад, за запитом [5, мобільний телефон] будуть знайдені тільки ті документи, в яких слова мобільний і телефон розташовані у фрагменті тексту, що не перевищує 5 слів.

Передбачені також оператори, що дозволяють обмежити область пошуку певним полем документа.

Оператор Опис
Title Даний оператор дозволяє шукати тільки за назвою документа. Наприклад, за запитом: title(прайс-лист) будуть знайдені ті документи, в заголовку яких міститься прайс-лист, за запитом title("дошка оголошень") будуть знайдені документи, які містять в заголовку словосполучення дошка оголошень.
Heading Даний оператор дозволяє проводити пошук по назвах розділів документів. Наприклад, за запитом: heading(бізнес-план) будуть знайдені документи, що містять бізнес-план в полі heading документів.

ПОШУК ПО РЕЄСТРУ УКРАЇНСЬКИХ САЙТІВ. Як і при повнотекстовому пошуку, пошук по реєстру ведеться з врахуванням російської, української і англійської морфології.

За замовченням пошук ведеться по повнотекстовій базі даних, для пошуку по Реєстру, слід поставити прапорець "шукати в Реєстрі".

Можна обмежити область пошуку окремою темою або регіоном. Для цього необхідно перейти у відповідну тематичну/регіональну рубрику і поставити прапорець "шукати в розділі:" або "шукати по регіону:", при цьому пошук буде вестися по повнотекстовому індексу. Якщо ж поставити ще один прапорець - "шукати в Реєстрі", то пошук буде проведено тільки по описах сайтів в даному розділі або регіоні.

ОПИС ЗАРУБІЖНИХ ПОШУКОВИХ СИСТЕМ

Більше як 80% всього пошуку в Інтернеті доводитися на 3 основні системи: Google, Yahoo!, MSN.

З невеликої компанії, яка заснована у вересні 1998 року Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном, Google перетворилася на найбільший галузевий концерн, що пропонує послуги простого і швидкого пошуку інформації в Інтернеті по більш ніж 8 млрд. мережних адрес, плюс множина інших, не менш цікавих сервісів. За ці роки багато що змінилося, але незмінною і зростаючою залишилася динаміка розвитку Google. Особливо вражає успішне і послідовне зростання компанії на тлі поголовного краху, що зачепів в минулі роки більшість дот-комів.

Нині феноменальний успіх Google пов'язують не лише з вибраною бізнес-моделлю і вдалим напрямом діяльності. Карколомний успіх компанії не був би досягнутий без тонкого підбору співробітників і вмілого керівництва. З серпня 2001 року на посту CEO компанії знаходиться Ерік Шмідт, якій перейшов в Google з Novell і поставив за головну мету збільшення капіталізації за рахунок виходу на нові ринки. Минулі роки підтвердили правильність вибраної стратегії і тепер Google є тим, чим є – близько 5 тисяч співробітників у всьому світі, бренд, що відомий без коментарів в будь-якому куточку земної кулі.

Бренд Google було введено як співзвуччя математичному терміну Googol (гугол), придуманому Мілтоном Сироттой, племінником американського математика Едварда Каснера. Він позначає одиницю з сотнею нулів і чудово ілюструє невичерпні можливості Інтернету, які компанія Google постійно систематизує і організовує, полегшуючи доступ до різних даних.

Спочатку була поставлена мета по організації всієї світової інформації, щоб зробити її максимально доступною і корисною для кожного відвідувача Інтернету. Для цього засновники компанії Леррі Пейдж і Сергій Брін розробили новий алгоритм пошуку. Ідея створення універсального пошуковика і стала запорукою нинішнього успіху компанії. Більш того, в нинішньому своєму втіленні пошуковий движок доступний не лише з головної сторінки Google: можна вести пошук через панель інструментів Google, через Google Deskbar в панелі завдань Windows без відкривання браузера, а також з різних мобільних платформ, включаючи телефони в режимах WAP та І-mode.

Оскільки пошуковик Google є безкоштовним, основний дохід компанії складається з надання рекламодавцям можливості поширювати рекламу, що є релевантною до інформації на даній сторінці. Тисячі рекламодавців використовують програму Google AdWords для просування своїх товарів і послуг за допомогою цілеспрямованих оголошень, тисячі менеджерів сайтів використовують Google AdSense для показу оголошень, що є релевантними до змісту сайтів.