Смекни!
smekni.com

Глобальні інформаційні мережі (стр. 4 из 23)


FILEZILLA 3.01

Freeware (тільки для некомерційного використання)Розробник Tim KosseСайт filezilla-project.orgРозмір 2,6 MБАдреса завантаженняВисновок· Простій і зручний в роботі FTP-клієнт, не переобтяжений зайвими функціями· Кожен FTP-сеанс відкривається в окремому вікні

Мультиплатформовий open source FTP-клієнт у версії 3.0 надався тотальній переробці і став серйозним конкурентом для багатьох комерційний аналогів. Так, в новій FileZilla з'явилася підтримка drag'and'drop, опція обмеження за швидкостями download/upload, покращено регулювання черг, зменшено ресурсоємність програми і т.д. В іншому ж – це є класичний двохпанельний FTP-клієнт, простий і не переобтяжений зайвими функціями. Роботу з FTP-серверами FileZilla забезпечує на дуже високому рівні – зручний менеджер хостів, потужна система фільтрів для «відсікання» непотрібних файлів і каталогів на сервері, а також показ прихованих файлів на хості. На жаль, присутня не ідеальна взаємодія програми з перевантаженим FTP-сервером або у разі поганого з'єднання. При цьому зв'язок з хостом часто рветься, а завантажені на сервер файли іноді виявляються пошкодженими.

В наступних версіях FileZilla планується додавання опції онлайн-редагування файлів, а ось робота з проксі-сервером, судячи з усього, так і не буде реалізована. В принципі рідко який провайдер зараз використовує FTP proxy, але його підтримка «про запас» утиліті не завадила.

GLOBALSCAPE CUTEFTP PROFESSIONAL ($59.99)

CUTEFTP є, мабуть, найвідомішим FTP-клієнтом.

Інтерфейс витримано в класичному для FTP-клієнтів стилі і поділено на три вікна. Зліва — локальний диск (закладка «Local Drives») і «Избранное» (закладка «Site Manager»). Праве вікно відображає файлову структуру FTP-сервера і обмін командами сервера і клієнта. Перемикання між відкритими з'єднаннями здійснюється за допомогою все тих же закладок. Нижнє вікно показує операції по завантаженню (upload) і вивантаженню (download) файлів, закладка «Log Window» протоколює історію обміну командами між сервером і клієнтом. Меню є дещо заплутаним і не зовсім логічним, причиною тому мабуть є необхідність відобразити в обмеженому розмірі меню «безмежні» можливості програми.

Функціональність витримано на рівні, що відповідає приставці «Professional»: завантаження файлів в декілька потоків, можливість довантаження при обриві з'єднання. CUTEFTP пропонує користувачеві такі професійні засоби, як контроль цілісності файлів, синхронізацію директорій і функцію передачі файлів між двома FTP-серверами безпосередньо. Веб-розробникам буде у допомозі HTML-редактор і можливість автоматичної синхронізації сайту з його локальною копією на твердому диску.

Робота з FTP-сервером відбувається за протоколом TCP, що в більшості випадків сприймає відправку і отримання даних (у тому числі і пароль користувача) «відкритим текстом». Творці CUTEFTP приділили питанню безпеки велику увагу: підтримується робота через SSL і SSH2 (вочевидь, при відповідній підтримці з боку сервера), цифрові сертифікати і ключі, шифрування паролів, що зберігаються програмою.

CUTEFTP 6 повністю виправдовує приставку Professional в назві — це могутній і захищений FTP-клієнт, що призначений в основному для корпоративних клієнтів. Головний недолік — заплутаний і не зовсім зручний інтерфейс. Програму варто спробувати і вирішити, чи потрібні всі її можливості або варто пошукати що-небудь простіше. Обмежена тридцятиденним терміном роботи версія CUTEFTP 6 Professional є доступною на www.cuteftp.com, ліцензія коштує $59.99.

ПАСИВНЕ І АКТИВНЕ З'ЄДНАННЯ FTP

Існує два режими з'єднання з FTP-сервером - активний (active) і пасивний (passive).

При роботі за протоколом FTP між клієнтом і сервером встановлюється два з'єднання - керуюче (по ньому йдуть команди) і з'єднання передачі даних (по ньому передаються файли). З'єднання, що керує, є однаковим для активного і пасивного режиму. Клієнт ініціює TCP-з'єднання з динамічного порту (1024-65535) до порту номер 21 на FTP-сервері і говорить "Привіт! Я хочу підключиться до тебе. Ось моє ім'я і мій пароль". Подальші дії залежать від того, який режим FTP (активний або пасивний) вибрано.

В активному режимі, коли клієнт говорить "Привіт!" він так само повідомляє серверу номер порту (з динамічного діапазону 1024-65535) для того, щоб сервер міг підключитися до клієнта для установки з'єднання для передачі даних. FTP-сервер підключається до заданого номера порту клієнта використовуючи з свого боку номер TCP-порту 20 для передачі даних.

В пасивному режимі, після того, як клієнт сказав "Привіт!", сервер повідомляє клієнтові номер TCP-порту (з динамічного діапазону 1024-65535), до якого можна підключиться для установки з'єднання передачі даних.

Головна відмінність між активним режимом FTP і пасивним режимом FTP - це сторона, яка відкриває з'єднання для передачі даних. В активному режимі, клієнт повинен прийняти з'єднання від FTP-сервера. У пасивному режимі, клієнт завжди ініціює з'єднання.

Пасивний режим призначений для з'єднання через firewall. Якщо робота в Інтернеті відбувається через домашню локальну мережу або через локальну мережу підприємства, зазвичай для захисту мережі адміністратори використовують певний firewall. При роботі по FTP через firewall можна отримати помилку вигляду "425 Can't build data connection: Connection refused" або подібну. Це означає, що потрібно змінити налаштування FTP-програми так, щоб вона примусово використовувала пасивний режим FTP для з'єднання з FTP сервером.

ПОШУК ФАЙЛІВ НА FTP

Іноді, відомо точне або приблизне ім'я файлу, але де його можна вивантажити не відомо. Тоді слід пошукати цей файл на FTP, для цієї мети існують спеціалізовані пошукові машини такі як http://ftpsearch.rambler.ru - файловий пошук від Рамблера і http://filesearch.ru від "Чертовых куличек". У полі пошуку слід ввести відоме ім'я файлу, вибрати тип файлу і натиснути "Пошук". Інше зробить пошукова машина.

ПЕРЕЛІК КОРИСНИХ FTP-САЙТІВ

· ftp://ftp.cdrom.com

· ftp://ftp.simtel.net/pub/simtelnet/

· ftp://ftp.simtel.net/pub/simtelnet/win95/edu/amgb2002.exe - Географічна програма (займає ~7Мб)

· ftp://ftp.maxnet.ru

· ftp://ftp.ssc.nsu.ru

· ftp://ftp.ssc.nsu.ru/pub/Windows.XX/Far/ - Остання версія FAR

· ftp://ftp.ssc.nsu.ru/pub/Windows.XX/Wincmd/ - Остання версія Windows Commander

· ftp://ftp.uni.udm.ru/pub/music/ - Багато музики

· ftp://ftp.surgut.ru

· ftp://ftp.surgut.ru/pub/flash/masyanya/ - Збірка мультфільмів

· ftp://ftp.surgut.ru/pub/software/ - Безліч програм

· ftp://ftp.anadyr.ru/mp3/ - Різна музика

· ftp://ftp.tambov.ru/pub/MP3/ - Багато музики

НАЛАШТУВАННЯ TOTAL COMMANDER

Після отримання інформації з реквізитами доступу до хостинг-акаунту, можна створювати FTP-з'єднання з сервером.

Виклик FTP-клієнта в програмах Total Commander / Windows Commander здійснюється за допомогою комбінації клавіш CTRL+F, або через меню Net (Мережа) | FTP Connect (FTP зв’язок).

У вікні, що відкрилося, вибирається пункт «New connection» (Нове з’єднання):

У вікні, що з'явилося, заповнюються поля відповідно до наданої інформації

Session (Ім’я сесії) — назва з'єднання

Host name (Ім’я хосту) — адреса FTP-сервера, наприклад, «ftp.domain.com»

User name (Користувач) — системний користувач, наприклад, «login»

Password (Пароль)— системний пароль

При роботі через проксі-сервер, або у разі коли FTP-клієнт успішно проходить авторизацію, але видає порожній перелік файлів, слід в обов'язковому порядку вказати пасивний режим з'єднання — відзначити пункт «Use passive mode for transfers (like а WWW browser)» (Пасивний режим обміну (як у WWW броузері).

Після заповнення форми натискають «OK», в результаті в списку серверів з'являється нове з'єднання:

Для установки з’єднання з сервером натискають кнопку «Connect» (З’єднати).

ПОРЯДОК РОБОТИ

1. На панелі задач Windows вибрати Start-> Run і ввести команду: telnet svm-070.

2. Зареєструватись в ОС UNIX.

3. Ознайомитись з довідковою інформацію по команді ftp (використовуючи команду man).

4. На панелі задач Windows вибрати Start-> Run і ввести команду: ftp svm-070.

5. Ввійти в FTP-архів як анонімний користувач (anonymous).

6. Ознайомитись з структурою та змістом FTP-архіву svm-070, використовуючи команди програми ftp.

7. Закрити анонімне з'єднання і відкрити нове з'єднання під своїм іменем (ім'я групи ki-4x).

8. Порівняти права користувача цьому режимі із анонімним користувачем.

9. Вийти з програм telnet, ftp і з системи.

10. Обрати FTP-клієнт.

11. Обрати публічний відкритий FTP-сайт.

12. Ввійти в FTP-архів як анонімний користувач (anonymous).

13. Ознайомитись з структурою та змістом обраного FTP-архіву.

14. Завантажити обраний файл.

15. Повторити дії в іншому FTP-клієнті.

ЗМІСТ ЗВІТУ

1. Назва та мета виконання лабораторної роботи.

2. Використання протоколу FTP.

3. Процес входження у віддалену систему за допомогою програми ftp.

4. Опис основних команд програми ftp.

5. Структура FTP-архіву svm-070.

6. Висновки.

РОБОТА З ЕЛЕКТРОННОЮ ПОШТОЮ

Основним призначенням електронної пошти є можливість людей спілкуватися і обмінюватися будь-якими типами даних незважаючи на відстані, що їх розділяють.

Сьогодні в Інтернеті існує маса можливостей для творчості, самовираження і спілкування, але електронна пошта була першою "ластівкою", першим по технологічності засобом комунікацій і, схоже, залишиться такою назавжди.