Смекни!
smekni.com

Глобальні інформаційні мережі (стр. 6 из 23)

ВИСНОВОК

Outlook - могутній корпоративний поштовий клієнт, що має зручний інтерфейс і масу корисних функцій для домашнього застосування. Проте не варто забувати, що без антивіруса з свіжою базою їм не варто користуватися.

THE BAT! 3.62 PRO

Розробник: RITLABS Ліцензія: RITLABS S.R.L. Інтеграція: немає

Інтерфейс The Bat! є еволюційним розвитком технологій дев'яностих років минулого сторіччя. За останні роки поштовий клієнт набув нових рис у вигляді красивих іконок на панелі інструментів, а самі панелі можна пересувати мишкою в межах робочого вікна програми.

Незмінною залишилася тенденція збільшення кількості однотипних пунктів меню, що регулярно походить від версії до версії. Для користувача, що працював з попередніми версіями, подібне плавне нарощування складності інтерфейсу здається практично непомітним, але для початківців це може стати серйозною проблемою.

Російськомовна термінологія, що використовується в програмі, сильно різниться від звичних стандартів.

Відсутність стартової сторінки може ускладнити перші кроки. Довідка англійською мовою.

ШВИДКІСТЬ

Не дивлячись на максимальне дистанціювання від оточення операційної системи, The Bat! показує непогану швидкість роботи. Поштовий клієнт демонструє середній час першого завантаження і досить швидко відображає повідомлення з розсилками, що мають HTML-форматування. The Bat! дозволяє отримувати і відправляти листи одночасно, що підвищує швидкість взаємодії з серверами. Невисокі системні вимоги дозволяють швидко працювати навіть на застарілих робочих станціях.

РЕДАКТОР ПОВІДОМЛЕНЬ

Могутні інструменти управління шаблонами дозволяють гнучко налаштовувати вітання і підписи відповідно до уподобань. The Bat! - єдиний поштовий клієнт, в якому можна застосувати вирівнювання "по ширині" в текстовому режимі. Крім того, якщо переплутано регістр букв, то це можна швидко виправити за допомогою спеціальної групи функцій. Швидкі шаблони дозволяють автоматизувати введення часто вживаних фраз. Підтримка "девізів" додає додатковий шарм і елементи гумору в особистому листуванні.

Серйозні проблеми починаються, коли перейти в режим створення повідомлень у форматі HTML. Не можна розірвати цитату і потрібно цілком вводити свій текст над/під початковим повідомленням. При зміні формату з HTML в простий текст кількість рядків в повідомленні подвоюється. За кожним інформативним рядком буде ще один, порожній.

Створене повідомлення у форматі HTML перевищує розмір аналогічного текстового повідомлення більш ніж в 4 рази.

ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ

The Bat! орієнтований на серйозного користувача, для якого надається маса сервісних функцій. Він має відмінним менеджер листів, що дозволяє відсівати непотрібні повідомлення до перенесення на комп’ютер. Процес обміну повідомленнями з сервером ретельно візуалізовано, можна бачити наочний індикатор, що відображає прогрес роботи. Наявність вбудованого планувальника SmartBat дозволяє конкурувати з Outlook в корпоративному середовищі. Корисним є наявність журналу роботи, де зберігається інформація про всі мережні операції.

The Bat! здатний експортувати/імпортувати пошту, працюючи з багатьма форматами. Він підтримує імпорт багатотисячних поштових баз з Outlook, Outlook Express і Mozilla. Повний перелік поштових клієнтів, з яких можна імпортувати базу, складається з восьми пунктів.

The Bat! Може працювати як сервер в локальній мережі.

Можна змінити пароль на сервері прямо з поштового клієнта, організувати локальний чат за допомогою e-mail повідомлень, шифрувати листи, а також задавати вручну тип підключення до мережі для роботи поштового клієнта.

Власний HTML движок не дозволяє досягати точної передачі форматування в повідомленнях. Спотворення стосуються, в першу чергу, відображення таблиць. Крім того, клієнт не розуміє тега цитування <blockquote>, тому в HTML-повідомленнях цитати часто зливаються із загальним текстом.

СОРТУВАННЯ ПОШТИ

В налаштуваннях сортувальника листів можна створювати могутні фільтри, що дозволяють не тільки розподіляти вхідну пошту по потрібних папках, але і економити вхідний трафік, завантажуючи тільки ті повідомлення, які задовольняють певним умовам. По кожному фільтру ведеться статистика, що дозволяє бачити його ефективність. Підключивши зовнішні модулі, можна добитися ефективного знищення спаму.

БЕЗПЕКА

The Bat! не використовує движок Trident для обробки HTML-коду. Це робить його практично невразливим для вірусів. Зрозуміло, якщо запускати незнайомі файли, що прикріплені до повідомлень, наприклад, nudegirl.jpg.exe, то можуть виникнути проблеми. Проте навіть в цьому випадку поштовий клієнт покаже попередження про небезпеку. The Bat! має можливість автоматичної перевірки вкладень за допомогою популярних антивірусів.

The Bat! має власну адресну книгу, яка не пов'язана з Windows Address Book, що захищає користувачів від додаткового джерела проблем з безпекою.

Можна ставити паролі на окремі поштові скриньки, що підвищує особисту безпеку. Наприклад, можна поставити пароль на скриньку Work, в якій є особисте листування, залишивши решту скриньок доступними для сімейного перегляду.

ВИСНОВОК

The Bat! складний в освоєнні, але має безліч корисних інструментів. З одного боку неякісна робота з HTML-кодом, а з іншого - колосальна безпека.

MOZILLA THUNDERBIRD 1.5

Розробник: Mozilla Corporation Ліцензія: MPL/GPL Інтеграція: немає

Інтерфейс Mozilla Thunderbird, а також структура меню і налаштувань багато в чому нагадує браузер Mozilla Firefox. Mozilla Thunderbird - єдиний поштовий клієнт, в якому можна відображати всі облікові записи як в одній групі папок, так і в окремих групах. Простота і інтуїтивність налаштувань зіпсута одним фактом - процедуру введення пароля облікового запису зроблено за принципом браузера. При першому зверненні до сервера пропонується ввести пароль, який треба запам'ятати. Надалі до налаштувань паролів можна буде дістатися лише з розділу приватності. Подібний механізм не застосовується в поштових клієнтах і може викликати ускладнення у новачків.

Можливість зміни тим оформлення, помножена на їх величезний вибір, сподобається любителям зміни зовнішнього вигляду програм.

ШВИДКІСТЬ

Час завантаження Mozilla Thunderbird приблизний такий же, як і у браузера. Побудований на технології XUL інтерфейс, не відрізняється високою швидкістю промальовування вікон, що помітно при роботі в Linux. Крім того, Mozilla Thunderbird погано справляється з великими потоками повідомлень на повільних dial-up каналах. Іноді при відправці великих листів на повільному каналі поштовий клієнт раптово видає помилку, яка пов'язана з тим, що якщо час відправки повідомлення перевищує 600 секунд, програма вважає, що зв'язок порушений і видає відповідне повідомлення. Схожі проблеми можуть виникати і під час прийому повідомлень. Це виправляється в налаштуваннях.

РЕДАКТОР ПОВІДОМЛЕНЬ

У текстовому режимі цитування відбувається за допомогою символу ">", а при використанні HTML-форматування цитування здійснюється за допомогою тега <blockquote>. Можна довільно налаштовувати кольори п'яти рівнів цитування (шрифт і фон). Перемикання між текстовим і HTML режимом здійснюється за допомогою утримання кнопки Shift під час натиснення кнопки створення повідомлення, що дуже зручно.

Вбудований HTML-редактор використовує елементи повноцінного редактора Mozilla Composer. Листи у форматі HTML стають лише на кілька відсотків більшими за розміром, ніж їх текстові аналоги.

Mozilla Thunderbird має бібліотеку смайликов, але не обтяжчує повідомлення графікою. В листи додаються спеціальні HTML-теги, які інтерпретуються поштовими клієнтами як смайлики.

ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ

Як і у випадку з Mozilla Firefox - багато що з того, що вам не вистачає в можливостях Mozilla Thunderbird, реалізовано за допомогою розширень.

Можна заводити облікові записи не лише для електронної пошти, але і для груп новин, а також для RSS. Набрані повідомлення автоматично зберігаються в папці Чернетки. Віртуальні папки можуть працювати з фільтрами, що поширюються відразу на кілька облікових записів. Є можливість автоматичного видалення вкладень прямо на сервері.

Mozilla Thunderbird без розширень не має деяких функцій, необхідних при роботі через комутоване повідомлення. Наприклад, кнопка "Відправити пізніше" з'являється тільки після встановлення відповідного розширення.

СОРТУВАННЯ ПОШТИ

Mozilla Thunderbird має повноцінну підтримку віртуальних папок. Можна призначати стандартні фільтри, дія яких базується на декількох облікових записах. Система блокування спаму відмежує від неприємних повідомлень. Є інструменти для спільної роботи із зовнішніми програмами боротьби із спамом.

Попереднє завантаження заголовків виконано в загальному вікні програми. Багатий вибір передвстановлених фільтрів дозволяє гнучко варіювати вибірковий показ повідомлень.

БЕЗПЕКА

Використання движка Gecko захищає від більшості проблем, що пов'язані з використанням технології HTML в повідомленнях. Mozilla Thunderbird має інструменти сполучення з популярними антивірусами для перевірки вкладень.

В Mozilla Thunderbird є інструменти боротьби з шахрайськими прийомами в електронній пошті (наприклад, підробка заголовків). Підозрілі листи автоматично виявляються і позначаються клеймом "scam" (співзвучно із словом "spam"), яке можна за потребою зняти.