Смекни!
smekni.com

Глобальні інформаційні мережі (стр. 16 из 23)

Якого ж типу обрати редактор? Якщо за мету ставиться вивчення html, css або інших технологій для розмітки сторінок, якщо потрібно навчитися створювати якісні сторінки і бути професійним кодером, то безумовно потрібний текстовий редактор. Якщо ж таких завдань не ставиться, то звісно кращим вибором буде візуальний редактор, бо він економить час і сили. А краще всього мати у себе на комп'ютері і візуальний, і текстовий редактори для різних потреб.

ВІЗУАЛЬНІ РЕДАКТОРИ

MACROMEDIA DREAMWEAVER MX

Професійний інструмент для створення web-сайтів і додатків. Мабуть, це сама краща програма з візуальних редакторів на даний момент, принаймні вона є у пошані у багатьох користувачів.

Розробники стверджують, що Macromedia Dreamweaver MX призначена для проектування, розробки і адміністрування професійних web-сайтів і додатків. Окрім того Dreamweaver легко інтегрується з іншими програмами від Macromedia, наприклад, такими, як Flash. Dreamweaver є значно більшим, ніж просто візуальний редактор, це достатньо могутній і складний інструмент, а всякий складний інструмент вимагає, щоб на його освоєння було витрачено якийсь час, перш, ніж користувач зможе працювати в нім.

· Офіційна сторінка та опис програми Dreamweaver

· Завантажити Dreamweaver (48,2 Мб)

· Підручник Dreamweaver 4

· Підручник DreamWeaver MX

· Підручник Macromedia Flash & Dreamweaver

ADOBE GOLIVE І LIVEMOTION

Можливо, Adobe GoLive сподобається тим, хто любить програми від Adobe, і багато з ними працюває: знайоме середовище, в якому легко розібратися. Всі програми від Adobe є сумісними між собою і доповнюють один одного. GoLive є лише візуальним редактором для верстання веб-сторінок і підтримує технологій Html, Dhtml, CSS, XML та декілька готових Javascript’ів. Вбудований редактор коду (текстовий) в цій програмі є добрим. GoLive це є оптимальне поєднання візуального і текстового редактора (два в одному).

Варто використовувати з GoLive таку програму, як Adobe LiveMotion (в попередніх версіях вона називалося Image Styler). Хоча, LiveMotion є графічним редактором, в якому можна створювати нескладну, але якісну графіку для своїх веб-сайтів, він також вміє верстати веб-сторінки, на основі того, що намальовано. LiveMotion сам розподіляє готовий макет на багато картинок, які потім можна використати при верстанні сайту в GoLive.

· Офіційна сторінка та опис програми Golive

· Завантажити Golive (106 Мб)

· Огляд-підручник GoLive

· Підручник: інтеграція шаблонів Golive

· Офіційна сторінка та опис програми LiveMotion

· Завантажити LiveMotion (65,5 Мб)

· Завантажити Image Styler (попередня версія LiveMotion) (15 Мб)

· Навчання роботі з Image Styler

MICROSOFT FRONTPAGE

Програма FrontPage дозволяє створювати веб-сторінки у форматах Html, Css, Dhtml, Javascript. Надає широкі можливості по управлінню зображеннями і flash-роликами. FrontPage сумісний з технологіями ASP, XML, VBScript, XSL. В останній версії FrontPage створює більш чистий код (раніше FrontPage вставляв в код багато непотрібних коментарів та іншої зайвої інформації).

· Офіційна сторінка та опис програми FrontPage

· FrontPage 98 - Підручник

· Основи роботи з FrontPage 2000

HOTDOG

Програма має простій і зрозумілий користувачеві інтерфейс. Hotdog є дружнім до користувача, сумісним з Flash, SQL, PHP, ASP, може працювати з GIF-зображеннями (оптимізація, анімація), містить Html-компресор, може створювати файли довідки (CHM).

· Офіційна сторінка та опис програми Hotdog

· Завантажити Hotdog (11,3 Мб)

ТЕКСТОВІ РЕДАКТОРИ

HOMESITE

Цей редактор, мабуть, найпопулярніший і могутніший серед текстових редакторів. В ньому легко працювати не лише з Html-кодом. Користувачеві надається широка допомога: перелік різних атрибутів до всіх тегів, перевірка коду (правильність перевіряється за вимогами W3C.org), підтримка XHTML, CSS-редактор, тощо.

· Офіційна сторінка та опис програми Homesite

· Завантажити Homesite (11,3 Мб)

· Все про html-редактор Homesite 4.5

HTML PAD

HTMLPad підтримує JavaScript, VBScript, SSI, ASP і Perl, вміє створювати макроси (на подобі Word’a і Excel'а), містить довідкові матеріали по CSS і Html, і багато іншого.

· Офіційна сторінка та опис програми HTML Pad

· Завантажити HTML Pad (3 Мб)

· Як працювати з HtmlPad

NOTEPAD

Notepad він же Блокнот. У цій програмі немає жодних функцій, які полегшують роботу: ні підсвічування коду, ні вставляння готових конструкцій коду, нічого, проте ця програма є в Стандартних на комп'ютері у кожного користувача. З неї можна почати свої перші кроки в написанні коду, а потім вже змінити на більш досконалий редактор.

ПОРЯДОК РОБОТИ

1. Запустити програму DreamWeaver (Start -> Programs -> Macromedia -> Macromedia Dreamweaver MX.

2. Відкрити підручник з DreamWeaver.

3. Вивчити методику створення Web-сайту за допомогою MacroMedia DreamWeaver.

4. Створити фрагмент у візуальному режимі, перейти у текстовий режим і проаналізувати створене.

5. Зробити виправлення у текстовому режимі, перейти у візуальний режим і проаналізувати результат

6. Дослідити можливості у створенні таблиць

7. Додати до створеної сторінки стилі

ЗМІСТ ЗВІТУ

1. Назва та мета виконання лабораторної роботи.

2. Порівняльний аналіз популярних редакторів.

3. Характеристика та основні можливості по створенню Web-сторінок за допомогою DreamWeaver.

4. Додати скрін створеного фрагменту та його код.

5. Висновки.


СТВОРЕННЯ ВЕБ САЙТУ

Створення сайту завжди починається з ідеї. Але до її реалізації існують усталені етапи для того, щоб створити працездатний якісний сайт.

1. Ідея

2. Розробка структури сайту

3. Розробка оформлення сайту

4. Кодинг, програмування

5. Тестування і доопрацювання

6. Просування, реклама

7. Подальша підтримка і оновлення

Перші п'ять етапів відносяться безпосередньо до створення сайту, останні потрібні для подальшого існування сайту.

ІДЕЯ

Перш, ніж приступити до роботи над сайтом, потрібно чітко уявляти, що в результаті має бути, а також перспективи розвитку сайту.

Отже, потрібно вирішити:

· Навіщо створювати сайт (чи потрібно це взагалі)

· Про що буде сайт (тематика)

· Що це буде (домашня сторінка, портал, або щось ще)

· Відмінність від сайтів з такою ж тематикою (якщо це не домашня сторінка)

· Яка буде аудиторія сайту (стать, вік, інтереси і т.д.)

· Якого роду сервіси будуть присутні на сайті (форум, каталог, пошта і т.д.)

· Плани на найближче майбутнє

· Плани подальшого розвитку (перспективи)

та багато інших подібних питань які слід вирішити перш, ніж братися за реалізацію. Продумування: що, як навіщо і чому - найважливіший етап в створенні сайту. Головним тут є хороша ідея, а інше додається під час роботи.

Тільки після того, як в думці, а краще і на папері, оформиться чіткий образ того, яким повинен бути сайт, можна приступати до інших етапів. Певні етапи розробки сайту можуть проводитися паралельно (особливо, якщо працює над створенням сайту не одна людина, а команда в декілька чоловік).

РОЗРОБКА СТРУКТУРИ

Щоб створити сайт потрібний план. Чітко розписаний, що, де буде розташовано. План цей малюється на папері, і називається це розробка структури сайту.

Структуру сайту можна умовно розділити на зовнішню і внутрішню.

ВНУТРІШНЯ СТРУКТУРА САЙТУ

Залежить від того, яка інформація буде розміщена, які є матеріали. Слід вирішити, які будуть на сайті розділи, підрозділи, тобто скласти дерево сайту.

Розглянемо розробку внутрішньої структури на прикладі домашньої сторінки. Яку інформацію можна на ній розмістити? Розповідь про себе (на головній сторінці), свої фотографії, контактну інформацію - це як мінімум. Отже, внутрішня структура домашньої сторіночки буде такою:

- Головна сторінка (розповідь про себе)
- Фотографії
- Контактна інформацію (e-mail)

Можна створити складнішу внутрішню структуру. Нехай в розробника є багато фотографій, тому має сенс розгалузити розділ Фотографії на декілька підрозділів. Також якщо важливо отримувати відгуки від відвідувачів, тому передбачається наявність гостьової книги. Крім того, якщо розробник є людиною творчою, тому на сайті може додатися розділ Моя Творчість.

- Головна сторінка (розповідь про себе)
- Фотографії
- Моя Творчість
- Вірші
- Музика
- Гостьова книга - Контактна інформацію (e-mail)

Коли перед очима такий план внутрішньої структури, можна сміливо продовжувати роботу над сайтом, не боячись чогось забути або упустити.

ЗОВНІШНЯ СТРУКТУРА

Це розташування основних важливих елементів на кожній сторінці. Треба вирішити, де і як буде розташовано меню, можливо, пошук, основний зміст, певні анонси про нові розділи сайту, оновлення, лічильник та банери, якщо вони передбачені на сайті. Для прикладу візьмемо типову зовнішню структуру сайту:

Шапка сайту
Логотип Банер Пошук
Меню Основний текст Новини
Додаткова інформація
Банер
Інформація про розробника Контактні адреси та телефони Лічильникі

При розробці зовнішньої і внутрішньої структури орієнтуються на те, щоб в майбутньому відвідувачеві було легко орієнтуватися на сайті, щоб легко знаходилася важлива і потрібна інформація. Тому, перш ніж братися за розробку структури сайту, потрібно вивчити ресурси з подібною тематикою і подивитися, як вирішено це завдання там.