Смекни!
smekni.com

Глобальні інформаційні мережі (стр. 2 из 23)

2. Зареєструватись в ОС UNIX.

3. Ознайомитись з довідковою інформацію по команді telnet (використовуючи команду man).

4. В ОС UNIX запустити програму telnet.

5. Дослідити роботу програми в командному режимі і в режимі сеансу на віддаленому комп'ютері (в якості віддаленого комп'ютера можна використати svm-070).

6. Вийти з програми telnet і з системи.

ЗМІСТ ЗВІТУ

1. Назва та мета виконання лабораторної роботи.

2. Призначення та компоненти програми telnet.

3. Режими роботи програми telnet.

4. Опис основних команд програми telnet.

5. Висновки.

РОБОТА З ПРОТОКОЛОМ FTP

FTP розшифровується як "протокол передачі файлів" (File Transfer Protocol). Це один з базових протоколів Інтернету, що розроблені для обміну інформацією. На відміну від HTTP, який служить переважно для передачі web-текстів і зображень, FTP застосовується для обміну довільними файлами, переважно великого розміру. Окрім того, FTP є зручним для "навігації" по каталогах віддаленого комп'ютера і для доступу до великої, розгалуженої файлової структури. Доступ до файлів на віддаленому комп'ютері за протоколом FTP здійснюється за допомогою програм, що називаються FTP-клієнтами (в якості найпростішого FTP-клієнта можна використати www браузер, наприклад Opera, Mozilla або Microsoft Internet Explorer).

Практично всі сучасні операційні системи містять FTP-клієнт для роботи у командному рядку, який так і пишеться "ftp".

ЩО ТАКЕ FTP-САЙТ

FTP-сайт (або FTP-сервер) – це комп'ютер в мережі Інтернет, на якому запущена відповідна програма, що надає доступ до файлів і каталогів у цьому комп'ютері за протоколом FTP. FTP-сайт загального доступу (по-англійськи anonymous FTP site) відрізняється тим, що на ньому організовано спеціальне піддерево каталогів, доступ до якого надається будь-кому. Зазвичай на таких сайтах зберігають файли, що представляють інтерес для багатьох людей, - безкоштовне програмне забезпечення, тексти, картинки, звукові файли і інше, тому такі сайти називають також FTP-архівами. Об'єм інформації, що надається сайтами загального доступу, величезний: тільки українські та російські сайти містять більше 100000 гігабайт.

Основна відмінність між FTP-сайтом і HTTP-сайтом полягає в тому, що HTTP сайт - це фасад палацу, а FTP сайт - це прості складські приміщення. Також швидкість завантаження з FTP, зазвичай є вищою, ніж завантаження за допомогою HTTP.

Більшість FTP-сайтів мають чіткий ліміт кількості одночасно підключених користувачів. У разі перевантаженості сайту слід або зайти пізніше або спробувати знайти "дзеркало" сайту - інший сайт, що містить точну копію вмісту оригінального сайту. Такі дзеркала, як правило, розміщуються в різних частинах світу, для економії міжконтинентального трафіку. Отже, якщо є можливість працювати з сайтом що знаходиться в Україні або в Росії, то краще так і поступити, це гарантує істотне збільшення швидкості роботи.

Інформація в FTP-архівах поділяється на три категорії:

· захищена інформація, режим доступу до якої визнається її власником і надається за спеціальною угодою із споживачем; до цього виду ресурсів відносяться комерційні архіви, закриті національні та міжнародні некомерційні ресурси, приватна некомерційна інформація із спеціальними режимами доступу;

· інформаційні ресурси обмеженого використання, до яких відносяться програми класу shareware; до даного класу можуть входити ресурси обмеженого часу використання або обмеженого часу дії (тобто користувач може використовувати цю версію на свій страх і ризик, але ніхто не буде надавати йому підтримки);

· вільно розповсюджувані інформаційні ресурси або freeware, якщо мова йде про програмне забезпечення; до цих ресурсів відноситься все, що можна вільно отримати по мережі без спеціальної реєстрації - це може бути документація, програми, та інше.

З вище перерахованих ресурсів найбільш цікавими, звичайно, є дві останні категорії, які, як правило, оформлюються у вигляді FTP-архівів.

ВИКОРИСТАННЯ FTP

Як потрапити до FTP-сайту?

Адреси FTP-сайтів дуже схожі з адресами HTTP-сайтів з тією різницею, що замість http://адреса вказують ftp://адреса. Однак, ці адреси можуть і не збігатися, тобто HTTP-адреса організації http://company.com, а зберігати дані на FTP вони можуть за адресою ftp://ftp.company.com.

Деякі програми для роботи з Інтернет самі намагаються визначити тип сервера, але краще самому вказати тип протоколу в адресі. Як і у випадку з HTTP-сайтами, FTP-сайти також можуть мати не символьну адресу, а числову, наприклад ftp://196.17.33.10.

Найчастіше, для доступу до публічного відкритого FTP-сайту користувач реєструється як анонімний (anonymous) і не має особливих прав доступу на віддаленому сервері. У відповідь на запит ідентифікації слід ввести свою поштову адресу (e-mail). Звичайно достатньо ввести щось подібне на поштову адресу для допуску до ресурсів архіва, але бувають сервера, що перевіряють наявність такої адреси.

ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ FTP?

В загальному FTP сайт можна представити як додатковий твердий диск, з якого можна щось переписати або щось записати на нього. Але оскільки цей сайтом є власністю іншої людини, то і дозволити вона Вам може не все. Для FTP-сайтів приватних організацій доступ буде, ймовірно, закритий, оскільки сайт може містити конфіденційну інформацію. На приватні або на FTP-архіви може бути відкрита лише частина даних. Запис даних на такі FTP може бути або заблокований або виділена спеціальна ділянка куди записуються свої файли, які, в подальшому, будуть перевірені адміністратором цього сайту і якщо він визнає за потрібнє, то винесе їх в основний розділ.

Якщо користувач купив або безкоштовно отримав певне місце (наприклад, під власний сайт), то він може повністю контролювати дані, що знаходяться на його сайті. Проте, в деяких організаціях, що пропонують безкоштовне місце під приватний сайт, можуть відбуватися перевірки допустимого вмісту і якщо те, що розміщено на сайті видасться модератору не допустимим, то можуть бути застосовані санкції, від попередження до повного відключення від даного сервера. В основному проблеми виникають у випадку розміщення нелегального ПО, програм для злому, файлів, що містять дані аморального або антисоціального характеру.

Навігація по FTP-сайту дуже схожа з навігацією по твердому диску комп'ютера. Є папки, в яких містяться підпапки або файли. Для того, щоб полегшити навігацію на багатьох сайтах в папці містяться файли опису, наприклад 00index.txt, index.html.

FTP - це також інтерфейс користувача при обміні файлами по протоколу FTP. Програма встановлює канал керування з віддаленим сервером і очікує команди користувача. Ім'я (адреса) віддаленого сервера вказується або в якості віддаленого сервера:

> ftp адреса_сервера

ftp> ...

або в команді інтерфейса open:

> ftp

ftp> open адреса_сервера ...

Після видачі подібних команд послідують запити ідентифікації користувача. Зареєструвати користувача можна і по команді user:

ftp> user anonymous

В даному прикладі користувач реєструється як анонімний (anonymous) і не має особливих прав доступу на віддаленому сервері. У відповідь на запит ідетифікації слід ввести свою поштову адресу (e-mail). Звичайно достатньо ввести щось подібне на поштову адресу для допуску до ресурсів архіва, але бувають сервера, що перевіряють наявність такої адреси.

Після цього користувач може виконувати команди програми ftp (переміщення по дереву файлової системи віддаленого та локального комп'ютерів, перегляд вмісту директорій, прийом та передачу файлів). Вихід з програми ftp виконується по команді quit.

ОСНОВНІ КОМАНДИ ПРОГРАМИ FTP

open адреса_сервера встановлює з'єднання з вказаним комп'ютером; ефективна, якщо необхідно з'єднатись з іншою системою після пересилання файлів з іншої системи (при цьому спочатку необхідно закрити попереднє з'єднання за допомогою команди close
close завершує сеанс роботи з програмою ftp на даному віддаленому комп'ютері і виконує повернення в командний режим ftp (після цього можна встановити з'єднання з іншою віддаленою системою за допомою команди open, або вийти з ftp за допомогою команди quit)
quit закриває з'днання (якщо таке існує) і здійснює вихід з ftp
user ім'я_користувача передає ім'я користувача у віддалений комп'ютер для входу в систему; як правило, використовується при повторній спробі входу в межах сеансу, якщо в попередній раз в цьому же сеансі ім'я і пароль були введені неправильно, і дозволяє не не виконувати закриття з'єднання і повторного входу в систему
cd віддалена_директорія здійснює перехід в іншу робочу директорію на віддаленому комп'ютері
pwd виводить на екран ім'я біжучої директорії віддаленого комп'ютера
dir файл вихід видає повний список файлів директорії, що знаходиться на віддаленому комп'ютері;файл і вихід - необов'язкові параметри: файл може бути іменем одиничного файла, або шаблоном з універсальними символами; в списку файлів виводяться всі імена файлів, що відповідають даній специфікації; якщо параметр файл відсутній, в списку виводяться імена всіх файлів в біжучій директорії віддаленого комп'ютерапараметр вихід вказує, куди повинна виводитись вихідна інформація - це може бути або файл на локальному комп'ютері, або команда, за допомогою якої необхідно здійснити фільтрацію даного файлу; якщо параметр вихід відсутній, список файлів з'являється на екрані терміналу
ls файл вихід видає зкорочений список файлів директорії, що знаходиться на віддаленому комп'ютері; параметри аналогічні команді dir
hash дає програмі ftp вказівку виводити на екран символ '#' в підтвердження пересилання кожного блоку даних командою get або put - дає візуальне підтвердження про переміщення даних і дозволяє спостерігати за протіканням процесу пересилання великих файлів; якщо для ftp вже заданий режим вивода на екран символів '#', наступна команда hash відміняє його
tick аналогічна команді hash, за виключенням того, що інформація про переміщення даних виводиться в цифровому вигляді
prompt при використанні команд mget і mput включає або виключає режим запиту у користувача про пересилання кожного файлу із списку
ascii вмикає режим ASCII для пересилання текстових файлів
binary або bin вмикає двійковий режим для пересилання двійкових файлів
get файл пересилає файл з віддаленого комп'ютера на локальний
mget список_файлів дозволяє отримати групу файлів з віддаленої системи; список_файлів може містити або імена файлів, розділених пробілами, або шаблон з універсальними символами
reget файл здійснює допересилання файл у з віддаленого комп'ютера у випадку відновлення розриву з'єднання після його розриву
put файл пересилає файл з локального комп'ютера на віддалений
mput список_файлів здійснює пересилання групи файлів на віддалений комп'ютер;список_файлів може містити або імена файлів, розділених пробілами, або шаблон з універсальними символами
delete файл знищує у віддаленій системі вказаний файл
lcd директорія здійснює перехід з біжучої директорії на локальному комп'ютері у вказану директорію
help команда виводить на екран коротку довідку про вказану команду

КЛІЄНТИ ДЛЯ РОБОТИ З FTP

Для роботи з FTP може використовуватися як браузер, так і спеціальні програми, що призначені для роботи з FTP. Розглянемо сеанс роботи з FTP-сайтом на прикладі Internet Explorer’а.