Смекни!
smekni.com

Сучасне козацтво Білгород-Дністровщини (стр. 25 из 60)

З Білгород–Дністровська за славою для України їздили в Англію: В. Герасименко, І.Горяну, Т.Довганич, О.Долготьор, В.Іщенко, З.Кожухарь, Н.Котеля, І.Костова, Д.Корженко, В.Кошельник, Н.Мельник, Т.Мельницька, Н, Мякінкова, В.Нікіруй, Т.Новаченко, М.Прищепа, І.Рогова, В.Сухаренко, І.Царук, С.Цуркан.

В 2002 році на цьому ж фестивалі колектив виступив вже у трьох номінаціях. В номінації ансамблів народної музики «Веселка» зайняла друге місце. Журі при оцінювані приймало до уваги артистизм, костюми, оригінальність і культуру виконання, різноплановість і багато інших критеріїв. Склало враження й те, що у колектива є оркестрова група, де звучать бандура, цимбали, сопілка, скрипки, козо бас. Серед колективів такого рівня на фестивалі не було, а, можливо, й на Україні немає такого любительського колектива, у якого є свій оркестр. В номінації Folk Song Party «Веселка» зайняла перше місце. Валентина Афанасіївна Нікіруй прийняла участь в конкурсі солістів, виконуючих фольклорні композиції. З вісімнадцяти претендентів вона ввійшла в п’ятірку найкращих. [141]Визначні творчі віхи ансамблю «Веселка»:[142]1973 р. Почались перші репетиції троїстих музик.

1974 р. Творча зустріч з кобзарем О. Чуприною. Формування вокальної і ркестрової груп ансамблю.

1975 р. Участь в фестивалі «Студентська весна».

1976 р. Представляли державу на міжнародному фестивалі в Югославії; – концерт на республіканському телебаченні.

1977 р. Стали переможцями 1–го Всесоюзного фестивалю народної творчості (Велика Золота медаль);

– «Веселкі присвоєно звання Народного;

– участь у міжреспубліканському фестивалі в Тирасполі.

1978 р. Концерти по Україні, запис телепередач.

1979 р. Участь в фестивалі–конкурсі «З піснею по життю». Стали лауреатами;

– концерти в Бресті, Білорусія;

– участь у відкритті III Міжнародного телефестивалю «Радуга», Москва, Останкіно. 7–14 січня.

1980 р. Концерти по Україні. Записи по радіо, телебаченню.

1981 р. Концерт для делегатів XXVI з’їзду України.

1982 р. Запис для телебачення Німеччини; – концерт на ВДНГ в Києві.

1983 р. 30–ти хвилинний концерт на союзному телебаченні.

1984 р. Концерти по Україні, творчі зустрічі.

1985 р. Участь у відкритті десятого Міжнародного кінофестивалю; – концерти в Києві;

– концерти для викладачів педагогічних училищ республіки;

– творча зустріч і концерт з колективом з Данії 24 жовтня; – на протязі року ансамбль дав 60 концертів.

1987 р. Участь у фестивалі «Студентська весна».

1988 р. Концерт в м. Києві в рамках фестивалю, 15 –18 квітня.

1989 р. Концерти на святі мистецтв в Молдавії (Стефан–Воде);

– концерт по телебаченню звіту Одещини в Києві;

– участь в концертах в рамках II Республіканського фестивалю народної творчості «Вінок дружби».

1990 р. Творча зустріч з хоровою капелою «Дударик»;

– концерт для викладачів і студентів педагогічних училищ України; – концерти в Києві (педучилище №2, Будинок культури і т. д.).

1991 р. Концерт для делегації з Фінляндії.

1992 р. Концерт для учасників Республіканського семінару; – концерт в м. Бендери.

1993 р. Ювілейні концерти до 20–річчя;

– cтали лауреатами фестивалю «Травнева калина».

1994 р. Концерти по Україні.

1995 р. Концерти по Україні.

1996 р. Концерти по Україні.

1997 р. Участь в міжнародному фестивалі в м. Черкаси; – участь в міжнародному фестивалі в м. Тирасполь; 1998 р. Програми на телебаченні, по радіо.

1999 р. Виступ у Варшавській філармонії, 19 січня;

– концерт в Залі Конгресовій в м. Варшава, жовтень;

– концерт в м. Отвоцк, Польща у жовтні; – запис на польському телебаченні.

2000 р. Концерти в рамках днів української культури в Болгарії;

– показ по болгарському телебаченні;

– стали лауреатами фестивалю «Таланти твої, Україно».

2001 р. Концерти в м. Бамберг, Еффельтріх – Німеччина, 9 –10 липня;

– концерти в м.Криниця – Польща, 12 липня;

– участь в 55–му міжнародному фестивалі під патронатом Принца

Уельського в м. Лланголлен, Великобританія у липні;

– запис на телебаченні Великобританії;

– концерт в Соборі міста Лланголлен;

– концерт в м. Бала;

2002 р. Концерт для педагогів м. Зальцбург, Австрія (Музична академія ім.

В.А. Моцарта);

– конкурсні виступи в рамках 56-го фестивалю під патронатом Принця Уельського в трьох номінаціях. В номінації «Ансамбль народної музики» завоювали друге місце. В номінації «Народний спів» – перше місце;

– концерт в м. Бала, Уельс;

– виступи в рамках фестивалю лемківської культури в Варшаві;

– концерт в м. Форхейм, Еффельтріх, Німеччина;

– стали лауреатами в конкурсному фестивалі «Козацькому роду нема переводу»;

– участь в урядових концертах.

2003 р. Участь у гала–концерті в рамках фестивалю, присвяченого

входженню Польщі в Євросоюз, м. Польща;

– стали лауреатами конкурсного фестивалю «Байда», після приймали участь в гала–концерті лауреатів в м. Києві, у Національній опері;

– концерти в рамках ювілею ансамблю (30 років); – науково – практична конференція.

2004 р. виступ 9-го липня на сцені міжнародного фестивалю–конкурсу під патронатом Принца Уельського в м. Лланголлен у Великобританії;

– запис на телеканалі «ВВС», «Опус» – Великобританія;

– концерт «Веснянки на вулицях Парижу»;

– концерт в м. Санс;

– концерт в м. Форхайм, Еффельтріх, Німеччина;

– концерт для учасників Регіонального семінару замісників директорів педагогічних училищ України з проблем патріотичного виховання молоді.

2005 р. Проведення творчого вечора–концерту солістки ансамблю В.

Нікіруй; – концерт для учасників республіканського семінару журналістів.

4. Ансамбль української народної музики «Гроно».[143]

Ансамбль був створений у 1997 році на базі міського Центру дитячої творчості. У цьому ж році колектив вперше став Лауреатом міського і обласного конкурсів–оглядів «Таланти твої, Україно».

У складі ансамблю працюють три різновікові групи, що складає 45 гуртківців. Творча діяльність колективу спрямована на відродження української народної пісні. Весь склад ансамблю – хлопчики, тому і репертуар колективу побудований на українських похідних маршах, козацьких піснях, думах, баладах.

Керівник Богдан Михайлович Пікіруй професійно досконалий педагог, вміло організовує навчальний процес, розвиває творчі здібності вихованців,їх художні особливості.

Ансамбль веде активну роботу по естетичному вихованню юних слухачів, по пропаганді українських народних пісень. Колектив користується великою популярністю у мешканців міста, є постійним гостем у навчальних закладах, дитячих таборах відпочинку та санаторіях смт Затока та Сергіївка. Є активним учасником дитячих свят, концертів і акцій, які проводить міський Центр дитячої творчості.

В основі успіху колективу полягає системність навчально– виховного процесу: гра на музичних інструментах, пошук і відтворення пісенного матеріалу, розвиток вокальних здібностей дітей. Колектив постійно працює над удосконаленням своєї виконавчої майстерності. Всі вихованці і керівник завжди знаходяться у творчому пошуку.

Ансамбль»Гроно» є лауреатом I, II та III ступенів XI, XII, XIII, XIV, XV обласних в рамках Всеукраїнських оглядів–конкурсів «Таланти твої, Україно». У 2003 році ансамбль прийняв участь у Всеукраїнському фестивалі козацької пісні «Байда», де здобув звання Лауреата. Того ж року хлопці прийняли участь у святковому концерті на Всеукраїнській козацькій Раді в Національній Опері України. Влітку 2005 року вокальне тріо ансамблю представляло Україну на XXIII конкурсі «Лемківська ватра» в Польші.

Ансамбль народної української музики «Гроно» має звання «зразковий художній колектив».

VI. КОЗАЦЬКА ПЕДАГОГІКА

Національна ідея є провідною, об’єднуючою в історичному бутті кожного народу, нації (етносу). Українська національна ідея проходить через всю педагогічну спадщину минулих епох. Вона надихала цілі покоління освітніх діячів, педагогів на вірне служіння рідному народу. Дослідження витоків, становлення й розвитку національної системи виховання, вітчизняної педагогіки є першорядною проблемою, від розв’язання якої залежить вихід незалежної Української держави на сучасний рівень світових стандартів у галузі освіти і виховання.

Творчий підхід до історико-педагогічної спадщини нашого народу дозволяє стверджувати, що чільне місце в ній належить могутньому освітньовиховному потенціалу, який найдоцільніше назвати українською козацькою педагогікою. Щоб розкрити її основні ознаки, необхідно насамперед з’ясувати, що таке українське козацтво як культурно-історичний феномен.

Народ – нація – це самовідтворювана система. Вона може втратити певні функції (державницькі), але доки жива – спроможна сягати ще вищих рівнів свого розвитку. Потрібні лише внутрішня сила і воля. Втіленням волі і сили, феноменом відродження свідомо і послідовно стало козацтво. Славетний байда (Вишневецький) не тільки поборює військову потугу татар і турків, а й гордо відкидає компроміс (навіть в ім’я життя) з поневолювачами народу (віра твоя, кидає він у вічі султанові погана - тож волію умерти, але не бути в спілці з тобою). В ім’я розквіту народу П.Конашевич-Сагайдачний з усім своїм кошем вступає до Київського освітнього братства. Б. Хмельницький сприяє розвитку Києво-Могилянської академії, багато полковників здобуває освіту в зарубіжних університетах. Гетьман І.Мазепа будує освітні заклади та храми. П. Орлик творить найдемократичнішу та найгуманістичну в Європі Конституцію, а Кирило Розумовський докладає максимальних зусиль для створення в Батурині університету й 52 роки очолює російську академію наук і здобуває всеєвропейське визнання.