Смекни!
smekni.com

Особливості впливу сучасної сім’ї на девіантну поведінку молоді (стр. 11 из 19)

Виникнення конфліктів зв'язане з прагненням людей задовольняти ті або інші потреби або створити умови для їхнього задоволення без врахування інтересів іншого чоловіка або члена родини.

Вибір засобів взаємодії конфліктуючими чоловіками залежить від рівня культури, типу темпераменту, особливостей характеру, ступеня психолого-педагогічної готовності до сімейного життя, віку і т.п.

У залежності від засобів, обраних людьми для дозволу конфлікту, він може виконувати як руйнівну, так і творчу роль. До засобів, що руйнують сімейні відносини, відносяться образи, приниження людського достоїнства, прагнення провчити, побільше скривдити, звалити провину за виниклий конфлікт один на одного. У підсумку зникає взаємна повага, подружня взаємодія стає неприємним обов'язком. В другому випадку, коли конфлікт виконує творчу роль, чоловік і жінка прагнуть вибирати засоби, що сприяють з'ясуванню причин конфліктів, шукають них насамперед у своїх діях і вчинках, виражають взаємну готовність змінити сформовані взаємини.

Сам дух родини, характер відносин у ній, загальний стиль і тон шлюбу прийнятий називати сімейною атмосферою. По суті, вона є основним джерелом радості або неприємностей, відчуття повноти шлюбу або його неповноцінності. Сімейна атмосфера складається з багатьох елементів, головний з яких - моральне здоров'я родини, тісно зв'язане з життям суспільства. Можна сказати, що моральна сімейна атмосфера стійка в такій мері, у якій соціальна родина й у який щирі і чесні чоловік і жінка у своїх взаєминах. Причому моральна свідомість родини і чоловіка і жінки постійно зростає, якщо тут не проголошують принципів, а ними керуються, не говорять про те, як треба поводитися, а просто живуть за законами совісті і честі, не міркують про моралі, а живуть відповідно до неї. Така атмосфера оптимістична, пронизана високою моральністю, впевненістю в майбутньому. В ній може сформуватися позитивна девіантна поведінка.

Сімейна атмосфера - це психологічний клімат родини. Вона містить у собі духовне життя батьків і дітей, єдність їхніх інтересів, захоплень, переживань. У цьому випадку психологи говорять про духовну єдність родини, коли кожний прагне зрозуміти інших, розділити їхню турботу, допомогти. Кожний у родині реально може затвердити себе в очах близьких, завоювати повагу, довіру, одержати схвалення, виразити себе саме в сфері побуту і вільного часу. Культура вільного часу дуже впливає на атмосферу в родині. Якщо вільний час планується для самотворення і росту духовних потреб, воно дає саму різноманітну гаму позитивних вражень.

Духовна ж близькість створюється на основі психологічної сумісності чоловіка і жінки, батьків і дітей у системі міжособистісних відносин, що має регулююче значення для стилю і тону подружніх відносин.

Сумісність - значить близькість, подібність або таку різницю, коли характери, погляди, звички не ворожі, а доповнюють один одного. Саме від такої багатослівної сумісності - емоційної, духовної, моральної, сексуальної - залежить доля шлюбу: чим повніше це сумісність, чим більше в чоловіка і дружини близьких сторін, тим краще їм один з одним, чим менше - тим тускніше їхнє життя.

Слово "сумісність" народилося в біології і медицині. Щоб тканина, що пересаджують в інший організм, прижилася (виявилася сумісною), їй потрібно майже близнюкове споріднення з цим організмом. Для психологічної сумісності важливо не споріднення, а подібність, щиросердечні "загальні знаменники": досить, щоб люди хоча б у чомусь головному доповнювали один одного або були схожі один на одного, як схожі берези різних порід, як схожі слова, що римуються. Тобто треба, щоб різні властивості людей не ворогували, а уживалися між собою.

Таке уживання винятково важливо для сімейного життя, тому що полюбити можна різних людей, а зберегти любов (або потяг) - тільки до сумісної людини. І чим індивідуальніше люди, чим глибше їхня своєрідність, тим більше граней сумісності потрібно їхньої психології, підсвідомості.

Найкраща сумісність - це, видимо, сплав подібності і полярності, і вона коштує на трьох китах: на спорідненні душ, тобто подібності щиросердечного відношення до життя; на щиросердечній близькості - близькості інтересів, поглядів, ідеалів; на протилежності нервового складу. Найкраще сполучаються люди, у яких близький душевно-духовний світ і полярний темпераменти (наприклад, холерик і флегматик або сангвінік).

Любов - стихійна сила, вона приходить і іде сама. Сумісність - частіше плід наших страждань, „дитя" нашої волі і почуттів, свідомості і поводження. Створювати її приходиться звичайно щодня, без перерв: адже люди увесь час міняються - дорослішають, старіють, у них ростуть діти, робляться іншими уклад життя, звички, характери, погляди, пристрасті, і до всіх цих змін треба увесь час пристосовуватися, пристосовувати свою душу і поведінку.

При цьому не варто віддалятися в крайність і думати, що гарні відносини в чоловіка і дружини можуть бути тільки при повній, усебічній сумісності. Часто людей зв'язують далеко не всі нитки, але вони терпимо відносяться до не дуже приємного для них рис в іншій людині, поважають її право на самостійність, "автономію". До речі говорячи, і ця терпимість до неминучих недоліків близької людини, і повага до його самостійності входять у число головних опор сумісності.

Повна, усебічна сумісність узагалі буває дуже рідко. Куди частіше зустрічається неповна сумісність, не всебічна, але різнобічна, і її звичайно вистачає для гарних відносин, якщо тільки дбайливо відноситися до них.

Найкраще сумісність створюється, коли їй допомагає любов. Люблячі як би обмінюються частками своїх "я", переймають друг від друга якісь риски, властивості душ. Обмінюються не завжди кращим у собі, а часто тим, що в одного яскравіше і що здається іншому притягальним.

Обмін частками свого "я", психологічне узагальнення один одного - паливо любові, що підтримує її вогонь. Якщо цього палива ні, любов найчастіше гасне.

Сплав цієї спільності і різниці і створює всю непросту мозаїку подружніх відносин. З одного боку, самим психологічним глибинам людини - особистості потрібно, щоб у неї було якнайбільше загальних інтересів із близькою людиною, щоб у них "римувалося" якнайбільше сторін душі.

Сумісність - це або тяжіння до того, що подобається в людині, або "мирне співіснування" з тим, що здається нейтральним або не дуже приємним. Несумісність - неуживання з тим, що не подобається, дряпає, відчувається як неприємне. Сумісність з достоїнством людини часто несе в собі вкраплення несумісності з його недоліками, вірніше, з тим, що здається недоліками. Причому головне тут - саме "здається" - не те, що є насправді, а те, що бачиться, відчувається, здається гарною рискою або поганою.

В одних людей між сумісністю і несумісністю йде гостра ворожнеча, і ланцюг їхніх відносин рветься на ланки притягань і відштовхувань. В інших - частіше в тих, хто терплячіше й у кого недоліки слабкіше - сумісність переважує й уколи несумісності ранять менше, не дуже затьмарюють гарні відносини.

Ці відносини дають більше задоволення, якщо люди поводяться як би за законами подвійної оптики: не дають собі звикати до гарних сторін близької людини і намагаються так будувати життя, щоб ці гарні сторони не тьмяніли; чужі недоліки намагаються терпіти і прощати, свої - стримувати і будувати життя так, щоб вони поменше вилазили назовні.

Старання ці неймовірно важкі, вони віднімають масу щиросердечних сил, але дають замість такі потоки задоволення, такі заряди енергії, що набагато перевершують нервові витрати.

Якщо такі старання слабкі, люди повертаються друг до друга слабкими сторонами і нитки їхніх потягів починають слабшати і лопаються одна за іншою. На основі цього і виникає конфлікт.

Тому варто піклуватися про кожен елемент сімейної атмосфери, інакше неминуче в ній з'являється протиріччя, конфлікти, невідповідності і виникає неприємна емоційна напруженість. Саме родина створює високу цінність, бути може саму прекрасну, - радість. І тому сімейна атмосфера повинна бути власне кажучи своєму оптимістичної, побудованої на позитивних емоціях і переживаннях.

Найчастіше сімейні конфлікти виникають у родин з напруженою і конфліктною атмосферою.

Напружена атмосфера характерна для суперечливих типів родин, у яких чоловік і жінка з однаковими або протилежними недоліками: чоловік і дружина - службисти або ледачі; або один працьовитий, а інший ледар; або хтось неохайний, хтось охайний. Тут постійно зіштовхуються різні характери і різні установки. Якщо люблять, чоловік і жінка терплять недоліки один одного, хоча це дається і не просто.

Конфліктна атмосфера характерна для неблагополучної родини і чоловіка і жінки, емоційно і раціонально несумісних. У таких родинах настрій песимістичний (чоловік і жінка не можуть розстатися через дітей або з іншої причини і втратили надію на краще життя) або аффектний (скандали, ненависть один до одного).

Як вже зазначалося, у родині трапляються розбіжності, і це природно. Адже для спільного життя поєднуються чоловік і жінка з індивідуальними психічними розходженнями, неоднаковим життєвим досвідом, різними поглядами на світ, інтересами; пізніше в орбіту сімейних відносин включені дорослі і діти - представники трьох поколінь. І по всіляких питаннях, починаючи з того, де провести вихідний або відпустку, і кінчаючи тим, у який вуз надходити синові або дочці, можуть бути суперечливі думки.

Неминучі проблеми на роботі, незадоволеність один одним, поводження дітей, відношенням друзів. Життя не буває без труднощів, воно кожного випробує на витримку і стійкість. Легко любити, коли все добре, а як зберегти почуття, коли погано в родині або на роботі і, здається, не видно кінця неприємностям. Можлива депресія, утома, що, звичайно, позначиться і на подружніх почуттях. От чому важливо навчитися правильно поводитися в складних ситуаціях, бути витриманим у відносинах з людьми. У такі періоди і перевіряється життєздатність шлюбу, сила почуттів чоловіка і жінки й уміння спільно переборювати труднощі.