Смекни!
smekni.com

Особливості впливу сучасної сім’ї на девіантну поведінку молоді (стр. 13 из 19)

Люди з нормально розвитими матеріальними потребами живуть по засобах і прагнуть свої потреби привести у відповідність з можливостями задоволення них.

Велику роль у виникненні сімейних конфліктів грає незнання індивідуально-психологічних розходжень людей, знання ж дозволяє зрозуміти їх поведінку, допомагає правильно вибрати засобу спілкування з ними.

Типи темпераменту не можна поділяти на "гарні" і "погані". Людей з "чистими" типами темпераменту не буває. Під впливом умов життя і виховання темперамент піддається змінам. Поводження людини того або іншого типу темпераменту можна у визначеній мері коректувати. У залежності від обстановки холерик може зірватися, накричати, але може і стриматися. Принижуючий дружину і близьких людей у себе будинку, холерик утримається від подібного поводження стосовно начальника, якщо знає, що це може для нього погано скінчитися. Необхідно навчитися розрізняти особливості поводження, викликаного типом темпераменту і невмінням (або небажанням) стримувати себе. Крім того, на поведінку людини впливає і стан його нервової системи, і стан здоров'я. Нервове захворювання може стати причиною нестриманості, емоційного спалаху. І флегматика, якщо дуже постаратися, можна вивести із себе.

Якщо обоє - холерики, то можна чекати стану підвищеної конфліктності в родині. Якщо обоє - флегматики, то швидше за все, конфліктних ситуацій буде мало. Якщо один з чоловіка і жінки холерик, а іншої - флегматик, то запальність і нетерплячість наштовхнеться на витримку, спокійне і рівне поводження іншого. У цій ситуації холерик, що підігрівається відповідною дією, заспокоїться і сварка може не виникнути. Зрозуміло, негативний прояв того або іншого темпераменту повинні коректуватися самовихованням.

Частою причиною, а за даними соціологів коштують на першому місці, конфліктів між чоловіками є діти.

Народилася нова людина. До його народження майбутні батьки навряд чи задумувалися над тим, який нелегкий шлях має бути їм пройти разом, які іспити витримати.

А іспити ці дуже серйозні. За першими хвилинами розчулення починається кропітка робота: безсонні ночі, щоденні годівлі, купання, прання, прасування.

Дружинам приходиться змінювати весь лад уже сформованих усередині родини відносин, звичок, весь створений ними уклад життя. Крім колишніх ролей чоловіка і жінки. Вони приймають на себе нові ролі матері і батька. На кілька років у родині складається така ситуація, коли новий член родини фактично "диктує" своїм батькам умови сімейного життя. Подібна перебудова не завжди проходить гладко. Більш того, труднощі цього періоду інший раз приводять до таких конфліктів, що можуть на довгі роки спотворити, скалічити весь лад щиросердечних, психологічних відносин між людьми.

Постійно виникаючі конфлікти можуть негативно позначитися не тільки на подружніх відносинах, але і на моральному, психічному розвитку дитини. Адже психіка маляти, його щиросердечний склад, сприйняття і відношення до навколишнього світу, іншим людям і собі самому формуються під впливом тієї атмосфери, що панує в рідному будинку. Емоційний настрой, що домінує у взаєминах чоловіка і жінки, має тут немаловажне значення. Проходить зовсім небагато часу, і постійно конфліктуючі молоді папи і мами починають дивуватися, відкіля в їхнього маляти з'явилися не дуже приємні властивості і якості: драчливість, жадібність, примхливість, надмірна сором'язливість, облудність, виникнення яких у свою чергу веде до серйозного ускладнення і без того натягнутих відносин.

Як же уникнути конфліктів, зв'язаних з дітьми? Шлях тільки один: перешикувати свої відносини так, щоб на перше місце вийшли задачі, зв'язані з вихованням дитини, доглядом за нею. Тоді маля стане дійсним центром подружніх відносин, а не перешкодою.

Психологи знають: виховання дітей - це бойовище, на якому з'ясовуються фактично не педагогічні проблеми, а подружні відносини, взаємні образи. Хоча більшість людей переконані в тім, що їхні особисті турботи - це одне, а труднощі виховання - зовсім інше. Багато хто навіть наївно думають, що не будь їх діти такими "складними", то і подружні відносини складалися б у них значно легше. На жаль, вони приймають причину за наслідок.

Батьківська любов збагачує подружжя. Любов до дітей безкорислива по своїй суті, допомагає дорослим позбутися від неминучих спочатку егоїстичних установок. Досвід батьківської любові формує такі якості, як терпимість, уважність до людей, тактовність, делікатність, а тому удосконалюють самі подружні відносини, робить їхні тонше, глибше. Можна сказати, що діти - своєрідна школа виховання батьків. Адже нові турботи змушують діяти інакше, чим на початку подружнього життя, з'являються додаткові права й обов'язки, міняються погляди і відносини. Кожний з чоловіка і жінки при народженні дитини виявляє в собі й в іншому і нових позитивних якостях, і несподівані здібності, і звичайно ж, деякі слабості, життєву недосвідченість, що тепер потрібно переборювати самому і допомагати іншому позбутися від них. Подолання труднощів, зв'язаних з вихованням дітей і власним удосконалюванням, піднімає чоловіка і жінку на якісно новий рівень їхнього духовного розвитку, удосконалює їхній внутрішній світ. У подоланні труднощів і своїх слабостей люди кращають, а це збагачує них.

Діти - це і нова якість подружніх відносин. Раніш була любов друг до друга - тепер вона доповнюється спільною любов'ю до дитини й у порядку зворотного зв'язку - любов'ю дітей до батьків.

Виховання дітей - це насамперед самовиховання батьків. З появою дитини виникає необхідність багато чого знати і вміти, розвивати свої сили і здібності, щоб відповідати ідеалові батька і матері. Адже дитина постійно спостерігає поводження старших, спочатку наслідує йому, а подорослішав, свідомо обирає ідеалом батьків або. не обирає. Тому не можна в родині здаватися гарним, а потрібно таким бути насправді.

Нормальні виховні відносини складаються при взаємній задоволеності чоловіка і жінки, їхній відповідності один одному у всіх видах внутрісімейних відносин. Особливе позитивне значення для виховання дітей мають довірчі відносини в родині, а також соціально-психологічна готовність чоловіка і жінки до шлюбу, включаючи засвоєння елементарних норм і правил людського спілкування, прийняття взаємних зобов'язань по відношенню один до одного, що відповідають їхнім сімейним ролям: дружина, чоловік і жінка, батько, мати і т.п.

Частими причинами аномалій у вихованні дітей є систематичні порушення етики внутрісімейних відносин, відсутність взаємної довіри, уваги і турботи, поваги, психологічної підтримки і захисту. Нерідко причиною такого роду аномалій є неоднозначність розуміння сімейних ролей, завищені вимоги, пропоновані друг до друга. Але самими, мабуть, істотними факторами, що негативно позначаються на вихованні дітей, є несумісність моральних позицій чоловіка і жінки, неузгодженість їхніх точок зору на честь, мораль, совість, борг, обов'язки перед родиною, міру відповідальності за стан справ у родині.

Основними шляхами і способами практичного усунення негативного впливу перерахованих факторів на виховання дітей є досягнення взаєморозуміння і гармонізації особистих взаємин чоловіка і жінки.

Соціологи вивчали конфліктні родини і родини на грані розводу. Самим серйозним для долі шлюбу є порушення (або руйнування) духовно-морального зв'язку, головного в шлюбі. Багато функцій у таких родинах порушуються, перетерплюють значні зміни психологічні установки чоловіка і жінки на збереження шлюбу. Життєві плани розпадаються. Порушення фізичної близькості виражається в тім, що чоловік і жінка перестають задовольняти один одного як сексуальні партнери, функція дітородіння припиняється. Економічна сторона брачно-сімейних відносин також змінюється. У веденні домашнього господарства з'являється роз'єднаність: чоловік і дружина починають "обслуговувати" кожен сам себе, спостерігається самостійність у фінансуванні. Якщо який-небудь із процесів, характерних для дезорганізації родини, затримується або припиняється, розкладання родини не буде остаточним.

Не може бути щасливий чоловік, що намагається своє щастя побудувати на нещастя іншого чоловіка. Тільки спільний пошук шляхів створення щасливої родини може привести до успіху.

На всьому протязі свого життя родина може зштовхнутися і неминуче зіштовхується з найрізноманітнішими проблемами, може виявитися і неминуче виявляється в тих або інших ситуаціях, що породжують напругу, стреси і роблять той або інший позитивний або негативний вплив на родину і на її долю. Ці проблеми і кризи мають різну природу і походження. Частина з них зв'язана з проходженням родини через різні стадії життєвого циклу - від виникнення до повного зникнення родини. Життєвий цикл родини визначається стадіями споріднення і починається з предбатьківства, т. е періоду з моменту висновку шлюбу і до народження першої дитини. Наступна стадія життєвого циклу родини - стадія репродуктивного батьківства, тобто час між народженням першої й останньої дитини. Стадія репродуктивного батьківства перетинається зі стадією соціалізаційного батьківства, тобто періоду між народженням первістка і виділенням з родини останньої дитини. Завершується життєвий цикл родини стадією прабатьківства, періодом від народження першого онука до смерті одного з прабатьків. Сказане вище характеризує, точне визначення, повний цикл родини. У реальності повний цикл може виродиться в неповен або через випадання тієї або іншої стадії, або через розвід або смерть одного з чоловіка і жінки. Класифікація сімейних структур на стадіях життєвого циклу дозволяє більш конкретно, адресно й ефективно підходити до задач сімейної політики, вибирати ту або іншу тактику сімейної соціальної роботи, більш успішно допомагати родинам у рішенні їхніх проблем [22, С-46].