Смекни!
smekni.com

Особливості впливу сучасної сім’ї на девіантну поведінку молоді (стр. 12 из 19)

Конфлікт, як правило, породжується не однією, а комплексом причин, серед яких досить умовно можна виділити основну. З основної причини, тобто по ведучому мотиві, можна виділити наступні групи сімейних конфліктів, що виникають у результаті:

- прагнення одного або обох чоловіка і жінки реалізувати в шлюбі насамперед особисті потреби (розвита спрямованість "на себе", тобто егоїзм);

- сильно розвитих матеріальних потреб в одного або обох чоловіка і жінки;

- незадоволеної потреби в самоствердженні;

- наявності в одного або обох чоловіка і жінки завищеної самооцінки;

- розбіжності представлень чоловіка і жінки про зміст ролей чоловіка, дружини, батька, матері, глави родини;

- невміння чоловіка і жінки спілкуватися один з одним, з родичами, друзями і знайомими, колегами по роботі;

- невміння чоловіка і жінки розібратися в причинах, що викликають небажану поведінку одного з них, у результаті чого виникає взаємне нерозуміння; небажання одного з чоловіка і жінки брати участь у веденні домашнього господарства;

- небажання одного з чоловіка і жінки займатися вихованням дітей або розбіжності поглядів на методи їхнього виховання;

- різниця в типах темпераменту чоловіка і жінки і невмінні враховувати тип темпераменту в процесі взаємодії.

Одна з найбільш розповсюджених причин сімейних конфліктів - егоїстичність одного або обох чоловіка і жінки. Егоїст насамперед думає про свої потреби, піклується про себе. Егоїзм у родині і є головний ворог щасливого шлюбу. Узагалі, немає пороку страшніше, ніж егоїзм, достоїнства він перетворює в недоліки. Так, з'єднання егоїзму з працьовитістю породжує психологію хапуги, зі сміливістю - молодецтво, авантюризм. Навіть здібності і розум егоїста підлеглі однієї мети - кар'єризмові, самозамилуванню, виправданню своїх помилок. Ще страшніше егоїзм впливає на недоліки: він перетворює них у пороки. Егоїзм і лінь - уже паразитизм, егоїзм і неправда - підлість, егоїзм і боягузтво - зрадництво і т.д. Егоїзм одного з чоловіка і жінки робить нещасливими обох.

Егоїзм обох чоловіка і жінки породжує міщанство. У цьому випадку вони спочатку конфліктують, а потім претерпеваються один до одного, прощають пороки і недоліки і поєднуються в ім'я того, щоб задовольнити свої примітивні споживчі запити. Вони заражаються цілим колом пристрастей, у числі яких: пристрасть до накопичення; прагнення до престижу; самореклама; самовдоволення; життя за принципом: Мій будинок - моя міцність.

У міщанській родині немає нічого міцного і сьогодення, крім вигоди. Вигода - її бог і точка опори.

Міщанська родина середовище для подальшого розквіту егоїзму в кожнім з чоловіка і жінки. І вже по одному цьому міщанство - головний ворог любові! Не можна допустити, щоб найвища радість на землі гинула через самозакоханість, жадібності, заздрості, користі одного або обох чоловіка і жінки. Але слід визнати, що девіація в таких родинах має менше шансів.

Інша загальна причина сімейних лих - непоступливість чоловіка і жінки. Вона - головна перешкода до взаєморозуміння, згоди, сімейної гармонії.

Уступати повинні обидва. Але першим уступити повинний той, хто мудріше, сильніше, хто розуміє, що небажання і невміння уступати - шлях, що веде до сварок і нерідко - до розводів.

Дуже важливо навчитися такту і витримці, умінню переконливо й аргументовано викладати свою точку зору. Якщо ж переконати чоловіка не вдається, краще припинити суперечку. Саме головне - не перетворити сімейні суперечки у сварки, дискусії - у скандали і з'ясування відносин. Дружинам треба навчитися взаємодіяти з батьками і родичами, а важливіше - навчитися поважати один одного.

Сімейна згода будується поступово на взаєморозумінні і власному самовдосконаленні. Якщо кого-небудь з чоловіка і жінки не влаштовують звички, потреби й установки іншого, треба, щоб і інший це усвідомив і зрозумів, що необхідно зміну. Виправити положення можна в тому випадку, якщо цього хочуть обоє дружина. Скандали, ультиматуми, лайка, навіть фізичне насильство не спонукають до кращого поводження, не допомагають, а тільки заважають винному виправити свої помилки або позбутися від недоліків. Підвищити культуру побуту, культуру відносин - це значить і підвищити вимогливість чоловіка до самого себе.

Прагнучи допомогти коханій людині позбутися недоліків, не можна займати позиції судді. Важливо і самому визначити свою частку провини в неправильному поводженні коханої людини.

Можна сказати, що уміння вирішувати сімейні конфлікти - це насамперед уміння зробити крок назустріч іншому, здатність змінити свої погляди, позиції. На жаль, варіант, коли обидва наділені цією здатністю, зустрічається досить рідко, набагато частіше нею володіє лише один з них. На воно-те, цьому "" чоловіку, що уступає, фактично і тримається родина, він стає її цементуючим початком.

Перший крок назустріч важливий не тільки під час прийняття важливих сімейних рішень, коли думки чоловіка і жінки не збігаються, коли в родині виникає конфліктна ситуація. Спочатку сімейного життя, у період пристосування, точніше, навчання життя вдвох, чоловіка і жінки суцільно і поруч підстерігають дрібні, незначні помилки, що звичайно приводять до настільки ж дрібних конфліктів. Однак якщо їх вчасно не погасити, ці дрібні конфлікти можуть ґрунтовно попсувати нерви обом.

Як вважає відомий радянський психолог В. Леві, сварку потрібно анатомувати і відносини варто з'ясовувати. Однак у таких з'ясуваннях потрібно дотримуватися одного правила: кожний говорить тільки про свої помилки. Але не можна перетворювати життя в суцільне з'ясування відносин, інакше з тихої пристані родина перетвориться в театр воєнних дій. Якщо невдоволень нагромадилося дуже багато і занадто багато претензій друг до друга, В. Леві рекомендує проводити " ігри, що очищають," або рольовий тренінг.

Є тільки один спосіб дозволу сімейних проблем, конфліктних ситуацій, рятування від образи - це спілкування чоловіка і жінки, уміння розмовляти один з одним і чути один одного. За затяжним, недозволеним конфліктом, сваркою, як правило, ховається невміння спілкуватися.

Американський психолог Дж. Готтман, що спеціально вивчав процес сімейного спілкування, виявив цікаві закономірності спілкування чоловіка і жінки в конфліктних родинах. Насамперед для цих родин характерна зайва скутість спілкування. Члени їх як би бояться сказати своє слово, виразити свої переживання, почуття. Конфліктні родини виявилися більш "мовчазними", чим безконфліктні, у них чоловік і жінка рідше обмінюються новою інформацією, уникають "зайвих" розмов, очевидно боячись, як би ненароком не спалахнула сварка. У конфліктних родинах чоловік і жінка практично не говорять "ми", вони воліють говорити тільки "я". А це свідчить про ізольованість чоловіка і жінки, про емоційну роз'єднаність, про те, що почуття "ми" у цій родині не сформувалося. І, нарешті, проблемні, що вічно сваряться конфліктні родини - це родини, у яких спілкування відбувається у виді монологу. Усе це нагадує розмову глухих, кожен говорить своє, найважливіше, наболіле, але ніхто його не чує - у відповідь звучить такий же монолог.

За даними психологів, що вивчають проблеми спілкування, дві людини в процесі безпосереднього спілкування передають за допомогою слів тільки 7 відсотків всієї інформації, що повідомляється. Інші 93 відсотка передаються: через інтонацію голосу і жести, якими супроводжується розмова, - 38 відсотків, через вираження особи - 55 відсотків.

Ще одне джерело труднощів у спілкуванні, що підстерігає чоловіка і жінку, особливо в конфліктних ситуаціях, - невміння виражати і виявляти свої почуття і переживання.

У кожної людини є визначене представлення про себе, про свої можливості, що складається протягом усього життя. У дитинстві - на основі оцінки, що дається дитині близькими, у наступні роки - оточуючими людьми і результаті самоаналізу. У психології оцінку людиною своїх можливостей, якостей і його представлення про своє місце серед людей називають самооцінкою. Вона може бути завищеною, заниженою або адекватною. Самооцінка впливає на характер взаємин людини з оточуючими людьми і вибір засобів самоствердження.

Відношення людини до себе знаходить вираження у всьому його вигляді. Людина з заниженою самооцінкою, як правило, соромлива, нерішуча, з побоюванням включається в діяльність. Вона оцінює свої можливості й успіхи нижче їхнього реального стану. У людей із заниженою самооцінкою досить розвита здатність до самокритики.

Людина з завищеною самооцінкою зневажливо й осудливо відноситься до людей. Вона переоцінює свої реальні можливості й успіхи. Така людина оцінює себе вище, ніж його оцінюють взаємодіючі з ним люди.

Людина з адекватною самооцінкою точно знає, на що вона здатна, і береться за діло тоді, коли упевнена в успіху.

При всій розмаїтості проблем родина, що випробує біль, завжди характеризується: низькою самооцінкою, ненаправленими, поплутаними, неясними, у значній мірі нереалістичними і нечесними комунікаціями; ригідними, інертними, стереотипними, негуманними, не спрямованими на допомогу іншим і надмірно обмежуючими життя правилами поведінки; соціальними зв'язками, або наповненими страхом і погрозою.

Неблагополучні родини породжують неблагополучних людей з низькою самооцінкою, що штовхає них на злочин, обертається щиросердечними хворобами, алкоголізмом, наркоманією, убогістю й іншими соціальними проблемами.

Причиною розладів у родині може бути заздрість до матеріального забезпечення. Частіше в людей з егоїстичною спрямованістю надмірно розвиті матеріальні потреби. Зрозуміло, людина повинна бути матеріально забезпеченою. Але матеріальні потреби можуть бути настільки значними, що зарплати на їхнє задоволення не вистачить. Одні шукають додаткову роботу. Намагаючись заробити побільше грошей. Інші "добувають" гроші злочинним шляхом - хабарничають, займаються вимаганням, спекулюють, крадуть, беруть участь у грабежах. Треті, не знайшовши способу "добути" гроші, мучаються, страждають, почувають себе нещасливими і заздрять тим, хто "уміє жити". У цих людей часто буває поганий настрій, викликане сильними негативними переживаннями. У підсумку - неминучі сімейні сварки.