Смекни!
smekni.com

Особливості впливу сучасної сім’ї на девіантну поведінку молоді (стр. 15 из 19)

Перераховані вище чисельні зміни родини фіксуються демографічною статистикою.

Зміна особлива характерна для другої половини 20 століття: масова нуклеаризація родини, зменшення частки многопоколінних і розширених родин, ріст числа і частки літніх і старих одинаків, що живуть поза родинами їхніх дорослих дітей; зниження шлюбності, ріст числа частки співжиттів, народження поза шлюбом, збільшення частки матерів одинаків і взагалі "осколкових" родин, ріст "повторних" шлюбів і відповідно збільшення числа і частки "повторних" родин; масова малодітність і однодітність, викликані зменшенням потреби родини у великому числі дітей. Відзначені глобальні тенденції повною мірою виявляються й у Російській Федерації. За даними перепису населення, за період 1959-89 років число родин у країні збільшилося на 41%, з 28,5 млн. до 40,2 млн., при цьому середній розмір родини скоротився - з 3,60 до 3,21 чіл. У місті - з 3,45 до 3, 19; у селі - з 3,75 до 3,28 [6, С-52]

За роки, що пройшли після перепису населення 1989 р., середня дітність ще знизалася, оскільки цей період характеризується різким падінням народжуваності в країні. У 1995 р. сумарний коефіцієнт народжуваності в Російській Федерації дорівнював 1,344; у містах 1, 207; у селах 1,788. Відповідно до наявних оцінок, у найближчій перспективі варто очікувати подальшого зменшення дітності родини. Цілком імовірно, що соціально-економічні перетворення, що відбуваються з початку 1990-х років, що спочатку обумовили різке падіння ступеня задоволення потреби в дітях (що і стало однієї з причин падіння народжуваності в цей період), в остаточному підсумку приведуть до трансформації самої по собі потреби в дітях, до її зменшення до потреби лише в одній дитині в родині (поки ще переважної є потреба в двухдітної родині). Процес нуклеаризації родини, зменшення числа дітей у ній і як наслідок зменшення розмірів родини не є наслідком сучасних кризових умов розвитку Російської Федерації, навпроти, це проблема всесвітнього масштабу, що охоплює всі країни в міру їхнього індустріального розвитку. Етнічні і релігійні розходження впливають лише на особливості його протікання, у той час як основні риси цього процесу однакові для всіх народів світу.

Негативні прояви сімейних змін розглядаються як наслідок, що не завершився, тривалого, а тому нужденного в прискоренні переходу від "традиційної" родини до "сучасного". звідси випливають і практичні пропозиції в області сімейної політики, метою якої вважається допомога в усуненні негативних наслідків сімейних вимірів або їхня компенсація.

Сімейна політика має мета впливу на родину, на процеси сімейних змін або сімейне поводження. У Росії термін "сімейна політика" став уживатися в другій половині 1980-х років. Під соціальною політикою розуміється діяльність, яка має метою розвиток родини, сімейного способу життя, зміцнення соціальних функцій родини як одного з основних інститутів суспільства. У зв'язку з цим довгострокові цілі соціальної політики повинні бути орієнтовані на подолання сучасної кризи родини, забезпечення гарантованого забезпечення родиною її соціальних функцій по народженню змістові і соціалізації дітей підростаючих поколінь. Сімейна політика має і більш приватні коротко і середньострокові задачі, зв'язані з рішенням конкретних актуальних проблем того або іншого періоду. Довго і короткострокові цілі сімейної політики зв'язані один з одним таким чином, що досягнення перших сприяє реалізації других. Зміцненні родини одночасно означає створення умов реалізації потенціалу окремих родин при рішенні їх конкретних життєвих проблем, з якими кожна родина зустрічається протягом свого життя. Ця сторона сімейної політики зветься соціальної підтримки родини. [16, С-26]

Необхідність сімейної політики визначається тими несприятливими наслідками змін структури і функцій родини, що відбулися в ході історичного розвитку, у плині процесів урбанізації, індустріалізації, і які у своїй сукупності характеризують криза родини як соціального інституту. Будучи загальні і глобальними за своїм характером, процеси кризи родини відбивають також особливості історичного шляху в Росії в радянську і пострадянську епохи; відбулося накладення довгострокових сімейних змін на наслідки соціально-економічної кризи 1990-х років. Це обумовило, зокрема, то, що сімейні проблеми розглядаються насамперед у контексті негативних наслідків проведених перетворень як результат падіння рівня життя більшості родин, особливо родин з декількома дітьми. Сімейна політика розглядається головним чином, що направляється і фінансована державою соціальний захист родин від бідності й убогості, як і надання родині матеріальної допомоги для часткової компенсації зниження рівня життя. Ця установка відбилася й у так називаної державної сімейної політики РФ (1993), що орієнтує на рішення задач, зв'язаних з поліпшенням матеріальних умов життєдіяльності родини, профілактикою бідності і підтримкою незаможних родин. Сімейна політика, що розуміється таким чином, будучи змістовно матеріальної (грошової) допомогою бідним родинам, безпосередньо відбиває політична перевага ізольованої нуклеарної родини з одним двома дітьми, хоча це і не відповідає задачам забезпечення стійкого відтворення населення.

Принципи сімейної політики - це суверенність родини, воля вибору родиною будь-якого способу життя, суспільний договір, соціальна участь, єдність цілей федеральної і регіональної політики [29, С-46].

Принцип суверенної родини означає, що родина незалежна від держави і вправі приймати будь-яке рішення, що стосуються її життя, сообразуючись лише з власними цілями й інтересами, але в рамках діючого законодавства і загальноприйнятих соціальних норм. Це означає і право родини на будь-який тип сімейного поводження, на будь-який образ і стиль життя (крім кримінальних). Принцип суверенності припускає наявність у родини відповідної економічної основи - можливості витягати і використовувати доход від будь-яких легітимних видів діяльності, достатній для самозабезпечення і розвитку родини, для задоволення всіх її потреб і потреб усіх її членів.

Принцип суспільного договору означає регламентацію взаємин родини і держави, формулювання усіх взаємних прав і обов'язків родини і держави по відношенню друг до друга. Родина забезпечує суспільство виконавцями соціальних ролей. Отже, суспільство об'єктивне зацікавлено в тім, щоб родина ефективно виконувала свої специфічні соціальні функції. Але соціальні зміни підірвали і чим далі, тим більше підривають особистісну зацікавленість, умотивованість індивідів у народженні і вихованні декількох дітей, на якій ґрунтувалося соціальне життя протягом сторіч і яка формувалася родиною. Тому родина задовольняючи потреби суспільства в працівниках, у виконавцях соціальних ролей, вправі зажадати від держави як представника загального інтересу на договірній основі забезпечувати підтримку тих людей сімейного життя, що сприяють реалізацій функцій відтворення і соціалізації.

Принцип соціальної участі означає участь у проведенні сімейної політики інших, крім держави, суб'єктів. Мова йде про долю в цьому процесі всіх інститутів цивільного суспільства - об'єднанні громадян, партій, союзів, суспільств, асоціацій, рухів, у тому числі і тих, котрі створюються з метою захисту і відставання власне інтересів родини, а також комерційних фірм і партії, територіальних, етнічних і ін. Важливо лише, щоб усі ці недержавні суб'єкти сімейної політики мали чітко виражені цілі і наміри щодо того, який повинна бути родина, як вона повинна змінитися, у чому складається суспільний стосовно до відтворення населення. Соціальна участь - це поняття, що характеризує широкий спектр ситуацій, у яких громадяни в тім або іншому ступені втягнення в процеси вироблення і реалізації соціально значимих рішень, соціальної (у тому числі сімейної) політики.

Принцип єдності цілей федеральної і регіональної сімейної політики означає, що основні принципи єдині для всієї країни і не залежить від конкретних особливостей родини і сімейного поводження на тій або іншій території. Облік регіональних особливостей при цьому може досягатися як за рахунок конкретизації єдиних у своїй основі цілей сімейної політики, так і шляхом застосування специфічних засобів їхнього досягнення. При цьому узгодження федеральних і місцевих інтересів повинне здійснюватися в конституційних і законодавчих рамках з використанням тих структур які формуються в даний час. Спеціальні регіональні програми - це найкращий механізм реалізації сімейної політики і забезпечення єдності цілей з урахуванням місцевих особливостей. [6, С-38]

Стратегічною метою сімейної політики є зміцнення родини як соціального інституту. Конкретизація цієї стратегічної мети виражається у вимозі підтримки і заохочення з боку суспільства і держави родин з декількома дітьми. Основною моделлю родини, що заохочується державою, може бути повна родина з трьома - чотирма дітьми, а орієнтація на підтримку таких родин, не зв'язана з наданням допомоги в несприятливих умовах, стресових ситуаціях, а носить довгостроковий характер. Це може гарантувати зміцнення родини як соціального інституту. Відродити родину можна лише допомагаючи окремим родинам вирішувати їхні життєві проблеми, переборювати труднощі виникаючі на різних стадіях життєвого циклу. Звідси випливають короткострокові цілі, це підтримка родин які на стадії батьківства зіштовхуються з тими або іншими проблемами, стресовими ситуаціями. Причому основна увага повинна приділяється тим родинам у яких внутрішній потенціал не дозволяє їм самим вийти зі складної життєвої ситуації. І тому має потребу в економічній, соціальній і соціально-психологічній допомозі з боку спеціалізованих (сімейних) служб. [14, С-35]

Основні напрямки діяльності в рамках сімейної політики:

1. Соціальна робота