Смекни!
smekni.com

Соціологічний аналіз молодіжної наркоманії в Україні (стр. 10 из 15)

Другий етап:

а) установити послідовність подій, що привели до кризи;

б) зняти відчуття безвихідності ситуації. З цією метою доцільне застосування наступних прийомів: "подолання винятковості ситуації": "підтримка успіхами" і ін.

Третій етап - спільне планування діяльності по подоланню кризової ситуації. Отут бажано використовувати такі прийоми, як: "планування" - тобто пробудження суїцидента до словесного оформлення планів майбутньої діяльності; "утримання паузи" - цілеспрямоване мовчання, щоб дати йому можливість виявити ініціативу в плануванні своєї діяльності.

Завершальний етап - його головна задача: остаточне формулювання плану діяльності, активна психологічна підтримка суїцидента. У цих умовах доцільно використовувати наступні психологічні прийоми: "логічна аргументація", "раціональне уселяння впевненості".

Якщо в ході бесіди людина активно висловлювала суїцидальні думки то її необхідно негайно направити в найближчу лікувальну установу. [39]

Сьогодні існує Міжнародна асоціація по запобіганню самогубств, за рекомендацією якої в багатьох містах світу і нашої країни були створені служби попередження самогубств. Це нова форма організації медичної і соціально-психологічної допомоги людям, що бідують у кваліфікованій раді або медикаментозному лікуванні. Служби орієнтовані на широкі кола населення і, у першу чергу, на осіб, що випробують стан психологічної кризи, людей, підданих впливові стресогенних факторів і що є потенційно суїцидонебезпечними.

Одним з головних принципів діяльності служб є їхня анонімність. Розуміння того, що болісні для людини питання не одержать розголос, робить пацієнта більш розкутим, полегшує встановлення з ним контакту. Неухильно дотримується ще один принцип, що рекомендується міжнародними суїцидологічними організаціями, - підрозділ служби не повинний розташовуватися на території психіатричних установ. Це усуває бар'єр, що заважає людині звернутися до психотерапевта. Адже нерідко такому крокові перешкоджає страх бути психічно хворим, бути поставленим на психіатричний облік.

Служби можуть бути укомплектовані як добровольцями, так і фахівцями-психотерапевтами. Головна перевага служби полягає в тому, що її основні ланки діють не автономно, а об'єднані в систему. Структурні підрозділи - “телефон довіри”, кабінети соціально-психологічної допомоги, кризові стаціонари - мають спадкоємний зв'язок і координуються центром.

Ціль телефонної служби - прагнення запропонувати будь-якій людині, що знаходиться в кризовій ситуації і думає про самогубство, телефонний контакт зі співробітником, готовим вислухати його як друг, здатним допомогти абоненту перебороти кризову ситуацію, з яким він зштовхнувся. Серед принципів служби особливе місце займає абсолютна таємність, заборона вимагати винагороди за послуги і заборона створювати будь-який тиск. Принципи працівників служб - “не судити, не критикувати і навіть не дивуватися”, а допомогти абонентові самостійно прийти до правильного рішення. Населення широко інформується про наявність “телефонів довіри”, але самогубства при цьому не згадуються, повідомляється тільки, що виявляється “допомога в лиху, безнадійності і депресії”.

Аналіз матеріалів кримінальних справ і перевірок обставин причин самогубств неповнолітніх, проведений Генеральною Прокуратурою Росії, показує, що 62% усіх самогубств неповнолітніх зв'язано сімейними конфліктами і неблагополуччям, острахом насильства з боку дорослих, безтактною поведінкою окремих педагогів, конфліктами з учителями, однокласниками, друзями, черствістю і байдужністю навколишніх. Вивчення проблеми суїциду серед молоді показує, що в цілому ряді випадків підлітки вирішувалися на самогубство з метою звернути увагу батьків, педагогів на свої проблеми і протестували таким страшним образом проти бездушшя, байдужності, цинізму і жорстокості дорослих. Вирішуються на такий крок, як правило, замкнуті, ранимі по характеру підлітки від відчуття самотності, власної непотрібності стресів і втрати сенсу життя.

Приведені факти свідчать про помітне зниження виховних функцій установ освіти, коли підлітки, залишаючись наодинці зі своїми проблемами і потрапляючи в гострі конфлікти, в умови соціально-правової незахищеності, не в змозі самостійно знайти вихід із кризової ситуації, адекватно і критично її оцінити, залишаючись наданими самі собі, шукають вихід у самогубстві. [35]

Серйозне занепокоєння викликає і те, що органи системи профілактики не завжди орієнтується на інтереси конкретної дитини або підлітка, допускають формалізм, тяганину, не з'ясовують причини й умови, що спонукали підлітка розстатися з життям, а виходить, детально не аналізують кожен такий конкретний факт і, у силу цього, не можуть розробити належну систему мір запобігання і профілактики подібних трагічних подій. Не можна визнати нормальним, що практично у всіх матеріалах по фактах спроб неповнолітніх покінчити життя самогубством відсутні які-небудь зведення про психологічну реабілітацію і допомогу підліткам, які бажали розстатися з життям. Послуги психолога, на жаль, недоступні ще в багатьох районах, особливо сільських.

У ряді територій не забезпечується належний рівень державного контролеві за умовами змісту і виховання дітей підлітків в освітніх установах. Тим часом, нерідкі випадки рукоприкладства педагогів і інших антипедагогічних впливів на неповнолітніх, злочинів у відношенні дітей у стінах навчальних закладів.

2.5 Проституція

Під проституцією розуміється така форма позашлюбних сексуальних відносин, що не ґрунтується на особистій схильності або почуттєвому потязі, при цьому для однієї зі сторін (жінки) важливим стимулом є заробіток.

Проституцію можна визначити як надання сексуальної прихильності за гроші. Немає чітко визначеного розходження між оплачуваною коханкою, що віддає себе заступникові за гроші, і повією, хоча останню відрізняє насамперед те, що вона віддається не одному, а багатьом покупцям. Слово "проституція" вкоренилося в кінці 18 століття. У традиційних суспільствах куртизанки найчастіше мали високий соціальний статус.

Ключовою ознакою сучасної проституції є те, що жінки і їхні клієнти звичайно не знають один одного. І хоча чоловіки можуть стати завсідниками подібних закладів, спочатку відносини встановлюються не на основі особистого знайомства. Проституція прямо зв'язана з розвитком капіталізму, виникненням великих міст і комерціалізації суспільних відносин. [30]

У сучасній Україні ряди повій поповнюються в основному за рахунок бідноти, як було і раніш, але до них приєднується і значне число представниць з більш забезпечених шарів. Зростаюче число розводів штовхає деяких дівчат, що потрапили в нестаток, до проституції. Крім того, деякі дівчини не зуміли знайти роботу після одержання утворення, улаштовуються масажистками або дівчинками по виклику, підшукуючи собі тим часом іншу роботу.

Повій можна класифікувати в категоріях професійних понять і умов роботи. Вони визначають частоту, з яким жінка займається проституцією. Багато жінок цим займаються лише тимчасово, зробивши це лише кілька разів і потім відмовившись надовго або назавжди. "Випадкові" повії - це ті, хто досить часто, але не регулярно приймає гроші за секс як збільшення до основного доходу. Інші займаються цим постійно, роблячи проституцію основним джерелом доходу. В умовах роботи виділяється середовище, у якому робота виконується, і процес взаємодії, у якому жінка працює. "Вуличні" повії працюють на вулиці. "Дівчинки по виклику" домовляються з клієнтами по телефону запрошуючи їх до себе додому або виїжджаючи до них. "Домашня" повія - жінка, що працює в приватному клубі або борделі. "Масажистки" працюють у стінах лікувально-оздоровчих установ, що офіційно пропонує тільки законні послуги. Багато жінок займаються проституцією на бартерній основі (як оплату приймаються не гроші, а товари або послуги). Більшість "дівчинок по виклику" постійно займаються сексуальним бартером, обмінюють секс на телевізійну апаратуру, послуги по ремонті машин і побутової техніки, одяг, консультації юристів і стоматологічну допомогу.

Прийнята в 1951 році резолюція ООН засуджує тих, хто організує проституцію або наживається на повіях, але не забороняє проституцію як таку. Резолюція була формально прийнята 53 країнами - членами ООН хоча законодавство цих держав по проблемі проституції досить різноманітні. У ряді країн проституція поза законом. В інших країнах (наприклад, у Великобританії) заборонені лише визначені види - такі як вулична і дитяча проституція. У деяких країнах центральні або місцеві влади видають дозвіл офіційно визнаним публічним будинкам або секс - салонам таким як "Ерос-центр" у ФРН або "Удома сексу" в Амстердамі лише не багато країн дозволяють чоловічу проституцію. [21]

Часто в проституцію утягуються діти. Так, соціологами були проведені дослідження дитячої проституції в США на основі інформації 596 департаментів поліції і 125 установ соціального забезпечення по всій території країни. Згідно з цими даними, річний доход від дитячої проституції може досягти 2 млрд. доларів. У результаті дослідження дитячої проституції в США, західноєвропейських країнах і Росії говорять про те, що вона має в основному "малий масштаб", наприклад, діти, що утекли з будинку і залишилися без засобів до існування, звертаються до проституції, щоб вижити.

Можна виділити 3 основні категорії дітей, що займаються проституцією.

1. "Втікачі" - ті, хто або залишає будинок і не розшукується батьками або завзято біжить усякий раз, коли його знаходять і повертають батькам.

2. "Гуляки" - це ті, хто в основному живе будинку, але у визначені періоди часу поводить поза ним, пропадаючи, наприклад, час від часу на кілька ночей.