Смекни!
smekni.com

Соціологічний аналіз молодіжної наркоманії в Україні (стр. 8 из 15)

Пияцтво - вікове зло, воно пустило глибокі корені в нашому побуті, породивши цілу систему питних звичаїв.

Більшість соціологів, юристів і економістів, що займаються соціальним аспектом алкоголізму, як основну причину пияцтва висувають живучість звичок і звичаїв, що дісталися нам від предків, прихильність людей “до диких питних звичаїв”.

Разом з тім під впливом вікових традицій і звичок підсилювалася дія й інших відомих факторів, що сприяли розвиткові алкоголізму. [41]

Про негативний вплив пияцтва батьків на потомство знали ще в далекій давнині. Грецька міфологія оповідає, що богиня Гера родила від сп'янілого Зевса кульгавого Гефеста. Виречення Плутарха “п'яниці народжують п'яниць" стало крилатим. Нині ж учені-медики єдині в думці про те, що спадкоємний фактор являє собою той ґрунт, на якому легше усього формується пристрасть до спиртного і наркотиків, розвивається алкоголізм і наркоманія. В однаковій мірі доведень пагубний вплив алкоголізму і наркоманії батьків на здоров'я їхніх дітей. Діти алкоголіків і наркоманів народжуються кволими, хворобливими, психічно і фізично відсталими, погане учаться, конфліктують з однолітками і т.п.

За останні десятиліття зросло число випадків алкоголізму і наркоманії серед молоді, включаючи підлітків і юнаків. Фахівці-медики пояснюють це, насамперед тим, що діти, що виросли в алкогольних родинах, мають у тому або іншому ступені ослаблений біологічний ґрунт або схильність до алкоголізму. Цьому, зрозуміло, сприяє і раннє знайомство молоді зі спиртними напоями. Так, дослідження показали, що багато молодих людей до моменту закінчення школи вже знали смак вина. А деякі з них навіть устигли звести з ним більш близьке знайомство.

Зв'язані з алкоголізмом захворювання по небезпеці ставляться медициною відразу ж після серцево-судинних захворювань і злоякісних пухлин. Зловживання алкоголем скорочує середню тривалість життя на 15 - 20 років. По статистиці Центрального інституту травматології й ортопедії в Москві, близько 20% побутових і 46% вуличних травм, чи так інакше, зв'язані з пияцтвом. У 20 - 25% дітей, що страждають розумово-психічною неповноцінністю, батьки зловживали алкоголем.

Алкоголь, за свідченням авторитетних джерел, має основні властивості наркотичної речовини. Як усякий наркотик, алкоголь здатний “притягати” до себе, збуджувати бажання і потребу випити ще. Прийняті спочатку малі дози спиртного непомітно переростають у великі й глибше затягують людину в болото пияцтва. У людському організмі немає органа, на який би алкоголь не діяв руйнуюче, і в першу чергу на мозок.

Алкоголь - “кращий" засіб позбавити людину розуму, самого коштовного, що дано йому природою. Він є вірусом соціальної епідемії пияцтва.

Психічна залежність виявляється в тім, що в свідомості особи, що зловживає алкоголем або наркотиками, поступово починають домінувати думки про спиртний або про інших одурманюючі речовини. Ці думки приймають настирливий, нав'язливий характер. [41]

У міру прогресування алкоголізму або наркоманії формується своєрідний алкогольно-наркотичний світогляд. Позбавлення алкоголіка або наркомана можливості продовжувати пияцтво, уживання наркотиків викликає в нього пригноблений стан, дратівливість, схильність до конфліктів.

Серед значної частини населення існує думка, що пияцтво й алкоголізм - поняття однозначні, хоча з погляду медицини не рівнозначні і характеризують якісно різні стани. Пияцтво - це морально-етична розбещеність, коли людина втрачає контроль над своєю поведінкою і діями. Під пияцтвом розуміється систематичне або надмірне вживання спиртними напоями без хворобливого потяга до них. Алкоголізм же - захворювання, викликане тривалим уживанням спиртних напоїв і що характеризує фізіологічною потребою і потягом до них. Пияцтво, таким чином, передує розвиткові хронічного захворювання - алкоголізму з властивими йому наркотичними явищами й ознаками. До останнього зокрема, треба віднести психічну і фізичну залежність.

Психічна залежність відрізняється великою стійкістю. Вона нерідко є причиною рецидивові після лікування.

Фізична залежність при алкоголі полягає в тім, що неодмінною умовою щодо нормального самопочуття алкоголіка є підтримка в організмі визначеної концентрації одурманюючої речовини. Його зниження негайно викликає порушення функції багатьох органів і систем життєдіяльності організму, тобто комплекс розладів, називаних у медицині похмільним синдромом.

За даними статистики, 80% убивств і більш 90% випадків хуліганства відбувається в п'яному виді. Від 60 до 80% прогулів, чинених на промислових підприємствах, також зв'язані зі споживанням алкоголю або інших одурманюючих засобів. У середньому по країні злочини, зв'язані з алкоголем, складають 43%.

Правда у тім, що в загальній сукупності проблем, що виникають у зв'язку з вживанням алкоголю і наркотичних засобів, центральне місце займає проблема соціальної, моральної деградації. Саме отут корінь небезпеки пияцтва, алкоголізму і наркоманії як соціального явища. Моральна деформація особистості п'яниці і наркомана є джерелом антигромадської поведінки. Алкогольне або наркотичне сп'яніння, що веде до тимчасового придушення моральних і психічних регуляторів людської поведінки, досить часто виступає безпосередньою причиною того або іншого злочину. [22]

Взаємозв'язок алкоголізму, наркоманії і злочинності визначається:

* протиправними діями, зв'язаними з виготовленням (виробництвом), поширенням алкогольних напоїв і наркотиків і т.д.;

* здійсненням алкоголіками і наркоманами злочинів з метою заволодіння спиртним, наркотиками або засобами для їхнього придбання;

* злочину, чиненими під безпосереднім впливом алкоголю і наркотиків на психічний стан споживачів.

Алкоголізм і наркоманія є прямими стимуляторами антигромадської поведінки, у тому числі злочинної.

Причини, що визначають взаємозв'язок між пияцтвом, алкоголізмом, наркоманією й інтенсивністю злочинної поведінки особистості, як говориться, лежать на поверхні:

* у стані сп'яніння знижується можливість особистості контролювати свої вчинки в конкретних життєвих ситуаціях;

* здійснення злочинів стимулює алкогольна деградація особистості і зв'язаний з нею спосіб життя;

* неправомірна поведінка п'яниць провокує і загострює конфлікти і т.п.

Паралельно з ростом корисливої мотивації поведінки алкоголіків і наркоманів збільшується їхня схильність до паразитичного способу життя. Це зв'язано з утратою ними бажання займатися суспільно корисною працею.

Масове зловживання спиртними напоями об'єктивно спричиняє збільшення числа молодих людей з явищами явної деградації, аморальної поведінки:

Наслідки алкоголізму та наркоманії

Вплив алкоголю на організм людини приводить:

а) до важких наслідків медичного і соціального характеру;

б) ризик народження дітей з фізичними і психічними аномаліями;

в) крадіжки, співучасть у шахрайстві, вимагання, убивство і навіть зґвалтування.

г) навмисні убивства, замахи на убивство, розбої, і т.п.

2.3 Наркоманія

Термін походить від грецьких слів narke - "заціпеніння" і mania - "розповідь, божевілля". Це захворювання, що виражається у фізичній і (або) психічної залежності від наркотичних засобів, що поступово приводить до глибокого виснаження фізичних і психічних функцій організму. Наркоманія (наркотизм) як соціальне явище характеризується ступенем поширеності споживання наркотиків або прирівняних до них речовин без медичних показань, куди входити як зловживання наркотиками, так і хворобливе (звичне) їхнє споживання. Конвенція про психотропні речовини 1977 р. як наркотики розглядає речовини, що викликають залежність (звикання) на основі порушення або гноблення центральної нервової системи, порушення моторних функцій, мислення, поведінки, сприйняття, появи галюцинацій або зміни настрою. Усього нараховується близько 240 видів наркотичних речовин рослинного і хімічного походження. [33]

Атмосфера самозаспокоєності в 60 - 70-х рр. виявилася однієї з головних причин того, що в суспільстві не звертали досить уваги на цю гостру соціальну проблему. Це зло охопило різні суспільні групи, вразило представників найбільш дієздатної частини населення.

За даними А.А. Габіані, наркоманія поширена головним чином серед чоловіків у віці до 35 років, що проживають у містах. Особливо тривожить те, що третина з них - молодь до 25 років. Хоча наркоманія являє собою, насамперед міську проблему, однак географія споживання наркотичних засобів розширилася, пагубна пристрасть проникнула навіть в окремі сільські райони.

Середня тривалість життя наркомана 5-7 років. Серед підлітків (до 18 років), що вживає наркотики, смертність вище на 30%. Серед наркоманів до 25років - на 50%, після 25 років - на 70%. [4]

Вище рівень смертності серед чоловіків, найчастіше гинуть від передозування. “Професійна" хвороба наркоманів - гепатит. В останні роки з нею почав конкурувати СНІД. Більшість усіх випадків зараження СНІДом відбувається через шприц.

З погляду рівня освіти наркомани мало чим відрізняються від своїх однолітків: більшість (83,3%) має середнє, незакінчену вищу або вищу освіту, 61,7% працювали, 5,8% училися, не працювали і не училися - 24,8% (але якщо дивитися правді в особу ті за останні кілька років “утворених” наркоманів вусі менше, а останніх вусі більше).

Приблизно кожен другий живе в родині, де хтось зловживає спиртним або наркотиками, має судимість або важко хвора, часто психічними або нервовими захворюваннями.

Досить широко поширена полінаркоманія. Гашиш приймають 83,9%, морфій-46,7, опій - 43,8, кокаїн - 11,7, героїн - 2%. Більшість - зразково 3/4 - почали з гашишеві, що, всупереч існуючій думці про нібито незначну шкідливість, приводити до тяжких наслідків. Викликає заклопотаність і та обставина, що багато хто відносяться до категорії хронічних наркоманів, тобто осіб, давно і систематично приймаючі наркотики.