Смекни!
smekni.com

Соціологічний аналіз молодіжної наркоманії в Україні (стр. 11 из 15)

3. "Відказники" - діти, батьки яких байдужні до того, що вони роблять.

Усі категорії включають як хлопчиків, так і дівчинок.

Як широко поширилася дитяча проституція? Ця проблема торкається сотень тисяч дітей, якщо не мільйони. Один з делегатів Всесвітнього конгресу проти комерційної сексуальної експлуатації дітей (1996) говорив: "Дітей купують і продають як сексуальний ширвжиток. Ними торгують у своїх країнах і продають за кордон як контрабанду, них укладають у борделі і примушують скоритися численним мисливцям за сексом".

Ця проблема придбала міжнаціональний розмах, її вплив поширився на різні покоління людей. По оцінках фахівців, щороку мільйон дітей надходить на незаконний секс - ринок, оборот якого обчислюється млрд. доларів. Одні діти змушені займатися проституцією для того, щоб вижити, допомогти своїй родині або заробити на одяг і інші речі. Досить часто дітей викрадають і змушують займатися проституцією. Багато дівчинок і хлопчиків починають торгувати собою через погане ставлення в родині - на вулиці вони виявляються через насильство вдома і кровозмішення. У вуличному житті свої небезпеки - сексуальні приставання педофілів і інших, навіть деяких поліцейських. Так, 6-літню дівчинку в Бразилії піймав поліцейський і примусив до ганебних дій, пригрозив убити її родину, якщо вона розповість його начальникові. Наступного дня він привів із собою ще 5 чоловіків.

Згідно даним Шведського інституту по справах дітей, однієї з головних причин дитячої проституції, безсумнівно, є секс - туризм. (неймовірне захоплення дитячою проституцією за останні 10 років - прямий наслідок туристичного бізнесу).

Дитяча проституція є частиною індустрії "секс - туризму" у деяких країнах світу, наприклад, у Таїланді і на Філіппінах. Цільові тури, орієнтовані на проституцію, доставляють у ці райони чоловіків з Європи, США і Японії. Учасниці азіатських жіночих організацій організували публічні протести проти цих турів, що проте продовжуються. Секс - туризмові на Далекому Сході історично передувало постачання повій американським військам у період корейської і в'єтнамської воєн. "Рекреаційні центри" були створені в Таїланду, на Філіппінах, у В'єтнамі, у Кореї і на Тайвані. Деякі з них збереглися і донині (наприклад, на Філіппінах), обслуговуються регулярні партії туристів, а також військових, розквартированих у регіоні.

У довгому списку причин є міжнародна реклама дитячої секс - індустрії за допомогою технічних нововведень. "Інтернет" - це найбільше джерело дитячої порнографії.

Всесвітній масштаб проблеми:

Бразилія: щонайменше 250 тис. дітей займаються проституцією.

Східна Європа: 100 тис. бездомних дітей. Багато кого пересилають у публічні будинки з Західної Європи.

Індія: 400 тис. дітей працює в секс - індустрії.

Канада: організовані угруповання звідників пропонують як повій 1000 дівчинок - підлітків.

Китай: від 200 тис. до 500 тис. дітей займаються проституцією. В недавні роки заманили за кордон і продали в М’янму для заняття проституцією приблизно 5 тис. китайських дівчат.

Колумбія: на вулицях Боготи число дітей яких використовують для сексу, за 7 років зросло в 5 разів. [6]

Наслідки проституції

Проституція одночасно виявляє собою одну з причин не тільки антигромадської, але і протиправної поведінки окремих осіб, причину здійснення досить багатьох видів злочинів. До їхнього числа можна віднести звідництво, залучення в проституцію неповнолітніх, зараження венеричними хворобами. Більш зв'язано з проституцією здійснення і таких небезпечних злочинів, як вимагання, порушення правил про валютні операції, крадіжки, грабежі, розбої і т.п. Таким чином, проституція - аж ніяк не тупикова або відособлена соціальна ситуація в протиправній поведінці. Вона нерідко виступає як своєрідний каталізатор антигромадських проявів, оскільки спосіб життя таких жінок і самі вони притягають до себе різних кримінальних особистостей. І не випадково саме повії нерідко стають жертвами рекетирів, використовуються організованою злочинністю.

Розділ 3. Соціологічний аналіз молодіжної наркоманії в Україні

Сьогодні соціологи фіксують вагоме помолодіння різних форм девіантної поведінки. Тому виникає необхідність більш розгорнуто обдивиться проблему молодіжної наркоманії.

Об'єктом даного дослідження є молодь України.

Предметом дослідження - поширеність наркоманії, як форми девіантної поведінки у молодіжному середовищі.

Мета - проаналізувати результати соціологічних досліджень відносно поширення молодіжної наркоманії в Україні.

Досягнення мети припускатиме рішення наступних задач:

1. Проаналізувати чинники, що впливають на поширення наркоманії в Україні.

2. Розглянути рівень поширення молодіжної наркоманії в цілому по Україні, в різних регіонах, різних типах поселення. Особливу увагу приділити Харківському регіону та районам міста.

Гіпотеза дослідження - Найменша поширеність наркоманії там, де знаходиться велика кількість культурних, наукових, установ, проживає відносно стабільна популяція жителів. Більш висока поширеність у так званих "спальних" районах, що примикають до промислових зон.

3.1 Фактори, що впливають на поширення наркоманії в Україні

Точну кількість осіб, що зловживають наркотиками в нашій країні, визначити навряд чи можливо через недосконалість системи соціального контролю, але за деякими оцінками в 1994 р. їхнє число могло скласти від 1 до 3% усього населення України. Більшість наркоманів (до 70%) - це молоді люди у віці до 30 років. Співвідношення чоловіків і жінок складає приблизно 10: 1 (на Заході - 2:

1). Більш 60% наркоманів уперше пробують наркотики у віці до 19 років. Таким чином, наркоманія - це насамперед молодіжна проблема.

Геополітичне положення України характеризується тим, що, будучи країною "Східної Європи", вона фактично розташовується в центрі Європи. Україна є країною транзиту наркотиків із країн Центральної Азії в центральні регіони Росії (насамперед у Москву і Ленінград), країни Західної і Центральної Європи. Частина минаючих у такий спосіб через Україну наркотиків неминуче осідає в Україні і також сприяє росту чисельності хворих наркоманією.

Кліматичні умови України які дозволяють вирощувати різні сорти маку, коноплі і деяких інших, утримуючих аддиктивні речовини, рослин, що є основою для формування "сировинної бази" вітчизняного нелегального наркобізнесу і збільшує наркологічну ситуацію в країні.

Демографічними особливостями України є різнорідність її регіонів. Так в одних регіонах переважає сільське населення, в інших - міське. Роками в промислові регіони сходу і південно-сходу України переміщалися з усього Радянського Союзу шари населення різнорідні по національному складу. Тут легко могли знайти роботу на металургійних комбінатах, на вуглевидобувних шахтах, одержати житло люди, що не могли соціально адаптуватися в інших місцях (наприклад, після відбуття покарання у виправно-трудових установах).

У результаті в південно-східному регіоні сформувалася так називана "маргінальна культура", для якої, насамперед, характерна відсутність національних традицій. Висока криміногенність, що виникає в такій ситуації, описана в літературі. Крім того, у східному регіоні більш значимий вплив процесів, що відбуваються в Росії, у західних регіонах сильніше вплив Польщі, Угорщини. У Криму великий вплив Росії, Туреччини.

Останнім часом унаслідок несприятливих умов на Кавказу, у Закавказзі підсилився потік жителів цих регіонів в Україну. Вони також переважно осідають у південно-східному і східному регіонах. Збільшилася кількість мігрантів зі східної, південно-східної Азії, Африки, одним з нелегальних бізнесів, яких найчастіше є торгівля наркотиками.

Загальновідома глибока економічна криза, у якій знаходиться Україна. Вона, з однієї сторони, призвела до високого рівня прикордонних нервово-психічних розладів, зміні світогляду громадян, зниженню загальноосвітнього рівня, а з іншої сторони до згортання лікувальних і профілактичних програм, спрямованих на зниження рівня поширення наркоманії і зменшення шкоди, зв'язаної з наслідками високого рівня наркотизму населення.

3.2 Аналіз рівня поширення наркоманії у південному регіоні України

Виготовлення та розповсюдження наркотичних речовин в Україні стало предметом вигідного бізнесу. Незважаючи на суворий контроль з боку правоохоронних органів, практично у кожному місті їх можна купити. Є відомі місця, де проводиться їх здобут. Особливо це стосується так званих "легких" наркотиків.

Доступність цих наркотиків, та ефект їхньої дії, зумовлюють досить активне залучення молоді до їх вживання. Особливо стрімко це відбувається у підлітковому віці, коли особливості психологічного розвитку та соціалізації особистості роблять її більш сенситивною до зовнішніх впливів.

В Україні на становленні молодого покоління позначаються несприятливі соціально-економічні умови сучасного українського суспільства. Це підвищує вразливість молоді та підлітків до негативних впливів, набуття ризикованих звичок та форм поведінки. Однак активна профілактична робота, яку проводять спільними зусиллями Центри соціальних служб для молоді, неурядові організації, медичні, освітні установи, правоохоронні органи, все ж дає певні плоди. У таблиці 3.2.1 представлено рівень вживання наркотичних речовин підлітками та молоддю Південного регіону України у 2001-2002 рр.

Як видно в таблиці, тенденція вживання наркотиків серед молоді визначених міст залишається стабільною, що свідчить не тільки про дієвість профілактичної роботи в регіоні, а й про позицію молодих людей щодо наркотиків. Більшість молодих людей не мають досвіду їх вживання, особливо це характерно для молодих мешканців м. Миколаєва.