Смекни!
smekni.com

Податки і податкова політика (стр. 13 из 33)

Термін дії патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців. Короткостроковий від 1 до 15 днів.

Вартість короткострокового патенту становить 10 грн. за 1 день.

Оплата вартості торговельного патенту на здійснення торговельної діяльності провадиться щомісяця до 15 числа місяця, що передує звітному.

Оплата вартості короткострокового патенту здійснюється не пізніше, ніж за 1 день до початку здійснення торговельної діяльності.

Суб'єкт підприємницької діяльності має право одержати торговельний патент не більше ніж на 3 роки. У випадку зміни вартості в продовж цих 3 років доплата проводиться не буде.

Без придбання торговельного патенту суб'єкти підприємницької діяльності можуть здійснювати торгівлю наступними видами товарів: хліб і хлібобулочні вироби, борошно - пшеничне й житнє, сіль, цукор, масло - соняшникове й кукурудзяне, молоко й молочні вироби, крім молока й вершків згущених, продукти дитячого харчування, безалкогольні напої, морожене, яловичина й свинина, домашня птиця, яйця, риба, ягоди й фрукти, мед, картопля і плодово-овочева продукція, комбікорми для продажу населенню.

Особливості придбання пільгового торговельного патенту.

Пільговий торговельний патент видається суб'єктам підприємницької діяльності або їхнім структурним підрозділам, які здійснюють торговельну діяльність винятково наступними видами товарів вітчизняного виробництва:

1. Поштові марки, листівки, вітальні листівки, конверти, мішки, сумки й інша тара з дерева, папір, картон, що використовується для поштових відправлень.

2. Періодичні видання друкованих ЗМІ, що мають реєстраційне свідоцтво, видані вповноваженими органами України, книги, брошури, альбоми, нотні видання, буклети, плакати, картографічна продукція, що виготовляється юридичними особами - резидентами України.

3. Готові лікарські засоби й вітаміни для населення, ветеринарні препарати, зубна паста, порошки й інші види санітарно-гігієнічних виробів із целюлози і її замінників, термометри, індивідуальні діагностичні прилади (незалежно від країни виробника). 4. Вугілля, вугільні брикети, паливо, торф топлений, дрова для продажу населенню.

5. Насіння овочевих, баштанних, квіткових культур, кормових коренеплодів і картоплі, мило господарське й сірника (незалежно від країни виробника).

У пільговому патенті обов'язково приводиться повний перелік товарів, передбачених для реалізації. Пільговий торговельний патент не дає права на здійснення торгівлі іншими видами товарів.

Суб'єкти підприємницької діяльності, що реалізують інвалідам товари повсякденного користування й продукти харчування через торговельні установи, створені для цих цілей, також отримують пільговий торговельний патент.

При придбанні пільгового торговельного патенту суб'єкт підприємницької діяльності вносить одноразову плату в розмірі 25 грн за весь термін дії патенту. Торговельний патент на здійснення діяльності по наданню побутових послуг, його вартість і порядок придбання.

Патентуванню підлягають діяльність по наданню побутових послуг, які здійснюються суб'єктами господарювання як в окремих приміщеннях, так і за їх межами.

Під «побутовими послугами» варто розуміти діяльність, пов'язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки. Перелік послуг, що відносяться до побутових, визначається Кабміном і не може змінюватися протягом бюджетного року.

Вартість торговельного патенту на здійснення такої діяльності встановлюють органи місцевого самоврядування залежно від місця знаходження об'єкта по наданню побутових послуг і виду побутових послуг. Вартість торговельного патенту за кожен календарний місяць установлюється в наступних межах:

1. На території міста Києва, обласних центрів - від 60 до 320 грн..

2. На території міста Севастополя, міст обласного підпорядкування (крім обласних центрів) і районних центрів: від 30 до 160 грн.

3. На території інших населених пунктів - до 80грн. Вартість торговельного патенту по місту Херсону:

з ремонту й виготовленню ювелірних виробів - 280 грн.;

з ремонту й технічному обслуговуванню транспортних засобів, що належать

громадянам - 240 грн.; з ремонту й будівництву житла - 240 грн.; по наданню послуг ломбардів - 200 грн.; фото-послуги, фотолабораторії - 120 грн.; послуги аудио, відео запису - 100грн.; по наданню перукарських послуг - 80 грн.; майстерні шиномонтажу - 80 грн.; по прокату весільних нарядів - 80 грн.

Торговельний патент отримується з розрахунку на 1 рік або максимально - 3 роки. Сплата вартості торговельного патенту на здійснення діяльності по наданню побутових послуг провадиться щомісяця до 15 числа місяця, що передує звітному. Відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за порушення правил придбання й використання торговельного патенту.

Торговельний патент повинен бути відкритим і доступним для огляду. Передача торговельного патенту іншому суб'єктові підприємницької діяльності або іншому його структурному підрозділу не дозволяється. Торговельний патент, виданий для здійснення торговельної діяльності з використанням пересувної мережі магазинів, дійсний на всій території України.

Суб'єкти підприємницької діяльності, що здійснюють торговельну діяльність, операції по торгівлі валютними цінностями, операції по наданню послуг у сфері ігорного бізнесу й побутових послуг у випадку порушення податкового законодавства несуть наступну відповідальність:

1. За порушення строків сплати, або неповне внесення платежів нараховується пеня.

2. За порушення порядку використання торговельного патенту сплачується штраф у розмірі 100% за один календарний місяць.

3. За торгівлю без патенту - сплачується штраф у дворазовому розмірі вартості торговельного патенту за один місяць.

Існуючі ставки по наданню послуг ігорного бізнесу й торгівлі валютними цінностями:

для пунктів обміну готівкової валюти - 320 грн.; ігрові автомати - 1400грн.; на ігрові столи з рулеткою - 64000 грн.;

для використання інших ігрових столів - 48000грн за кожен стіл; для використання кегельбанів, які вводяться в дію за допомогою жетона, монет - 2000

грн. за кожен ігровий жолоб або доріжку;

за використання більярдних столів - 600 грн. за кожен стіл і т.п..

12. Єдиний податок

Взагалі можливість вибору альтернативних способів оподаткування у юридичних осіб з’явилася з 1998 року з виходом Указу Президента України від 3.07.98 №727/98 „Про спрощену систему оподаткування обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва‖. Згідно з цим указом юридичні особи мають можливість обирати між загально діючою системою оподаткування та спрощеною системою, згідно якої ряд діючих в Україні податків замінено єдиним податком. Але є ряд умов щодо переходу до спрощеної системи оподаткування.

Не можуть перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності: - довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні та не банківські фінансові установи;

- юридичні особи за наявності в їх статутному фонді 25 % внесків, що належать юридичним особам – засновникам, які не є суб’єктами малого підприємництва;

- суб’єкти підприємницької діяльності, котрі проводять свою діяльність у сфері грального бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, є виробниками та імпортерами підакцизних товарів

- філії або відокремлені підрозділи підприємств у разі, якщо головне підприємство не здійснило перехід на спрощену систему оподаткування.

При переході на спрощену систему оподаткування юридична особа має сплачувати єдиний податок у розмірі 10% або 6% від суми виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) без врахування акцизного збору.

З прийняттям Закону України ―Про державну підтримку малого підприємства‖ від 19 жовтня 2000 р. №2063-ІІІ у законодавстві щодо сплати єдиного податку з’явилися деякі розбіжності (таблиця 10)

Таблиця 10

Загальні вимоги до суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб – при переході на єдиний податок і при сплаті податку за спрощеною системою

Критерії суб’єктів малого підприємництва відповідно до Закону Критерії суб’єктів малого підприємництва відповідно до Указу

1

2

За обсягом діяльності

Обсяг річного валового доходу – не більше 500 тис. євро

Обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – не більше 1 млн. грн.

За чисельністю працюючих

Середньооблікова чисельність працюючих за рік не повинна перевищувати 50 осіб Середньооблікова чисельність працюючих за рік не повинна перевищувати 50 осіб

За структурою статутного капіталу

Частка вкладів, що належить юридичним особам – засновникам та учасникам суб’єктів підприємницької діяльності , які не є суб’єктами малого підприємництва, не повинна перевищувати 25 відсотків

статутного фонду цих суб’єктів

Частка вкладів, що належить юридичним особам – засновникам та учасникам суб’єктів підприємницької діяльності , які не є суб’єктами малого підприємництва, не повинна перевищувати 25 відсотків статутного фонду даних суб’єктів

За станом розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами

- // -

Відсутність заборгованості з податків, зборів та обов’язкових платежів за попередній звітний податковий період

За способом розрахунків зі споживачами

(для тих, хто вже працює на єдиному податку)

- // -

Платники єдиного податку не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового

розрахунку коштами

Отже, з набранням чинності Закону для того, аби мати право переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, суб’єкт підприємницької діяльності повинен відповідати й критеріям суб’єкта малого підприємництва згідно з Законом і критеріям платника єдиного податку згідно Указу.