Смекни!
smekni.com

Податки і податкова політика (стр. 5 из 33)

4. Суми коштів, внесені в страхові резерви, згідно чинного законодавства.

5. Суми коштів, внесених ( нарахованих) по податках і зборах ( обов'язкових платежах) відповідно до Закону України « Про систему оподатковування» ( за винятком податку з доходів фізичних осіб, податку на прибуток, авансового внеску по податку на прибуток, податок на нерухоме майно, ПДВ, податку на дивіденди, нараховані нерезиденту, вартість торговельного патенту).

6. Суми коштів, які не включені до складу валових витрат попередніх звітних періодів.

7. Суми безнадійної заборгованості.

8. Суми витрат, пов'язаних з поліпшенням основних фондів у сумі не більше 10% від сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів за станом на початок такого звітного періоду. Витрати, які перевищують 10%, розподіляються пропорційно сумі фактично понесених платником податку витрат на поліпшення основних фондів груп ІІ, ІІІ, ІV або окремих об'єктів основних фондів групи I, збільшення балансової вартості основних фондів відповідних груп або окремих об'єктів основних фондів групи I за станом на початок звітного кварталу.

9. Суми коштів або вартість майна добровільно перерахованих для цільового використання з метою охорони культурної спадщини установам науки, освіти, культури, заповідниками, музеями-заповідниками, а також неприбутковими організаціям у розмірі більше 2%, але менш 5% від оподатковуваного прибутку попереднього звітного періоду. Для громадських організацій інвалідів такі витрати враховуються в складі валових не більше 10% від оподатковуваного прибутку попереднього звітного періоду.

10. Витрати платника податку на забезпечення найманих робітників спец. одягом згідно чинного законодавства.

11. Будь-які витрати на гарантійний ремонт або гарантійну заміну товарів, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів, але не більше 10% від сукупної вартості таких товарів, які були продані й по яких не закінчився строк гарантійного обслуговування.

12. Витрати платника податку на проведення передпродажних і рекламних заходів; витрати на організацію прийомів, презентацій і свят, поширення й придбання подарунків, включаючи безкоштовну роздачу зразків таких товарів, або безкоштовне надання таких послуг на рекламні цілі, але не більше 2% від оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік.

13. Будь-які витрати платника податку, пов'язані із утриманням і експлуатацією фондів природоохоронного призначення (крім тих, які підлягають амортизації).

14. Будь-які витрати на придбання ліцензій і інших спеціальних дозволів виданих державними органами для здійснення господарської діяльності, включаючи плату за реєстрацію підприємства (крім торговельного патенту),

15. Витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податків за умови документарного підтвердження таких витрат й у межах норм, установлених законодавством.

16. Витрати на утримання, експлуатацію й забезпечення основної діяльності об'єктів соціальної інфраструктури, які перебувають на балансі підприємства ( крім капітальних витрат, які підлягають амортизації) у розмірі 50%.

17. Витрати на утримання, експлуатацію й забезпечення основної діяльності пунктів медичного обслуговування, крім капітальних витрат у розмірі 50%.

18.50 % витрат на придбання пально-мастильних матеріалів для легкових автомобілів й оперативну оренду легкових автомобілів.

19. Будь-які витрати, пов'язані з виплатою або нарахуванням відсотків по боргових зобов'язаннях ( по кредитах, депозитам) протягом звітного року, якщо такі виплати здійснювалися у зв'язку з веденням господарської діяльності платника податку.

20. Витрати на оплату праці фізичних осіб, які знаходяться в трудових відносинах з таким платником податків, з урахуванням сум зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування і внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в межах норм, установлених законодавством.

21. Якщо об'єкт оподатковування платника податку резидента за результатами податкового року має негативний результат, то така сума підлягає включенню до складу валових витрат у перший календарний квартал наступного податкового року. Розрахунок об'єкта оподатковування за півріччя, 3 квартали й рік здійснюється з урахуванням негативного значення до його повного погашення. У випадку негативного значення об'єкта оподатковування, що декларується протягом чотирьох звітних періодів, податковий орган має право на проведення позапланової перевірки щодо правильності розрахунків об'єкта оподатковування.

У валові витрати не включаються:

- витрати не пов'язані з веденням господарської діяльності;

- податки й збори ( з доходів фізичних осіб, податок на прибуток і т.д.) (див.п.5) - сплата штрафів, пені;

- виплата дивідендів.

1.6.Методика розрахунку й строки сплати податку на прибуток підприємств у бюджет

Платники податків самостійно визначають суму податку, яка підлягає сплаті, таким чином:

= ∑ОП • 25% де: ∑ОП - сума прибутку, що підлягає оподаткуванню; 25% - ставка податку на прибуток.

Сума податку на прибуток, що підлягає сплаті в бюджет зменшується на вартість торговельного патенту ( якщо такий придбавався), а також на суму авансових внесків по податку на прибуток, якщо у звітному періоді виплачувалися дивіденди.

Строки сплати податку на прибуток установлені згідно Закону « Про порядок погашення заборгованості платників податків перед бюджетами й державними цільовими фондами».

Платники надають у податкові органи декларацію про прибуток за звітний період, розрахований з наростаючим підсумком з урахуванням негативного значення об'єкта оподатковування; при цьому за звітний квартал, півріччя, 9 місяців платники надають спрощену декларацію, а за результатами року - повну.

Щоквартальна декларація на прибуток надається в органи податкової служби в продовж 40днів наступних за останнім днем звітного кварталу ( а за рік - 60 днів). Сума податку на прибуток перераховується в доходи бюджету в продовж 10 днів після надання декларації.

Штрафні санкції нараховуються починаючи з 51 дня.

Податок на прибуток підприємств повністю зараховується в загальний фонд державного бюджету, але це не стосується податку на прибуток комунальних підприємств.

1.7. Порядок оподатковування дивідендів

Податок на дивіденди називається авансовим внеском по податку на прибуток підприємств.

Об'єктом оподатковування є частина прибутку (дивіденди).

Відповідальність за сплату податку на дивіденди (авансового внеску) несе емітент корпоративних прав. У випадку ухвалення рішення про виплату дивідендів, емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, здійснює виплату власникові таких корпоративних прав пропорційно його частки в статутному фонді.

Емітент корпоративних прав, що ухвалює рішення щодо виплаті дивідендів своїм акціонерам (власникам) нараховує й вносить у бюджет авансовий внесок по податку на прибуток у розмірі 25 % від суми дивідендів:

АВ = 25 % • ∑ Д;

Де: АВ – авансовий платіж; ∑ Д – сума дивідендів.

Виплачувана ж сума дивідендів при цьому не зменшується на суму авансового внеску по податку на прибуток. Авансовий внесок вноситься в бюджет до або одночасно з виплатою дивідендів. Це правило поширюється також на державні некорпоративні, казенні або комунальні підприємства, які зараховують суми дивідендів державним або місцевим органам виконавчої влади в управлінні яких перебувають такі підприємства.

Не нараховується авансовий внесок у випадку:

1. Виплати дивідендів у вигляді акцій за умови, що така виплата не змінює пропорцій участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді підприємстваемітента.

2. При виплаті дивідендів на користь фізичних осіб по акціях, які мають статус привілейованих.

Джерелом сплати авансового внеску по податку на прибуток є підприємство-емітент корпоративних прав.

Розрахована сума податку на прибуток за звітний період емітента корпоративних прав зменшується на суму авансового внеску.

У випадку балансових збитків за звітний період ( негативне значення), збитки збільшуються на суму авансового внеску по податку на прибуток і переносяться на наступні звітні періоди.

1.8. Пільги по податку на прибуток:

1. Звільняються від сплати по податку на прибуток доходи неприбуткових організацій, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, благодійні організації й фонди, пенсійні фонди України, релігійні організації.

2. Звільняються від оподаткування прибутку підприємства, на яких працює по основному місцю роботи більше 50 % інвалідів, якщо фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш 25% від загального фонду оплати праці (за винятком випадків, якщо такі підприємства здійснюють продаж підакцизних товарів або займаються ігорним бізнесом).

3. Звільняються від оподатковування прибуток підприємств, отриманий від продажу спеціальних продуктів дитячого харчування.

2.Податок на додану вартість.

Податок на додану вартість сплачується згідно Закону України „Про податок на додану вартість‖ (зі змінами і доповненнями) від 3 квітня 1997 р. №168/97-ВР.

Платником податку є:

Будь-яка особа, яка за своїм добровільним рішенням зареєструвалася платником податку.

Особа підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку у разі:

- коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг) протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість).

- особа, що уповноважена вносити консолідований податок з об'єктів оподаткування. - особа, яка поставляє товари (послуги) на митній території України з використанням глобальної або локальних комп'ютерних мереж, при цьому особанерезидент може здійснювати таку діяльність тільки через своє постійне представництво, зареєстроване на території України.