Смекни!
smekni.com

Податки і податкова політика (стр. 4 из 33)

У сучасних економічних умовах розвитку ринкових відносин в Україні важливу роль відіграє державне регулювання фінансово-господарської діяльності підприємств. Одним з вагомих важелів розподілу прибутку між державою й підприємствами всіх форм власності є податок на прибуток. Податок на прибуток підприємств є елементом податкової системи України й інструментом перерозподілу національного доходу України. На відміну від ПДВ його кінцева сума залежить від кінцевого результату фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій.

Податок на прибуток підприємств займає важливе місце у структурі податкових надходжень у консолідований бюджет. За період з 1992 по 2003рік питома вага його становив від 18 до 25%. В 2001році податок на прибуток підприємств склав 8278млн. грн.; в 2003 - 9400млн. грн.

Структура надходжень по податку на прибуток підприємств у державний бюджет України в 2003році:

1. Податок на прибуток державних підприємств і організацій - 46,2%

2. Податок на прибуток підприємств комунальної власності - 2,8%

3. Податок на прибуток підприємств із іноземними інвестиціями - 1%

4. Податок на прибуток іноземних юридичних осіб - 29,3%

5. Податок на прибуток банків - 1,9%

6. Податок на прибуток страхових організацій - 13,6%

7. Податок на прибуток організацій колективної власності - 1,1%

8. Податок на прибуток приватних підприємств - 3,2%

9. Податок на прибуток інших підприємств - 0,9%

Недоліки оподатковування по податку на прибуток підприємств:

1. Відсутній механізм стимулювання малого бізнесу, що застосовується в багатьох

розвинених країнах (зменшення податкової ставки по податку на прибуток);

2. Недостатньо дозволено включати відсотків до складу валових витрат на ремонт, реконструкцію основних фондів.

3. Високий рівень оподатковування дивідендів ( 25%) для резидентів, що негативно впливає на дрібних акціонерів, на їхню платоспроможність.

4. Відсутня регулююча функція в області оподатковування податком на прибуток підприємств.

1.2. Порядок розрахунку й сплати податку на прибуток підприємств.

Порядок розрахунку й сплати податку на прибуток підприємств регламентується Законом України « Про оподаткування прибутку підприємств» №349-4 від

26.12.2002р. (набув чинності з 01.01.2003р., а деякі статті з 01.01.2004р.).

Платниками податку на прибуток підприємств є:

- резиденти;

- нерезиденти;

- НБУ і його установи;

Підприємства, організації, установи, які мають філіальну мережу мають право переходити на консолідовану сплату податку на прибуток підприємств. Сплата консолідуючого податку на прибуток підприємств є одним з напрямків оптимізації (мінімізації) податку, тому що при цьому відбувається перерозподіл доходів прибуткових філій за рахунок збитків неприбуткових філій. Сплату податку на прибуток підприємств здійснює головне підприємство.

Об'єктом оподатковування по податку на прибуток підприємств є оподатковуваний прибуток підприємств, що розраховується як різниця:

Оподатковуваний прибуток = Скорегований валовий доход - Валові витрати - Амортизаційні відрахування.

1.3. Валові доходи підприємств

Валові доходи підприємств - це загальна сума доходів платника податків від усіх видів діяльності, отриманого ( нарахованого) у продовж звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України так і за її межами.

До складу валових доходів включаються:

1. Загальні доходи від продажу товарів ( робіт, послуг), а також доходи від продажу цінних паперів, деривативів, іпотечних сертифікатів, іпотечних сертифікатів з фіксованою прибутковістю, сертифікатів фонду операцій з нерухомістю ( за винятком операцій з їх первинного випуску (розміщення)), операції по їх кінцевому погашенню (ліквідації), а також операції з консолідованим іпотечним боргом. Іпотечний сертифікат, а також іпотечний сертифікат з фіксованою прибутковістю - види цінних паперів, забезпечені іпотечними активами або іпотеками згідно чинного законодавства.

Консолідуючий іпотечний борг - це зобов'язання за договором іпотечного кредитування реформовані кредитодавцями згідно чинного законодавства.

2. Доходи від здійснення банківських, страхових і інших операцій по наданню фінансових послуг, торгівлі валютними цінностями, цінними паперами, борговими зобов'язаннями й вимогами.

3. Доходи від бартерних операцій ( збитки від бартерних операцій не покриваються, тобто не враховуються).

4. Доходи від спільної діяльності й у вигляді дивидендів, відсотків, роялті, отримані від нерезидентів.

5. Доходи невраховані у розрахунку валового доходу попереднього періоду.

6. Доходи з інших джерел:

- суми безоплатної фінансової допомоги;

- суми зворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному періоді, які залишаються неповерненими наприкінці такого періоду від осіб, які не є платниками даного податку або користуються пільгами по сплаті цього податку; - суми невикористаних коштів, які повертаються із страхових резервів;

- суми коштів страхових резервів, які використані не по цільовому призначенню; - суми дотацій і субсидій з фонду загальнообов'язкового соціального страхування або бюджетів, отримані платником податків. 7. І інші суми.

1.4. Скорегований валовий доход підприємства.

Скорегований валовий доход підприємства – загальна сума доходу підприємств, отримана за звітний період за винятком:

1. Сум ПДВ, отриманого ( нарахованого) у вартості реалізаційних товарів, робіт, послуг, крім випадку, якщо підприємство не є платником ПДВ;

2. Сум коштів або вартості майна, отримані платникам податків за рішенням суду як компенсація прямих витрат або збитків, понесених таким платником податків у результаті порушення його прав або інтересів.

3. Сума коштів частини зайво сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів), які повертаються платникові податків з бюджету, якщо такі суми не відображалися в складі валових витрат.

4. Суми коштів або вартість майна, що надходить платникові податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративних правах.

5. Сума доходів органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування від надання державних послуг ( видача ліцензій, сертифікатів, посвідчень, реєстрації) у випадку зарахування таких доходів у відповідні бюджети.

6. Суми коштів у вигляді внесків:

- які надходять платникові податку, що здійснює недержавне пенсійне забезпечення від внесків пенсійних фондів, внесків пенсійних депозитних рахунків; - які надходять особам, які здійснюють довгострокове страхування життя;

- які накопичуються по пенсійних внесках, рахунках учасників фондів банківського керування; сум надходжень у неприбуткові установи й організації;

7. Кошти або майно, які надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги, що надається іншими державами відповідно до міжнародних договорів;

8. Кошти, які надаються платниками податків з державного інноваційного фонду на зворотній основі при здійсненні інноваційних програм;

9. Вартість основних фондів, безкоштовно отриманих платником податку з метою здійснення їхньої експлуатації за умови:

- якщо такі основні фонди отримані по рішенню органів центральної виконавчої влади;

- у випадку одержання підприємствами комунальної власності об'єктів соціальної інфраструктури.

10. Коштів або майна, які надаються у вигляді безплатної допомоги громадським організаціям інвалідів, а також неприбутковим організаціям. 11. Інші суми.

1.5. Валові витрати підприємства.

Валові витрати підприємства - це суми будь-яких витрат платника податків у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів ( робіт, послуг), які отримуються ( виготовляються) таким платником податків для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Існує 3 обов'язкові умови включення витрат до складу валових витрат підприємства: 1) витрати повинні компенсувати вартість придбаних або виготовлених товарів ( робіт, послуг);

2) у валові витрати включаються витрати не тільки на придбання товарів, але й на їх самостійне виготовлення ( на заробітну плату, на експлуатацію і утримання обладнання);

3) всі витрати повинні бути безпосередньо пов'язані з виробничою діяльністю підприємства.

Всі витрати підприємства діляться на такі групи:

1) Витрати, які в повному обсязі включаються до складу валових;

2) Витрати подвійного призначення;

3) Витрати на амортизацію;

4) Витрати, джерелам фінансування яким є чистий прибуток підприємства ( сплата пені і т.д.).

До складу валових витрат включаються:

1. Суми будь-яких витрат, сплачених ( нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажу продукції (робіт, послуг) і охороною праці.

2. Суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг) добровільно перерахованих протягом звітного року в державний бюджет України або бюджети місцевого самоврядування або неприбуткові організації в розмірі, що більше 2%, але менш 5% в оподатковуваному прибутку попереднього звітного року( цей пункт закону припинений на 2004рік згідно Закону України «Про державний бюджет на 2004рік» №1344 від 27.11.2003року.

3. Суми коштів, перерахованих підприємствами всеукраїнських об'єднань осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи для проведення добродійної діяльності, на яких працює по основному місцю роботи більше 75 % таких осіб, але не більше 10 % від оподатковуваного прибутку попереднього періоду.