Смекни!
smekni.com

Підготовка до ЗНО - українська мова (стр. 11 из 21)

А член речення; геометрична прогресія; суспільно-політична формація;Б доводити до відома; відповідно до плану роботи; відповідальність покласти;В мислити по-державному; голос тисячоліть; уписати героїчну сторінку;Г веселкова роса; срібні струни мрій; усмішка долі. 1 офіційно-діловий;2 розмовний;3 художній;4 науковий;5 публіцистичний

Завдання до мікротекстів

Прочитайте текст. Виконайте завдання до нього

●Текст 1

(1)Я почав роздумувати, що таке людина, у чому наша суть людська: у тому, що ми думаємо, чи в тому, що ми робимо? (2)На кожному кроці ми бачимо: людина добра в душі, а не робить добро через те, що їй не вистачає рішучості або вона просто лінується. (З)Інша людина за природою зла, але вона в собі те зло тамує із якихось, може, навіть, не добрих міркувань і робить масу добра. (4)Так що таке людина? (5)Те, що вона всередині, чи те, що вона назовні?

1. Орфографічну помилку допущено в написанні слова:

А за природою;

Б не добрих;

В всередині;

Г назовні.

2. Пунктуаційну помилку допущено в реченні:

А першому;

Б другому;

В третьому;

Г п'ятому.

3. Вставним словом ускладнено речення:

А перше;

Б друге;

В третє;

Г п’яте.

●Текст 2

(1)Ужиттєвому круговороті народжуються неповторні людські світи. (2)Вдивляючись щороку в очі юнаків і дівчат, яких проводжаю в самостійну дорогу життя, я не можу бути спокійним. (3)Що ж є найголовнішим у людині яку ми творимо? (4)У ту коротку червневу ніч, коли разом з ними ми виходимо в поле зустрічати перше сонце їх нового життя, в моє серце стукають болючі питання: де, в чому людська сердцевина? (5)Як її, зрештою, створити?

1. Орфографічна помилка допущена в написанні слова:

А життєвому;

Б проводжаю;

В сонце;

Г сердцевина.

2. Пунктуаційна помилка допущена в реченні:

А першому;

Б другому;

В третьому;

Г п'ятому.

3. Вставним словом ускладнене речення:

А перше;

Б друге;

В третє;

Г п'яте.

●Текст 3

(1)Споконвіку перед кожним з нас постають вічні питання: для чого я на цій землі живу, що можу зробити корисного? (2)Вони є, можливо, центральними у формуванні й розвитку особистості. (3)Уся мудрість людства упродовж віків зосереджувалася навколо питань сенсу життя. (4)Вони вбирають у себе всю гаму почуттів: радості й відчаю, енергії та безсилля, захвату й розчарувань, цілеспрямованності й бездіяльності. (5)Нагадуючи колісце що регулює хід годинника, вони вчать людину визначати міру добра та зла.

1. Орфографічну помилку допущено у слові:

А питання;

Б формуванні;

В безсилля;

Г цілеспрямованності.

2.

Пунктуаційну помилку допущено в реченні:

А першому;

Б другому;

В четвертому;

Г п'ятому.

3. Вставним словом ускладнено речення:

А перше;

Б друге;

В четверте;

Г п'яте.

Прочитайте текст, виконайте подані після нього завдання, які передбачають вибір речення, що містить певне мовне явище (розділові знаки пропущено). Виберіть правильні відповіді (їх може бути ОДНА, ДВІ чи БІЛЬШЕ). Номер вибраного речення позначте в таблиці знаком X.

●Текст 4

(1) Любий сину кожен повинен стежити і за своїм тілом і за душею. (2) Коли я був у твоєму віці то регулярно влаштовував собі сповідь що я зробив за місяць доброго що злого. (3) Я картав себе за недобре й виробив здатність дбати про душу. (4) Чиста душа то запорука людського здоров’я. (5) Завжди приємно було згадувати все що зробив доброго бо тільки воно вводить нас у коло інших людей робить їх братами а не просто сусідами. (6) Дбай про своїх друзів вони повинні бути добрі. (7) А добрі друзі допомагають ставати кращим.

(За В.Стусом)

1. Позначте речення з однорідними членами:

1 2 3 4 5 6 7

2. Позначте речення, у яких ужито прислівники:

1 2 3 4 5 6 7

3. Позначте складні речення, у яких потрібно поставити двокрапку:

1 2 3 4 5 6 7

●Текст 5

(1) Юність небезпечна тим що все є а тому тяжко вибирати очі розбігаються. (2) Але треба вибрати правильно а юність либонь не втратить на своїх розкошах. (3) Тримай себе в руках сину учися керувати собою. (4) Будь власним штурманом а не пасажиром на чужому човні. (5) Головне думати над собою шукати себе творити себе. (6) Вчись робити життя змістовним і цікавим це залежить без сумніву тільки від тебе. (7) Читай тільки добрі книги будь добрий до людей намагайся віддавати їм більше ніж брати.

(За В.Стусом)

1. Позначте речення, ускладнені вставними словами:

1 2 3 4 5 6 7

2. Позначте складні речення, частини яких поєднано сурядним зв’язком (у межах речення можлива наявність інших зв’язків):

1 2 3 4 5 6 7

3. Позначте речення, у яких ужито дієслова дійсного способу:

1 2 3 4 5 6 7

●Текст 6

(1)Учитися жити то високе мистецтво якого чимало людей так і не навчилося хоч і прожили життя. (2) Це означає триматися виборюючи самого себе з лінощів бездіяльності безінтересу. (3) Люди народившись вважають що жити вони вміють. (4) Для багатьох жити прибільшувати власну порожнечу всякими набутками. (5) Свою бездуховність вони намагаються заслонити громаддям різноманітних речей. (6) Це є наївною й смішною спробою втекти на луки задоволення. (7) Життя не є задоволення воно має свій насущний смисл і у тому насущному є міра життя.

(За В. Стусом)

1. Позначте речення, ускладнені однорідними членами речення:

1 2 3 4 5 6 7

2. Позначте речення з відокремленими обставинами:

1 2 3 4 5 6 7

3. Позначте речення, у яких між підметом і присудком потрібно поставити тире:

1 2 3 4 5 6 7

●Текст 7

(1) Якщо ти друже повірив що безсилий тобі вже нема чого робити на цьому світі. (2) Отже вір у себе. (3) Не піддавайся власній зневірі ти без сумніву сильніший за неї. (4) Усе на світі минуще неминущий тільки могутній дух людини. (5) Якщо ти брате сильний духом переможеш себе. (6) І люди не забудуть твоєї мужності. (7) Вони пам'ятатимуть і твою юначе силу і твої прекрасні зусилля у боротьбі із самим собою.

(О. Довгий)

1. Позначте речення, ускладнені звертаннями:

1 2 3 4 5 6 7

2. Позначте речення, ускладнені вставними словами:

1 2 3 4 5 6 7

3. Позначте складнопідрядні речення:

1 2 3 4 5 6 7

●Текст 8

(1)Наука без совісті спустошує душу стверджував видатний французький гуманіст Франсуа Рабле. (2)Для вченого коли він захоплений пошуком істини досить часто не існує понять добра і зла. (З)Вони зазвичай з'являються потім коли починається використання наукового результату. (4)Характерна з цього погляду відповідь Енріко Фермі. (5)Коли йому докоряли за участь у створенні атомної бомби він казав До чого тут мораль це була просто гарна фізика. (6)І все ж учений повинен усвідомлювати на які наслідки своїх відкриттів слід сподіватися. (7)Нині неприпустимою є праця вченого задля задоволення власної допитливості.

1. Речення з прямою мовою:

1 2 3 4 5 6 7

2. Двокрапку треба поставити в реченні:

1 2 3 4 5 6 7

3. Кому (коми) треба поставити в реченнях:

1 2 3 4 5 6 7

●Текст 9

(1)Уміння радіти чужим успіхам мірило шляхетності. (2)Якщо людину підтримати похвалити підкреслити щось хороше в ній вона намагається дорівнювати уявленню яке про неї склалося. (З)Ось чому так важливо з дитинства культивувати в людині почуття власної гідності відчуття певної «собівартості» аби згодом не склався комплекс меншовартості. (4)Недарма кажуть Якщо казати людині постійно що вона свиня то згодом вона зарохкає. (5)Не ввічливо кидати компліменти малознайомим або незнайомим людям. (6)Краще зачекати познайомившись ближче чи навіть заприятелювавши з ними. (7)Але пам'ятаймо що слова похвали потрібні кожному.