Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи якості шоколаду, дослідження асортименту, класифікація за УКТ ЗЕД та оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 10 из 24)

Таблиця

Бальна система оцінки якості органолептичних показників якості шоколаду

Бальна оцінка Характеристика органолептичного показника якості
Смак
5 Характерний для даного виду шоколаду, без стороннього присмаку, з ярко вираженим смаком какао продуктів, з приємною гіркотою, без вторинного смаку.
4 Характерний для даного виду шоколаду, без стороннього присмаку, з вираженим смаком какао продуктів, з приємною гіркотою, без вторинного смаку.
3 Характерний для даного виду шоколаду, без стороннього присмаку, з приємною гіркотою, з незначним вторинним смаком.
2 Характерний для даного виду шоколаду, без стороннього присмаку, з неприємною гіркотою, з вторинним смаком.
1 Не характерний для даного виду шоколаду, з неприємною гіркотою, зі стороннім присмаком.
Запах
5 Характерний для даного виду шоколаду, з шоколадним чи ванільним ароматом, з яскраво вираженим запахом, без стороннього запаху.
4 Характерний для даного виду шоколаду, з шоколадним чи ванільним ароматом, з середньо вираженим запахом, без стороннього запаху.
3 Характерний для даного виду шоколаду, з шоколадним чи ванільним ароматом, з ледве відчутним запахом, без стороннього запаху.
2 Не характерний для даного виду шоколаду, зі стороннім запахом (жирів, сильний запах ароматизаторів).
1 Шоколад з неприємним стороннім запахом.
Зовнішній вигляд
5 Поверхня блискуча. Для молочного допускається матова. Шоколад без надламів, подряпин, плям, без напливів рідкої фази начинки на поверхню.
4 Поверхня блискуча. Для молочного допускається матова. Шоколад без надламів, плям, без напливів рідкої фази начинки на поверхню, допускаються незначні подряпини.
3 Поверхня блискуча. Для молочного допускається матова. Шоколад може мати подряпини, незначні плями, напливи рідкої фази начинки на поверхню. Допускаються надламані вироби: для шоколаду з начинкою – не більше 2%, з крупними добавленнями – 1%.
2 Поверхня матова, як для звичайного так і для молочного шоколаду. Є подряпини, плями і напливи рідкої фази начинки на поверхню. Надламані вироби для шоколаду з начинкою – до 4%, з крупними добавленнями – 2%
1 Поверхня матова, як для звичайного так і для молочного шоколаду. Є подряпини, плями і напливи рідкої фази начинки на поверхню. Надламані вироби для шоколаду з начинкою – більше 4%, з крупними добавленнями – більше 2%. На поверхні спостерігається посивіння.
Консистенція
5 Дуже тверда
4 Тверда
3 Середньо тверда
2 М’яка
1 Дуже м’яка
Структура
5 Однорідна, для пористого – комірчаста. Для шоколаду з крупними добавленнями – компоненти розподіляються однорідно по всій масі виробу.
4 Майже однорідна, для пористого – комірчаста. Для шоколаду з крупними добавленнями – компоненти розподіляються однорідно по всій масі виробу. Допускаються незначні комочки неподрібнених компонентів виробу.
3 Майже однорідна, для пористого – комірчаста. Для шоколаду з крупними добавленнями – компоненти розподіляються однорідно по всій масі виробу. Допускаються незначні комочки неподрібнених компонентів виробу і пухирці. Неоднорідна, на зламі видно пухирці, незначні комочки неподрібнених компонентів
2 Неоднорідна, на зламі видно пухирці, незначні комочки неподрібнених компонентів.
1 Неоднорідна, спостерігаються значні комочки неподрібнених компонентів по всій масі та великі пухирі.

Після проведення органолептичної оцінки за даною шкалою підсумовуються бали і виводиться середнє арифметичне значення. Для визначення органолептичної оцінки зразку шоколаду, отримані дані співставляють з оціночною шкалою:

4,5 – 5 – „відмінно”. Дана продукція відповідає усім органолептичним показникам стандарту. Зразок має найкращу органолептичну якість.

3,5 – 4,4 – „добре”. Шоколад має гарні органолептичні показники якості.

2,5 – 3,4 – „задовільно”. Дана продукція має задовільні органолептичні характеристики, які відповідають вимогам стандарту.

0 – 2,5 – „незадовільно”. Шоколад має дуже погані органолептичні показники якості. Даний зразок не відповідає вимогам стандарту за органолептичними показниками.

Використовуючи створену бальну шкалу, була проведена оцінка органолептичних показників якості даних зразків і результати оцінки були занесені у таблицю.

Таблиця

Органолептичні показники якості шоколаду молочного зарубіжного і вітчизняного виробництва

№п/п Показник Досліджувані зразки
Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3
1. Смак З вираженим смаком какао продуктів, приємною гіркотою, без вторинного смаку. Не характерний для даного виду шоколаду, з неприємною гіркотою, зі стороннім присмаком. Без стороннього присмаку, з приємною гіркотою, з незначним вторинним смаком.
2. Запах З стороннім запахом жиру, . З шоколадним ароматом, з середньо вираженим запахом, без стороннього запаху. З шоколадним ароматом, з ледве відчутним запахом, без стороннього запаху.
3. Зовнішній вигляд Поверхня блискуча. з незначними подряпини. Поверхня матова Є подряпини, плями на 4-х кубиках плитки. На поверхні спостерігається посивіння. Поверхня матова. Має незначні подряпини.
4. Структура Тверда Середньо тверда М’яка
5 Консистенція Однорідна. Майже однорідна. Є незначні комочки неподрібнених компонентів виробу і пухирці Однорідна..

Результати органолептичної оцінки звичайного шоколаду без добавлень та з добавленнями наведені у наступній таблиці. (див. табл.)

Таблиця

Органолептичні показники якості шоколаду звичайного зарубіжного і вітчизняного виробництва.

№п/п Показник Досліджувані зразки
Зразок 4 Зразок 5 Зразок 6
1. Смак Без стороннього присмаку, з вираженим смаком какао продуктів, з приємною гіркотою, без вторинного смаку. З ярко вираженим смаком какао продуктів, з приємною гіркотою, без стороннього присмаку, без вторинного смаку. З вираженим смаком какао продуктів, без стороннього присмаку з приємною гіркотою, без вторинного смаку.
2. Запах З шоколадним ароматом, з яскраво вираженим запахом, без стороннього запаху. з ледь відчутним шоколадним запахом, без стороннього запаху. З шоколадним ароматом, з яскраво вираженим запахом, без стороннього запаху.
3. Зовнішній вигляд Поверхня блискуча, без дефектів. Поверхня дуже блискуча, без дефектів. Поверхня матова. Шоколад має подряпини.
4. Структура Дуже тверда Дуже тверда М’яка
5 Консистенція Однорідна. Однорідна. Майже однорідна. Видно незначні комочки неподрібнених компонентів виробу.

Результати органолептичних досліджень були оцінені за бальною шкалою і занесені до таблиці Х.

Таблиця

Бальна оцінка органолептичних показників якості зразків шоколаду вітчизняного та зарубіжного виробництва

Органолептичні показники якості Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4 Зразок 5 Зразок 6
Смак 4 1 3 4 5 4
Запах 2 4 3 5 3 5
Зовнішній вигляд 4 1 3 5 5 2
Консистенція 4 3 2 5 5 2
Структура 5 3 5 5 5 3
Середнє значення 3,8 2,4 3,2 4,8 4,6 3,4

За результатами проведеної органолептичної оцінки якості можна зробити висновок, що найкращі органолептичні показники має український шоколад „Корона”, а найгірші показники має російський шоколад „Молочний шоколад”.

Дослідивши органолептичні показники якості шоколаду, була проведена оцінка фізико-хімічних показників якості. Результати фізико-хімічних показників якості наведені у таблиці Х.

Таблиця

Фізико-хімічні показники якості зразків шоколаду десертного молочного

№з/п

Показник

Вимоги стандарту ДСТУ 3924 – Досліджувані зразки
Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3
1 Масова частка вологи, %, не більше ніж: 1,2 1,2 1,4 1,2
2 Масова частка загального жиру, %, не менше ніж: 33,1 42 30 51
3 Масова частка цукру, %, не більше ніж: 63 42 41 43
4 Масова частка загальної золи, % не більше ніж: 1,6 1,6 1,7 1,6
5 Масова частка золи, що не розчиняється у 10%-му розчині соляної кислоти, %, не більша ніж 0,1 0,015 0,022 0,010

Результати фізико-хімічних показників якості звичайного шоколаду без добавлень та з добавленнями наведені у наступній таблиці (див. табл. Х).