Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи якості шоколаду, дослідження асортименту, класифікація за УКТ ЗЕД та оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 23 из 24)

Посадова особа ПМО для покладення на неї функцій статистичного контролю повинна пройти відповідне стажування в спеціалізованому підрозділі й мати право доступу до необхідних баз даних та інформації, що використовуються в цьому спеціалізованому підрозділі.


6. Відмова в митному оформленні

6.1. За наявності достатніх підстав на кожному з етапів контролю посадовою особою може бути відмовлено в митному оформленні. При цьому обов'язково оформлюється Картка відмови, номер якої присвоюється згідно з Журналом реєстрації карток відмов у пропуску на митну територію України чи митному оформленні товарів та інших предметів, порядок ведення якого визначається Держмитслужбою України. Реєстраційний номер ВМД, за якою відмовлено в митному оформленні, підлягає анулюванню.

6.2. Посадовою особою, що прийняла рішення про неможливість продовження митного оформлення, у лівому верхньому куті Аркуша контролю вчиняється запис "Оформленню не підлягає. Реєстраційний номер ВМД _____/_/_____ анульовано. Картка відмови N _____" і зазначаються її посада, прізвище, ініціали, а також дата. Запис засвідчується особистим підписом цієї посадової особи.

6.3. У справах митного органу залишається Картка відмови, перший аркуш ВМД, копії документів, що підтверджують обґрунтованість відмови. Після оформлення Картки відмови заповнений відривний талон відокремлюється та передається суб'єкту ЗЕД, перевізникові чи декларанту. Документи видаються суб'єкту ЗЕД, перевізникові чи декларанту під підпис із відповідною відміткою в Журналі реєстрації карток відмов у пропуску на митну територію України чи митному оформленні товарів та інших предметів.

Посадова особа, що відмовила в митному оформленні, повідомляє про це посадову особу, що здійснила прийняття ВМД до оформлення, яка в графі "Примітки" Журналу обліку ВМД учиняє запис "Реєстраційний номер анульовано".

Анульований реєстраційний номер ВМД не може бути присвоєний іншій ВМД.

6.4. За наявності достатніх підстав уважати, що товари та інші предмети переміщуються через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності, митне оформлення цих товарів та інших предметів зупиняється у випадках і в порядку, визначених законодавством.

7. Унесення виправлень до ВМД

7.1. Якщо посадовою особою ПМО після прийняття ВМД до оформлення виявлено на будь-якому з етапів здійснення митного контролю й митного оформлення факт помилкового внесення декларантом відомостей до ВМД, то виправлення до цієї ВМД може бути внесене після виконання дій, визначених у пунктах 7.2 і 7.3 цього Порядку.

7.2. Посадова особа, що виявила помилку:

заповнює графу 4 Аркуша контролю, у якій зазначає зміст помилки та виправлення;

надає Аркуш контролю декларанту для ознайомлення. Підтвердженням намірів декларанта здійснити виправлення у ВМД є його особистий підпис у графі 4 Аркуша контролю, де зазначено зміст помилки та виправлення;

приймає рішення про потребу узгодження внесення виправлення у ВМД з посадовими особами, що брали участь в оформленні цієї ВМД і відповідають у межах, визначених цим Порядком, за перевірку відомостей, що занесені до цієї графи ВМД і потребують виправлення. Результати рішення відображаються в графі 6 Аркуша контролю шляхом учинення запису "Так" або "Ні";

у разі прийняття рішення про потребу узгодження внесення виправлення забезпечує таке узгодження. Якщо посадовою особою прийнято рішення про недоцільність узгодження виправлення, то ця посадова особа несе відповідальність за прийняте рішення;

надає Аркуш контролю начальникові або іншій посадовій особі ПМО, яка має право приймати рішення про внесення виправлення до ВМД, для прийняття відповідного рішення.

7.3. Виправлення вносяться до всіх аркушів ВМД за рішенням начальника або іншої посадової особи ПМО, яка має право приймати таке рішення, на підставі пропозиції посадової особи, що виявила помилку, шляхом перекреслення декларантом помилкових і внесення правильних відомостей. Кожне виправлення завіряється печаткою декларанта.

7.4. Не допускаються більш як три виправлення у ВМД, а також виправлення в графах 12, 22, 37, 42, 45, 46, 47 ВМД. У разі порушення цих вимог посадова особа оформлює Картку відмови.

7.5. Посадові особи не мають права з власної ініціативи, за дорученням або проханням декларанта заповнювати ВМД, змінювати чи доповнювати відомості, зазначені в ній, за винятком тих граф ВМД, заповнення яких належить до компетенції митних органів.

8. Виявлення ознак контрабанди або порушень митних правил

8.1. У разі виявлення ознак контрабанди, порушення митних правил або інших порушень законодавства України на будь-якому етапі митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів посадова особа ПМО зобов'язана вжити заходів, передбачених законодавством, для запобігання протиправним діям і притягнення до відповідальності винних осіб або інформувати про виявлене правопорушення інші компетентні органи за належністю.

8.2. Митний орган виконує аналітичні операції з метою попередження й виявлення фактів порушень при здійсненні зовнішньоекономічних операцій суб'єктами ЗЕД - резидентами та нерезидентами України. Рекомендації щодо суб'єктів ЗЕД, що вчинили порушення або не виконали надані митним органам зобов'язання, і щодо критеріїв ризику передаються підрозділами митного органу до ПМО в порядку, визначеному наказом митного органу.

8.3. При розслідуванні справ про порушення митних правил посадова особа підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, у провадженні якої перебуває справа про порушення митних правил або яка проводить дізнання в кримінальній справі, може письмово витребувати в ПМО документи, потрібні для розгляду справи. При цьому в справах ПМО залишаються письмова вимога про надання документів, реєстр наданих документів та їх копії.

9. Інші положення

9.1. Допускаються виготовлення та використання митними органами допоміжних штампів, що мають інформативний характер і зручні під час здійснення митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів відповідно до цього Порядку.

9.2. Номерні штампи, використання яких передбачено цим Порядком, закріплюються за посадовими особами наказом митного органу.

9.3. Митний огляд товарів за кодами 8701 (крім тракторів для сільськогосподарських робіт, колісних), 8702 - 8707, 8711, 8716 згідно з товарною номенклатурою Митного тарифу України проводиться зі складанням Акта про проведення митного огляду автотранспортного засобу (додаток 4). Акт про проведення митного огляду автотранспортного засобу складається в тому самому порядку, що й Акт про проведення митного огляду товарів.

9.4. Митний контроль і митне оформлення товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України підприємствами - резидентами України, які користуються режимом сприяння, установленим пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.99 N 593 "Про сприяння зовнішньоекономічній діяльності" (зі змінами й доповненнями), здійснюються, як правило, однією посадовою особою ПМО в першочерговому порядку.

Митний контроль і митне оформлення товарів та інших предметів, що пересилаються через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях і міжнародних експрес-відправленнях, здійснюються однією посадовою особою ПМО.

9.5. Допускається також за рішенням начальника митного органу в разі недостатньої штатної чисельності ПМО виконання однією посадовою особою всіх функцій митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів відповідно до таких митних режимів:

випуску у вільний обіг;

переробки на митній території України;

переробки за межами митної території України.

Аркуш контролю при цьому не складається.

9.6. Здійснення митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів однією посадовою особою ПМО відповідно до пунктів 9.4 і 9.5 цього Порядку можливе лише в разі подання декларантом митному органу товаротранспортних та інших товаросупровідних документів, засвідчених митним органом країни відправлення, у тому числі таких, що підтверджують митну вартість переміщуваних товарів та інших предметів, чи подання оригіналу або завіреної митним органом країни відправлення копії експортної митної декларації.

9.7. У разі виникнення потреби підготовки запиту до спеціалізованого підрозділу або підрозділу митного органу вищого рівня начальник або інша посадова особа ПМО, яка має право приймати рішення про недоцільність подальшого розгляду ВМД і документів посадовими особами ПМО, до службових обов'язків яких входить здійснення функцій, установлених цим Порядком, приймає відповідне рішення. Запит направляється до спеціалізованого підрозділу або підрозділу митного органу вищого рівня.

Запити до спеціалізованих підрозділів, підрозділів митного органу вищого рівня направляються по змозі одночасно.

У разі прийняття начальником або іншою посадовою особою ПМО, яка має право приймати рішення про подальший розгляд ВМД й документів, такого рішення в графі 4 Аркуша контролю ними проставляється відмітка про недоцільність підготовки запиту.

9.8. Цей Порядок не застосовується при оформленні попередніх повідомлень, попередніх ВМД та інших документів контролю доставки, загальних ВМД, ВМД на автотранспортні засоби, ВМД на водні транспортні засоби, ВМД на тимчасове вивезення повітряних суден, декларацій-зобов'язань, а також ВМД, поданих тільки в електронному вигляді.

9.9. Забороняється змінювати послідовність дій, установлених цим Порядком, крім таких випадків:

1) за рішенням начальника або іншої посадової особи ПМО, яка має право приймати рішення про потребу проведення митного огляду, допускається проведення митного огляду посадовими особами ПМО в разі необхідності направлення запиту до спеціалізованого підрозділу щодо визначення митної вартості, проведення класифікації та кодування товарів та інших предметів (направлення проб і зразків товарів та інших предметів до митної лабораторії), визначення країни походження товарів та інших предметів за умови внесення завдань начальником або іншою посадовою особою ПМО, яка має право приймати таке рішення, до Аркуша контролю. При цьому проведення митного огляду здійснюється одноразово;