Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи якості шоколаду, дослідження асортименту, класифікація за УКТ ЗЕД та оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 18 из 24)

У колонці «Основа нарахування»зазначається митна вартість товару, вказана в графі 45 ВМД, якщо застосовується адвалерна ставка; кількісний показник товару відповідно до одиниць виміру товарів (кількісна характеристика товару), визначений у відповідній графі ВМД, при застосуванні специфічної ставки. У третій колонці «Ставка»зазначається розмір ставки ввізного мита, встановлений на даний вид товару діючим на момент митного оформлення ВМД законодавством (якщо розмір ставки ввізного мита дорівнює нулю, ставиться «О»). У колонці «Сума»зазначається сума ввізного мита, що підлягає сплаті (якщо розмір ставки ввізного мита дорівнює нулю, ставиться «О»).

При нарахуванні ввізного мита за специфічними ставками специфічна ставка, зазначена в іноземній валюті, перераховується у валюту України за офіційним курсом Національного банку України, встановленим на день подання ВМД до митного оформлення. У п'ятій колонці «Спосіб платежу»зазначається відповідний код способу сплати мита.

Приклад розрахунку:

Згідно Єдиного митного тарифу ставка мита на шоколад становить 0,5EUR за кг.

Вид платежу 020 = Кількісний показник*Митона данний товар=500 0,5 EUR= 250 EUR. На момент нарахування митних платежів 1EUR = 7 грн. (за курсом Нацбанку) Так як усі нарахування проводяться у національній валюті, то євро переводимо у гривні: 250*7=1750грн.

Товари, що ввозяться (пересилаються) в Україну, оподатковуються податком на додану вартість у порядку та за ставками, встановленими Законом України від 03.04.97 р. №168/97-ВР. Звільняються від оподаткування ПДВ операції з увезення (пересилання) на митну територію України товарів, передбачені пп. 5.1, 5.3 та 5.7 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість» (наприклад, лікарські засоби, зареєстровані в Україні у встановленому законодавством порядку).

Звільнення від оподаткування ПДВ, передбачені пп. 5.1. та 5.5 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість», не поширюються на операції з підакцизними товарами».Код звільнення від сплати ПДВ зазначається у графі 36 ВМД. Шоколад оподатковується податком на додану вартість.

Базою оподаткуваннядля товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України платниками податку, є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша за митну вартість, зазначену у ввізній митній декларації з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону країни, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов'язаних із ввезенням (пересиланням) таких товарів, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, що належать до таких товарів, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків та зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включається в ціну товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування (п.4.3 ст.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. №168/97-ВР).

Виходячи з того, що шоколад не обкладається акцизним збором, сума податку на додану вартість для шоколаду розраховується за формулою:

С пдв = (В + См) х П/100;

де С пдв - сума ІІДВ; Вмитна або договірна (контрактна) вартість; См— сума ввізного мита; П— ставка податку на додану вартість (20%).

Нарахування даного виду платежу заноситься до графи 47. У першій колонці «Вид»зазначається шифр платежу 028 (податок на додану вартість).

У другій колонці «Основа нарахування»зазначається: сума, що включає: митну вартість товарів, наведену в графі 45 ВМД й обчислену в національній валюті України за курсом Національного банку України, що діяв на день митного оформлення митницею ВМД; мито на товари, що підлягають обкладенню митом; акцизний збір на товари, на які встановлено акцизний збір;якщо митна вартість менша, ніж договірна (контрактна); сума, що включає: фактурну вартість товарів, наведену в графі 42 ВМД й обчислену в національній валюті України за курсом Національного банку України, що діяв на день митного оформлення митницею ВМД; мито на товари, що підлягають обкладенню митом; акцизний збір на товари, на які встановлено акцизний збір.У третій колонці «Ставка»зазначається розмір ставки податку на додану вартість, встановлений чинним законодавством. У четвертій колонці «Сума»зазначається та сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті.

У п'ятій колонці «Спосіб платежу»зазначається відповідний код способу розрахунків.

За бажанням платника при ввезенні на митну територію України товарів (крім підакцизних та таких, що входять до 1-24 товарних груп УКТ ЗЕД) можливе застосування вексельної форми розрахунків по ПДВ (п. 11.5 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.99 р. №168/97-ВР). У цьому випадку замість платіжного документа, що підтверджує сплату необхідних сум податку, до вантажної митної декларації додається податковий вексель, а сплата платежу провадиться в термін, зазначений у векселі (який не повинен перевищувати 30 днів з дня оформлення ВМД), на розрахункові рахунки податкових органів.

У триденний термін з дня оформлення ВМД векселі передаються векселедержателю — податковим органам — для контролю їх сплати.

Порядок застосування вексельної форми та вимоги до векселів у цьому випадку передбачені положеннями Закону України «Про податок на додану вартість» та Постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.97 р. №1104 «Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України» зі змінами та доповненнями[23].

Приклад розрахунку ПДВ:

Код виду платежу – 028 (ПДВ);

Товари, що не підлягають обкладенню акцизним збором, розраховуються за формулою, зазначеною вище:

С пдв = (В + См) х П/100;

Таким чином, оподаткування податком на додану вартість буде мати наступний вигляд:

С пдв = (10000+1750)*20%/100=2350грн.

Отже, сума ПДВ становитиме 2350грн.

Після нарахування відповідних платежів проводиться загальний підрахунок митних платежів:

010=20грн.

020=1750грн.

028=2350грн.

Загальна сума митних платежів становить: 20+1750+2350=4120грн.

Вид Основа нарахування Ставка Сума Спосіб платежу
010020028 10000500 кг11750 0,2%0,5 EUR/кг20% 2017502350
Всього 4120грн.

Отже, при митній вартості 10000грн. cума митних платежів становитиме 4120грн.


ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 4

4.1. За Українським класифікатором зовнішньоекономічної діяльності шоколад відноситься до 18 групи “Шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао”. В дану групу входять усі види шоколаду, окрім білого шоколаду. Білий шоколад відноситься до 17 групи, так як не містить у своєму складі какао, а лише какао-масло. Класифікація за вмістом какао продуктів є досить доцільною, адже вартість плитки шоколаду залежить від вмісту у ній какао продуктів. Такий критерій класифікації дає змогу раціонально нарахувати мито для різних видів шоколаду, не занижуючи і не завищуючи вартість митних борів.

4.2. При переміщенні товарів через митний кордон України застосовуються тарифні та нетарифні заходи регулювання зовнішньоекономічної діяльності. До тарифних заходів відноситься мито. За “Єдиним митним тарифом” ставки мита для шоколаду становлять 5EUR за кг. До нетарифних заходів регулювання шоколаду відноситься технічне регулювання. Шоколад підлягає обов’язковій сертифікації, а також санітарно-гігієнічній експертизі. Отже, шоколад підлягає тарифному та нетарифному регулюванню, що дає змогу захищати вітчизняного виробника шоколаду від іноземних виробників та несумлінної зовнішньоекономічної діяльності.

4.3. Митні органи здійснюють митний контроль товарів і предметів, при переміщенні іх через митний кордон України в межах своїх повноважень з метою законності переміщення товарів, предметів, транспортних засобів через митний кордон України суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та фізичними особами мають право здійснювати митний контроль шляхом перевірки документів, огляду, переогляду та інших форм, що не суперечить законам України. Митний контроль за митним оформленням шоколаду проводиться на кожному етапі оформлення. Процедура митного контролю шоколаду забезпечує правильність митного оформлення даного виду продукції, запобігає поширенню контрабанді та насичення вітчизняного ринку неякісною продукцією.

4.4. Митне оформлення шоколаду і його пропуск може здійснюватися лише після сплати належних сум митних платежів або за умови надання митним органам у встановленному порядку відстрочення чи розстрочення їхньої сплати. При експорті шоколаду нараховуються лише митні збори за митне оформлення вантажу. Імпортний шоколад обкладається митом за ставкою “Єдиного митного тарифу” 5EUR за кг. Також сплачується податок на додану вартість у розмірі 20% і митні збори за митне оформлення шоколаду. У нашому випадку при митній вартості 10000грн. були сплачені митні платежі у розмірі 4120 грн.

Список використаної літератури

1. Діляра Шкурко „Спокуса солодким”. Журнал „З тобою” №4 від лютого 2005 р.

2. Кожанов Ю. Не завжди кондитерам солодко :[Бесіда з першим заступником генерального директора ЗАТ "Укркондитер" Кожановим Ю. / Записав Яриш П.] // Харчова і переробна промисловість.-- 2003.-- №8-9 .-- C.12-15

3. Ковтун Е. Дмитренко К. Небольшая роскошь // Новый маркетинг.-- 2004 .-- №1.-- C. 80-87

4. Петрович О.Почти без препятствий развивается кондитерский рынок в текущем году.// Продукты питания, 2004,- № 20 – 21.- с.12 – 17