Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи якості шоколаду, дослідження асортименту, класифікація за УКТ ЗЕД та оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 2 из 24)

Такий корисний і смачний продукт, як шоколад, є одним із товарів, який підроблюють частіше за все. При експорті шоколаду найчастіше використовують асортиментну, якісну та інформаційну фальсифікацію. Провести експертизу якості шоколадних виробів досить складно, так як більшість фізико – хімічних показників якості, що нормуються державним стандартом, залежать від рецептури шоколаду. Рецептура зазвичай є конфіденційною інформацією, на розголошення якої погодиться не кожен виробник. Тому при перетині митного кордону України можливо провести ідентифікацію лише за певними показниками якості шоколадних виробів.

Для ідентифікації зразків буде обрано по два зразки вітчизняного і зарубіжного виробництва, так як при написанні дипломної роботи потрібно буде розглядати об’єкт дипломної роботи з митної точки зору. На даний час проводиться як експорт, так і імпорт шоколадної продукції. Тому я буду досліджувати зразки імпортної та експортної шоколадної продукції. До того ж, як було зазначено вище, існує несумісність закордонних і вітчизняних нормативних документів і я буду досліджувати переваги і недоліки обох стандартів.

Ідентифікацію зразків шоколаду потрібно починати з аналізу маркування даних зразків за ДСТУ 3924 –2000 [3]. Результати дослідження занести до таблиці 1.

Таблиця 1

Порівняльна характеристика маркування зразків шоколаду вітчизняного і зарубіжного виробництва

№ п/п Показник Досліджувальні зразки
Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4
1 2 3 4 5 6
1. Товарний знак, назва підприємства, його адреса
2. Назва продукту
3 Маса нетто, г;
4 Склад основних компонентів, включаючи перелік використаних харчових добавок
5 Дата виготовлення
6 Термін придатності
7 Інформаційні відомості про харчову та енергетичну цінність 100 г продукту
8 Позначення ДСТУ 3924-2000
9 Штрих код
10 Умови зберігання
11 Мінімальний вміст какао-продуктів, %
12 Знак відповідності

Після оцінки маркуванняпотрібно провести органолептичну оцінку якості даних зразків згідно ДСТУ 3924 – 2000 (табл. 2).

Таблиця 2

Органолептичні показники якості шоколаду зарубіжних і вітчизняних виробників

№п/п Показник Вимоги стандартуДСТУ 3924-2000 Досліджувані зразки
Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4
1. Смак і запах Характерні для конкретного виду шоколаду, без стороннього присмаку і запаху
2. Форма Правильна, без деформацій, у вигляді плиток
3. Зовнішній вигляд Поверхня блискуча, з тонкоподрібненими добав-леннями молочних продук-тів шоколаду, що фор-мується у фольгу, Не допускається посивіння шо-коладу, пошкодження шкід-никами.
4. Структура Однорідна
5 Консистен-ція Тверда

Враховуючи те, що майже кожен виробник шоколаду має власну рецептуру виробництва даного виду продукції і тримає її у секреті, для ідентифікації і визначення фальсифікату потрібно брати показники якості, які нормуються у ДСТУ 3924-2000 і не залежать від рецептури шоколадних виробів. До таких показників відносяться: ступінь подрібнення шоколадної маси[4], масова частка золи, що не розчиняється у 10%-му розчині соляної кислоти [5], і масова частка цукру.Ступінь подрібнення шоколадної маси було обрано для визначення якості виробничого процесу з метою визначення фальсифікації. Другий показник було обрано для визначення складу шоколаду, при невірних показниках масової частки золи буде відомо, чи справді склад шоколаду відповідає вимогам рецептури.Кількісні показники масової частки цукру дадуть змогу віднести шоколад до тієї чи іншої асортиментної групи шоколаду. Результати досліджень будуть наведені в таблиці 3.

Таблиця 3

Фізико-хімічні показники якості зразків шоколаду

№з/п

Показник

Вимоги стандарту ДСТУ 3924 - 2000 Досліджувані зразки
Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4
1. Ступінь подрібнення шоколадної маси, %, не менше ніж 92 92.3 89 93.4 92.8
2. Масова частка цукру, %
3. Масова частка золи, що не розчиняється у 10%-му розчині соляної кислоти, %, не більша ніж 0,1 0.78 0.98 0.94 0.85

Для ідентифікації шоколадних виробів дуже важливим показником є визначення температури плавлення шоколадної маси. Справжній шоколад тане в роті - температура плавлення какао-масла близька до температурі людського тіла (28 - 36ºС). Найчастіше у фальсифікатах замінюють какао-масло пальмовим, кокосовим маслом, температура плавлення яких вища за температуру плавлення какао-масла. Наприклад температура плавлення пальмового масла 32 - 42ºС. Такий шоколад повністю не тане і в роті після нього залишається присмак рослинного жиру [6]. Температури плавлення зразків визначали шляхом розплавлювання шоколадних виробів на водяній бані. Результати потрібно навести у таблиці 4.


Таблиця 4

Температура плавлення зразків шоколаду зарубіжного і вітчизняного виробництва

Показник Какао-масло Пальмове масло Зразок 1 Зразок 2 Зразок 3 Зразок 4
Температура плавлення, ºС 28 - 36 32 - 42 30 38 34 35

Аналізуючи результати проведених досліджень,потрібно зробити висновок, чи відповідають вимогам ДСТУ 3924 – 2000 за органолептичними, фізико-хімічними показниками, за вимогами до маркуваннящодо зразки і чи відносяться вони до тієї асортиментної групи, яка зазначена у товаросупровідних документах.


РОЗДІЛ І. АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЗАКОНОДАВЧОЇ І НОРМАТИВНОЇ БАЗИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ТОВАРОЗНАВЦЯМИ-ЕКСПЕРТАМИ В МИТНІЙ СПРАВІ В УКРАЇНІ.

1.1. МЕТА І ЗАВДАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВАРОЗНАВЦІВ-ЕКСПЕРТІВ З МИТНОЇ СПРАВИ В УКРАЇНІ.

На сучасному етапі розвитку економіки України особливого значення набуває необхідність створення цивілізованого товарного ринку. Метою товарознавців-експертів з митної справи є- визначення якості продукції, яка має вирішальне значення на конкурентному ринку товарів. Товарознавець-експерт визначає сукупність факторів, що впливають на конкурентоспроможність товарів, зокрема їх споживчі властивості, безпечність, відповідність нормативним документам, умовам договорів, за якими вони закуповувалися.

Діяльність товарознавців-експертів - експертиза(зокрема товарознавча), спрямована на об'єктивне, компетентне вивчення товару, є реальним бар'єром на шляху надходження до каналів товаропросування, а в деяких випадках запобігання розробки та виробництва товарів низької якості, фальсифікованих. Поняття "експертиза" (походить від латинського expertus - дослідний) - це дослідження будь-якого питання чи об'єкта, яке вимагає спеціальних знань, з наданням мотивованого висновку. Термін експертиза щодо товару або партії товару є товарознавча експертиза, яка застосовується здебільшого в діяльності торгово-промислових палат, Центральній митній лабораторії та науково-дослідних лабораторіях Міністерств охорони здоров'я, органів захисту прав споживачів.

Саме товарознавча експертиза - це дослідження якості споживчих властивостей, нешкідливості, харчової цінності, правильності визначення коду товара, кількості та відповідності умовам нормативної документації, умовам договору (контракту) партії (або окремого) товару з наданням мотивованого, об'єктивного (незалежного), кваліфікованого висновку, є основною метою товарознавців-експертів.[6]

Завдання діяльності товарознавців-єкспертів з митної справи спрямованно на питання особливості технології при проведенні експертиз з диференціацією на експертизу якості, кількості та за іншими специфічними ознаками, документальному оформленню їх результатів, вимог та характеристикою стану маркування товарів відповідно до чинних норм. Враховуючи велику кількість різноманітних товарів нового асортименту з використанням харчових добавок, у нетрадиційному споживчому оформленні, товарознавець-експерт у своїй роботі повинен чітко виконувати рекомендації документів, які супроводжують товар (у разі їх правильного оформлення) або нормативних актів, які регламентують властивості цього чи аналогічного (в разі відсутності стандартів) товару. Саме тому завданням товарознавця-експерта має бути кваліфіковане знання і вміння користуватись всією законодавчою базою держави з питань митного оформлення, стандартизації, сертифікації, нормативних документів

Найбільш розповсюдженою в проведенні товарознавчих експертиз документацією є стандарти, технічні умови, правила приймання, відбору проб, маркування, зберігання харчових продуктів. В актах експертизи товарознавці-експерти використовують наступні терміни:партія товару, зразок, проба, виїмка, вихідний зразок, середній зразок, несортний товар, брак, кількість.

Головною частиною завдання діяльності товарознавців-експертів є дослідження будь-якої партію товару, товарознавець-експерт працює з різноманітними документами, які відносяться до неї. Окрім транспортних документів (вантажних, авіа- та інших накладних) у першу чергу товарознавець-експерт повинен оцінити правильність складання, відповідність фактичному стану і насиченість документів, які засвідчують якість товару. Поки в Україні відсутня єдина форма сертифіката якості товару, тому товарознавці-експерти досить часто зустрічаються з сертифікатами, які оформлені без врахування специфіки товару, критеріїв його нешкідливості та повноти відповідності споживчим вимогам. Основні товаросупровідні документи щодо якості партії товару, які можуть (і повинні) бути надані товарознавцю-експерту і які портібні для його роботи є: