Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи якості шоколаду, дослідження асортименту, класифікація за УКТ ЗЕД та оформлення при переміщенні через митний кордон України (стр. 22 из 24)

проведення комісійного митного огляду;

прохання декларанта;

прийняття рішення начальником або іншою посадовою особою ПМО, яка має право приймати рішення про потребу проведення митного огляду (незалежно від наявності завдань в Аркуші контролю), про потребу складення такого Акта.

У пункті 7.3 "Опис, кількість і країна походження товарів та інших предметів (за маркуванням)" Акта про проведення митного огляду товарів наводиться опис товарів та інших предметів: зовнішній вигляд; ступінь обробки; розміри; матеріал, з якого вироблено товари та інші предмети; вид упаковки; комплектність; призначення; технічні, споживчі й інші наявні ідентифікаційні характеристики товарів та інших предметів; маркування на товарах та інших предметах і/або упаковці; відомості про виробника товарів та інших предметів, що містяться на товарі чи іншому предметі та/або його упаковці.

При ініціюванні проведення митного огляду на етапі 1 в Акті про проведення митного огляду товарів обов'язково відображається інформація щодо кожного завдання, зазначеного в графі 2 розділу "Завдання для проведення митного огляду або здійснення інших видів контролю" Аркуша контролю.

Акт про проведення митного огляду товарів підписується всіма особами, що брали участь у проведенні митного огляду. Якщо будь-яка посадова особа, що брала участь у проведенні митного огляду, відмовляється від підписання, то в Акті про проведення митного огляду товарів учиняється відповідний запис і наводяться відомості про цю особу з обов'язковим зазначенням її посади, прізвища й ініціалів, який засвідчується підписами двох осіб, що були присутні при митному огляді товарів та інших предметів або мають право згідно із законодавством перебувати в зоні митного контролю.

Акту про проведення митного огляду товарів присвоюється номер, що відповідає номеру ВМД. На цьому Акті проставляється відбиток штампа ПМК.

У разі проведення митного огляду посадова особа в графі 4 Аркуша контролю вчиняє запис про складення Акта про проведення митного огляду товарів ("З актом" або "Без акта. Дані відповідають відомостям, заявленим у ВМД"); у графі 3 проставляє час початку й закінчення виконання функцій, а в графі 5 - відбиток штампа ПМК, свої прізвище та підпис, що свідчить про завершення контролю на цьому етапі.

Якщо під час митного огляду виникли сумніви в правильності класифікації товарів та інших предметів згідно з вимогами товарної номенклатури Митного тарифу України, то посадова особа за погодженням з начальником або іншою посадовою особою ПМО, яка має право приймати рішення про потребу проведення митного огляду, передає ВМД, документи й Акт про проведення митного огляду товарів посадовій особі, до функцій якої входить контроль за виконанням вимог товарної номенклатури Митного тарифу України при класифікації товарів та інших предметів, для прийняття остаточного для ПМО рішення про правильність класифікації товарів та інших предметів, про що вчиняється відповідний запис у графі 4 Аркуша контролю.

У разі здійснення декларантом ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів митний огляд під час проведення митного контролю й митного оформлення товарів та інших предметів здійснюється за наявності достатніх підстав уважати, що ці товари та інші предмети переміщуються з порушенням законодавства України, або якщо відомостей, занесених до Акта про проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів, форму якого наведено в додатку 2 до Порядку проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом, затвердженого наказом Держмитслужби України від 01.04.2002 N 174 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.04.2002 за N 353/6641, недостатньо для прийняття відповідних рішень на етапі 1.

5. Етап 3

5.1. Нарахування й стягнення збору за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митного органу

Нарахування й стягнення збору за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митного органу, здійснюються посадовою особою, що виконувала контроль за надходженням коштів, перевірку правильності нарахування податків і зборів та правильності визначення країни походження товарів та інших предметів.

Посадовою особою здійснюються:

доповнення записів, учинених у графах 47 і B ВМД, записами, що свідчать про нарахування збору за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митного органу;

списання (стягнення) суми збору, що підлягає сплаті, у порядку, установленому Держмитслужбою України;

доповнення запису, учиненого в графі C ВМД, записом, що свідчить про нарахування та стягнення збору за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митного органу;

проставлення в графі 5 Аркуша контролю свого прізвища й відбитка номерного штампа "Сплачено" і заповнення його, що свідчить про нарахування та стягнення збору за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митного органу.

5.2. Завершення митного оформлення

Посадова особа ПМО здійснює заповнення граф D, 51 ВМД, перевіряє відповідність даних, унесених декларантом до граф 29, 43, 50, 51, 52, 53 ВМД, даним, що містяться в документах, поданих разом з нею, і несе відповідальність за проведення цієї перевірки.

Посадовою особою ПМО здійснюються:

перевірка наявності відміток про здійснення контролю на попередніх етапах;

з урахуванням результатів митного огляду - прийняття рішення про доцільність проведення повторного контролю на етапі 1;

за відсутності зауважень:

завершення митного оформлення шляхом проставлення відбитка особистої номерної печатки, своїх підпису й прізвища в графі D ВМД;

проставлення відбитка особистої номерної печатки на товаротранспортних документах;

у встановлених випадках - проставлення відбитка особистої номерної печатки на інших товаросупровідних документах;

проставлення в графах 3, 5 Аркуша контролю часу завершення митного оформлення, своїх прізвища, підпису та відбитка особистої номерної печатки.

Якщо посадовою особою ПМО прийнято рішення про недоцільність повернення ВМД і документів на етап 1, але на етапі 1 ініціювалося проведення митного огляду, то посадова особа, що завершує митне оформлення, відповідає за достовірність відомостей, які зазначено у ВМД і для перевірки яких ініціювалося проведення митного огляду.

Оформлена ВМД свідчить про надання суб'єкту ЗЕД права на розміщення товарів та інших предметів у заявлений митний режим і підтверджує права й обов'язки зазначених у ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових, господарських та інших дій.

5.3. Видача оформлених документів декларанту

Посадовою особою ПМО здійснюються:

розподіл аркушів ВМД у порядку, установленому постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 N 574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацію";

видача декларантові аркуша (аркушів) ВМД, комплекту документів (крім реєстру документів, Аркуша контролю та інших, що повинні зберігатися в митному органі) і магнітного носія з електронною копією ВМД під його підпис у реєстрі документів;

проставлення в графі 5 Аркуша контролю своїх прізвища та підпису.

У справах ПМО зберігаються перший аркуш ВМД разом з реєстром документів, Аркушем контролю й документами (або їх завіреними копіями), зазначеними в пункті 2.1 цього Порядку, на підставі яких здійснювалися митний контроль і митне оформлення.

Передання другого та третього аркушів ВМД і документів до інших підрозділів митного органу здійснюється в порядку й у строки, установлені начальником митного органу. Другий і третій аркуші ВМД передаються до інших підрозділів митного органу обов'язково за реєстром, форму якого встановлює митний орган.

5.4. Статистичний контроль

Посадовою особою ПМО, уповноваженою на виконання функцій статистичного контролю, або посадовою особою спеціалізованого підрозділу, до компетенції якого віднесено виконання цих функцій, здійснюються:

приведення відомостей граф електронної копії ВМД у відповідність до відомостей граф оформленої ВМД на паперовому носії (унесення відомостей про номери штампа ПМК і особистої номерної печатки та про дати проставлення відбитків останніх, а також про здійснені доповнення та виправлення);

передання електронної копії ВМД до Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України в установлений строк;

проставлення в графі 5 Аркуша контролю своїх прізвища, підпису й відбитка номерного штампа "Статистичний контроль проведено" (прямокутного штампа, що складається з двох полів і містить у лівому полі номер штампа, а в правому - назву митного органу, напис "Статистичний контроль проведено", місце для підпису й дати) і заповнення його, що свідчить про завершення статистичного контролю.